Connect with us

Societate

S-a stins din viaţă maica stareţă a mănăstirii din Techirghiol

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de azi, prof. Aurelia Lăpuşan a anunţat pe pagina sa de Facebook trecerea la cele veşnice a celei ce a fost stareţă a mănăstirii “Sfânta Maria” din Techirghiol, în intervalul 1968-2008, maica Semfora Gafton. Iată ce a scris:

“Cu plecăciune, Măicuță!
A plecat să fie mai aproape de cel pe care L-a iubit și slujit o viață cu un devotament nemăsurat. Dumnezeu își deschide astăzi brațele să o primească pe maica Semfora Gafton, cea care a visat și a avut tăria să ridice la Techirghiol cea mai impunătoare biserică a Dobrogei. Să-i fie drumul lin!
Am scris uneori despre această femeie puternică, dominată de iubire, de vrere, de o lumină și înțelepciune cum rareori întâlnești.

Din multele mărturii ale Măicuței, presărate prin cărțile noastre, acum, la despărțire, reproduc câteva:
”Spun tuturor că asta a fost chemarea mea. Aşa cum spun că biserica noastră ortodoxă este cea adevărată, iar poarta de intrare a creştinismului în această parte a lumii este Dobrogea. Dacă nu am vorbi noi nu-i nimic, sunt pietrele, sunt urmele arheologice care vorbesc pentru noi…“.
„M-am născut în Isaccea, la 21 august 1922, am copilărit până la 18 ani în sudul Basarabiei, la Reni, iar din 1940 am stat, doi ani, la Tulcea, cu familia. Am venit la Techirghiol la 13 februarie 1968… Sunt, iată, legată cu toate firele de această Dobroge, leagăn al creştinismului lumii. Mă duceam des la Saon, aproape de Niculiţel, de asemenea la «Cocoş», prima mănăstire pe care am cunoscut-o. Am privit viaţa aşa cum a fost ea. Nu am cerut mai mult. Poate mi-ar fi plăcut să pictez, apoi – după ce-am terminat teologia, am visat să studiez filologia, să pot traduce din Sfinţii Părinţi. Nu a mai fost timp…”

Prea Fericitul Teoctist, în prefața primei noastre monografii a Techirghiolului, scria: ”Altar de rugăciune şi slujire a celor suferinzi şi oază de sănătate şi linişte trupească şi sufletească, mănunchiul de maici şi surori, călăuzite duhovniceşte de mai bine de două decenii şi jumătate de Prea Cuvioasa Stareţă Semfora, mânăstirea din Techirghiol, unică în creştinism, radiază necontenit puterea vindecătoare a Mântuitorului Hristos. Desăvârşind acest principiu evanghelic, vrednica şi curajoasa stareţă Semfora a folosit bunăvoinţa directorului Sanatoriului, dr. Vlad Moraru, şi a amenajat la parterul clădirii din dreapta, de la intrare, o adevărată bază de tratament balnear. Dacă adăugăm acestora că alături de incinta mânăstirii, pe aleea Sf. Pantelimon, se află şi vila arhierească, zidită de acelaşi sfânt patriarh Justinian pentru găzduirea membrilor Sfântului Sinod, veniţi la tratament, ne dăm seama de opera şi activitatea misionară şi samariteană înfăptuită de acest Părinte al Bisericii Ortodoxe Române în deceniile de dictatură totalitară comunistă şi atee.
Aşadar, prin armonie uhovnicească, arhitectonică şi artistică, Mânăstirea „Sf. Maria“ din Techirghiol poate fi numită „perla litoralului“ şi la propriu, şi la figurat. Principiul patristic „ora et labor“, experimentat în Ortodoxie din primele secole de viaţă monahală şi trudă, aici, constituie „pâinea cea spre fiinţă“ a sufletului şi a trupului. Aici se tălmăceşte clipă de clipă că Ortodoxia nu este teorie sau însingurare, nici fugă de lume şi cu atât mai mult dispreţuire a vieţii, ci întrupare permanentă a iubirii şi a dăruirii de sine până la jertfă, spre a-L sluji, astfel, pe Dumnezeu, aducând lumea şi oamenii în comunitatea treimică”.”, a scris Aurelia Lăpuşan.

Într-un interviu acordat revistei Lumea Monahilor în anul 2008, maica stareţă Semfora Gafton spunea:

“În viaţa monahală nimeni nu te cheamă şi nimeni nu te ţine forţat. Vii deliberat şi tot deliberat pleci. Nu e nici armată să stai forţat şi nici serviciu, să fii undeva angajat, pe un post unde să ai un  program. Aici se vine dintr-o chemare. Cine o simte stă până la sfârşitul vieţii, zeci de ani. Până la sfârşit! Personal, am trecut prin decretul 410 şi după şapte ani tot la mănăstire am venit. Atât a durat perioada, şapte ani, o perioadă lungă. Unele maici n-au mai revenit, s-au integrat în lume, mai bine spus au renunţat. Eu, cu dragostea de mănăstire care este sensul vieţii mele, m-am întors şi am rămas.”

Înmormântarea va avea loc miercuri, 4 martie, la ora 11.30.

Foto: Biserica Ortodoxă Română

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Azi e Ziua Mondială Maritimă. Vezi ce a transmis ambasadorul maritim Ovidiu Cupșa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 24 Septembrie reprezintă în acest an Ziua Mondială Maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia caracterul special al activităţii Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Tema selectată pentru anul 2020 se concentrează asupra “Transportului durabil pentru o planetă durabilă” şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la obiectivele dezvoltării durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor

În acest an, datorită măsurilor luate în contextul pandemiei COVID 19, evenimentul s-a desfășurat online.

Cu acest prilej, Ovidiu Sorin Cupșa, ambasador maritim a transmis secretarului general I.M.O,  Lim Kitack, un mesaj prin care îi mulțumește pentru activitatea depusă în această perioadă de pandemie. Totodată a atras atenția asupra faptului că prelungirea certificatelor marinarilor este doar o măsură provizorie și propune ca în soluționarea problemelor marinarilor și a schimburilor de echipaj să fie implicate mai activ organismele mondiale: Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii, Federația Internațională a Muncitorilor din Transporturi, guvernele și armatorii.

În propunere se arată că numai prin adoptarea unei rezoluții ONU privind o practică mondială unitară a tuturor statelor memebre poate fi rezolvată problema schimburilor de echipaj.

“Marinarii sunt lucrătorii esențiali la nivel mondial și de modul în care își desfășoară activitatea depinde întreaga economie mondială. De transportul maritim, care asigură aprovizionarea cu medicamente, alimente și echipamente, depinde însuși capacitatea civilizației umane de a lupta cu pandemia COVID 19. La mulți ani navigatori, oriunde v-ați afla!” a spus Ovidiu Sorin Cupșa, director general CERONAV, ambasador maritim IMO.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

APIA lansează 3 scheme noi de sprijin pentru fermieri. De mâine se pot depune cererile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lansează 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele antemenționate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

”Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.”, precizează Serviciul Relații cu publicul și Comunicare.

Fermierii activi sunt:

  • beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;
  • beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorulului legume-fructe și cartofi, însoțite de documentele generale și specifice, pot fi depuse la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

Cererile de sprijin se depun la centrele județene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

De câteva zile, familia Alpaca de la Microrezervația din Constanța s-a înmulțit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu 10 zile, venea pe lume cel de-al doilea pui al familiei Alpaca, animale ce trăiesc în cadrul Microrezervației Constanța.

Potrivit directorului general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, acesta se dezvoltă foarte bine.

”Este cel de-al doilea pui. Primul s-a născut în urmă cu un an și este de sex masculin. Cel născut recent nu știm încă ce sex are. Este prea mic pentru a putea verifica. Acum este o familie de 4 Alpaca, respectiv mama, tata și doi pui.”, a spus Adrian Bîlbă pentru ziarul Ordinea.

Alpaca este un animal erbivor originar din Anzii Cordilieri. Este înrudit cu cămila și adesea este confundat cu lama. Cu toate acestea, alpaca sunt mai mici decât lamele. Cele două animale sunt strâns legate și pot fi încrucișate cu succes.

Alpaca comunică prin limbajul corpului. Cea mai obișnuită este scuiparea atunci când sunt în primejdie, le este frică sau în sensul de a-și manifesta dominarea.

Sunt animale foarte blânde, inteligente și mereu dornice să descopere lucruri noi.

Sarcina la aceste animale durează peste 11 luni, iar după 30 de minute puiul abia născut poate sta în picioare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: