Connect with us

Societate

S-a înființat sucursala sud-est a Fundației Colegiului Național de Apărare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

 

La sfârșitul săptămânii trecute,  la Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, a avut loc ședința de constituire a Sucursalei Sud-Est a Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare (FCNAp)  care cuprinde județele Vrancea, Buzău Galați, Brăila Tulcea, Constanța, Călărași și Slobozia. Evenimentul  s-a desfășurat în prezenţa conducerii centrale a Fundaţiei şi a absolvenţilor Colegiului Naţional de Apărare din această zonă. Președintele Sucursalei Sud-Est este Aurel Papari, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, seria a XI-a, Preşedintele Universităţii “Andrei Şaguna”, coordonarea sucursalei revenind domnului Traian Caramanian vicepreşedinte FCNAp.  Secretariatul general își va desfășura activitatea la Universitatea ”Andrei Șaguna” care asigură spațiile și logistica necesară. Nou înființata Sucursală Sud-Est reprezintă proiecția extinsă a filialei Constanța a FCNAp, înființată la Universitatea ”Andrei Șaguna” în urmă cu 10 ani.  Directorul Colegiului Național de Apărare și Preşedinte de onoare al FCNAp, gl.mr.(r) prof.univ.dr. Mihail Vasile-Ozunu, consideră că prin această entitate zonală  absolvenţii Colegiului Naţional de Apărare se pot implica mai bine în promovarea culturii civice şi educarea tinerilor în domeniul securităţii şi apărării naţionale prin derularea de acţiuni pentru schimbarea percepţiei societăţii civile privind rolul şi importanţa instituţiilor cu rol în menţinerea securităţii naţionale. La rândul său, Cristian Petcu, preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, a precizat că în noul context de securitate este nevoie de coeziune pentru a face faţă noilor ameninţări asimetrice care se manifestă la nivel regional şi, indiferent de disputele politice interne, România trebuie să rămână un factor de echilibru în această zonă a Europei, având în vedere parteneriatele strategice pe care le are în primul rând cu SUA, în calitate de membru al NATO şi al Uniunii Europene. În perioada următoare, Sucursala Sud-Est a FCNAp se va implica, alături de Universitatea ”Andrei Șaguna” și Academia Oamenilor de Știință din România, în pregătirea celei de a doua ediții a Conferinței Internaționale ”Securitate și stabilitate la Marea Neagră”, prima ediție fiind organizată anul trecut de Universitatea ”Andrei Şaguna” din Constanţa. În acest an sunt aștepate personalităţi importante din instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării la nivel naţional şi internaţional, care vor dezbate teme actuale privind cooperarea şi intensificarea relaţiilor pentru apărarea valorilor democraţiei în zona Mării Negre.

 Despre Fundație…

Înfiinţată în anul 1993, Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare este un think tank specializat în gândire strategică, o organizaţie independentă, neguvernamentală şi nelucrativă. Principalul scop al Fundaţei, potrivit statutului, constă în ”identificarea, susţinerea şi promovarea intereselor României în domeniul securităţii şi apărării naţionale.” În anul 2004, printr-o Hotărâre a Guvernului României, organizaţia a obţinut statut de utilitate publică. Membrii Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare sunt, în principal, absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare, cea mai înaltă formă de învăţământ superior în domeniul securităţii şi apărării naţionale. Conform statutului, obiectivele principale ale Fundaţiei sunt organizarea şi desfăşurarea de activităţi pentru afirmarea şi apărarea valorilor, drepturilor şi intereselor fundamentale ale României în domeniul securităţii şi apărării naţionale; sprijinirea şi dezvoltarea cercetării ştiinţifice interdisciplinare şi cunoaşterea şi promovarea valorilor culturale româneşti şi din alte ţări în domeniul securităţii și apărării.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Se scumpește pâinea. Urmează laptele, carnea și legumele

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prețul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influențat de producția grâului din acest an, care în unele zone ale țării a fost afectată de vremea capricioasă, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor Federației din Industria Alimentară citat de jurnaliștii de la mediafax.ro.

„Prețul pâinii din România este un preț ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat prețul față de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producția. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creștere cu 15-20%. Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenţă foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamţ o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor Federației din Indutria Alimentară.

Reprezentantul sindicatelor spune că România importul de produse congelate reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificaţie, ceea ce creează o problemă producătorilor din sector.

„În supermarket-uri şi hypermarket-uri există aceste pâinici congelate, pe care le găseşti în majoritatea timpului majoritatea calde şi tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere mult foarte mult, însă annual acestea pot reprezenta câteva mii de tone”, spune Frumosu.

De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la lapte, carne sau legume.

„La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.

De asemenea, spune Dragoş Frumosu, România importă circ a 25% din laptele pentru procesare.

„Până nu demult justificarea importului de lapte, deşi avem potenţial, era că laptele importat este mai ieftin decât cel produs aici, în condiţiile în care fermierii primeau un preţ de nimic”, menţionează sursa citată.

În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada „moartă” din punct de vedere al producţiei.

„La legume lucrurile stau puţin dierit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume şi fructe”, spune Dragoş Frumosu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

CMSN returnează Consiliului Județean o parte din subvenția primită. Încasări record la Delfinariu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța a adoptat, la ultima sa ședință, o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.  În cazul CMSN vorbim de o întâlnire potrivită între o conducere a Consiliului Județean motivată să atragă fonduri europene și un specialist care și-a pus la bătaie întreaga experiență și imagine publică pentru a atrage vizitatorii.

 

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

O situație comparativă pe ultimii trei, luând în calcul doar lunile ianuarie – septembrie, arată progresul permanent, atât în privința numărului de vizitatori, cât și în privința încasărilor. Iată evoluția numărului de vizitatori, centralizată pentru secțiile Acvariu și Delfinariu, pe lunile ianuarie-septembrie din ultimii trei ani:

2016: 347.235 de vizitatori;

2017: 429.562 de vizitatori;

2018: 518.187 de vizitatori.

Evident că și încasările au evoluat proporțional. În 2016 s-au realizat încasări de 5.513.684 de lei. În 2017, încasările au ajuns la 7.083.589 de lei, iar anul acesta s-au majorat la 8.379.377 de lei. Precizăm că situația comparativă a încasărilor se referă și ea doar la lunile ianuarie-septembrie ale celor trei ani.

După cum sugeram anterior, managementul actual de la CMSN a condus la rectificarea bugetului pe minus. Trebuie să spunem că bugetul inițial al CMSN prevedea subvenții din partea Consiliului Județean în valoare de 1.980.406 lei. De altfel, această sumă a fost vărsată integral de Consiliul Județean, încă din primele două trimestre ale anului. În primul trimestru, subvenția de la Consiliul Județean a fost de 905.000 de lei, iar în al doilea de 1.075.406 lei. Deja în trimestrul al III-a, atunci când s-au înregistrat și cele mai mari încasări din vânzarea biletelor de acces, CMSN nu a mai accesat subvenții de la Consiliul Județean. Ba, mai mult, în trimestrul al IV-lea, instituția condusă de dr. Adrian Bîlbă returnează Consiliului Județean 40.000 de lei din subvenția primită. În varianta rectificată a bugetului, CMSN realizează venituri proprii în valoare de 8.654.962 de lei, dar și venituri din sponsorizare de încă 20.000 de lei.

Pe lângă subvenția cadru la care ne-am referit mai sus, Consiliul Județean Constanța va mai asigura o subvenție de 92.000 de lei pentru implementarea unui proiect cu finanțare europeană, programat să înceapă în trimestrul actual, spre sfârșitul anului. Proiectul constă în modernizarea Planetariului și se realizează prin atragerea de fonduri europene NERAMBURSABILE în valoare de 1,1 milioane de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Concurs dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume, la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Nihil Sine Arte împreună cu Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța organizează anul acesta un concurs: Constanța International Competition – Festival for Young Pianists  (prima ediție), dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume.

Competiția se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018, în Constanța, la Colegiul Național de Arte Regina Maria, sala Sergiu Celibidache. Deschiderea va avea loc joi, 8 noiembrie, dupa ora 18:00. Juriul este alcătuit din profesori universitari și pianiști din România și Germania: Csiky Boldizsar (președinte, Cluj), Verona Maier (București), Daniel Goiți (Cluj), Alessandra Sepe (Italia/Germania), Alina Deleanu (Constanța).

Acest proiect își dorește să aducă o contribuție la viața culturală a Constanței și în același timp să crească vizibilitatea și prestigiul Colegiului Național de Arte Regina Maria la nivel național și internațional, având ca scop încurajarea și susținerea tinerelor talente pianistice.

Profesorul Dorina Ivanciu, membru al Comitetului de organizare și profesor de specialitate al Colegiul Național de Arte Regina Maria a precizat: ”În speranța că acest concurs unic în județul și orașul Constanța va crește și va deveni în câțiva ani un nume important pe scena competițiilor muzicale din România, iar pe viitor în plan european și internațional, vă invităm să ne fiți alături la prima ediție. Orașul nostru are nevoie și de astfel de evenimente și suntem convinși că, existând public doritor și iubitor de muzică bună,  vom reuși să susținem arta pianistică la Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: