Conecteaza-te cu noi

Societate

S-a stins din viață Decebal Traian Remeș

Published

on

În cursul zilei de azi, 14 februarie 2020, a murit Decebal Traian Remeș (70 de ani), fost ministru al Finanțelor și ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernele Radu Vasile și Călin Popescu Tăriceanu.

Remeș suferea de cancer și fusese internat în urmă cu o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Sorina Pintea, directorul Spitalului Județean Baia Mare a declarat, pentru Mediafax: ”Domnul ministru a fost o perioadă îndelungată internat în spital, din cauza bolii pe care o avea. Joi, familia a cerut să îl ia acasă, pentru că starea era foarte gravă. Vineri seara, în jurul orei 18.00, am fost anunțată că a murit. Avea o afecțiune oncologică. A cerut imperativ să fie lăsat acasă. Din punct de vedere medical nu se mai putea face nimic. Nu pot să dau amănunte, dar era într-o stare destul de gravă. El a cerut să fie lăsat acasă.”

Era născut la 26 iunie 1949 în comuna maramureșeană Băsești.

Advertisement

Potrivit wikipedia, Decebal Traian Remeș era de profesie economist (absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași, promoția 1971).

După absolvirea facultății, a lucrat ca economist, șef birou, șef serviciu la Electroprecizia Săcele (1971-1978), în paralel fiind și asistent la Universitatea Brașov (1973-1978). În anul 1978 este numit în funcția de inspector la D.P.M.S. Maramureș, apoi din anul 1980 lucrează în funcția de contabil șef la I.P.I.C.C.F. Maramureș.

În anul 1990 devine director economic și apoi director general la SC “RAMIRA” Baia Mare. După ce în perioada 1992-1995 a îndeplinit funcțiile de vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Maramureș, Decebal Traian Remeș va conduce sucursală bancară Credit Bank din Baia Mare, în calitate de director al acesteia (1995-1996).

La data de 23 septembrie 1998, Daniel Dăianu este revocat din funcția de ministru al finanțelor și în aceeași zi, președintele Emil Constantinescu îl numește pe Decebal Traian Remeș în funcția de ministru al finanțelor. Acesta va conduce portofoliul de ministru al finanțelor în perioada 23 septembrie 1998 – 28 decembrie 2000.

Din punct de vedere administrativ, a fost vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Maramureș (în perioada 1992-1995). A fost deputat PNL (pe listele Convenției Democrate Române) în legislatura 1996-2000. Politic, a devenit membru al PNL (din ianuarie 1991), a fost vicepreședinte PNL Maramureș (1992-1993) și președinte PNL Maramureș (1996).

Advertisement

În anul 2000, a demisionat din PNL și a devenit președinte al PNL Tradițional, care milita pentru rămânerea PNL în Convenția Democrată Română. În anul 2002 devine membru al PNȚCD, apoi în anul 2003 este inițiator și vicepreședinte al Partidului Acțiunea Populară, fondat de către fostul președinte al României, Emil Constantinescu, apoi demisionează din Partidul Acțiunea Populară și se înscrie pentru o scurtă perioadă în Partidul Umanist din România (PUR). În anul 2005, revine în PNL, după o absență de 5 ani și în perioada 2006-2007 îndeplinește funcția de secretar general al PNL.

În anul 2007 a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii ca urmare a implicării sale într-un scandal de luare de mită (împreună cu fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan) – cunoscutul caz al “Șpăgii televizate” (prezentată la TVR), sau „Dosarul Caltaboșul”. În martie 2008, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Remeș, iar în iunie a fost trimis în judecată pentru „trafic de influență”, în cazul favorizării unei firme din Negrești Oaș pentru câștigarea unei licitații, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare și a 15.000 de euro.

Exact în urmă cu 8 ani, pe data de 14 februarie 2012 a fost condamnat, împreună cu Ioan Avram Mureșan, de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost confirmată, în 25 februarie 2013, de ÎCCJ și Remeș a intrat în închisoare. Pe 11 februarie 2014 a fost eliberat condiționat.

Foto: Epoch Times Romania

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions