Societate

România accelerează achiziţia de echipamente militare. Ministrul Fifor, noi discuții cu secretarul american al Apărării

mart. 13, 2018 Mihaela Tîrpan

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut, ieri, o întrevedere cu asistentul secretarului american al apărării pe probleme de securitate internaţională, Robert Karem, prezent la Bucureşti cu prilejul Reuniunii miniştrilor apărării în format B9.

„A fost evidenţiat nivelul excelent al cooperării bilaterale, în cadrul conferit de Parteneriatul Strategic româno-american, ambele părţi reiterând cu această ocazie necesitatea consolidării şi dezvoltării acestuia, în condiţiile unui mediu de securitate cu valenţe sporite de impredictibilitate”, informează Biroul de presă al Ministerului Apărării prin intermediul unui comunicat remis redacției astăzi.

Conform documentului, în cadrul discuţiilor, au fost abordate, în mod particular, aspecte privind evoluţiile de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre. Acest aspect vine din interesul pe care cele două părți îl transmit drep fundament al menţinerii ritmului susţinut al eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Mai mult, este pusă în aplicare o abordare cuprinzătoare şi continuarea contribuţiilor la asigurarea securităţii globale, în special din perspectiva sprijinului pentru lupta împotriva terorismului. În acest context, părţile au apreciat că actualul cadru al cooperării bilaterale oferă oportunităţi sporite pentru implementarea tuturor acestor obiective.

Totodată, ministrul Fifor a reiterat angajamentele asumate de către autorităţile de la Bucureşti pe linia alocării resurselor necesare pentru apărare, precum şi pentru continuarea programelor de achiziţii de echipament, atât cele aflate în derulare, cât şi cele de perspectivă, România continuând să fie un aliat credibil în regiune.

În context, a fost evidenţiată utilitatea valorificării formatelor regionale de tip B9, care oferă oportunităţi sporite atât pentru consultările bilaterale, cât şi pentru armonizarea poziţiilor naţionale în format multilateral, contribuind la procesul Aliat de cristalizare a deciziilor politice în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie 2018.

 

Comments

comments