Connect with us

Societate

S-a înființat sucursala sud-est a Fundației Colegiului Național de Apărare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

 

La sfârșitul săptămânii trecute,  la Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, a avut loc ședința de constituire a Sucursalei Sud-Est a Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare (FCNAp)  care cuprinde județele Vrancea, Buzău Galați, Brăila Tulcea, Constanța, Călărași și Slobozia. Evenimentul  s-a desfășurat în prezenţa conducerii centrale a Fundaţiei şi a absolvenţilor Colegiului Naţional de Apărare din această zonă. Președintele Sucursalei Sud-Est este Aurel Papari, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, seria a XI-a, Preşedintele Universităţii “Andrei Şaguna”, coordonarea sucursalei revenind domnului Traian Caramanian vicepreşedinte FCNAp.  Secretariatul general își va desfășura activitatea la Universitatea ”Andrei Șaguna” care asigură spațiile și logistica necesară. Nou înființata Sucursală Sud-Est reprezintă proiecția extinsă a filialei Constanța a FCNAp, înființată la Universitatea ”Andrei Șaguna” în urmă cu 10 ani.  Directorul Colegiului Național de Apărare și Preşedinte de onoare al FCNAp, gl.mr.(r) prof.univ.dr. Mihail Vasile-Ozunu, consideră că prin această entitate zonală  absolvenţii Colegiului Naţional de Apărare se pot implica mai bine în promovarea culturii civice şi educarea tinerilor în domeniul securităţii şi apărării naţionale prin derularea de acţiuni pentru schimbarea percepţiei societăţii civile privind rolul şi importanţa instituţiilor cu rol în menţinerea securităţii naţionale. La rândul său, Cristian Petcu, preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, a precizat că în noul context de securitate este nevoie de coeziune pentru a face faţă noilor ameninţări asimetrice care se manifestă la nivel regional şi, indiferent de disputele politice interne, România trebuie să rămână un factor de echilibru în această zonă a Europei, având în vedere parteneriatele strategice pe care le are în primul rând cu SUA, în calitate de membru al NATO şi al Uniunii Europene. În perioada următoare, Sucursala Sud-Est a FCNAp se va implica, alături de Universitatea ”Andrei Șaguna” și Academia Oamenilor de Știință din România, în pregătirea celei de a doua ediții a Conferinței Internaționale ”Securitate și stabilitate la Marea Neagră”, prima ediție fiind organizată anul trecut de Universitatea ”Andrei Şaguna” din Constanţa. În acest an sunt aștepate personalităţi importante din instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării la nivel naţional şi internaţional, care vor dezbate teme actuale privind cooperarea şi intensificarea relaţiilor pentru apărarea valorilor democraţiei în zona Mării Negre.

 Despre Fundație…

Înfiinţată în anul 1993, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare este un think tank specializat în gândire strategică, o organizaţie independentă, neguvernamentală şi nelucrativă. Principalul scop al Fundaţei, potrivit statutului, constă în ”identificarea, susţinerea şi promovarea intereselor României în domeniul securităţii şi apărării naţionale.” În anul 2004, printr-o Hotărâre a Guvernului României, organizaţia a obţinut statut de utilitate publică. Membrii Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare sunt, în principal, absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare, cea mai înaltă formă de învăţământ superior în domeniul securităţii şi apărării naţionale. Conform statutului, obiectivele principale ale Fundaţiei sunt organizarea şi desfăşurarea de activităţi pentru afirmarea şi apărarea valorilor, drepturilor şi intereselor fundamentale ale României în domeniul securităţii şi apărării naţionale; sprijinirea şi dezvoltarea cercetării ştiinţifice interdisciplinare şi cunoaşterea şi promovarea valorilor culturale româneşti şi din alte ţări în domeniul securităţii și apărării.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Constanța va fi gazda Olimpiadei Naționale de Chimie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada, 21-25 martie 2019, Constanța  va fi gazda celei de-a LIII-a ediții a  Olimpiadei Naționale  de Chimie, competiție organizată de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Timp de cinci zile, 350 de elevi din clasele a VIIIa  – a XII a, din toată țara,  își vor pune în valoare creativitatea, gândirea disciplinată,  științifică, precum și pasiunea pentru această disciplină.

Programul olimpiadei este următorul:

Vineri, 22.03.2019, în intervalul orar, 9.00-12.00, se desfășoară proba teoretică, la Colegiul Național ”Mircea  cel Bătrân” Constanța;

Sâmbată, 23.03.2019, în intervalul orar, 9.00-12.00,  proba practică, în următoarele centre de concurs:

ð Colegiul Comercial ”Carol I” Constanța (clasa a  VIIIa);

ð Universitatea „Ovidius” Constanța- Facultatea de Farmacie  (clasa a IX-a și a X-a);

ð Universitatea „Ovidius” Constanța-  Facultatea  de Științe Aplicate și Inginerie  (clasa a XI-a);

ð  Colegiul  Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (clasa a XII-a).

Duminică, 24.03.2019, în intervalul orar, 9.00 – 14.00, proba de baraj  la  Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”  Constanța. În cadrul acestei probe, va avea loc selecția lotului național lărgit de chimie care, în urma pregătirii și selecției, va participa la etapa internațională a olimpiadei de chimie.

Deschiderea oficială  a competiției va avea loc joi, 21 martie 2019, ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” din Constanța, în prezența reprezentanților Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Universității ”Ovidius” din Constanța, Instituției Prefectului, Primăriei Municipiului Constanța și a partenerilor implicați în organizarea și desfășurarea în condiții optime a olimpiadei.

Luni, 25 martie 2019, la ora 14.00, cei mai buni dintre cei buni vor fi  premiați de către  Ministerul Educației Naționale și de sponsorii competiției naționale la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” din Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încep simulările pentru Bacalaureat! Continuă protestul #foaiagoală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, elevii claselor a XI-a şi a XII-a încep simularea probelor de la Bacalaureat, care se va încheia în 21 martie. În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul dăm #foaiagoală, pe care l-a început la simularea probelor de la Evaluarea naţională.

Elevii din clasele a-XI-a şi a XII-a vor susţine simularea examenului de Bacalaureat după următorul program:
18 martie – Limba şi literatura română – probă scrisă
19 martie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
20 martie – Probă obligatorie a profilului – probă scrisă
21 martie – Probă la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă (se organizează numai pentru elevii claselor a XII-a)
29 martie – Afişarea rezultatelor
Consiliul Naţional al Elevilor continuă protestul început la simularea Evaluării Naţionale, îndemnându-i pe elevi să dea foaia goală.
”«Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naţionale!» reprezintă metoda prin care ne exprimăm nemulţumirile şi luptăm cu vehemenţă pentru împlinirea unui ideal comun: un sistem de învăţământ care să demonstreze cu adevărat că educaţia este prioritate naţională. Dacă şi tu consideri că trebuie să fim implicaţi direct, prin consultare constantă, în procesele decizionale care ne privesc, dacă şi tu te identifici cu scopul şi obiectivele campaniei noastre, te invităm să dai foaia goală sau să o transformi într-un manifest al educaţiei, aşezându-ţi pe foaie gândurile cu privire la sistem. Dacă însă nu te identifici cu această formă de protest, eşti liber să faci ceea ce simţi, căci tu, elevule, eşti singurul care poate lua o decizie în acest sens. Indiferent de alegerea ta, nu uita că tu ar trebui să fii cea mai importantă componentă a procesului educaţional, atât în teorie, cât şi în practică”, afirmă reprezentanţii Consiliului elevilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) “România, destinație pentru 365 de zile de vacanță pe an”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Turismului a prezentat, duminică seara, pe Facebook și la Antena 3, videoclipul de promovare a zonelor turistice din România, relatează Mediafax.

Videoclipul durează trei minute și 33 de secunde, iar în perioada următoare urmează să fie prezentate și versiuni mai scurte, a menționat Bogdan Trif, ministrul Turismului, într-o emisiune la Antena 3.

“România, o destinație pentru 365 de zile de vacanță pe an” este sloganul sub care ministerul de resort a publicat videoclipul pe pagina de Facebook.

Pe coloana sonoră se aude naistul Nicolae Voiculeț, iar Ilie Năstase este singura vedetă care apare în clip, deoarece este primul număr 1 din istoria tenisului. „Te aștept în țara mea. Pentru mine, România rămâne numărul 1”, spune Ilie Năstase.

Pe lângă monumente, videoclipul cuprinde secvențe din cluburi și de la festivalurile de muzică destinate tinerilor.

Imaginile le puteți urmări aici:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: