Connect with us

Politica

România vrea să cumpere 18 drone Bayraktar, o achiziție estimată la… 300 de milioane de euro

Published

on

România se pregătește să cumpere mai multe sisteme de drone turcești Bayraktar, care și-au arătat eficiența în războiul din Ucraina și au devenit un simbol al rezistenței în fața agresiunii militare ruse, în prima parte a conflictului.

Dronele Bayraktar au devenit legendare pentru pierderile aduse rușilor în războiul din Ucraina. Potrivit G4Media, este vorba de 18 aparate, iar prețul estimat preliminar este de 300 de milioane de dolari, circa 1,46 miliarde dolari, la cursul valutar actual plus TVA.

În acești bani intră achiziția celor 18 drone și „pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, potrivit Ministerului Apărării.

”Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se menționează într-un document al MApN.

Baykar nu a precizat un preț pentru acest model de drone, dar a republicat pe site-ul său mai multe știri despre campaniile de crowdfunding lansate în 2022 în Europa pentru a cumpăra UAV-uri Bayraktar pentru Ucraina, toate acestea fixând un obiectiv de aproximativ 5-5,5 milioane de dolari pentru unitate.

Ministerul Apărării a trimis o solicitare către Parlamentul României. Dacă va primi aprobarea legislativului, va putea începe negocierile cu compania turcă pentru achiziția celor 18 drone.

INFO! În acest moment, România nu are drone de ultimă generație.

NOTĂ! Bayraktar, drona-vedetă în războiul din Ucraina, este fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și denumită după numele de familie al acestuia.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!