Conecteaza-te cu noi

Politica

„Replantăm Dobrogea!” – un proiect al candidatului PSD Constanța pentru Camera Deputaților, Lucian Lungoci

Published

on

Lucian Lungoci, candidat PSD pentru Camera Deputaților și administrator special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța,  a vorbit despre proiectul său de suflet. Proiect născut din experiența iernilor petrecute pe drumurile din județ, în mijlocul activităților de deszăpezire și de salvare a celor surprinși de viscol în mașini: vârstnici, copii,  bolnavi sau femei gravide.

– „Replantăm Dobrogea!“ este un proiect care se referă la perdelele forestiere. De unde această idee, în condițiile în care a mai fost unul de acest fel?   

– Într-adevăr, a existat un proiect. Ideea este foarte bună, dar a fost pusă în aplicare foarte prost. Ca să nu spun altcumva. Dincolo de acest aspect, există o realitate de necontestat: este necesar ca în Dobrogea să fie reînființate perdelele forestiere, care au rol multiplu. Dobrogea suferă de un proces alert de eroziune a solului, de deșertificare. Ne-am confruntat anul acesta cu o secetă prelungită. Pentru protejarea solului, a terenurilor agricole, este nevoie urgentă de împăduriri masive, de reînființarea perdelelor forestiere. Dacă terenurile ar fi împrejmuite de perdele forestiere, ar fi menținută umiditatea, iar producția agricolă ar crește. Dacă discutăm de rolul de protecție al acestora pe timp de iarnă, împotriva viscolului, pentru drumuri, ar reduce costurile deszăpezirilor cu 50%!

 – Cum așa? Cum pot niște pomișori să compenseze prețul carburantului folosit de utilajele de  deszăpezire sau prețul pieselor de schimb pentru acestea? 

Advertisement

– Ca administrator special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, care se ocupă și cu aceste deszăpeziri, am trăit experiența mai multor ierni cu coduri roșii și portocalii. Noi, în Dobrogea, cel puțin în ultimii ani, nu avem căderi însemnate de zăpadă, însă vântul ne creează mari probleme. Peste 80% din drumuri sunt expuse așa-numitelor suluri de zăpadă, care blochează circulația, fie că vorbim de drumurile județene, fie că vorbim de drumurile naționale. În aceste condiții, la vânt puternic, înlăturăm sulurile de zăpadă, iar în spatele utilajului acestea se formează din nou. Iar noi o luăm de la capăt.  Ori, existența perdelelor forestiere pe marginea drumurilor, mai ales pe partea de nord a acestora, pentru că, în timpul iernii, viscolul suflă, cu preponderență, din nord ar apăra infrastructura rutieră, nemaifiind necesară intervenția utilajelor. Perdelele ar apăra și viețile oamenilor, care, deseori, au rămas blocați în autoturisme, printre nămeții de zăpadă.

 – În general, pe marginea drumurilor, acolo unde ar trebui înființate perdelele forestiere, sunt  terenuri private, iar proprietarii nu vor fi foarte încântați dacă se pune problema exproprierii. Există o rezolvare?   

– În actuala legislație, procedura exproprierii este greoaie și, în general, apar nemulțumiri la evaluarea terenului. Ceea ce propun eu este un parteneriat între stat și proprietarul terenului. Statul să investească prin entități autorizate, nu prin privați. Direcția Silvică să asigure banii necesari pentru puieți. Concret, proprietarul pune la dispoziție terenul, iar acolo vor fi plantați puieții pe cheltuiala statului. Vreme de 5 ani, proprietarul primește o subvenție, pune și el o parte și se îngrijește de puieți. După cei 5 ani, perdeaua forestieră ajunge la maturitate și proprietarul poate exploata masa lemnoasă, conform legislației în vigoare. La acel moment, devine și proprietar  al perdelei forestiere.

– Ce se plantează?

– În Dobrogea putem planta salcâm, sălcioară, glădiță. Sunt  specii care se adaptează și în 5 ani ajung la maturitate. Aceste investiții ale statului nu doar că vor conduce la scăderea cheltuielilor de deszăpezire și de intervenție de urgență, dar vor genera un mediu mai curat și, nu în ultimul rând, locuri de muncă în mod direct, și prin dezvoltarea altor tipuri de activități. Perdelele de salcâm vor impulsiona crearea de stupine în jurul lor, se vor înmulți producătorii de miere de cea mai bună calitate, care poate sta la baza creării unui program dedicat sănătății copiilor.

Advertisement

– Pentru mediul rural programul este binevenit, dar cu ce îi ajută pe locuitorii din orașe și municipii? 

– Cu aer curat! Adică ceea ce nu prea mai este respirabil în aglomerările urbane. Ar trebui ca la marginea orașelor și municipiilor din județ să existe liziere cu rol de zone de plimbare. Este ideal, fiind de altfel recomandat de Uniunea Europeană, ca pe locul gropilor de gunoi închise,  aflate în preajma orașelor și a municipiilor să fie plantate perdele forestiere. În fapt, ar trebui să fie primele zone care trebuie împădurite.

Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Constanța

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

Mandatar Financiar – cod AEP 11200020

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions