Connect with us

Politica

Teodosie împarte Lumina… după ce a slăvit un criminal? Se cere caterisirea ”ierarhului putinist”.

Published

on

Un deputat constănțean a anunțat că nu va mai participa niciodată la o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Teodosie, pe care îl califică drept un ierarh putinist, care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean. Este vorba de Stelian Ion, care a reacționat după ce arhiepiscopul Teodosie a recidivat recent în declarații de susținere a lui Vladimir Putin, în ciuda dovezilor de genocid care parvin din Ucraina. Stelian Ion spune că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-l caterisească (= excludă – n.r.) pe Teodosie, pentru a da un semnal clar de distanțare față de comportamentul acestuia.

Reamintim că, în luna februarie, înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina, arhiepiscopul Tomisului a șocat opinia publică declarând la Radio Dobrogea că Putin nu este atât de negru cum îl prezintă toată lumea. El a mai sugerat că liderul de la Kremlin nu poate fi judecat ca un răufăcător, pentru că a făcut multe jertfe și ctitorii.

„Și de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea și e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o și o spun, fără frică și fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. Și în țara sa, și Putin şi Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”, declara Arhiepiscopul Tomisului.

În această perioadă a Săptămânii Mari care precede Învierea, Teodosie a fost chestionat de presă dacă își menține aprecierea față de Vladimir Putin. Ierarhul a răspuns evaziv, însă din puține sale cuvinte emană aceeași admirație față de liderul de la Kremlin.

“Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere”, a răspuns IPS Teodosie, citat de News.ro.

Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul său de cuvânt, a criticat atitudinea putinistă a lui ÎPS Teodosie, după cum a criticat și atitudinea preoților ruși care au sfințit tancuri și arme de ucidere în masă. Însă, până acum, nu s-a pus problema caterisirii ierarhului tomitan.

Mai jos puteți citi întreaga declarație a deputatului Stelian Ion:

”Am decis să nu mai particip la nicio slujbă oficiată de un ierarh putinist și care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean.

Teodosie al Tomisului, arhiepiscopul urii, persistă în atitudinea de susținere a regimului criminal de la Kremlin. Doar pentru simplul fapt că a construit biserici, iar acum nu și-a retras ctitorirea sau nu le-a „mitraliat”, cetățeanul Teodosie Petrescu, efemer Arhiepiscop al Tomisului, afirmă că Vladimir Putin nu este un răufăcător și nu ar trebui judecat pentru războiul din Ucraina.

Este inadmisibil și jignitor pentru toți creștinii ortodocși din România ca un om precum Teodosie, fan al lui Vladimir Putin, să fie înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. O astfel de atitudinea în mijlocul Săptămânii Mari este lipsită de absolut orice urmă de decență și trebuie urgent sancționată în mod formal de BOR.

Oare cum își va permite Teodosie să cheme credincioșii să ia lumină în noaptea de Înviere, știind că în Ucraina milioane de creștini ortodocși suferă și se ascund de obuzele Rusiei, în timp ce el îl slăvește pe Putin?

În acest moment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Consistoriul Arhieresc trebuie să îl sancționeze cu caterisire pe Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului pentru a transmite un mesaj clar de distanțare față de acest comportament nedemn și dezonorant.”

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.