Connect with us

Actual

S-a triplat numărul oamenilor străzii! Constată angajații primăriei!

Maria Ionescu

Publicat

la

Nimeni nu cunoaște cu adevărat numărul oamenilor care locuiesc pe străzile municipiului Constanța. Și mă refer la cei care stau în orașul de la malul mării și iarna, nu doar vara, când e cald și mai pot să cerșească sau să fure din stațiunile de pe litoral. Localnicii care, din varii motive, au rămas fără un adăpost deasupra capului trăiesc cum se poate – prin canale (dar aceștia sunt din ce în ce mai puțini!), pe străzi, adăpostiți prin cine știe ce scară de blocuri. Cât nu este foarte frig afară, se descurcă cum pot. Dar când gerul este năpraznic, așa cum a fost în ultimele nopți, nu au încotro și se adăpostesc pe unde pot – prin spitale sau pe la adăposturile de noapte. În spitale sunt, la ora actuală, 11 pacienți. Asta pentru că, fie suferă de vreo boală mai gravă, care necesită internare, fie nu dețin acte de identitate. După cum știți, în primele nopți geroase, când nu se putea părăsi orașul Constanța, a fost deschis oamenilor un adăpost temporar, la sediul Liceului Nicolae Rotaru. Astăzi, însă, acest centru este deja închis. A rămas însă cu ușile deschise (la figurat, firește!) adăpostul Primăriei Constanța, pe șoseaua Mangaliei. Acolo sunt amenajate 20 de locuri de cazare, unde cei care se adăpostesc beneficiază și de masă gratuită dar și de dușuri.  ”Avem acest adăpost de pe șoseaua Mangaliei dar este deja plin. Avem 20 de locuri disponibile, dar acum sunt deja 24 de oameni. Și aceștia vin prin intermediul Unității de Primiri Urgențe Constanța și trebuie să dețină acte de identitate. Și aseară ne-au adus 8 oameni. Sunt foarte mulți oameni ai străzii față de anii trecuți. În trecut aveam câte cinci-șase, iar cei mai mulți au fost 13. Se pare că nu a mai rămas nimeni afară”, ne-a spus Emil Mereuță, director în cadrul Primăriei municipiului Constanța. Dacă facem un mic calcul, vom constata că putem vorbi despre o triplare a numărului oamenilor străzii!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier mortal pe varianta orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în orașul Ovidiu a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unui pieton.  Potrivit primelor informații, evenimentul a avut loc pe strada Izvorului, la intersecția cu autostrada A4. Un autoturism a lovit un pieton.

La fața locului au ajuns de urgență echipaje ale Serviciului de Ambulanță, Poliției și SMURD.

Din păcate, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul victimei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN3C (dinspre Constanța către A4), la intersecție cu strada Izvorului – varianta Ovidiu.

”În urma verificărilor s-a stabilit faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, și un pieton, fiind vorba despre o femeie de 72 de ani. În urma impactului a rezultat decesul pietonului.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Document OFICIAL! Se prelungește CARANTINA în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Este oficial, municipiul Constanța rămâne în carantină pentru încă 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pentru municipiul Constanța prelungirea carantinei începând cu data de 04.12.2020, ora 20:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile.

Iată restricțiile:

Download (DOC, 104KB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: