Connect with us

Politica

Teodosie împarte Lumina… după ce a slăvit un criminal? Se cere caterisirea ”ierarhului putinist”.

Publicat

la

Un deputat constănțean a anunțat că nu va mai participa niciodată la o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Teodosie, pe care îl califică drept un ierarh putinist, care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean. Este vorba de Stelian Ion, care a reacționat după ce arhiepiscopul Teodosie a recidivat recent în declarații de susținere a lui Vladimir Putin, în ciuda dovezilor de genocid care parvin din Ucraina. Stelian Ion spune că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să-l caterisească (= excludă – n.r.) pe Teodosie, pentru a da un semnal clar de distanțare față de comportamentul acestuia.

Reamintim că, în luna februarie, înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina, arhiepiscopul Tomisului a șocat opinia publică declarând la Radio Dobrogea că Putin nu este atât de negru cum îl prezintă toată lumea. El a mai sugerat că liderul de la Kremlin nu poate fi judecat ca un răufăcător, pentru că a făcut multe jertfe și ctitorii.

„Și de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea și e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o și o spun, fără frică și fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. Și în țara sa, și Putin şi Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”, declara Arhiepiscopul Tomisului.

În această perioadă a Săptămânii Mari care precede Învierea, Teodosie a fost chestionat de presă dacă își menține aprecierea față de Vladimir Putin. Ierarhul a răspuns evaziv, însă din puține sale cuvinte emană aceeași admirație față de liderul de la Kremlin.

“Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere”, a răspuns IPS Teodosie, citat de News.ro.

Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul său de cuvânt, a criticat atitudinea putinistă a lui ÎPS Teodosie, după cum a criticat și atitudinea preoților ruși care au sfințit tancuri și arme de ucidere în masă. Însă, până acum, nu s-a pus problema caterisirii ierarhului tomitan.

Mai jos puteți citi întreaga declarație a deputatului Stelian Ion:

”Am decis să nu mai particip la nicio slujbă oficiată de un ierarh putinist și care nu vede crimele din Ucraina și suferința poporului ucrainean.

Teodosie al Tomisului, arhiepiscopul urii, persistă în atitudinea de susținere a regimului criminal de la Kremlin. Doar pentru simplul fapt că a construit biserici, iar acum nu și-a retras ctitorirea sau nu le-a „mitraliat”, cetățeanul Teodosie Petrescu, efemer Arhiepiscop al Tomisului, afirmă că Vladimir Putin nu este un răufăcător și nu ar trebui judecat pentru războiul din Ucraina.

Este inadmisibil și jignitor pentru toți creștinii ortodocși din România ca un om precum Teodosie, fan al lui Vladimir Putin, să fie înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. O astfel de atitudinea în mijlocul Săptămânii Mari este lipsită de absolut orice urmă de decență și trebuie urgent sancționată în mod formal de BOR.

Oare cum își va permite Teodosie să cheme credincioșii să ia lumină în noaptea de Înviere, știind că în Ucraina milioane de creștini ortodocși suferă și se ascund de obuzele Rusiei, în timp ce el îl slăvește pe Putin?

În acest moment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Consistoriul Arhieresc trebuie să îl sancționeze cu caterisire pe Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului pentru a transmite un mesaj clar de distanțare față de acest comportament nedemn și dezonorant.”

 

Comments

comments

Politica

Ciucă anunță creșterea valorii tichetelor de masă și ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care românii sunt afectați de creșterile de prețuri

„Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20 la 30 de lei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei). Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR.“, spun Nicolae Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie

Publicat

la data de

Scris de

Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice, informează profit.ro.

1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an.

2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.

3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.

4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport. Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 septembrie, o ordonanță în acest sens urmând a se publica în Monitorul oficial.

5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.

Este vorba despre:

•Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

• Băuturi alcoolice

• Construcții noi

• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

• Îmbrăcăminte și încălțăminte

6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022.

De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”. Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni și nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.

8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.

9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.

10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.

12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.

13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Gabriela Firea, ministrul Familiei, susține dreptul la avort: Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizează că susține cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor. Gabriela Firea spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că „nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară”, adăugând că la astfel de situații se va ajunge în orice societate care va impune o lege pentru interzicerea avorturilor.

„Susțin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor! Militez pentru drepturile femeilor, ca ele să ia decizii pentru propria viață și pentru propriul lor corp. Nu aș mai fi vorbit pe acest subiect, pentru că mi-am spus opinia clar la audierea din Parlament pentru funcția de ministru. Având în vedere discuțiile din spațiul public, cu privire la interzicerea avortului în alte state, reafirm ce am spus: femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, cu duhovnicul să ia cea mai bună decizie în viața lor. Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară. Căci la asta se va ajunge în orice societate care va impune o astfel de lege. Istoria recentă a dovedit-o cu vârf și îndesat. Nu așa vom crește natalitatea, interzicând drepturi. Nu mai vrem încă o generație a decrețeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani, pentru că au încercat să facă singure ceea ce medicilor le era interzis”, a declarat ministrul Familiei citat de digi24.ro.

Orice stat este liber să decidă pentru poporul său, a susținut Gabriela Firea, care a adăugat că România se luptă însă, în continuare, cu mentalitățile.

„Pentru asta, întreaga societate, toți oamenii politici, toate instituțiile trebuie să-și unească forțele pentru o mai bună informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală sau la ce poate însemna o sarcină. Suntem fruntași la mame adolescente, iar multe dintre aceste sarcini au apărut din greșeli sau din lipsă de informare.

Mă bucur că a fost aprobată în Parlament legea care introduce orele de educație sanitară în școli. Să nu se ascundem după degete, de mult ori copiii știu mai multe decât ne imaginăm noi, părinții. Dar ei trebuie să primească și informații corecte, de la persoane pregătite în acest domeniu. Educația sanitară va fi predată începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, prin programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”, a transmis Gabriela Firea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: