Connect with us

Politica

România schimbă legislaţia ca să poată dona echipamente militare Ucrainei

Publicat

la

Guvernul modifică legislaţia în vigoare pentru ca Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SIE, SPP şi STS să poată dona unei ţări aliate sau partenere echipamente pe care le au în rezervă

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cere schimbarea legislaţiei pentru a avea cadrul legal pentru a putea dona Ucrainei bunuri din rezervele militare. Astfel, în acest sens a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că forţele destinate apărării naţionale pot face donaţii de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor acestora.

Executivul susţine că modificarea legislaţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă este necesară, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi ţinând cont că în cadrul Summit-ului extraordinar al NATO a fost decisă de către membrii NATO continuarea „eforturilor necesare pentru asigurarea securităţii şi apărării tuturor aliaţilor în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade”. În plus, modificarea legislativă este necesară deoarece în prezent „transferul unor produse din rezervele proprii ale forţelor destinaate apărării naţionale (MApN, MAI, servicii secrete -n.red.) nu se poate realiza deoarece cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii, în scopul donării către alte state”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

De precizat că documentul nu face referire, dar nici nu exclude sistemele de armament pe care instituţiile româneşti din domeniul apărării şi securităţii le au în rezerve.

Ce se întâmplă cu avioanele MiG-21 LanceR 

În contextul războiului declanşat de Rusia, au apărut unele voci care susţin că recent opritele de la zbor MiG-21 LanceR din dotarea MApN ar trebui să ajungă la piloţii ucraineni. Concret, publicaţia „The War Zone” susţine că piloţii ucraineni ar putea învăţa rapid să opereze şi întreţină MiG-21, mai ales că aviaţia ţării vecine a avut în dotare acest tip de aparat până în urmă cu câţiva ani. Mai mult, Uzina de Aviaţie Odessa are capacitatea de a repara şi întreţine MiG-21, ba chiar poate să aducă şi unele îmbunătăţiri. În plus, „The War Zone” susţine că avionica MiG-21 LanceR este una avansată, apropiată de cea occidentală, dar că piloţii ucraineni ar putea face rapid conversia pe acest avion.

Totuşi, trebuie subliniat că, din punct de vedere oficial, MApN nu a făcut vreo referire la o eventuală cedare a avioanelor MiG-21 LanceR către Ucraina. Ba mai mult, surse din MApN au declarat pentru „Adevărul” că încă nu s-a luat decizia unei scoateri definitive de la zbor a acestora, dar că acest lucru nu este exclus fiind analizată şi această posibilitate a trecerile lor într-o rezervă a Forţelor Aeriene Române. Oricum, un alt argument în defavoarea cedării avioanelor MiG-21 LanceR către Ucraina este că acestea au primit softuri occidentale, iar acest lucru le face imposibil de donat către o ţară care nu este NATO.

Washingtonul, un nou pachet de ajutor militar  Administraţia Biden urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari. Detaliile acestui nou pachet sunt în curs de elaborare, transmite CNN, care citează trei oficiali de rang înalt de la Washington. NBC News scrie că noua tranşă de ajutor militar ar putea include mai multă artilerie şi zeci de mii de obuze. Informaţia cu privire la pregătirea noului pachet vine la o săptămână după un alt ajutor militar, care constă în special echipamente grele, precum vehicule blindate, artilerie şi elicoptere. Pentagonul a comunicat luni că primele transporturi din tranşa anunţată săptămâna trecută au ajuns deja la graniţa de vest a Ucrainei pentru a fi predate armatei sale. În contextul lansării bătăliei pentru Donbass, Ţările de Jos au anunţat la rândul lor că livrează echipamente grele Ucrainei, inclusiv vehicule blindate.

 

Comments

comments

Politica

Guvernul renunță la majorările salariale pentru bugetari

Publicat

la data de

Scris de

Bugetarii nu vor mai avea salariile mărite, deoarece Guvernul retrage ordonanța prin care urma să fie majorate lefurile. Actul normativ prevedea sporuri suplimentare pentru anumite categorii, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul celor care nu primeau acest beneficiu, scrie Digi24. Potrivit sursei citate, bugetarii urmau să primească o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării. Însă, în același act normativ erau prevăzute și o serie de sporuri suplimentare pentru angajați din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene.

Comments

comments

Politica

Marian Crușoveanu, deputat PNL: “PSD-iștii au stat cu ochii pe port ca pe butelie ca să pună mâna pe el”

Publicat

la data de

Scris de

Tensiunile din jurul schimbării directorului general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța sunt departe de a se fi încheiat. Un alt lider PNL intervine și susține că, cităm, cei din conducerea PSD au stat cu ochii pe Portul Constanța ca pe butelie pentru a pune mâna pe el. După ce încheiem citatul, facem precizarea că declarația îi aparține deputatului liberal Marian Crușoveanu, membru în Comisia de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.

„În ultimele luni, a existat un interes major din partea PSD de a-l schimba pe managerul de succes al Portului Constanța, Florin Goidea. Care sunt mizele acestei schimbări, mascate cu declarații politice, fără a fi acoperite de date concrete, vom vedea în perioada următoare. Una este clară, cea referitoare la alegerile interne din PSD.”, a scris pe contul său de Facebook deputatul PNL.

De asemenea, Marian Crușoveanu spune că s-a uitat pe documentele oficiale, dar și pe rapoartele de activitate și i-au atras atenția câteva cifre. Iată-le:

  1. În anul 2021, doar prin POIM, au fost depuse 5 cereri de finanțare pentru proiecte în valoare de peste 85,22 milioane de euro. Pentru 3 dintre acestea s-au semnat deja contractele de finanțare.
  2. Portul Constanța mai are 10 proiecte aflate în stadiul de pregătire pentru POT 2021-2027, în valoare de 532,20 de milioane de euro.
  3. De asemenea, există o listă întreagă de proiecte, aflate în diferite stadii, care vizează dezvoltarea și modernizarea Portului Constanța, finanțate de Fondul European de Dezvoltare și Connecting Europe Facility (CEF).
  4. În primul semestru al anului 2022, în comparație cu semestrul întâi din 2021, traficul de mărfuri derulat prin porturile din județul Constanța a înregistrat o creștere de aproximativ 16,92% plus 5433 de mii de tone.

„Desigur că războiul din Ucraina reprezintă, în continuare, o provocare și o oportunitate pentru activitatea economică a Portului Constanța, care a devenit un punct geopolitic vital pentru exporturile cereale ucrainene, în timp ce ministrul Transporturilor tot nu reușește să deblocheze toate liniile feroviare blocate de vagoane care, de ani de zile, îngreunează activitatea portului. În timp ce Portul Constanța are șansa istorică de a fi portul cheie pe plan regional, ministrul Transporturilor, în loc să fie concentrat de această situație, are preocupări cu interese de altă natură. PSD-iștii au stat, luni de zile, cu ochii pe port ca pe butelie ca să pună mâna pe el, făcând jocuri de culise care pot periclita finanțările pentru proiectele de investiții. Dacă tot sunt interesați de județul Constanța, mă întreb când va da ministrul Transporturilor undă verde pentru anularea taxei pe podurile dunărene, lege blocată în Parlamentul României.”, a conchis Crușoveanu.

Comments

comments

Politica

Cu tezele de doctorat la vedere! Stelian Ion cere ca lucrările premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu să fie analizate de urgență

Publicat

la data de

Scris de

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion îi solicită public președintelui Iohannis să intervină în acest conflict cel puțin moral, în care sunt implicați decidenții importanți în elaborarea și promovarea legilor educației – premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sorin Cîmpeanu, care sunt acuzați că au plagiat în lucrările de doctorat.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că se bucură că „Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată”. O Românie educată cu adevărat nu se poate construi pe suspiciuni de plagiat la cel mai înalt nivel de decizie. De aceea, îi solicit președintelui să nu permită să fie adoptate aceste proiecte în forma lansată în dezbatere publică, ale căror prevederi îi albesc pe cei cu doctorate plagiate. Îi solicit, de asemenea, să se asigure că în aplicarea „proiectului său de suflet” nu intervin interese personale ale unor decidenți politici.

Tezele de doctorat ale premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu trebuie să fie publice și de urgență analizate de CNATDCU, iar rezultatele să fie comunicate public, împreună cu măsurile decise. Orice încercare de a ține ascunse aceste lucrări și de a împiedica, inclusiv prin procese în instanță, evaluarea lor de către specialiștii CNATDCU este o lovitură dură pentru credibilitatea reformei în educației și o subminare a proiectului România educată.“, a declarat Stelian Ion.

Comments

comments

Luna asta s-au urmarit: