Connect with us

Societate

Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Primăria Municipiului Constanța informează că luni, 18 martie, va avea loc deschiderea oficială a sediului Sucursalei Regionale a BNR Constanța. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea a 125 de ani de activitate a băncii centrale în cel mai important oraș din Dobrogea.

Pentru ca activitățile programate să se desfășoare în condiții optime, traficul rutier va fi restricționat după cum urmează:

– în data de 18 martie 2019, în intervalul orar 06:30 – 15:00, va fi închisă circulației strada Marcus Aurelius, tronsonul delimitat de strada Dimitrie Cantemir și intrarea în Piața Ovidiu.

De asemenea, traficul rutier va fi restricționat pe strada Revoluției din 22 decembrie 1989, de la intersecția acesteia cu strada Remus Opreanu până la intrarea în Piața Ovidiu, inclusiv intersecția străzii Revoluției din 22 decembrie 1989 cu strada Crângului.

Actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Constanța, fostul Hotel Mercur, a intrat în proprietatea Băncii Naționale a României cu mai bine de 85 de ani în urmă. Construită în stil eclectic cu multe elemente decorative caracteristice stilului neo-românesc, clădirea a fost inclusă de Ministerul Culturii și Cultelor pe lista monumentelor istorice.

Reinaugurarea clădirii constituie rezultatul finalizării lucrărilor de amenajare care au avut loc între anii 2014 și 2018. Reabilitarea sediului Băncii Naționale a României din Constanța se înscrie în eforturile Băncii Naționale a României de a-și conserva patrimoniul imobiliar, ca parte semnificativă a patrimoniului național.

Comments

comments

Societate

160 de vârstnici din Constanța vor fi îngrijiți la domiciliu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând cu data de 15 octombrie a.c., Direcția Generală de Asistență Socială Constanța implementează – în calitate de beneficiar – proiectul cu titlul „SSM@160 – Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”, SMIS 125595, în baza contractului de finanțare nr. 7005/10.04.2020 încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene prin Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea Sud-Est.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.783.928,41 lei, din care 2.366.339,15 lei asistență financiară nerambursabilă și 417.589,26 lei valoarea cofinanțării beneficiarului.

Acest proiect va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni și are ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii integrate de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 160 de persoane vârstnice din municipiul Constanța în scopul depășirii situației de vulnerabilitate.

Serviciile de îngrijire la domiciliu vor fi furnizate de personal specializat și vor consta în ajutor pentru îndeplinirea activităților de bază ale vieții zilnice (asigurarea igienei corporale, îmbrăcarea și dezbrăcarea, hrănirea și hidratarea etc.), acordarea de ajutor pentru activitățile instrumentale ale vieții zilnice (prepararea hranei, activitățile de menaj și spălătorie, activități de administrare și gestionare a bunurilor, socializare, etc.), împreună cu servicii de recuperare/reabilitare (kinetoterapie, fizioterapie etc.) și servicii medicale (consultații, îngrijiri medicale la domiciliu sau în instituții de sănătate, administrarea de medicamente etc.), mici servicii de reabilitare și adaptare a mediului ambient.

Prin acest proiect se are în vedere ridicarea gradului de dezvoltare economico-socială a comunităților din care sunt membrii grupului țintă prin creșterea șanselor de ocupare printr-o intervenție coerentă, prin oferirea unui cadru prin care piața muncii poate folosi în mod eficient resursa umană cu competențe îmbunătățite.

Vor fi furnizate sesiuni de formare profesională în ocupația de „Îngrijitor bătrâni la domiciliu” pentru un număr de 32 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și care, ulterior obținerii competențelor, vor furniza servicii de îngrijire la domiciliu.

”Proiectul „SSM@160 – Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.”, precizează Mihaela Scutariu, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Dr. Adrian Bîlbă prezintă Microrezervația din incinta CMSN Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de 1 decembrie, când afară era zăpadă, pe pagina oficială a Microrezervației Constanța a fost postat un videoclip prin care dr. Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, făcea o scurtă prezentare a acesteia.

”Microrezervația este gândită ca un parc cu animale, o microdeltă. Un loc în care predomină vietățile acvatice ce constituie bucuria Deltei, bucuria Dobrogei. Mesajul nostru este un mesaj de a îngriji aceste animale, de a respecta biodiversitatea și de a face tot ce ne este posibil să păstrăm natura așa cum este ea: să fim grijulii și responsabili față de tot ceea ce puteam face și ar putea strica. Inclusiv de aruncatul gunoiului. Atunci când trebuie să o facem, să fie într-un loc în care să se permită reciclarea.”, a precizat Adrian Bîlbă.

El a spus că trăim într-o zonă în care este foarte important comportamentul nostru.

”Trăim într-o arie geografică împrejmuită de apă, lacustră, unde comportamentul nostru față de natură este mai important, întrucât se vede, plasticul ajunge în apă ca microplastic, ajunge după aceea să ne intoxice și pe noi. Și să devenim responsabili pentru niște modificări importante.”, a menționat Adrian Bîlbă în filmul de prezentare.

El a ținut să precizeze că la ora actuală nu se poate vizita Microrezervația, dar a lansat această invitație pentru zilele viitoare, când orașul nostru va ieși din carantină.

”Vă urez o vizită plăcută la Microrezervație. Bineînțeles că vizita se va realiza atunci când vom avea această posibilitate, când carantina se va termina și să o facem în niște condiții  relaxate, de responsabilitate și dragoste față de animnale.”, și-a încheiat directorul Bîlbă prezentarea.

Reamintim că Microrezervația a intrat în circuitul public în anul 1985. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de circa 12 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.
Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari, căpriori).
Mai jos vă invităm să urmăriți prezentarea video realizată de diretorul CMSN, Adrian Bîlbă:

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

OFICIAL! Persoanele care merg să voteze în / din localităţi carantinate au nevoie de declaraţie pe propria răspundere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, explică, într-un răspuns pentru Biroul Electoral Central, condiţiile în care persoanele din afara localităţilor carantinate se pot deplasa în localităţi carantinate pentru a vota.

Potrivit documentului semnat de Raed Arafat, persoanele care merg în/din localităţi carantinate pentru a vota sau pentru a participa la organizarea procesului electoral trebuie să aibă asupra lor o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării.

Arafat mai precizează că restul detaliilor, cum ar fi condiţiile în care se desfăşoară votul în interiorul localităţilor carantinate, sunt prevăzute în ordinele speciale de carantinare pentru fiecare zonă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: