Connect with us

Administratie

Scandal în Consiliul Local Constanța pe tema conductelor de la CET

Tatian Iorga

Publicat

la

Visul lui Făgădău de a cumpăra magistralele de transport a agentului termic de la Electrocentrale Constanța (CET) s-a năruit (cel puțin pentru un moment). Asta pentru că șapte consilieri ai PNL au votat, astăzi, împotriva unui proiect de hotărâre, propus de Făgădău, și care viza achiziționarea rețelei de transport primar de la CET. Pentru ca Primăria să intre în posesia rețeilei, Făgădău le-a propus consilierilor să scoată din buget aproximativ 2,3 milioane de lei. În favoarea inițiativei au votat doar consilierii PSD, PMP și independentul Victor Constantin. Pentru ca să fie aprobat, proictul trebuia votat de două treimi din numărul total al consilierilor.

De amintit este faptul că Făgădău anunțase încă de acum o lună că va veni cu o propunere de a cumpăra rețeaua de transport primar de la Electrocentrale Constanța, aflată în insolvență, și de a elabora cât se poate de repede un studiu de fezabilitate, pentru a depune un proiect, finanțat de Uniunea Europeană, pentru redimensionarea și modernizarea acestei rețele de transport primar a agentului termic.

„Se știe că de la punctele de producție a energiei termice și până la punctele RADET, toată această rețea de magistrale aparținea CET, actual Electrocentrale Constanța. Este supradimensionată față de realitățile Constanței. Prin modernizarea rețelei vom putea să scădem prețul de transport al energiei termice, o componentă extrem de importantă al prețului total al gigacaloriei. Estimez că din componenta de transport, după implementarea acestui program european, vom reduce cu minim 50% a costul de transport“, spunea Făgădău.

Revenind la ședința Consiliului Local de azi, în timp ce primarul Constanței i-a acuzat pe consilierii PNL de sabotaj, liderul aleșilor PNL, Adriana Arghirescu, a acuzat Primăria Constanța lipsă de transparență în acest caz.

„Proiectul l-am primit abia ieri (marți) seară. Inițial am fost de acord cu el, dar după ce l-am studiat am constatat că lucrurile stau cu totul altfel. Este o necesitate dobândirea acestor conducte, dar nu avem garanția că după cumpărarea acestor trasee de conducere, foarte degradate și foarte vechi, vom aplica proiectul cu finanțare europeană privind modernizarea rețelei. Și, atunci, pe de o parte nu avem decât o poveste care ni s-a spus, iar pe de altă parte este raportul de evaluare, care este făcut cu două valori certe ale unui evaluator, cu 2,3 milioane de lei pentru vânzare obișnuită și pentru vânzare fortuită 1,9 milioane de lei. Iată că și evaluatorul dă în raportul de evaluare o vânzare cu posibilitatea de reducere a prețului. Însă primarul ce își dorește, să dea două milioane de lei în orb ca să cumpărăm o rețea care este foarte degradată“, a explicat Adriana Arghirescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

Procesul de incompatibilitate al lui Horia Țuțuianu începe în 30 septembrie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Ţuţuianu, a chemat în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru anularea raportului de evaluare prin care ANI l-a declarat incompatibil. Primul termen din procesul intentat de Țuțuianu Agenției Naționale de Integritate se va judeca în 30 septembrie la secția de Contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Constanța.

Amintim că Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că ȚUȚUIANU MARIUS – HORIA, actualmente Președinte al Consiliului Județean Constanța, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 30 martie 2016, întrucât a exercitat simultan funcția de consilier județean și pe cea de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Neptun Olimp S.A., realizând venituri de natură salarială de la societatea comercială.

De asemenea, pe perioada exercitării mandatului de consilier județean, între Consiliul Județean Constanța și S.C. Lantana Style S.R.L., societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate a exercitat calitatea de asociat unic și administrator, s-a derulat un acord – cadru privind furnizarea de solarii complet echipate, în valoare de 100.000 lei. Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă” și ale art. 90, alin. (1) și alin. (2) din același act normativ,potrivit căruia: „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective; (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local […]”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ȚUȚUIANU MARIUS – HORIAa depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare. (comunicat Agenția Națională de Integritate)

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța anunță că oferă rechizite și ghiozdane școlarilor și preșcolarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța le transmite părinților, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în acest an, școala poate începe fără griji pentru școlarii și preșcolarii din municipiul Constanța. Asta pentru că autoritatea locală, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a achiziționat peste 32.000 de pachete ce conțin ghiozdane de cea mai bună calitate, penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, cărți de colorat și creioane de colorat, diferențiate în funcție de vârstă: grădiniță, clasele 0 – IV și V – VIII.

„Cei mai mici dintre beneficiari vor găsi în cutii inclusiv recipiente pentru apă, pelerine de ploaie sau cutii pentru sandvișuri. Setul pentru grădiniță cuprinde ghiozdan cu personaje celebre din desene animate, cărți de activități și povești, caiete de jocuri și activități distractive, creioane de colorat, culori cerate, plastilină, pelerină de ploaie și recipient pentru apă. Cutia pentru clasele 0-IV are în interior un ghiozdan cu personaje celebre din desene animate, bloc de desen, cinci caiete dictando, cinci caiete de matematică, acuarele, penar complet echipat cu pixuri, creioane, carioci, riglă, cutie pentru sandvisuri, recipient pentru apă. Elevii din clasele V-VIII au în cutiile achiziționate de Primăria Municipiului Constanța, ghiozdan, 10 caiete studențești de matematică și română, pixuri, creioane, trusă de geometrie și cărți pentru școală, dar și romane pentru adolescenți. Pachetele cu rechizite vor ajunge în fiecare școală și grădiniță din municipiul Constanța, iar fetițele și băieții le vor găsi pe bănci, în prima zi de școală“, se arată în comunicatul Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău: „Constanța pierde 65 de milioane de euro din cauza PNL“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma votului negativ dat de consilierii PNL la proiectul privind cumpărarea de la Electrocentrale Constanța (CET) a rețelei de transport primar a agentului termic, conducerea Organizației Municipale a Partidului Social Democrat Constanța a trimis un comunicat de presă în care „condamnă votul prin care consilierii liberali au determinat pierderea sumei de 65 de milioane de euro, fonduri europene, de către Constanța“.

„Cu acești bani sistemul de termoficare ar fi fost complet modernizat, fapt care ar fi condus la diminuarea substanțială a costului gigacaloriei. Proiectul supus astăzi la vot în ședința extraordinară a Consiliului Local viza aprobarea cumpărării rețelei de transport primar de la Electrocentrale Constanța, societate a Ministerului Energiei aflată în insolvență, cu suma de 2 milioane de lei, pentru a putea accesa proiecte cu fonduri structurale în valoare de 65 de milioane de euro“, se arată în comunicat.

La rândul său, președintele Organizației Municipale Constanța a PSD, primarul Decebal Făgădău a afirmat că Primăria are termen până la sfârșitul lunii septembrie să depună un proiect pentru accesarea fondurilor europene în vederea redimensionării și modernizării rețelei de transport a agentului termic.

„Important este să generăm soluții pentru comunitate, nu doar discuții sterile. Astăzi liberalii, pentru că nu au votat acest proiect, ne pun în pericol căldura pentru sezonul rece, penalizează constănțenii pentru că au intrat în campanie electorală. Sunt extrem de dezamăgit de modul în care consilierii locali PNL înțeleg să facă politică, în batjocură față de constănțeni. Voi reveni cu acest  proiect pe ordinea de zi și voi invita la ședința Consiliului Local președinții de asociații de proprietari, să vedem dacă lor le convine să pierdem 65 de milioane de euro. Este incredibil ce au reușit să facă liberalii astăzi. Să ne facă să pierdem bani europeni și să fim amenințați că vom sta în frig la iarnă!” a declarat Făgădău.

Pesediștii constănței au mai spus că au remarcat ipocrizia PNL care, în discursul electoral, reclamă lipsa atragerii de fonduri europene, în realitate, ei fiind cei care blochează proiectele majore care vizează dezvoltarea durabilă a municipiului.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: