Connect with us

Administratie

Reșit Taner, primarul comunei Tuzla, prezent la lansarea proiectului “International Religious Freedom Roundtable”

Publicat

la

Proiectul “International Religious Freedom Roundtable” a fost lansat, în premieră, în Romania.

În perioada 3-5 octombrie, la Hotelul Inter din stațiunea Venus s-a desfășurat ceremonia de lansare a primei mese rotunde dedicate problematicii libertății religiei, eveniment organizat de International Religion Freedom.

Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite. International Religion Freedom Roundtable Eastern for Europe este o organizație non – profit al cărei scop este de a contribui la promovarea dreptului fundamental la libertatea religiei în România și în țările est – europene, așa cum sunt acestea exprimate în Declarația Universală pentru Drepturile Omului. Evenimentul, potrivit organizatorilor, se aliniaza principiilor stabilite prin modelul International Religious Freedom IRF Roundtable de la Washington, DC. Inițiativa Departamentului de Stat al SUA s-a bucurat de succes, la a doua masă rotundă la nivel global de anul acesta răspunzând invitației de a participa reprezentanți a peste 100 de guverne precuum și peste 1.000 de reprezentanți ai societății civile.

La evenimentul organizat în stațiunea Venus au participat oficiali români, printre ei aflându-se și Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, dar și primarul comunei constănțene Tuzla, Reșit Taner, un promotor al valorilor religiei și a libertății acesteia.

Discuțiile purtate au adus, la aceeași masă, reprezentanți ai cultelor, organizații non – guvernamentale, lideri ai asociațiilor civile și chiar ai guvernelor ce protejează și promovează libertatea religioasă. Până acum, întâlniri similare s-au mai desfășurat în câteva state ale lumii, printre acestea Coreea de Sud, Nigeria, Columbia, Ucraina, Belgia, Italia, Taiwan și Româna. Țara noastră devine, astfel, un model al toleranței religioase în Europa de Est.

Despre proiect

In iulie 2018, Mike Pompeo, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului de Stat al SUA, gazduia prima reuniune ministeriala pentru avansarea libertatii religioase (Ministerial to Advance Religious Freedom) si lansa invitatia de a construi o Alianta Globala intre guverne si a intari proiectul IRF Roundtable. Cea de-a doua reuniune ministeriala organizata in 2019 a atras participarea a peste 100 de guverne si mai mult de 1000 de participanti din partea societatii civile, aducand viata si vigoare acestui proiect.

De la prima reuniune ministerială, Ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasa Internationala, Sam Brownback, si echipa sa din Biroul Internațional pentru Libertatea Religioasă din cadrul Departamentului de Stat al SUA, au perfectionat aceasta viziune lucrand îndeaproape cu alte guverne si cu IRF Roundtable Washington, DC pentru a aduce impreuna diferite grupuri si a forma mese rotunde in 100 de tari din intreaga lume.

Presedintele Donald Trump este de asemenea primul presedinte american care a organizat in urma cu cateva zile in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite o intalnire avand ca scop libertatea religioasa subliniind ca “protejarea libertății religioase este si a fost intodeauna una dintre cele mai inalte prioritati ale mele.”

“Trebuie sa lucram impreuna pentru a proteja comunitatile oricarei credinte,” a spus presedintele Trump.

La evenimentul din Romania au participat lideri ai mai multor religii si culte din Romania, preoti militari, diplomati, autoritati guvernamentale locale si nationale, oficiali straini din Statele Unite ale Americii, Bulgaria si Montenegro, precum si mai multi reprezentanti ai societatii civile. In cadrul unei mese rotunde, participantii s-au implicat in dialog multi-religios si schimb de idei privind provocarile actuale ale libertatii religioase in lume, dar mai ales in zona Europei de Est.

Invitati speciali au inclus dl. Greg Mitchell, Chair al International Religious Freedom (IRF) Roundtable din Washington, DC, precum si inalti reprezentanti ai Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), dna. Kirsten Evans, Executive Director si dna. Cristina Li Senior Advisor USAID, Muhammad Latif Lead Sr. Engineering and Infrastructure Officer USAID, Biroul American Schools and Hospitals Abroad (ASHA), Chief Chaplain Captain Wayne MacRae, Office of the Chairman Joint Chief of Staff, Pentagon, Mr. Veljko Milonjic, Director General for Multilateral Affairs in the Ministry of Foreign Affairs of Montenegro. Acestora li s-au alaturat reprezentanti diplomatici din partea Ambasadei SUA in Romania si ai Ambasadei Bulgariei in Romania.

La finalul mesei rotunde, participantii s-au impartit in grupuri pentru a discuta pe tematici specifice, in cadrul unor evenimente secundare. Preotii militari si liderii religiosi s-au reunit intr-un panel de discutii pe tema consolidarii pacii prin libertatea religioasa, iar reprezentantii societatii civile, diplomati si oficiali ai agentiei USAID au discutat pe tema intelegerii valorii socio-economice a libertatii religioase in Romania si Europa de Est.

Comments

comments

Administratie

Felicia Ovanesian anunță din nou că va fi amenajat un parc în locul RAR. Dar, mai durează…

Publicat

la data de

Scris de

Primăria lui Chițac mai face o încercare în atribui Registrului Auto Român o suprafață de teren în vederea mutării service-ului. Concret, Primarul Constanței, va introduce, la finele acestei săptămâni, în ședința Consiliului Local Municipal un proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită către Registrul Auto Român a unui teren situat în strada Industrială nr. 10. E vorba despre o suprafață de 7.000 de metri pătrați, aflată pe domeniul privat al municipiului Constanța în vederea unui nou sediu.

În locul actualului sediu, Primăria ar urma să amenajeze un nou parc. Promisiunea a fost făcută de City Managerul orașului, Felicia Ovanesian, și nu o dată, ci de mai multe ori. Amenajarea unui parc în locul actualului RAR a fost anunțată de Ovanesian în 14 ianuarie, pe pagina sa personală de Facebook, iar ultima dată azi, când le-a transmis prietenilor săi de pe pagină să aibă răbdare încă un an.

„Bucuria, ca și necazul, se spune că nu vin niciodată singure!

Săptămâna trecută anunțam că s-a adjudecat licitația pentru elaborarea documentației tehnice pentru o pădure urbană în zona Veterani.

De vineri avem și un câștigător al licitației pentru elaborarea documentației tehnice pentru viitorul parc din Compozitori, cel pe care anunțam că îl vom amenaja în locul actualei locații RAR.

În prima ședință de consiliu local, cu bunăvoința consilierilor, atribuim RAR o suprafață de teren pe care să își edifice noul sediu. I-am pus condiții ferme de finalizare a investiției în cel mult un an, astfel încât actuala locație să poată fi eliberată și să trecem la amenajarea parcului.

Până atunci vom avea nu numai proiectul tehnic, dar și un câștigător al licitației pentru amenajarea efectivă a parcului.

Știu că un an e mult, dovadă stau cetățenii care ne contactează periodic cu nerăbdare de a se implica voluntar în realizarea proiectului. Sunt prima afectată de durata nesfârșită a procedurilor de achiziție, pentru că aș vrea să fiu sigură nu doar că mă apuc de ceva, dar reușesc să și duc la duc la bun sfârșit….

Știu că ați obosit să vi se repete că așa merg lucrurile ( greu) când vine vorba de investiții publice.

Legislația în materie are nevoie, cu certitudine, de o revizuire urgentă. Până atunci, dacă se va întâmpla vreodată, suntem datori să o respectăm.

Am certitudinea însă că așteptarea va merita! Și încrederea de asemenea“, a scris Ovanesian pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Primăria Constanța vrea parc în locul Registrului Auto Român

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac propune creșterea cu 36,29 milioane de lei a subvenției acordate de Primărie pentru societatea de termoficare a orașului

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, le propune consilierilor locali aprobarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al societății Termoficare Constanța SRL. Concret este vorba de creșterea subvenției acordate de Primăriei societății de termoficare a orașului. Concret, primarul Chițac propune acordarea a 36.297.000 de lei, bani care să acopere diferența de preț a gigacaloriei, care a fost majorată recent.

Amintim că, recent, prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța SRL a fost majorat de de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Pe de altă parte, tot Consiliul Local a aprobat ca prețul pe care populația în plătește pentru o gigacalorie să rămână la 250 de lei. Numai că, acest tarif de 250 de lei va fi în vigoare abia de la 1 noiembrie.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Asociația Elevilor din Constanța: „Vergil Chițac își bate joc de bursele noastre!“

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consilierilor Locali să nu voteze proiectul de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în forma actuală și să amendeze proiectul astfel încât bursele să fie mărite!

„Vineri, 29 octombrie, va avea loc ședința Consiliului Local Constanța, iar pe ordinea de zi a ședinței se află proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea cuantumurilor burselor elevilor pe semestrul I al anului școlar 2021-2022. Cuantumurile propuse sunt aceleași cu cele de anul trecut, la prima vedere situația părând una de stagnare. Totuși, în comparație cu anul trecut, între timp au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea burselor elevilor. Astfel, investițiile municipiului Constanța în educație nu au rămas constante, ci au scăzut față de anul trecut, fiind permisă creșterea cuantumului fiecărui tip de bursă cu 100 de lei (cuantumul asigurat din bugetul de stat), fără a fi modificate costurile suportate de municipiu.

Considerăm revoltătoare păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanță, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflați din grupuri la risc de abandon școlar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la școală.

Solicităm mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri, stabilite în funcție de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, cei alocați de Guvern, pentru a sublinia importanța investiției U.A.T.:

  • bursa de merit: 5% din salariul minim pe economie+100 de lei (215 lei)
  • bursa de studiu: 15% din salariul minim pe economie + 100 de lei (445 lei)
  • bursa de ajutor social: 25% din salariul minim pe economie + 100 de lei (675 lei)

Solicităm asigurarea burselor elevilor din municipiul Constanța în funcție de salariul minim pe economie!“, arată Asociația Elevilor într-un comunicat.

„Consider proiectul publicat drept unul jalnic, care nu dovedește decât ignoranța față de educație e instituției. Bursa de merit este asigurată fix la cuantumul minim aprobat de Guvern, astfel nefiind făcută nicio investiție de către autoritatea locală. O mărire cu cel puțin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel investiția locală, având în vedere că între timp, față de semestrul I al anului trecut, au fost primiți bani de la bugetul de stat. Atitudinea primarului  Vergil Chițac față de bursele elevilor este una jalnică, menținută încă de anul trecut, când a vrut să taie complet bursele elevilor”, a declarat Ariana Dudună, președinte AEC.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: