Connect with us

Administratie

Reșit Taner, primarul comunei Tuzla, prezent la lansarea proiectului “International Religious Freedom Roundtable”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Proiectul “International Religious Freedom Roundtable” a fost lansat, în premieră, în Romania.

În perioada 3-5 octombrie, la Hotelul Inter din stațiunea Venus s-a desfășurat ceremonia de lansare a primei mese rotunde dedicate problematicii libertății religiei, eveniment organizat de International Religion Freedom.

Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite. International Religion Freedom Roundtable Eastern for Europe este o organizație non – profit al cărei scop este de a contribui la promovarea dreptului fundamental la libertatea religiei în România și în țările est – europene, așa cum sunt acestea exprimate în Declarația Universală pentru Drepturile Omului. Evenimentul, potrivit organizatorilor, se aliniaza principiilor stabilite prin modelul International Religious Freedom IRF Roundtable de la Washington, DC. Inițiativa Departamentului de Stat al SUA s-a bucurat de succes, la a doua masă rotundă la nivel global de anul acesta răspunzând invitației de a participa reprezentanți a peste 100 de guverne precuum și peste 1.000 de reprezentanți ai societății civile.

La evenimentul organizat în stațiunea Venus au participat oficiali români, printre ei aflându-se și Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, dar și primarul comunei constănțene Tuzla, Reșit Taner, un promotor al valorilor religiei și a libertății acesteia.

Discuțiile purtate au adus, la aceeași masă, reprezentanți ai cultelor, organizații non – guvernamentale, lideri ai asociațiilor civile și chiar ai guvernelor ce protejează și promovează libertatea religioasă. Până acum, întâlniri similare s-au mai desfășurat în câteva state ale lumii, printre acestea Coreea de Sud, Nigeria, Columbia, Ucraina, Belgia, Italia, Taiwan și Româna. Țara noastră devine, astfel, un model al toleranței religioase în Europa de Est.

Despre proiect

In iulie 2018, Mike Pompeo, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului de Stat al SUA, gazduia prima reuniune ministeriala pentru avansarea libertatii religioase (Ministerial to Advance Religious Freedom) si lansa invitatia de a construi o Alianta Globala intre guverne si a intari proiectul IRF Roundtable. Cea de-a doua reuniune ministeriala organizata in 2019 a atras participarea a peste 100 de guverne si mai mult de 1000 de participanti din partea societatii civile, aducand viata si vigoare acestui proiect.

De la prima reuniune ministerială, Ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasa Internationala, Sam Brownback, si echipa sa din Biroul Internațional pentru Libertatea Religioasă din cadrul Departamentului de Stat al SUA, au perfectionat aceasta viziune lucrand îndeaproape cu alte guverne si cu IRF Roundtable Washington, DC pentru a aduce impreuna diferite grupuri si a forma mese rotunde in 100 de tari din intreaga lume.

Presedintele Donald Trump este de asemenea primul presedinte american care a organizat in urma cu cateva zile in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite o intalnire avand ca scop libertatea religioasa subliniind ca “protejarea libertății religioase este si a fost intodeauna una dintre cele mai inalte prioritati ale mele.”

“Trebuie sa lucram impreuna pentru a proteja comunitatile oricarei credinte,” a spus presedintele Trump.

La evenimentul din Romania au participat lideri ai mai multor religii si culte din Romania, preoti militari, diplomati, autoritati guvernamentale locale si nationale, oficiali straini din Statele Unite ale Americii, Bulgaria si Montenegro, precum si mai multi reprezentanti ai societatii civile. In cadrul unei mese rotunde, participantii s-au implicat in dialog multi-religios si schimb de idei privind provocarile actuale ale libertatii religioase in lume, dar mai ales in zona Europei de Est.

Invitati speciali au inclus dl. Greg Mitchell, Chair al International Religious Freedom (IRF) Roundtable din Washington, DC, precum si inalti reprezentanti ai Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), dna. Kirsten Evans, Executive Director si dna. Cristina Li Senior Advisor USAID, Muhammad Latif Lead Sr. Engineering and Infrastructure Officer USAID, Biroul American Schools and Hospitals Abroad (ASHA), Chief Chaplain Captain Wayne MacRae, Office of the Chairman Joint Chief of Staff, Pentagon, Mr. Veljko Milonjic, Director General for Multilateral Affairs in the Ministry of Foreign Affairs of Montenegro. Acestora li s-au alaturat reprezentanti diplomatici din partea Ambasadei SUA in Romania si ai Ambasadei Bulgariei in Romania.

La finalul mesei rotunde, participantii s-au impartit in grupuri pentru a discuta pe tematici specifice, in cadrul unor evenimente secundare. Preotii militari si liderii religiosi s-au reunit intr-un panel de discutii pe tema consolidarii pacii prin libertatea religioasa, iar reprezentantii societatii civile, diplomati si oficiali ai agentiei USAID au discutat pe tema intelegerii valorii socio-economice a libertatii religioase in Romania si Europa de Est.

Comments

comments

Administratie

Constanţa. PMP vrea interzicerea folosirii telefonului mobil şi a căştilor în timpul traversării străzilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP Constanţa doreşte interzicerea folosirii telefonului mobil şi a căştilor, în timpul traversării străzilor. Cei de la Mișcarea populară propun, în acest sens, amplasarea unor marcaje de avertizare în apropierea trecerilor de pietoni, prin care să se indice interdicția utilizării telefoanelor sau altor dispozitive electronice mobile în timpul traversării. PMP spune că, după propunerea înregistrată la începutul anului la Primăria Municipiului Constanța (nr. 3866/09.01.2019), privind suprailuminarea trecerilor de pietoni prin montarea unor corpuri de iluminat cu LED, ce a fost deja parțial implementată, noua inițiativă a consilierilor locali ai Mișcării Populare Constanța a fost pusă deja în practică.

„Prima trecere semnalizată în acest mod a fost realizată pe strada Traian din Municipiul Constanța, în dreptul Liceului Teoretic „Traian”. Având în vedere numărul tot mai mare de pietoni ce utilizează dispozitive electronice în timpul traversării, dispozitive ce afectează substanțial atât atenția vizuală, cât și acustică, considerăm că astfel de marcaje sunt necesare în apropierea tuturor trecerilor de pietoni din Constanța.

Precizăm că astfel de marcaje au fost implementate în multe orașe din Statele Unite ale Americii și din Europa, din cauza numărului tot mai mare de accidente cu victime produse din neatenția pietonilor care se angajează în traversare pe trecerile de pietoni, utilizând telefonul mobil sau purtând căști“, spun cei de la PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Parcul din zona Casei de Cultură, botezat cu numele Reginei Maria. Făgădău: Nu voi demola nicio biserică!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parcul de la Casa de Cultură are, începând de astăzi, o nouă denumire: „Parcul Regina Maria”. Placa ce atestă atribuirea numelui de „Regina Maria“ a fost dezvelită, astăzi, de primarul Constanței, Decebal Făgădău, de rectorul Universității Andrei Șaguna, Aurel Papari și subprefectul Ionuț Done.

„Sunt deosebit de bucuros și onorat că particip la acest eveniment cu totul și cu totul special. El reprezintă pentru mine înfăptuirea a două vechi năzuințe. Prima, este legată de atribuirea unui nume acestui parc. Și, pentru acest motiv, în ultimii ani, am adresat câteva rugăminți și câteva propuneri. Și iată că acum sunt foarte plăcuta situație de a-i mulțumi domnului primar că a sprijinit această propunere, că a aprobat această propunere și pentru sprijinul prețios fără de care nu am fi reușit. Cel de-a doua năzuință este legată de omagierea Reginei Maria“, a spus Papari.

Subprefectul Done: „Regina Maria – mama răniților“

Subprefectul Constanței, Ionuț Done a evocat-o, la rândul său, pe Regina Maria, considerând-o „mama răniților“.

„Este parcul copilăriei mele. Mă bucur că primește o asemenea denumire. Regina MARIA, CUM ȘTIM CU TOȚII, A FOST DENUMITĂ ȘI MAMA RĂNIȚILOR. A făcut multe pentru România. A fost și om de stat, a luptat pentru unitate. Dorințele probabil i s-au împlinit după cum știm: unitatea tuturor românilor“, a declarat subprefectul Constanței.

Făgădău: „Nu voi demola nicio biserică“

La rândul său, primarul Constanței a spus că lucrează la un proiect care înseamnă „regenerarea întregii zone de la Casa de Cultură și transformarea întregii zone într-un parc“.

„Ne-am gândit că, dincolo de atribuire a numelui de Regina Maria acestui parc, să începem să aducem oamenii în această zonă. Pe lângă cele două locuiri de joacă, mă bucură că cele două instituții din zonă, Universitatea „Andrei Șaguna” și „Colegiul Național de Arte Regina Maria” au venit cu propunere care, după alte două încercări, au venit cu propunerea de Regina Maria, regina inimilor noastre. Redevenirea acestui parc începe dintr-un colț. Știu că există voci critice la adresa bisericii începute lângă o altă biserică. Cred că ar trebui să ne uităm la partea bună, că acest prilej să fie unul de solidaritate. Toți cei care au credință, să ne unim forțele și să ajutăm Arhiepiscopia să finalizeze această lucrare. De demolat, în mandatul meu nu se va demola nicio biserică“, a spus Decebal Făgădău.

Amintim că atribuirea numelui de Regina Maria parcului de la Casa de Cultură a fost votată de Consiliul Local Constanța, la propunerea primarului Decebal Făgădău. Primarul a spus, într-un comunicat de presă, că parcul a fost redenumit la sugestia universității Andrei Șaguna.

Pe de altă parte, parcul de la Casa de Cultură, care acum ca tematică Războiul de independență de la 1877, deci, este legat de Regele Carol I, este ciopârțit de două lăcașuri de cult, o capelă funcțională și o alta în construcție.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța anunță că a plantat peste 200 de arbuști

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța ne informează că peste 200 de arbuști se plantează în aceste zile lângă toate locurile de joacă nou amenajate, precum și lângă parcările nou înființate.

„Echipele Serviciului Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au acționat pe bulevardul Tomis, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada Nicolae Iorga, Mălinului, Heracleea, Lupeni, Făt Frumos, Șoseaua Mangaliei. În această lună se vor mai planta trandafiri, pentru ca luna decembrie să fie dedicată plantării arborilor ( mesteceni, arțari, castani sau pruni decorativi), atâta timp cât condițiile meteorologice o vor permite. Facem apel la constănţeni să protejeze plantațiile nou-înființate, să contribuie la menținerea acestora în stare de vegetație și, dacă este cazul, să sesizeze Primăria Constanţa (0241.550055) sau Direcția Generală Poliția Locală (0241.484205 sau 0799.606142 – WhatsApp) în situația în care constată acte de vandalism sau de sustragere a materialului dendro-floricol din teren“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: