Connect with us

Energie&Mediu

Ruşii construiesc o centrală nucleară în Ungaria, la graniţa cu România

Publicat

la

Centrala nucleară de la Peks – Ungaria a primit acceptul din partea Comisiei Europene pentru finanţarea cu 20 % ajutor de stat, restul de 80% este investiţie rusească.

Ungaria deţine la această oră patru unităţi de tip VVER-440, cu reactoare cu apă sub presiune de tip rusesc, fiecare cu o putere de 500 de MW. Reactoarele au fost puse în funcţiune între 1982 şi 1987. În 2014, cele două părţi, ungară şi rusă, au semnat la nivel guvernamental un acord prin care intreprinderea rusească Rosatom urma să construiască şi să livreze două noi unităţi-rectoare pentru Centrala Nuclearo-elctrică de la Paks. Cele două reactoare sunt cele mai noi proiecte de tip VVER cu o putere de 1200 de MW, aproape triplă faţă de cele existente la Peks. Proiectul este estimat la 12 miliarde de Euro şi beneficiază de o finanţare din partea statului rus, de 10 miliarde de Euro, care reprezintă 80% din proiect, acord semnat deja. Comisia Europeana a dat liber contractului dintre Ungaria şi compania rusă Rosatom pentru construirea a două noi unităţi în noiembrie anul trecut. Comisia a examinat dacă cele două aspecte legate de procurare şi finanţare pot  fi considerate ajutor de stat. Pe 17 noiembrie, Comisia Europeană a închis procedura de „infringement” ce fusese lansată împotriva Ungariei pe motivul că achiziţia din bani publici destinată finanţării proiectului de la Peks îndeplineşte normele europene. Cu toate acestea, investigaţiile Comisiei pe această temă au continuat. Conform World Nuclear News, pe 6 martie 2017, Comisia Europeană şi-a dat definitiv acceptul pentru finanţarea proiectului nuclear de la Peks în forma sa actuală: 80% partea rusă şi 20% ajutor de stat al statului ungar. Cele două noi reactoare au trecut prin fazele de autorizare de mediu. Pentru că Centrala de la Peks este în apropierea graniţei cu România, la Oradea a avut loc la sfârşitul lunii septembrie 2015 o dezbatere publică pe tema construcţiei celor două noi reactoare. Compania de proiect MVM Paks II a primit acordul de mediu în septembrie anul trecut, iar în octombrie a depus cererea de acceptare a amplasamentului pentru cele două noi unităţi.

În 2018, Rosatom începe lucrările

Construcţia celor două reactoare va fi demarată anul viitor, iar Ungaria îşi propune să le inaugureze în 2025, respectiv, 2027. Aprobarea finanţării acestui proiect  arată o relaxare a relaţiilor UE-Rusia şi apetitul scăzut al Bruxelului pentru înăsprirea sau chiar menţinerea sancţiunilor economice impuse Rusiei ca urmare a crizei ucrainene. De altfel, Vladimir Putin l-a vizitat anual pe preşedintele ungar Victor Orban, iar pe 2 februarie a avut loc cea de-a şaptea întâlnire consecutivă a celor doi. Conform World Nuclear News, pe 3 februarie 2017, Vladimir Putin a declarat la Budapesta:

„Proiectul costă 12 miliarde de euro şi 80% din finanţare este asigurată de un împrumut rusesc. Am abordat cu premierul ungar şi alte opţiuni. Suntem pregătiţi să finanţăm proiectul 100%, însă condiţiile acordului vor fi uşor diferite. Putem face asta. Rusia acorda o mare importanţă proiectului Paks II, a cărui construcţie va avea un management  asigurat de corporaţia rusă de stat Rosatom”.

Premierul Victor Orban a făcut referire atunci la aprobarea finanţării ca ajutor de stat a 20% din valoarea proiectului care se afla sub investigaţia CE.

„Un subiect rămâne deschis şi aşteptăm decizia UE. Suntem convinşi că acordurile noastre sunt în deplină concordanţă cu cerinţele UE şi sperăm foarte mult ca în acest an să putem începe pregătirile şi să demarăm construcţia în 2018.” a declarat premierul ungar.

Orban a mai adăugat ca o revizuire a acordului interguvernamental din 2014 „nu este încă pe agendă”. „Vrem să mergem înainte cu ceea ce preşedintele Putin şi eu am semnat.”, a conchis Orban. Iată că la doar o lună de la declaraţiile lui Victor Orban aşteptările premierului ungar s-au materialiazat în acordul Comisiei Europene pentru acestă formă de finanţare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

CNE Cernavodă caută operatori pentru Departamentul Exploatare. Ce condiții sunt impuse la concurs

Publicat

la data de

Scris de

Sucursala CNE Cernavoda organizează concurs în vederea ocupării a 35 posturi de Operator Nuclear in Pregatire în cadrul Departamentului Exploatare(U1/U2)  Poziţia din organigramă:  A.1.1.0.1 si A 1.1.0.2/ TBD  (35 pozitii)       

 1. Cerinţe:
 • Studii: medii cu diploma de bacalaureat  profil real / tehnic
  • Nota : absolvent de studii superioare tehnice – constituie avantaj
 • Experienţa: – Nu se aplica.
 • Cunostinte specifice: – Nu se aplica
 • Alte cerinţe:
 • Cunostinte de limba engleza – nivel mediu;
 • Abilitati de comunicare;
 • Apt pentru lucru in ture si in mediu cu risc de expunere la radiatii;
 • Capacitate de lucru sub stres
 • Capacitate de lucru in mediu procedurat.
 1. Responsabilităţi şi sarcini:
 • Opereaza instalatiile si echipamentele din zona deservita conform procedurilor aprobate si raspunde de buna functionare a acestora;
 • Intocmeste / verifica / executa foi de manevra;
 • Efectueaza rutine in instalatii;
 • Raporteaza deficientele constatate in conformitate cu cerintele procedurale;
 • Asigura transmiterea in mod eficient a informatiilor asupra starii instalatiei pe care o supravegheaza catre treapta superioara de conducere;
 • La transferul responsabilitatilor in timpul schimbului de tura va informa in mod eficient asupra manevrelor importante efectuate, deficientelor majore constatate, pericolelor in instalatie
 • Alte responsabilitati si sarcini conform Fisei Postului.
 1. Conditii oferite:
 • Salariul competitiv, in limitele prevazute de CCM;
 • Concediu de odihna anual de 26-35 zile lucratoare, functie de vechimea in munca;
 • Indemnizatie de concediu de odina echivalenta cu 1,6 ori salariul;
 • Compensare consum energie electrica in limita a 3600 Kwh/an;
 • Compensare consum energie termica in limita a 21 Gcal/an;
 • Cazare gratuita in locuinte de serviciu sau de interventie, in limita spatiilor locative disponibile;
 • Transport la si de la locul de munca cu mijloace de transport in comun puse la dispozitie de unitate;
 • Contributie angajator la un fond privat de pensii facultative, functie de vechimea in sistemul energetic;
 • Alte beneficii conform CCM
 • Bibliografie:
 • Notiuni de matematica – Algebra de liceu;
 • Notiuni de fizica de liceu:
  • Mecanica
  • Termodinamica
  • Electricitate
  • Fizica atomica si nucleara
 • Data limita si locul depunerii cererilor de inscriere si a altor documente necesare inscrierii: 24.09.2021, orele 16:00
 • Informatii suplimentare se pot obtine la Serviciul Resurse Umane – Pavilionul 2, Sala P37 sau la telefon 0241 802161.
 • Eventualele contestatii se pot face in termen de 1 zi de la data afisarii rezultatelor la Registratura unitatii, la adresa corespondenta@cne.ro. Contestatia va cuprinde cel putin urmatoarele informatii: motivul contestatiei, ce argumente exista in favoarea acesteia, alte aspecte relevante.
 • Nota:
 1. Dosarele de candidatura se depun personal la sediul CNE Cernavoda sau, prin e-mail, la adresa recrutare@cne.ro cu mentiunea/subiectul: pentru concurs pozitia Operator Nuclear in Pregatire din cadrul Departamentului Exploatare(U1/U2);
 2. Pot fi invitati la concurs numai candidatii care au depus dosare de candidatura ce contin toate formularele/documentele solicitate (Cerere tip pentru inscrierea la concursul de selectie pentru angajare, Cerere de înscriere -F/RU-00-05/4, Rev. 5 – Anexa 1 Consimtamant pentru verificare in vederea angajarii in cadrul Sucursalei CNE Cernavoda, Consimtamant in vederea prelucrarii datelor cu caracter personal in vederea participarii la procedura de recrutare in cadrul CNE Cernavoda  FPC-1671 consimtamant in vederea angajarii rev2  si acord referitor la politica SNN de confidentialitate si prelucrare a datelor cu caracter personal Formular de acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal – Anexa 2, CV) si indeplinesc cerintele din oferta.
 3. Concursul se va organiza on-line. In acest sens, candidatii trebuie sa aiba la dispozitie urmatoarele:
  • Calculator sau laptop cu conexiune la internet;
  • Browser de internet Google Chrome sau Edge;
  • Conditii propice pentru desfasurarea unui interviu on-line.

Candidatii vor primi pe adresa de email personala (comunicata in CV) invitatia de participare la Interviu de pe platforma Microsoft Teams, cu indicarea datei, orei si link-ul ce trebuie accesat.

 1. In cazul in care, in urma concursului, sunt declarate admise persoane pensionate din cadrul SNN, acestora li se va solicita sa accepte, ca atributie suplimentara de serviciu, precizata in fisa de post, sustinerea de programe de mentorat pentru transferul de cunostinte si experienta catre personalul in formare sau angrenat in programe de succesorat, derulate la nivelul SNN (atat Sediul Central cat si sucursale). In acest caz special, contractul va fi pe durata determinata de 1 an.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Altă avarie la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2 s-a deconectat de la sistem!

Publicat

la data de

Scris de

În seara zilei de miercuri, una dintre unitățile centralei de la Cernavodă s-a deconectat de la sistemul energeti național, potrivit datelor Transelectrica. Este a doua oară când unitatea 2, care a fost în revizie recent, se deconectează, în mai puțin de o lună. UPDATE: Comunicat Nuclearelectrica.

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in seara zilei de 28 iulie 2021, ca urmare a unui tranzient in sistemul energetic care a afectat partea clasica, fara a fi afectate functiile de securitate nucleara ale unitatii.

“Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului in astfel de situatii. Deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator. SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN”, informează Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica printr-un comunicat remis redacției.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Iohannis a promulgat legea care ratifică acordul pentru construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.

sursa foto: Facebook /Virgil Popescu

Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de ani şi va fi extins automat cu perioade succesive de 5 ani, dacă una dintre părţi solicită acest lucru. În perioada 7 – 9 octombrie 2020, la Washington, a fost parafat proiectul de Acord între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo – electrice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, prin care se va retehnologiza Unitatea 1 şi se va extinde capacitatea CNE Cernavodă, prin construirea Unităţilor 3 şi 4, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei. Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 va fi CANDU 6.

Ulterior, în data de 9 decembrie 2020 acordul între cele două guverne a fost semnat şi la Bucureşti în prezenţa ministrului Energiei Virgil Popescu, a premierului interimar de atunci Nicolae Ciucă, Aleshia Duncan, Departamentul Energiei din SUA, Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a SUA şi a ambasadorului SUA în România de la acea vreme, Adrian Zuckerman, mai indică sursa citată.

Pe 10 martie, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea acordului între Executivul României şi cel al SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din ţara noastră. Iniţiativa legislativă a fost trimisă în procedură de urgenţă în Parlament. (sursa: news.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: