Connect with us

Actual

Sarah Chang şi O.S.B., o pagină de istorie culturală „Sub semnul lui Ovidius”

Maria Ionescu

Publicat

la

O seară incredibilă a marcat închiderea festivalului „Sub semnul lui Ovidius”, evenimentul care a deschis celebrarea a 2.000 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet exilat la Tomis, Ovidius. Orchestra Simfonică Bucureşti, condusă de maestrul Radu Postăvaru, alături de senzaţionala violonistă Sarah Chang, poveştile lui Ovidius rostite de Ion Caramitru, emoţionantul Balet „Oleg Danovski”, condus de către coregraful Horaţiu Cherecheş, spectacolul de „foc şi muzică” care a încheiat evenimentul şi miile de spectatori au creat o atmosferă pentru a cărei descriere nu sunt suficiente doar cuvintele, sărace în sensuri şi elocvenţă. Interpretarea celebrei artiste a potenţat notele binecunoscute ale „Anotimpurilor” lui Vivaldi, a făcut muzica să strălucească şi a oprit, parcă, timpul în loc. O energie incredibilă s-a revărsat dinspre scenă, resimţită puternic de public, respectată şi savurată într-o linişte totală. „Menirea unui artist este aceea de a transmite emoţie. Fără asta, am fi toţi la fel, doar nişte tehnicieni mai buni sau mai slabi. Emoţia şi calitatea ei, pe care o împărtăşim într-un mod foarte personal, este darul nostru, al artiştilor, pentru marele public. Mi-a plăcut foarte mult aici, iar publicul este incredibil. M-aş întoarce cu plăcere”, a declarat Sarah Chang într-un interviu, cu ocazia acestui eveniment. Orchestra Simfonică Bucureşti, condusă de către maestrul Radu Postăvaru, a lăsat o amprentă de neşters în amintirile celor prezenţi, prin profesionalismul şi pasiunea pe care le-au pus în slujba muzicii şi pe care le-au dăruit, cu generozitate, publicului constănţean. Baletul „Oleg Danovski” a fost, ca întotdeauna, alături de evenimentele de elită ale Constanţei şi a întovărăşit, dinamic şi elegant, operele binecunoscute, în coregrafia celebrului Horaţiu Cherecheş. Spectacolul de „foc şi muzică” care a încheiat evenimentul a fost aplaudat şi filmat de miile de spectatori, încântaţi peste măsură de formele, cadenţa şi luminozitatea ludică pe care le-au realizat maeştrii de la Ruggieri. „Constanţa este mai bogată, acum, cu o premieră extraordinară, istoria ei nelăsând loc decât pentru o alta, căci tradiţia se clădeşte din marile istorii culturale ale timpului mic, de câteva seri. Mulţumim marelui public pentru înţelegere şi pentru faptul că ne-a fost alături, cu atât de multă bucurie şi energie”, au declarat organizatorii. Superevenimentul „Sub semnul lui Ovidius”, o premieră absolută pentru Constanţa, a fost organizat de Filiala Asociației Difuzorilor și Editorilor – Patronat al Cărții, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța. Mulțumim Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratului de Poliţie al Municipiului Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Ziua Armatei României, sărbătorită fără public

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ziua Armatei României, 25 octombrie, este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români. Ministerul Apărării spune că, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public.

  • În Bucureşti, activităţile se vor desfășura duminică, 25 octombrie, după următorul program:

– ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureşti.

– ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

  • La Carei va avea loc, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Forțele Navale Române participă, astăzi, la ceremoniile militare organizate cu prilejul Zilei Armatei României, în mai multe orașe din țară. Activitățile dedicate cinstirii memoriei eroilor neamului vor începe de la ora 12.00 și se vor desfășura în Constanța, la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic, în Brăila, la „Ansamblul Comemorativ dedicat Eroilor Neamului”, în Babadag, la „Monumentul Eroilor”, și în Tulcea, la „Cimitirul Eroilor”.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, în jurul orei 17.00, la intrarea în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța a avut loc un eveniment rutier soldat cu o victimă.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la acest accident,  care s-a produs pe DN 2A, la pasajul CFR de la intrarea în Nicolae Bălcescu. Aceștia au fost anunțați că s-a răsturnat o mașină, iar o persoană a rămas încarcerată.

Potrivit reprezentanților ISU Constanța, dat fiind faptul că nu existau echipaje de salvare în apropiere, la fața locului s-au deplasat rapid elicopterul SMURD, ambulanța B precum și un echipaj de stingere de la Mihail Kogălniceanu, cu 3 subofițeri.

Descarcerarea a fost făcută de către pompierii de la stingere. Rănitul a fost preluat de către elicopter, conștient, cu traumatisme.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, un bărbat în vârstă de 44 de ani a condus un autoturism pe DN 2A, dinspre localitatea Nicolae Bălcescu spre Mihail Kogălniceanu, iar la un moment dat s-a răsturnat cu autoturismul în afara părții carosabile.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vezi ce amenzi au aplicat jandarmii Grupării Mobile Constanța în ultima săptămână

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În perioada  16-23 octombrie a.c., peste 150 de jandarmi ai Grupării Mobile au acţionat zilnic, în mod independent dar şi în sistem integrat cu Poliţia, pentru menţinerea ordinii publice şi asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, în municipiul Constanţa. Au fost executate peste 200 de misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.

În această perioadă jandarmii au aplicat 581 sancţiuni contravenţionale, dintre care 460 avertismente scrise şi 121 amenzi, valoarea acestora fiind de peste 42.350 lei. Majoritatea sancțiunilor contavenționale au fost acordate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva virusului Covid 19 în zonele aglomerate (gări și supermarketuri), dar și în mijloacele de transport (trenuri și autobuzele CT Bus) .

De asemenea, jandarmii grupării au constatat nouă fapte de natură penală, dintre care trei în mod independent şi șase în cooperare cu Poliţia, fiind identificaţi 12 făptuitori.

Au mai fost executate zece misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete.

Recomandări:

Vă rugăm să purtati masca in spatii inchise pentru a va proteja pe dumneavoastră si pe cei din jur, păstrați distanțarea socială și evitați aglomerațiile; Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța; Respectați regulile de igienă, precum și toate recomandările și măsurile adoptate de autorități pentru a vă proteja!  Informați-vă doar din surse oficiale!”, precizează Compartimentul Informare, Relații publice și cu publicul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: