Connect with us

Societate

Sănătatea a fost o problemă oarecare pentru Consiliul Județean. Cristinel Dragomir, pus la zid

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean s-a organizat o dezbatere publică inițiată de cotidianul Ziua de Constanta, sub titulatura “Depolitizarea Spitalului Clinic județean Sf. Apostol Andrei Constanța. Împreună pentru un sistem performant”. Cum întâlnirea era anunțată de mai multă vreme, urma să participe și Dănuț Căpățână, care chiar confirmase prezența în sala de discuții, însă acest lucru nu a mai fost posibil datorită arestăii sale pentru luare de mită în formă calificată. Prezența a fost destul de numeroasă, începând cu noul director interimar al unității spitalicești, dr. Cătălin Grasa, senatorul Marian Vasiliev,  dr. Răzvan Maxim, dr. Enescu, dr. Corneliu Neagoe, fost primar al municipiului Constanța, psihologi, dar și politicieni. I-am remarcat în sală pe Claudiu Iorga Palaz, pe deputatul Mihai Tararache dar și pe Cristinel Dragomir, președinte interimar al Consiliului Județean Constanța. Acesta din urmă a avut un rol extrem de important în desfășurarea întâlnirii.  Un subiect foarte mult dezbătut a fost cel al Radioterapiei din spital, despre care managerul de atunci al Spitalului  anunțase, pe data de 1 aprilie, că această secție a murit. Pacienții bolnavi de cancer care fac radioterapie au fost nevoiți să se deplaseze la spitale din București pentru a-și face tratamentul atât de util.

Cristinel Dragomir, luat la întrebări

cristinel dragomir2Firește, foarte multe întrebări au vizat problema Radioterapiei. Cristinel Dragomir a fost pus la zid și bombardat cu diverse probleme. Întrebat despre situația acestei secții, Dragomir a declarat că în anul 2013 s-a apelat la fonduri europene pentru a se rezolva problema Radioterapiei. El a menționat că se ocupă de acest subiect (de problemele din sănătatea constănțenilor) de anul trecut. “Nu vreau să mă eschivez dar sunt probleme care nu se discută cu toți angajații. Până în urmă cu un an și jumătate, nu am avut responsabilități la Spitalul Județean”. Întrebat de moderatoprul Lavinia Siclitaru dacă acest lucru s-a datorat faptului că sănătatea nu reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean, Cristinel Dragomir a răspuns că nu sunt bani pentru toate problemele. „Ce s-a întâmplat cu Dănuţ Căpăţînă este problema lui. Noi trebuie să ştim ce se întâmplă la CJC, nu ce contracte de achiziţii face Spitalul“, a mai precizat Dragomir. Tot el a declarat „CJC nu poate face un centru de radiologie modern doar pe banii pe care îi are. Am aprobat patru milioane de lei pe buget pentru buncăr. Ministerul Sănătăţii ne-a dat în ultimii ani bani pentru spital. Dar nici nu putem promite marea cu sare. Banii rămaşi de la bugetul local îi investim în Spitalul Judeţean. Comparativ cu ceea ce era acum patru ani, sunt mulţumit de cum arată Spitalul Judeţean.“, a spus Cristinel Dragomir. „CJC a început corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii în 2010, când am anunţat că în 2016 că expiră sursa la Radioterapie. Nu ştiu de ce s-a dat în bugetul din 2013 sau 2014 bani pentru serviciul de Radioterapie“, a mai adăugat reprezentantul Consiliului Județean. „Noi am ştiut că expiră sursa pentru radioterapie. Nu am stat cu mâinile în sân, dar am făcut un studiu de oportunitate. Aşteptăm ca banii să vină de la Ministerul Sănătăţii sau concesionăm serviciul de radioterapie. În urma studiului am văzut că nu se poate concesiona pe o perioada mai mică de 15 ani. Am ajuns la concluzia că CJC nu poate susţine financiar acest serviciu. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii ne-au promis că în 2018 ne vor dota prin Banca Mondială cu două acceleratoare de particule. CJC se va ocupa de construcţia unui nou buncăr. Prin urmare, pacienţii cu cancer, până în 2018 vor merge la Bucureşti pentru şedinţe de radioterapie. CJC va demara construcţia unui nou buncăr care va fi gata anul viitor. Acest lucru ne-a preocupat. Dar trebuie respectată legea. Adică să se facă un studiu de oportunitate. Chiar dacă ne da cineva gratis un accelerator de particule, nu-l putem lua deoarece nu permite legea. Trebuia să facem licitaţie.“, a precizat Dragomir.

Agitație mare, probleme multiple

claudiu palazLa un moment-dat, fostul prefect al județului Constanța, Claudiu Iorga Palaz a luat cuvântul și a spus că „Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă. (…)Aceste discuţii trebuiau să aibă loc în şedinţele CJC. Consiliul de Administraţie al Spitaluilui decide concesionarea serviciilor. Cred că Consiliul de Administraţie al Spitalului este vinovat şi lipsit de transparenţă“, a declarat Claudiu Palaz, candidat la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Tot acesta a mai întrebat de ce nu sunt făcute publice toate contractele de achiziţii făcute de Dănuţ Căpăţînă. „De ce nu se fac publice toate contractele de achiziţii făcute de Căpăţînă? Trebuie să se ştie cine se află în spatele acesor servicii. Cei numiţi politic în CA-ul Spitalului decid totul. Lucrurile trebuiau arbordate altfel. De ce nu l-aţi schimbat pe Căpăţînă? Câţi dintre parlamentari au susţinut Spitalul Judeţean?“, a mai spus Claudiu Palaz. De asemenea, el a mai spus că toate contractele Spitalului ar trebui făcute publice şi că „Strutinsky are firme în spital“. „Fără transparenţă nu se va rezolva nimic. Toate contractele Spitalului trebuie făcute publice. Să le spunem lucrurilor pe nume, că Strutinsky are firme în spital“, a mai adăugat Palaz. În opinia sa, singura modalitate prin care ar putea dispărea problemele de la unitatea spitalicească ar fi transparența. „Depolitizarea trebuie începută de la transparenţă. Contractele de achiziţii trebuie făcute publice“, a mai conchis Palaz.

Un caz special, prezentat de o doamnă greu încercată

vasilievAdriana Pușcaș este o doamnă care locuiește în Dubai și a venit special la Constanța pentru această dezbatere. Povestea ei este impresionantă: “Am avut doi pacienţi intrenaţi la Spitalul Judeţean în 2013 şi 2014. Fratele meu a ajuns la cardiologie după un stop. (…)Fratele a stat în comă, apoi după nouă luni s-a întors la serviciu. După trei zile a făcut iar un stop. A stat un an în stare vegetativă la terapie intensivă. Fratele a fost pus pe un pat lângă un geam deschis, cu o pungă de gheaţă pe abdomen, iar afară erau doar 6 grade. Am avut un şoc. (…). La spital eu făceam totul în ceea ce priveşte îngrijirea fratelui meu, dar aveam nevoie de a face echipă medicală cu medicii, aveam nevoie de sfaturi, dar nu avea diagnostic pe inimă. Stopul cardiologic se produce din anumite motive. Dar nu mi s-a spus diagnosticul. A trebuit să caut medici care să vină acasă să-i ofere servicii medicale la domiciliu. Sistemul de sănătate din România are multe boli. În România când dai bani ţi se zâmbeşte şi a doua zi trebuie să vii cu mai mult.“, a mai povestit Adriana Pușcaș.

În finalul acestei lungi dezbateri interesante, dar care sperăm să aibă și rezolvări imediate, senatorul Marian Vasiliev s-a declarat foarte mulțumit de întâlnire. „Felicit jurnaliştii pentru această dezbatere şi pe cei care au venit ştiind că va trebui să răspundem la întrebări. Sunt multe lucruri pe care noi parlamentarii nu le ştim. Scrieţi-ne, informati-ne. Domnul Grasa, deschideţi uşile şi insistaţi pe comunicare. Dacă fereastra e deschisă, oamenii văd ce se întâmplă“.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Cărți și manuscrise de valoare inestimabilă, găsite în România. Vezi de unde au fost furate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urma cooperării judiciare internaționale cu autoritățile din Marea Britanie și Italia, au fost descoperite, în județul Neamț, cărți și manuscrise vechi în valoare de peste 2.500.000 de lire sterline, susceptibile a fi fost sustrase din Londra.

Cărțile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale omului de știință Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol Francisco Goya.

La data de 16 septembrie 2020, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamț, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Neamț, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Marea Britanie.

În urma activității desfășurate, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017 – 2019.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.

Activitățile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autoritățile judiciare din România, Anglia și Italia, iar ancheta s-a desfășurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.

Activitatea de cooperare investigativă internațională a beneficiat de sprijinul  EMPACT prioritatea infracțiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate, în perioada 2018-2021.

Informații de background

Amintim faptul că, la data de 25 iunie 2019, polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 28 de percheziții în România, în cadrul unei acțiuni ce avut loc simultan și în Anglia și Italia, pentru destructurarea unei grupări infracționale. Perchezițiile de atunci au avut loc în județele Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București.

Membrii grupării erau bănuiți de comiterea mai multor furturi din societăți comerciale și depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar și în alte state din UE.

Polițiștii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate.  În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfășurate activități inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operațional de comandă unde au fost prezenți câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activitățile desfășurate în cadrul acțiunii comune.

De asemenea, la acțiunea desfășurată în România, au fost prezenți analiști din cadrul Europol, care au sprijinit activitățile efectuate de polițiștii români prin birourile mobile.

La acțiunea desfășurată în România au participat peste 130 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică și din structurile de investigații criminale și criminalistică din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autoritățile judiciare române și britanice, iar ulterior a aderat și Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activități de investigare și cercetare penală și cooperare polițienească internațională.

Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Festival turco-tătar Sabantoi 2020. Iată ce manifestări au loc în sudul litoralului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Democrată Tătară  cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Asociația Community Aid Romania, Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia, Ambasada Republicii Kazakhstan în România şi Asociaţia Culturală Mehmet Niyazi organizează evenimentul internaţional Sabantoi, în perioada 18-20 septembrie 2020.

Potrivit conducerii Uniunii Democrate a Tătarilor din România, anul 2017 a reunit 4 ţări, în 2018 au participat reprezentanți din 10 ţări, iar anul trecut participarea a fost mult mai mare.  Au fost reprezentanți din 15 ţări şi peste 5.000 de  vizitatori.

Anul acesta, deşi există confirmarea a 25 de ţări încă din septembrie 2019, din cauza pandemiei doar 7 ţări vor reuşi să ajungă la cel mai mare festival interactiv din România.

”Festivalul a devenit o tradiţie, este deja la a 4-a ediție, doar că, în acest an ne limităm la doar 4 ore în ziua de 20 septembrie 2020, interval orar 14.30 – 18.30 (plaja Turquoise din Venus Mangalia).

Puteți: călări, trage cu arcul, savura bucătăria turco-tătară, participa la unul din cele 7 jocuri și, puteți chiar câștiga premiile simbolice puse în joc!

Trebuie doar să respectăm, conform legii, distanțarea fizică și regulile de stopare/limitare a răspândirii coronavirusului!”, a precizat președintele UDT, Naim Belgin.

Evenimentul include şi Festivalul Filmului Kazakh, iar filmele care vor putea fi vizionate sunt: “Hanatul Kazakh: Tronul de Aur” şi “Fântâna adâncă”: ambele subtitrate în limba română.

Program: 18.09.2020 – 19.30 şi 19.09.2020 – 19.30, locație: Teatrul de Vară Neptun.
Intrarea este LIBERĂ!

”Mulţumim pentru sprijinul acordat  tuturor celor care iubesc cultura, tradiţiile, şi sportul! Vă mulţumim!”, a spus Naim Belgin.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Zero Gravity Dimension, un proiect cultural de succes sub cupola Planetariului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Epidemia de coronavirus nu poate opri arta. Proiectele culturale continuă cu succes, respectând toate restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

Așa se întâmplă și cu Zero Gravity Dimension, organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu. Proiectul a debutat pe 7 septembrie și presupune organizarea a zece reprezentații ale spectacolului de teatru pentru tineret „Zero Gravity Dimension”. Reprezentațiile se difuzează online și mai pot fi vizionate pe pagina de Facebook „Zero Gravity Dimension”, în zilele de 17, 21 și 22 septembrie 2020, începând cu ora 20:00.

„Am avut, la fiecare reprezentație online, sute de spectatori, cu mult mai mulți decât am fi putut avea dacă am fi susținut reprezentațiile cu public, în Planetariu, așa cum era conceput inițial proiectul. Audiențele record înseamnă că oamenii au nevoie în continuare de teatru, de artă, în general, și ne bucurăm că le putem oferi ce-și doresc, chiar și în aceste condiții dificile din vremuri de pandemie. Pe de altă parte, ne-au lipsit energia, căldura și emoția pe care ni le-ar fi transmis spectatorii, dacă reprezentațiile ar fi putut fi susținute cu public în sală, mai ales în condițiile speciale oferite de incinta de la Planetariu.”, a spus Georgiana Rusu, organizator al evenimentului.

Spectacolul „Zero Gravity Dimension” spune povestea a patru elevi eminenți care câștigă un concurs internațional de robotică și primesc drept premiu o vizită la N.A.S.A. Însoțiți de doi profesori și de robotul cu care au câștigat concursul, cei patru vizitează un centru de lansare a rachetelor și, dintr-o eroare de programare, pornesc în cosmos la bordul unei capsule spațiale.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică: „Artele spectacolului – Teatru”. Buget total: 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Parteneri: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța, Asociația Elevilor din Constanța și compania de transport auto Business Class Tour.

Regia: Iulian Enache

Scenariul: Cristiana Bojthe Keresztes

Muzica: Adrian Mihai

Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu

Casting: Lui’s Events

Distribuția: Andu Axente, Alexandru Medveghi, Anais Agi-Ali, Beatrice Georgiana Marciuc, Gabriel Roșu, Andrei Calu

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: