Connect with us

Societate

S-a stins din viață Decebal Traian Remeș

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de azi, 14 februarie 2020, a murit Decebal Traian Remeș (70 de ani), fost ministru al Finanțelor și ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernele Radu Vasile și Călin Popescu Tăriceanu.

Remeș suferea de cancer și fusese internat în urmă cu o săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Sorina Pintea, directorul Spitalului Județean Baia Mare a declarat, pentru Mediafax: ”Domnul ministru a fost o perioadă îndelungată internat în spital, din cauza bolii pe care o avea. Joi, familia a cerut să îl ia acasă, pentru că starea era foarte gravă. Vineri seara, în jurul orei 18.00, am fost anunțată că a murit. Avea o afecțiune oncologică. A cerut imperativ să fie lăsat acasă. Din punct de vedere medical nu se mai putea face nimic. Nu pot să dau amănunte, dar era într-o stare destul de gravă. El a cerut să fie lăsat acasă.”

Era născut la 26 iunie 1949 în comuna maramureșeană Băsești.

Potrivit wikipedia, Decebal Traian Remeș era de profesie economist (absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași, promoția 1971).

După absolvirea facultății, a lucrat ca economist, șef birou, șef serviciu la Electroprecizia Săcele (1971-1978), în paralel fiind și asistent la Universitatea Brașov (1973-1978). În anul 1978 este numit în funcția de inspector la D.P.M.S. Maramureș, apoi din anul 1980 lucrează în funcția de contabil șef la I.P.I.C.C.F. Maramureș.

În anul 1990 devine director economic și apoi director general la SC “RAMIRA” Baia Mare. După ce în perioada 1992-1995 a îndeplinit funcțiile de vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Maramureș, Decebal Traian Remeș va conduce sucursală bancară Credit Bank din Baia Mare, în calitate de director al acesteia (1995-1996).

La data de 23 septembrie 1998, Daniel Dăianu este revocat din funcția de ministru al finanțelor și în aceeași zi, președintele Emil Constantinescu îl numește pe Decebal Traian Remeș în funcția de ministru al finanțelor. Acesta va conduce portofoliul de ministru al finanțelor în perioada 23 septembrie 1998 – 28 decembrie 2000.

Din punct de vedere administrativ, a fost vicepreședinte și apoi președinte al Consiliului Județean Maramureș (în perioada 1992-1995). A fost deputat PNL (pe listele Convenției Democrate Române) în legislatura 1996-2000. Politic, a devenit membru al PNL (din ianuarie 1991), a fost vicepreședinte PNL Maramureș (1992-1993) și președinte PNL Maramureș (1996).

În anul 2000, a demisionat din PNL și a devenit președinte al PNL Tradițional, care milita pentru rămânerea PNL în Convenția Democrată Română. În anul 2002 devine membru al PNȚCD, apoi în anul 2003 este inițiator și vicepreședinte al Partidului Acțiunea Populară, fondat de către fostul președinte al României, Emil Constantinescu, apoi demisionează din Partidul Acțiunea Populară și se înscrie pentru o scurtă perioadă în Partidul Umanist din România (PUR). În anul 2005, revine în PNL, după o absență de 5 ani și în perioada 2006-2007 îndeplinește funcția de secretar general al PNL.

În anul 2007 a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii ca urmare a implicării sale într-un scandal de luare de mită (împreună cu fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan) – cunoscutul caz al “Șpăgii televizate” (prezentată la TVR), sau „Dosarul Caltaboșul”. În martie 2008, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Remeș, iar în iunie a fost trimis în judecată pentru „trafic de influență”, în cazul favorizării unei firme din Negrești Oaș pentru câștigarea unei licitații, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare și a 15.000 de euro.

Exact în urmă cu 8 ani, pe data de 14 februarie 2012 a fost condamnat, împreună cu Ioan Avram Mureșan, de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost confirmată, în 25 februarie 2013, de ÎCCJ și Remeș a intrat în închisoare. Pe 11 februarie 2014 a fost eliberat condiționat.

Foto: Epoch Times Romania

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Calculatoare pentru transmisie auto, indisponibilizate de polițiștii constănțeni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de la transporturi maritime au ridicat peste o sută de bunuri susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 73.500 de lei, dintr-un container sosit din China în Portul Constanţa Sud Agigea.

În cursul zilei de astăzi, poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu specialiști din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au verificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială din Bacău. În urma controlului containerului, poliţiştii au descoperit 102 calculatoare pentru transmisie auto, având inscipționate însemnele unei mărci înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute. Bunurile, în valoare de 73.500 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute. Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT: Vezi până când se achită taxa de rezervare a locului de parcare și cea de întreținere a cimitirelor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța a transmis un comunicat de presă prin care a adus în atenția contribuabililor că taxa rezervare loc parcare și taxa întreținere cimitire/loc de veci aferente anului 2020 sunt taxe anuale și se achită integral până la data de 31 martie 2020.

Cuantumul taxei rezervare loc parcare este:

Persoane juridice lei/lună lei/an
Autoturisme 150 900
Autoutilitare cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 t și gabarit care se încadrează în dimensiunile standard ale locului de parcare destinat autoturismelor 300 1.800
Persoane fizice
Autoturisme           – 200

Neachitarea taxei până la termenul scadent conduce la anularea rezervării și redistribuirea locului de parcare în situația în care sunt depuse alte cereri în acest sens.

Cuantumul taxei întreținere cimitire/loc de veci este de 5 lei/mp/an.

Pentru neplata la termenul scadent atât a taxei rezervare loc parcare, cât și a taxei întreținere cimitire/loc de veci, se datorează majorări de întârziere în cuantum de 1%, calculate pentru fiecare lună sau fracție de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă un român aflat la bordul navei ”Diamond Princess” a fost depistat cu coronavirus

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, ministerul Afacerilor Externe a făcut precizări referitoare la un al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui bărbat din România, care se află la bordul navei Diamond Princess.

Potrivit unui comunicat de presă, MAE a anunțat că ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess.

”Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome.”, a precizat Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor.

În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh.

Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: