Conecteaza-te cu noi

Administratie

Reșit Taner, primarul comunei Tuzla, prezent la lansarea proiectului “International Religious Freedom Roundtable”

Published

on

Proiectul “International Religious Freedom Roundtable” a fost lansat, în premieră, în Romania.

În perioada 3-5 octombrie, la Hotelul Inter din stațiunea Venus s-a desfășurat ceremonia de lansare a primei mese rotunde dedicate problematicii libertății religiei, eveniment organizat de International Religion Freedom.

Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite. International Religion Freedom Roundtable Eastern for Europe este o organizație non – profit al cărei scop este de a contribui la promovarea dreptului fundamental la libertatea religiei în România și în țările est – europene, așa cum sunt acestea exprimate în Declarația Universală pentru Drepturile Omului. Evenimentul, potrivit organizatorilor, se aliniaza principiilor stabilite prin modelul International Religious Freedom IRF Roundtable de la Washington, DC. Inițiativa Departamentului de Stat al SUA s-a bucurat de succes, la a doua masă rotundă la nivel global de anul acesta răspunzând invitației de a participa reprezentanți a peste 100 de guverne precuum și peste 1.000 de reprezentanți ai societății civile.

La evenimentul organizat în stațiunea Venus au participat oficiali români, printre ei aflându-se și Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, Gelil Eserghep, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, dar și primarul comunei constănțene Tuzla, Reșit Taner, un promotor al valorilor religiei și a libertății acesteia.

Advertisement

Discuțiile purtate au adus, la aceeași masă, reprezentanți ai cultelor, organizații non – guvernamentale, lideri ai asociațiilor civile și chiar ai guvernelor ce protejează și promovează libertatea religioasă. Până acum, întâlniri similare s-au mai desfășurat în câteva state ale lumii, printre acestea Coreea de Sud, Nigeria, Columbia, Ucraina, Belgia, Italia, Taiwan și Româna. Țara noastră devine, astfel, un model al toleranței religioase în Europa de Est.

Despre proiect

In iulie 2018, Mike Pompeo, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului de Stat al SUA, gazduia prima reuniune ministeriala pentru avansarea libertatii religioase (Ministerial to Advance Religious Freedom) si lansa invitatia de a construi o Alianta Globala intre guverne si a intari proiectul IRF Roundtable. Cea de-a doua reuniune ministeriala organizata in 2019 a atras participarea a peste 100 de guverne si mai mult de 1000 de participanti din partea societatii civile, aducand viata si vigoare acestui proiect.

De la prima reuniune ministerială, Ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasa Internationala, Sam Brownback, si echipa sa din Biroul Internațional pentru Libertatea Religioasă din cadrul Departamentului de Stat al SUA, au perfectionat aceasta viziune lucrand îndeaproape cu alte guverne si cu IRF Roundtable Washington, DC pentru a aduce impreuna diferite grupuri si a forma mese rotunde in 100 de tari din intreaga lume.

Presedintele Donald Trump este de asemenea primul presedinte american care a organizat in urma cu cateva zile in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite o intalnire avand ca scop libertatea religioasa subliniind ca “protejarea libertății religioase este si a fost intodeauna una dintre cele mai inalte prioritati ale mele.”

Advertisement

“Trebuie sa lucram impreuna pentru a proteja comunitatile oricarei credinte,” a spus presedintele Trump.

La evenimentul din Romania au participat lideri ai mai multor religii si culte din Romania, preoti militari, diplomati, autoritati guvernamentale locale si nationale, oficiali straini din Statele Unite ale Americii, Bulgaria si Montenegro, precum si mai multi reprezentanti ai societatii civile. In cadrul unei mese rotunde, participantii s-au implicat in dialog multi-religios si schimb de idei privind provocarile actuale ale libertatii religioase in lume, dar mai ales in zona Europei de Est.

Invitati speciali au inclus dl. Greg Mitchell, Chair al International Religious Freedom (IRF) Roundtable din Washington, DC, precum si inalti reprezentanti ai Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), dna. Kirsten Evans, Executive Director si dna. Cristina Li Senior Advisor USAID, Muhammad Latif Lead Sr. Engineering and Infrastructure Officer USAID, Biroul American Schools and Hospitals Abroad (ASHA), Chief Chaplain Captain Wayne MacRae, Office of the Chairman Joint Chief of Staff, Pentagon, Mr. Veljko Milonjic, Director General for Multilateral Affairs in the Ministry of Foreign Affairs of Montenegro. Acestora li s-au alaturat reprezentanti diplomatici din partea Ambasadei SUA in Romania si ai Ambasadei Bulgariei in Romania.

La finalul mesei rotunde, participantii s-au impartit in grupuri pentru a discuta pe tematici specifice, in cadrul unor evenimente secundare. Preotii militari si liderii religiosi s-au reunit intr-un panel de discutii pe tema consolidarii pacii prin libertatea religioasa, iar reprezentantii societatii civile, diplomati si oficiali ai agentiei USAID au discutat pe tema intelegerii valorii socio-economice a libertatii religioase in Romania si Europa de Est.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions