Societate

Satul Nisipari își cheamă fiii acasă, pe 26 mai 2018

mai 23, 2018 Adrian Cârlescu

Primăria Comunei Castelu organizează ”Întânirea fiilor satului Nisipari”, sâmbătă, 26 mai 2018. Manifestarea este una de tradiție și ajunge anul acesta la a XV-a ediție. Fiii satului, chemați la vatra părintească, sunt așteptați să participe la un moment simbolic, respectiv înfrățirea cu localitatea Băcioi din Republica Moldova. Ambele comune, Castelu și Băcioi, au adoptat declarațiile de unire a Basarabiei cu Țara. Momentul oficial al înfrățirii va avea loc vineri, 25 mai 2018, într-o ședință solemnă la Consiliul Local din Castelu. Delegația moldoveană, condusă de primarul Vitalie Șalari, va participa apoi la ”Întâlnirea Fiilor Satului Nisipari”, aceasta fiind prima formă de cooperare culturală a celor două părți. Desigur, pe viitor, așa cum se arată în draftul acordului de înfrățire, Castelu și Băcioi vor putea elabora și implementa în comun proiecte de dezvoltare finanțate prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020.

Organizatorii au pregătit un spectacol de muzică populară și ușoară, cu interpreți precum Aurel Moldoveanu, Sorin Șuteu, Adriana Ochișanu, Roberta Crintea, Elena Plătică, Veronica Apetri, Ansamblul Castelanii, Trupa de dans Dino și formația Magic din Medgidia. Spectacolul va fi prezentat de Stela Trifan-Matâcă.

Manifestarea de la Nisipari face parte dintr-o tradiție oficială de 15 ani, care a formalizat un obicei mai vechi al nisipărenilor de a se întoarce în satul natal în luna mai a fiecărui an. De-a lungul timpului, manifestarea a cuprins momente emoționate, precum acordarea titlului de cetățean de onoare istoricului Gheorghe Dumitrașcu sau urmașilor familiei Valaori, care a contribuit la dezvoltarea localității după alipirea Dobrogei la statul român. În cadrul evenimentului au loc, de obicei, întreceri sportive, finalizate cu decernarea unor premii.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.