Connect with us

Societate

Sănătatea a fost o problemă oarecare pentru Consiliul Județean. Cristinel Dragomir, pus la zid

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean s-a organizat o dezbatere publică inițiată de cotidianul Ziua de Constanta, sub titulatura “Depolitizarea Spitalului Clinic județean Sf. Apostol Andrei Constanța. Împreună pentru un sistem performant”. Cum întâlnirea era anunțată de mai multă vreme, urma să participe și Dănuț Căpățână, care chiar confirmase prezența în sala de discuții, însă acest lucru nu a mai fost posibil datorită arestăii sale pentru luare de mită în formă calificată. Prezența a fost destul de numeroasă, începând cu noul director interimar al unității spitalicești, dr. Cătălin Grasa, senatorul Marian Vasiliev,  dr. Răzvan Maxim, dr. Enescu, dr. Corneliu Neagoe, fost primar al municipiului Constanța, psihologi, dar și politicieni. I-am remarcat în sală pe Claudiu Iorga Palaz, pe deputatul Mihai Tararache dar și pe Cristinel Dragomir, președinte interimar al Consiliului Județean Constanța. Acesta din urmă a avut un rol extrem de important în desfășurarea întâlnirii.  Un subiect foarte mult dezbătut a fost cel al Radioterapiei din spital, despre care managerul de atunci al Spitalului  anunțase, pe data de 1 aprilie, că această secție a murit. Pacienții bolnavi de cancer care fac radioterapie au fost nevoiți să se deplaseze la spitale din București pentru a-și face tratamentul atât de util.

Cristinel Dragomir, luat la întrebări

cristinel dragomir2Firește, foarte multe întrebări au vizat problema Radioterapiei. Cristinel Dragomir a fost pus la zid și bombardat cu diverse probleme. Întrebat despre situația acestei secții, Dragomir a declarat că în anul 2013 s-a apelat la fonduri europene pentru a se rezolva problema Radioterapiei. El a menționat că se ocupă de acest subiect (de problemele din sănătatea constănțenilor) de anul trecut. “Nu vreau să mă eschivez dar sunt probleme care nu se discută cu toți angajații. Până în urmă cu un an și jumătate, nu am avut responsabilități la Spitalul Județean”. Întrebat de moderatoprul Lavinia Siclitaru dacă acest lucru s-a datorat faptului că sănătatea nu reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean, Cristinel Dragomir a răspuns că nu sunt bani pentru toate problemele. „Ce s-a întâmplat cu Dănuţ Căpăţînă este problema lui. Noi trebuie să ştim ce se întâmplă la CJC, nu ce contracte de achiziţii face Spitalul“, a mai precizat Dragomir. Tot el a declarat „CJC nu poate face un centru de radiologie modern doar pe banii pe care îi are. Am aprobat patru milioane de lei pe buget pentru buncăr. Ministerul Sănătăţii ne-a dat în ultimii ani bani pentru spital. Dar nici nu putem promite marea cu sare. Banii rămaşi de la bugetul local îi investim în Spitalul Judeţean. Comparativ cu ceea ce era acum patru ani, sunt mulţumit de cum arată Spitalul Judeţean.“, a spus Cristinel Dragomir. „CJC a început corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii în 2010, când am anunţat că în 2016 că expiră sursa la Radioterapie. Nu ştiu de ce s-a dat în bugetul din 2013 sau 2014 bani pentru serviciul de Radioterapie“, a mai adăugat reprezentantul Consiliului Județean. „Noi am ştiut că expiră sursa pentru radioterapie. Nu am stat cu mâinile în sân, dar am făcut un studiu de oportunitate. Aşteptăm ca banii să vină de la Ministerul Sănătăţii sau concesionăm serviciul de radioterapie. În urma studiului am văzut că nu se poate concesiona pe o perioada mai mică de 15 ani. Am ajuns la concluzia că CJC nu poate susţine financiar acest serviciu. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii ne-au promis că în 2018 ne vor dota prin Banca Mondială cu două acceleratoare de particule. CJC se va ocupa de construcţia unui nou buncăr. Prin urmare, pacienţii cu cancer, până în 2018 vor merge la Bucureşti pentru şedinţe de radioterapie. CJC va demara construcţia unui nou buncăr care va fi gata anul viitor. Acest lucru ne-a preocupat. Dar trebuie respectată legea. Adică să se facă un studiu de oportunitate. Chiar dacă ne da cineva gratis un accelerator de particule, nu-l putem lua deoarece nu permite legea. Trebuia să facem licitaţie.“, a precizat Dragomir.

Agitație mare, probleme multiple

claudiu palazLa un moment-dat, fostul prefect al județului Constanța, Claudiu Iorga Palaz a luat cuvântul și a spus că „Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă. (…)Aceste discuţii trebuiau să aibă loc în şedinţele CJC. Consiliul de Administraţie al Spitaluilui decide concesionarea serviciilor. Cred că Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă“, a declarat Claudiu Palaz, candidat la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Tot acesta a mai întrebat de ce nu sunt făcute publice toate contractele de achiziţii făcute de Dănuţ Căpăţînă. „De ce nu se fac publice toate contractele de achiziţii făcute de Căpăţînă? Trebuie să se ştie cine se află în spatele acesor servicii. Cei numiţi politic în CA-ul Spitalului decid totul. Lucrurile trebuiau arbordate altfel. De ce nu l-aţi schimbat pe Căpăţînă? Câţi dintre parlamentari au susţinut Spitalul Judeţean?“, a mai spus Claudiu Palaz. De asemenea, el a mai spus că toate contractele Spitalului ar trebui făcute publice şi că „Strutinsky are firme în spital“. „Fără transparenţă nu se va rezolva nimic. Toate contractele Spitalului trebuie făcute publice. Să le spunem lucrurilor pe nume, că Strutinsky are firme în spital“, a mai adăugat Palaz. În opinia sa, singura modalitate prin care ar putea dispărea problemele de la unitatea spitalicească ar fi transparența. „Depolitizarea trebuie începută de la transparenţă. Contractele de achiziţii trebuie făcute publice“, a mai conchis Palaz.

Un caz special, prezentat de o doamnă greu încercată

vasilievAdriana Pușcaș este o doamnă care locuiește în Dubai și a venit special la Constanța pentru această dezbatere. Povestea ei este impresionantă: “Am avut doi pacienţi intrenaţi la Spitalul Judeţean în 2013 şi 2014. Fratele meu a ajuns la cardiologie după un stop. (…)Fratele a stat în comă, apoi după nouă luni s-a întors la serviciu. După trei zile a făcut iar un stop. A stat un an în stare vegetativă la terapie intensivă. Fratele a fost pus pe un pat lângă un geam deschis, cu o pungă de gheaţă pe abdomen, iar afară erau doar 6 grade. Am avut un şoc. (…). La spital eu făceam totul în ceea ce priveşte îngrijirea fratelui meu, dar aveam nevoie de a face echipă medicală cu medicii, aveam nevoie de sfaturi, dar nu avea diagnostic pe inimă. Stopul cardiologic se produce din anumite motive. Dar nu mi s-a spus diagnosticul. A trebuit să caut medici care să vină acasă să-i ofere servicii medicale la domiciliu. Sistemul de sănătate din România are multe boli. În România când dai bani ţi se zâmbeşte şi a doua zi trebuie să vii cu mai mult.“, a mai povestit Adriana Pușcaș.

În finalul acestei lungi dezbateri interesante, dar care sperăm să aibă și rezolvări imediate, senatorul Marian Vasiliev s-a declarat foarte mulțumit de întâlnire. „Felicit jurnaliştii pentru această dezbatere şi pe cei care au venit ştiind că va trebui să răspundem la întrebări. Sunt multe lucruri pe care noi parlamentarii nu le ştim. Scrieţi-ne, informati-ne. Domnul Grasa, deschideţi uşile şi insistaţi pe comunicare. Dacă fereastra e deschisă, oamenii văd ce se întâmplă“.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

”Navigatorii români sunt obstrucționați chiar de țara lor”, consideră liderii SLN

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Navigatorii trebuie să fie tratați ca o categorie esențială în transportul internațional și nu numai declarativ.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a înțeles gravitatea pandemiei și a fost alături de toți navigatorii pe tot parcursul anului 2020 și până în prezent, știindu-se implicarea noastră zi de zi si oră de oră.

Înca de la începutul pandemiei, Sindicatul Liber al Navigatorilor a cerut guvernanților ca navigatorii români să poată dispune în România de un centru de testare RT-PCR înaintea plecării în voiaj și asta susținem în continuare. SLN a cerut ca navigatorii să nu fie restricționați în drumul lor către nave și nici atunci când trebuie să fie repatriați. Mai mult, aceștia aveau nevoie să poată pleca la lucru către nave și de aceea trebuiau aprobate zboruri Charter special pentru navigatori și chiar utilizarea zborurilor umanitare făcute de operatorul aerian național la inițiativa MAE.

Cu oarecare întârziere, autoritățile din România au înțeles fenomenul și au reacționat, fiind o perioadă bună de timp în fruntea țărilor care respectau rezoluțiile internaționale ale IMO, ILO, UE, Camera Internațională de Comerț, ITF și ISF cu privire la desemnarea navigatorilor ca personal cheie în transportul internațional. S-a înteles că navigatorii nu reprezintă o sursă de infectare, cazurile de infecție de la nave au fost extrem de puține și toate din cauza contactului cu Autoritățile din porturile respective iar navele de croazieră și-au încetat activitatea de transport al turiștilor.

Odată cu apariția vaccinului împotriva Sars-CoV-2, Sindicatul Liber al Navigatorilor a cerut introducerea navigatorilor români în etapa lucrătorilor esențiali pentru vaccinare, cerând un centru special pentru vaccinarea navigatorilor, în urma discuțiilor purtate cu INSP și alte autorități din domeniu.

Zilele acestea, Autoritatea Maritimă din Cipru a propus demararea la scară mondială a vaccinării cu prioritate a navigatorilor, a celor 1.700.000 de oameni, și astfel, țările lumii să ridice orice obstacol sau restricție de liberă circulație, navigatorii să poată să facă schimbul de echipaj la timp, să poata coborî la uscat și activitatea de transport maritim a bunurilor să se poată face în siguranță.

Navigatorii sunt obosiți mental și fizic după un an de pandemie și de restricții în condițiile unei munci deosebit de periculoase care a ținut și ține economia mondială la suprafață. Susținem această initiativă și vom fi aproape pentru ca acest lucru să se întample și în România.

Tot zilele acestea, guvernul roman prin Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus ca navigatorii sa fie testați RT-PCR înainte de a urca în avion la drumul de întoarcere către casă la fel ca orice alt cetațean, lucru care a avut repercusiuni imediate. Schimburile de echipaje la unele societăți au fost sistate, iar altele au fost foarte îngreunate.

”Insistențele și explicațiile noastre nu au putut convinge Guvernul Român că navigatorii nu sunt o sursă de infecție, că ei sunt izolați pe nava lor timp de luni bune și întreg procesul de îngreunare a schimburilor de echipaj va atârna greu în menținerea locurilor de muncă și așa greu de obținut pentru ei.”, precizează liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor.

În opinia lor, ”navigatorii români sunt obstrucționați chiar de țara lor, cum nici o altă țară nu a mai făcut-o”. În Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie, Germania, Spania etc., navigatorii sunt exceptați de la orice restricție atunci când călătoresc în interes de serviciu. Cum România poate face o asemenea gafă?

”Am crezut că nu s-a înțeles la început, apoi am explicat în detaliu dar acum vedem că lucrurile dăunează grav menținerii locurilor de muncă ale navigatorilor români aflați într-o competiție acerbă care abia așteaptă cea mai mică greșeală.”, au afirmat reprezentanții SLN.

De ce nu se înteleg lucruri care nu costă, nu sunt periculoase, sunt sigure și au rezulate benefice pentru toți? Pentru că navigatorii nu au o autoritate guvernamentală care să le reprezinte cauza.

SLN a susținut mereu că în Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să existe un Departament Special pentru Navigatori (DSN) care să fie foarte aplecat pe problemele de educație, de muncă, de angajare, de certificare, de formare și apoi de promovare a unui produs care este cerut pe piața internaționala și care are beneficii incomensurabile.

Ca o comparație, Canalul Suez aduce anual peste 4 miliarde de dolari guvernului Egiptean, PIB-ul din Filipine este bazat 40% pe veniturile navigatorilor etc. România, cu această forță de muncă calificată și extrem de bine cotată în piața internațională, cu școli de renume internațional, cu un sprijin si lobby guvernamental ar putea exploata această nișă internațională cu beneficii pentru milioane de cetățeni româani.

SLN va iniția în continuare demersuri pentru exceptarea navigatorilor de la orice restricții și pentru crearea unui program de vaccinare special pentru navigatori, la fel ca în cazul personalului medical sau profesori.

România are și România poate pentru o Românie mai bună !

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanța. Autobuzele liniilor 44 și 51 circulă deviat pe sensul către Casa de Cultură

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

CT BUS anunță publicul călător că, începând cu 01.03.2021, autobuzele liniilor 44 și 51 circulă deviat pe sensul către Casa de Cultură pe următorul traseu: str Mihai Viteazu – str. Constantin Brătescu – str. I.G.Duca.

Totodată, autobuzele aparținând celor două trasee nu vor mai opri în stația ,,Școala 13” (amplasată pe str. Mihai Viteazu), ci vor opri în stația de pe str. I.G.Duca.

Devierea survine din cauza lucrărilor de resistematizare a circulației rutiere desfășurate de Primăria Municipiului Constanța pe str. Țepeș Vodă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) ÎPS Teodosie speră să se reînființeze Mitropolia Tomisului. Vezi ce demersuri s-au făcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului doreşte reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod. În cursul zilei de azi, în cadrul unei conferințe de presă a precizat că demersurile în acest sens ar putea dura două sau trei luni.

El a declarat, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El a menţionat că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol, iar în Constanța a fost mitropolie din secolul V.

“Mitropolie a fost și trebuie să fie! Am avut această inițiativă din anul 2002. Am făcut demersuri. Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a transmis ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie a precizat că, în cursul săptămânii trecute, a înregistrat o adresă la Patriarhia Română, la Cancelaria Sfântului Sinod.

”Se fac pași în care argumentele să fie puse în lumină.  (…) Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie.

Înaltul prelat a precizat faptul că demersurile ar putea dura două-trei lini de zile, așa că nu este exclus ca până la Paște să avem Mitropolie la Constanța.

Urmăriți declarația sa integrală în video de mai jos:

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: