Connect with us

Administratie

Rugămintea lui Stelian Ion pentru primarul Chițac: „Coborâți din când în când din turnul de fildeș“

Publicat

la

Consilierii locali ai USR din Constanța au decis să inițieze demersurile de suspendare a regulamentului de acces în Peninsulă, după două zile de discuții cu cetățenii și oamenii de afaceri din zonă. Regulamentul impus de administrația Chițac, cu ajutorul consilierilor de la PNL și PSD, este atât de defect încât unele prevederi frizează de multe ori logica. La întâlnirea cu aleșii USR, cetățenii din Peninsulă au prezentat doar o mică parte din anomaliile create din cauza acestui regulament. Spre exemplu, avocata Mirela Doicescu, rezident în Peninsulă, a declarat o femeie bătrână a fost nevoită să își care butelia sute de metri din cauza faptului că mașinile nu mai au voie în zonă. De asemenea, tot ea a prezentat o situația familiei sale. Ea a spus că aceeași adresă locuiesc două familii, a ei și cea a fiului său. Numai că, din cauza regulamentului, nu au voie să intre în Peninsulă decât cu o sigură mașină, de maxim 2,5 tone, pentru fiecare unitate locativă.

„Este absurd să lași doar cu o singură mașină pe fiecare unitate locativă, în condițiile în care la aceeași adresă locuiesc mai multe familii. Sunt multe mame care au copii mici. Cum pot ele căra sute de metri și copilul, și să cumpărăturile“, a declarat Mirela Doicescu.

Tot ea a prezentat o altă anomalie creată de Primărie. Spre exemplu, pe una din străzi au fost montate mai multe panouri cu staționarea interzisă deși oamenii locuiesc acolo și au mașini.

Cetățenii au reiterat la întâlnirea cu cei de la USR că regulamentul de acces gândit de administrația Chițac este atât de prost încât a dus la situații absurde. Spre exemplu, în cazul unui deces, persoanele care mor acasă nu pot fi duse cu mașina mortuară la capelă. Pentru ca o mașină mortuară să poată intra în Peninsulă, trebuie solicitat permis cu cel puțin 72 de ore înainte.

„Cum putem să programăm morțile. Este o absurditate fără margini“, a spus unul din preoții Bisericii Grecești. El a afirmat că, de când a fost impus acest regulament, oamenii, în special, bătrânii din oraș nu mai vin la biserică: „Biserica Greacă are enoriași în tot orașul. Oamenii, mulți dintre ei în vârstă, nu mai vin pentru nu au ce să ajungă și nu pot să meargă pe jos distanțe foarte mari.“

La rândul lor, oamenii de afaceri s-au plâns că, încet-încet, toate afacerile vor da faliment din lipsă de clienți.

„Vara e frumos să te plimbi pe jos, dar iarna pe vânt, ploaie și frig este greu să mergi sute de metri pe jos. Mulți se lipsesc și nu mai vin. Noi avem cheltuieli de mii de lei pe lună, bani pe care nu avem cum să îi acoperim în lipsa clienților“, a declarat patronul unui local din zonă.

Reprezentanta unui hotel a spus că este primul week-end când unitatea sa nu are niciun turist. Ea a spus că oamenii au refuzat să se mai cazeze pentru nu au unde să parcheze. „Cum pot să își care valizele sute de metri pe jos?“, a întrebat aceasta.

Taximetriștii s-au plâns, la rândul lor, de faptul că a scăzut drastic numărul de comenzi pentru Zona Peninsulară.

„Am votat pentru o Primărie nouă, dar Chițac ne-a închis ca într-un ghetou“, este mesajul unuia dintre oamenii de afaceri.

Când minciuna are picioare scurte!

„Locuitorii din Peninsulă nu m-au chemat să mă întâlnesc cu ei”, a declarat Chițac pentru Ziua de Constanța în cadrul emisiunii „Ziua-n amiaza mare“ . În replică, cetățenii din Peninsulă au declarat că l-au invitat pe primar la o discuție în 6 noiembrie, dar acesta nu a dat niciun semn de viață nici până în ziua de azi. „Nu trebuia să în chemăm noi. Când a văzut că ne revoltăm, trebuia să vină din propria inițiativă să discute cu noi. Așa face un primar căruia îi pasă de cetățeni“, a declarat unul din cetățenii din Peninsulă.

Cu ce soluție vine USR

Liderul consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe a făcut apel la celelalte forțe politice din Consiliul Local pentru a susține demersul de suspendare a regulamentului de acces în Zona Peninsulară, care a provocat un adevărat haos după implementarea sa.

„Am discutat cu colegii liberali pentru a găsi o soluție mâine seară de a suspenda acestui regulament pentru un termen rezonabil de timp în care să găsim modalitățile cele mai bune de a avea un regulament uman, care să contrabalanseze eventualele restricții pe viitor. Sunt optimist că vom ajunge la o înțelegere cu colegii liberali și sunt optimist că și colegii din PSD vor susține acest demers și va exista o unanimitate. Dac primarul nu va pune pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de vineri, 26 octombrie, partidele pot să convoace o ședință suplimentară“, a declarat liderul consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe.

Fostul ministru al Justiției, deputatul de Constanța Stelian Ion, i-a recomandat primarului Vergil Chițac să coboare din turnul de fildeș și să vadă realitatea din teren.

„Ceea ce vedem azi aici nu este un grup de turbulenți după cum s-a exprimat din păcate primarul Chițac. Este un grup de oameni a căror viață este dată peste cap. Problema este cât se poate de reală, nu este o scorneală a cuiva. Nu are nimic cu domnul primar și cu proiectele pe care le propune. Ar fi bine ca spre binele comunității și al domniei sale domnul primar să mai coboare din când în când din turnul de fildeș în care s-a urcat, să stea de vorbă nemijlocit cu oamenii să își dea seama că nu are nimic personal cu el și să încerce alături de consilierii locali, care au toată bunăvoința să-l ajute, să voteze proiecte bune pentru constănțeni. Când se mai greșește, nu este un capăt de țară, trebuie să recunoști și, foarte rapid, să încerci să remediezi soluția, pentru că fiecare zi care trece devine o problemă reală pentru comunitate. Colegii mei au votat de la bun început împotriva acestui regulament pentru că și-au dat seama că nu poate fi aplicat și are multe hibe. El trebuie suspendat și, ulterior modificat, în consultare cu cetățenii și oamenii de afaceri care își desfășoară aici activitatea, pentru că e riscul major să se închidă mai multe afaceri. Nu cred că își dorește careva o zonă pustie pentru că nu se va mai plimba nimeni, nu va mai fi atrăgătoare“, a spus Stelian Ion.

„Au fost inițiate o serie de discuții cu colegii din PNL să vedem în ce măsură putem pune în aplicare suspendarea. Noi credem că ar trebui suspendat și apoi făcut un nou studiu de impact care să scoată în evidență toate particularitățile și necesitățile. Apoi trebuie aduse modificările astfel încât la începutul sezonului viitor să avem un regulament funcțional. Toată lumea e de acord că trebuie să fie un regulament, dar acesta trebuie să tină cont de necesitățile fiecărei categorii sociale sau economice.“, a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu.

Sursa foto: Facebook/Mirela Doicescu

Comments

comments

Administratie

Împrejmuirea terenurilor de joacă din Constanța cu gard metalic, o afacere de peste 5,5 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin care caută o firmă care să împrejmuiască locurile de joacă din municipiu. Împrejmuirea se va face cu plasă metalică. Valoarea totală estimată a investiției se ridică la 5.650.688 de lei cu TVA

„Achiziție gard de împrejmuire la locurile de joacă din municipiul Constanța Autoritatea contractantă intenționează să atribuie un contract de furnizare, privind achiziție și montare împrejmuire din panouri de gard zincat bordurat (cantitatea maxima 4.108 ml). Termenul limită până la care orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari sau informații suplimentare în legatură cu documentația de atribuire este de 20 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor. Autoritatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări în a 11-a zi inainte de data limita de depunere a ofertelor.“, se arată în anunțul publicat pe SEAP.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 3 martie, ora 15.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să cheltuiască peste 7 milioane de lei pentru achiziția de măști, dezinfectanți și mănuși menajere

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin care vrea să achiziționeze dispozitive medicale pentru 92 unități de învățământ preuniversitar (grădinițe, școli și licee) din municipiul Constanța. Achiziția a fost împărțită în patru loturi: Lot 1 – Măști de unică folosință copii și Măști de unică folosință adulți, Lot 2- Dezinfectanți (pentru suprafețe și pentru covoraș, Lot 3- Covoraș dezinfectant, Lot 4- Mănuşi menajere.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 6.208.806 fără TVA sau 7.388.479 cu TVA.

Pentru lotul 1 – Măști de unică folosință copii și Măști de unică folosință adulți -valoarea achiziției se ridică la 1.013.100 de lei cu TVA

Pentru lotul 2 – Dezinfectanți (pentru suprafețe și pentru covoraș) – valoarea investiției este de 6.215.659 de lei.

Pentru lotul 3 – Covoraș dezinfectant – valoarea investiției este de 22.814 de lei.

Pentru lotul 4 – Mănuși menajere – valoarea investiției este de 136.903 de lei.

Achiziția materialelor sanitare se va face prin Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), Obiectivul specific 9.1: Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, investiția realizată contribuind la consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța, agenție de turism pentru vicele Ionuț Rusu. Cu ce se aleg constănțenii?

Publicat

la data de

Scris de

Viceprimarul Constanței, liberalul Ionuț Rusu, îl concurează cu succes pe președintele Klaus Iohannis. Asta deoarece, vicele Rusu pare pus pe plimbări în afara țării. Anul trecut, Rusu a vizitat preț de câteva zile orașul Fort Lauderdale (Florida, SUA), apoi la scurt timp a dat o fugă și în Turcia, unde a participat la Summit-ul orașelor balcanice. Acum, același viceprimar se pregătește să plece în Franța. Concret, în ședința Consiliului Local din 31 ianuarie este propus un „proiect de hotărâre privind aprobarea deplasării la Brest, Franța, a delegației municipiului și Consiliului local Constanța pentru îndeplinirea unei misiuni cu caracter temporar și aprobarea cheltuielilor aferente acestei deplasări.“ Este vorba de deplasarea viceprimarului Ionuț Rusu și a unui consilier local, care va fi stabilit în ședința CLM din 31 ianuarie.

În referatul de aprobare al proiectului este prevăzut faptul că în perioada 9 – 11 februarie, în localitatea Brest din Franța va avea loc evenimentul „One Ocean Summit“, organizat sub egida președinției franceze a Uniunii Europene.

Orașele Constanța și Brest sunt înfrățite din 1993.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: