Conecteaza-te cu noi
SEAS

Justitie

”Revoluția fiscală” face praf salariile grefierilor. Purtătorii banderolelor albe îi dau peste nas Olguței Vasilescu

Published

on

Protestul personalului auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea față de modul de calcul al drepturilor de natură salarială început în data de 1 februarie 2018, prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept, va continua, până când Ministerul Justiției și Ministerul Muncii și Justiției Sociale vor chema la discuții reprezentanții organizațiilor profesionale și sindicale reprezentative ale profesiei, fără a afecta activitatea instanţelor sau parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii.

Precizăm că afirmațiile ministrului muncii și justiției sociale, Lia Olguța Vasilescu, potrivit cărora reprezentanții grefierilor nu au contactat până la momentul declanșării protestului MMJS pentru vreo discuție legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii sunt nefondate, întrucât, cu titlu exemplificativ, prin:

– adresa nr. 29/2017 din data 6 martie 2017 – am solicitat MMSJ participarea la discuțiile consultative privind legea salarizării unitare;

Astfel, ca urmare a solicitării reprezentanților Asociației Grefierilor din România, la data de 15 martie 2017, a avut loc o întâlnire între președintele Asociației Grefierilor din România, Denisa Dîndăreanu și secretarul de stat, Marius Sepi, din cadul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

Întâlnirea a avut ca principală temă de discuție proiectul legii privind salarizarea unitară a personaului plătit din fonduri publice; s-a adus în discuție necesitatea uniformizării salariilor și eliminarea discrepanțelor salariale, la nivel național, atât la nivelul instanțelor judecătorești, cât și prin raportare la parchetele de pe lângă acestea.

Pe de altă parte, s-a subliniat, ca la elaborarea grilei de salarizare să se aibă în vedere rolul grefierului în sistemul judiciar, ținând cont de activitatea specifică funcției și de interdicțiile și incompatibilitățile instituite în sarcina acestora, precum și prin raportare la volumul de activitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea.

– adresa nr. 35/2017 din data de 6 aprilie 2017 – am solicitat punerea la dispoziție a grilelor de salarizare, ca urmare a întâlnirii cu secretarul de stat, Marius Sepi;

Grilele nu au fost comunicate.

– adresa nr. 41/2017 din data de 12 aprilie 2017 – am comunicat MMJS că, în cadrul sistemului judiciar nu a avut loc uniformizarea salariilor în ceea ce privește categoria profesională a personalului auxiliar de specialiate și conex.

Mai arătăm faptul că, Ministerul Justiţiei a solicitat ordonatorilor secundari de credite o situaţie statistică constând în comunicarea salariului minim şi maxim în plată pentru același grad, gradație, treaptă, funcție, între care s-a făcut o medie aritmetică ce a fost avută în vedere la stabilirea salariilor de bază din grilele anexă la noua lege de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Or, câtă vreme la nivel naţional nu se finalizase procesul de uniformizare a salariilor, mai mult, existau diferenţe între grilele de salarizare aplicate la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, stabilirea salariului de bază în noua lege de salarizare, pentru categoria profesională pe care o reprezentăm, s-a făcut fără a se ţine cont de prevederile legale, ba, mai mult, am sesizat faptul că va genera probleme de aplicabilitate la momentul reîncadrării acestei categorii de personal, după intrarea în vigoare a legii, existând chiar posibilitatea ca salariile de încadrare din lege să fie mai mici decât cele avute deja în plată.

– adresa nr. 46/2017 din data de 26 mai 2017 – am formulat amendamente față de proiectul legii salarizării unitare, amendamente ce au fost comunicate, atât prim-ministrului de la acea vreme, președintelului PSD, domnul Liviu Dragnea, cât și senatorilor și deputaților din Parlamentul României.

Amendamentele au fost respinse fără a fi puse în discuție, la momentul dezbaterii în comisii.

Adresele transmise Ministerului Muncii și Justiției Sociale au fost înaintate și Ministerului Justiției, printre care și adresa nr. 82/2017 din data de 14 noiembrie 2017, prin care am sesizat Ministrului justiției, Tudorel Toader, problemele de aplicare a Legii nr. 153/2017 și am solicitat detalierea modalității de implementare și calcul a salariilor, precum și reevaluarea grilei de salarizare pentru grefieri.

De asemenea, Federația Publisind, la care este afiliat Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, prin adresa nr. 759/PUBLISIND/10.01.2018 a sesizat Ministerului Justiției neregulile referitoare la salarizarea personalului auxiliar de specialitate și conex, în sensul că, în urma transferului contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului, salariile personalului cu vechime mai mare de 15 ani în funcție și muncă, vor scădea cu sume cuprinse între 36 și 500 lei.

Mai mult, în data de 2 februarie 2018, ministrul muncii și justiției sociale, Lia-Olguța Vasilescu a invocat în presă faptul că nu a fost contactată de reprezentanții grefierilor și că nu cunoaște despre nemulțumirile acestora, afirmație combătută prin cele de mai sus, precum și prin adresa nr. 780/PUBLISIND/02.02.2018 prin intermediul căreia i s-au adus la cunoștință nemulțumirile și mișcările de protest.

 

Asociația Grefierilor din România

și

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions