Connect with us

Energie&Mediu

S-a oprit extracţia de ţiţei pe platforma OMV Petrom – „Gloria”. Prima platformă românească a devenit nesigură şi este scoasă la „pensie”

Publicat

la

Platforma ”Gloria” este unul dintre cele mai vechi aseturi din patrimoniul OMV Petrom. Construcţia ei a început în anul 1974 la Şantierul Naval de la Galaţi şi a fost lansată la apă pe 9 noiembrie 1975. La acea vreme, era „bijuteria” industriei de foraj off shore din România. Ea a fost adusă de remorchere pe Dunăre şi apoi pe mare până la dana 34 a Portului Constanţa, unde abia luase fiinţă Petromar, secţia Petromului. Aici a fost saturată cu restul de echipamente, s-au facut probe, iar în august 1976 a intrat în serviciu. Pionieratul în forajul şi extracţia de ţiţei din zona economică exclusivă a ţării noastre din Marea Neagră a început cu platforma de foraj „Gloria”. Ea a fost la început o platformă autoridicătoare cu patru picioare, cu zăbrele din material tubular. În mod efectiv a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976. Prima prospecţiune s-a făcut la o distanţă de 72 km în largul Mării Negre, la o adâncime de 90 m. De altfel, adâncimea maximă a apei la care poate fora „Gloria” este de 100 m. Construcţia de platforme de foraj a continuat şi au mai fost construite tot la Şantierul Naval Galaţi şi alte platforme de foraj marin: „Orizont” (1981), „Prometeu”’ (1984), „Fortuna” (1985), „Atlas” (1985), „Jupiter” (1987) şi „Saturn” (1988).

40 de ani de glorie

Prima sondă de explorare, „Ovidiu 1”, a fost forată în 1976, cu platforma „Gloria”, iar primul zăcământ de hidrocarburi a fost descoperit în anul 1980.  Pe 7 mai 1987 a fost penetrat zăcământul petrolifer marin. „Gloria” a fost transformată din platformă de foraj în platformă de extracţie. În august anul trecut, „Gloria” a împlinit 40 de ani de activitate. De curând procesul de extracţie a ţiţeiului de pe platforma „Gloria” a fost oprit. Pompele nu au mai băgat presiune în zăcământ şi extracţia s-a oprit. Se pare că prima platformă românească de extracţie şi-a încetat activitatea, deşi zăcământul ar mai avea potenţial. Surse avizate susţin că „Gloria” nu mai este sigură din punct de vedere tehnic. Nu a fost certificată de nici un for de internaţional şi probabil că nici nu ar mai fi posibil acest lucru fără investiţii care probabil nu se mai justifică în prezent. Se pare că OMV Petrom a luat decizia ca platforma să fie dată la casare. Prin urmare, povestea primei platforme româneşti se va încheia în curând.

Comments

comments

Energie&Mediu

Unitarea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat joi dimineață. Ce spune conducerea Nuclearelectrica

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansarii intrerupatoarelor de livrare a energiei in Sistemul Energetic National.

Specialistii CNE Cernavoda investigheaza cauza care a condus la declansarea intrerupatoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automata a Unitatii 2 de la SEN.

Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului in astfel de situatii.

Deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator.

SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Președintele Klaus Iohannis, în vizită la CNE Cernavodă

Publicat

la data de

Scris de

Unitatea 1 CNE Cernavodă, una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume, împlinește 25 ani de operare. Președintele Klaus Iohannis ajunge la evenimentul organizat de conducerea centralei nucleare de la Cernavodă pentru aniversare. În agenda președintelui vizita este programată pentru ora 12:00.

Unitatea 1 se situează pe primul loc în lume raportat la factorul de capacitate de la punerea în funcțiune Reactorul 1 de la Cernavodă împlinește 25 de ani de operare.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Johannis, va vizita Unitatea 1 CNE Cernavodă, joi, 7 octombrie, cu ocazia aniversării. Societatea Națională Nuclearelectrica SA, prin centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, este în prezent una dintre cele mai performante centrale din lume, situându-se pe primul loc în lume raportat la factorul de capacitate de la punerea în funcțiune.

De peste 25 ani, Nuclearelectrica generează energie curată la standarde de excelență și construiește un viitor durabil pentru generația de mâine, notează investenergy.ro.

Cu acest prilej, Președintele României va susține o alocuțiune alături de reprezentanții Nuclearelectrica și alți înalți demnitari.

Ulterior, mai scrie sursa citată, șeful statului va purta discutii cu reprezentanții SNN despre planurile de dezvoltare de noi capacități nucleare și rolul energiei nucleare în contextul tranziției energetice către o economie curată. Vom celebra împreună 25 de ani de operare a Unității 1 CNE Cernavodă, rezultatele SN Nuclearelectrica, dar și planurile de viitor, proiectele de investiții, precum și misiunea și viziunea SNN de a oferi României noi surse de energie curată, fără emisii de CO2, rezilientă  și accesibilă, transmit reprezntanții Nuclearelectrica.

La eveniment sunt așteptați să participe și ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita și directorul CNE Cernavoda, Valentin Nae.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Secretarul de stat George Niculescu: “Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică si gaze naturale”

Publicat

la data de

Scris de

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, transmite românilor îngrijorați de facturile mari pe care le vor plăti la energie la gaze, iarna aceasta, că Executivul pregătește documentele prin care vor primi ajutor financiar.

Niculescu vorbește despre perioada 01 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, după ce în ședința de Guvern de la începutul acestei săptămâni a fost adoptată această măsură “care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”.

Ce conține OUG, citiți în mesajul complet postat de secretarul de stat Niculescu în mediul online:

“Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la #energie electrică si gaze naturale, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022!
În ședința de guvern de luni a fost adoptată această măsura care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică si gaze naturale. Pe scurt, OUG-ul are două componente:
1. Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, nu se va face o compensare.Spre exemplu: dacă aveți un preț final al energiei electrice, în contract, de 0,92 lei/KWh după aplicarea compensării veți plăti 0,71 lei/KWh.
2. Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh. Mai simplu: dacă prețul gazului din contractul dvs. este de 225 lei/MWh, după aplicarea compensării veți plăti diferența, adică 168,75 lei/MWh
În plus, având în vedere cât de dinamică este această situație care afectează toate țările din #Europa și dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului vom avea posibilitatea să intervenim prin hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica valoarea acestor compensări.
De menționat este și faptul că impactul bugetar al acestei scheme de compensare este de aproximativ 1,3 miliarde de lei.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: