Connect with us

Administratie

Scandal în Consiliul Local Constanța pe tema conductelor de la CET

Tatian Iorga

Publicat

la

Visul lui Făgădău de a cumpăra magistralele de transport a agentului termic de la Electrocentrale Constanța (CET) s-a năruit (cel puțin pentru un moment). Asta pentru că șapte consilieri ai PNL au votat, astăzi, împotriva unui proiect de hotărâre, propus de Făgădău, și care viza achiziționarea rețelei de transport primar de la CET. Pentru ca Primăria să intre în posesia rețeilei, Făgădău le-a propus consilierilor să scoată din buget aproximativ 2,3 milioane de lei. În favoarea inițiativei au votat doar consilierii PSD, PMP și independentul Victor Constantin. Pentru ca să fie aprobat, proictul trebuia votat de două treimi din numărul total al consilierilor.

De amintit este faptul că Făgădău anunțase încă de acum o lună că va veni cu o propunere de a cumpăra rețeaua de transport primar de la Electrocentrale Constanța, aflată în insolvență, și de a elabora cât se poate de repede un studiu de fezabilitate, pentru a depune un proiect, finanțat de Uniunea Europeană, pentru redimensionarea și modernizarea acestei rețele de transport primar a agentului termic.

„Se știe că de la punctele de producție a energiei termice și până la punctele RADET, toată această rețea de magistrale aparținea CET, actual Electrocentrale Constanța. Este supradimensionată față de realitățile Constanței. Prin modernizarea rețelei vom putea să scădem prețul de transport al energiei termice, o componentă extrem de importantă al prețului total al gigacaloriei. Estimez că din componenta de transport, după implementarea acestui program european, vom reduce cu minim 50% a costul de transport“, spunea Făgădău.

Revenind la ședința Consiliului Local de azi, în timp ce primarul Constanței i-a acuzat pe consilierii PNL de sabotaj, liderul aleșilor PNL, Adriana Arghirescu, a acuzat Primăria Constanța lipsă de transparență în acest caz.

„Proiectul l-am primit abia ieri (marți) seară. Inițial am fost de acord cu el, dar după ce l-am studiat am constatat că lucrurile stau cu totul altfel. Este o necesitate dobândirea acestor conducte, dar nu avem garanția că după cumpărarea acestor trasee de conducere, foarte degradate și foarte vechi, vom aplica proiectul cu finanțare europeană privind modernizarea rețelei. Și, atunci, pe de o parte nu avem decât o poveste care ni s-a spus, iar pe de altă parte este raportul de evaluare, care este făcut cu două valori certe ale unui evaluator, cu 2,3 milioane de lei pentru vânzare obișnuită și pentru vânzare fortuită 1,9 milioane de lei. Iată că și evaluatorul dă în raportul de evaluare o vânzare cu posibilitatea de reducere a prețului. Însă primarul ce își dorește, să dea două milioane de lei în orb ca să cumpărăm o rețea care este foarte degradată“, a explicat Adriana Arghirescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

DONAȚIE. Constanța va primi din Taiwan 200 mii de măști faciale de protecție și mii de teste rapide pentru SARS-CoV-2

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria orașului Kaohsiung (cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud, cu industrie dezvoltată și populație de cca 2,7 milioane locuitori) donează Primăriei Constanța 200.000 de măști faciale de protecţie, de unică folosinţă, care vor ajunge în perioada imediat următoare. Astăzi a avut loc ceremonia online de predare simbolică a măștilor de protecţie respective, la care au participat primarii municipiilor Constanța și Kaohsiung, Vergil Chițac și Chen Chi-Mai. Donația a fost facilitată de Biroul de reprezentare economică și culturală Taipei din Bratislava, reprezentat de domnul David Nan-Yang Lee și Asociația ROTA pentru promovarea schimburilor economice și culturale cu Taiwan, reprezentată de Constantin Damov, președinte și Cristina Neacșu, secretar al Asociaţiei.

Cu ocazia acestei ceremonii, primarul municipiului Constanța a mulțumit partenerilor din Kaohsiung pentru sprijinul oferit populației orașului nostru în această perioadă extrem de grea, a subliniat importanța acestui gest generos pentru cetățenii orașului Constanța și și-a exprimat speranța că acest sprijin va reprezenta începutul unei relații solide de colaborare între cele două orașe, în multiple domenii – schimburi economice și comerciale, investiții directe, contactele people-to-people etc. În acest sens, a transmis primarului orașului Kaohsiung, Chen Chi-Mai, invitaţia de a efectua o vizită în Constanța în cursul anului 2021, la momentul şi în condițiile în care pandemia Covid-19 va permite efectuarea acestei vizite.

Vergil Chițac a menționat în context că situația pandemică din municipiul Constanța și în general din județul Constanța și din România rămâne în continuare gravă și îngrijorătoare, necesitând soluții și măsuri urgente de sprijin. În acest context, primarul municipiului Constanța i-a transmis omologului său din Kaohsiung că “solidaritatea nu are frontiere, mai ales în situații de criză, iar sprijinul vine la Constanța într-un moment dificil.

Primarul oaşului Kaohsiung, Chen Chi-Mai, l-a felicitat, la rândul său, pe omologul său pentru “câștigarea încrederii cetățenilor din Constanța” și pentru hotărârea acestuia de a acţiona pentru bunăstarea cetăţenilor şi pentru dezvoltarea oraşului. De asemenea, acesta şi-a exprimat satisfacţia de a putea sprijini orașul nostru în efortul de a face față provocărilor generate de actuala pandemie, precum şi speranța ca acest moment să reprezinte începutul unei frumoase colaborări între cele două orașe.

Totodată, Asociația pentru promovarea schimburilor economice și culturale cu Taiwan “ROTA”, reprezentată de președintele acesteia, Constantin Damov, va sponsoriza municipiul Constanța transferând în proprietatea beneficiarului, într-o primă etapă, 1.700 seturi de teste rapide COVIDual Covid-19 IgM/IgG, model NCOV-019-MM060300-25LS, fabricate de compania Eternal Materials Co., Ltd. din Kaohsiung, în vederea susținerii activităților de combatere a efectelor pandemiei de coronavirus Covid-19 desfășurate de Primăria municipiului Constanța. Valoarea totală a testelor este de 10.626 euro. Ulterior, Asociația ROTA va mai transmite cu titlu gratuit Primăriei municipiului Constanța, prin intermediul partenerilor din Kaohsiung, alte 2.300 de teste rapide de aceeași natură, fabricate de aceeași companie, din totalul de 4.000 de teste rapide destinate sprijinului acordat Primăriei municipiului Constanța.

„Testele rapide donate Primăriei municipiului Constanța sunt certificate pentru piața Comunității Europene și sunt însoțite de toate documentele necesare (certificatul de autorizare pentru piața UE, declarația de conformitate din partea producătorului, specificații tehnice etc.). Primăria municipiului Constanța va crea lanțul logistic pentru ca toate donațiile în curs de a fi primite și recepționate (200.000 de măști de protecție și 4.000 de teste rapide anti-Covid) să ajungă urgent la beneficiari; se are în vedere crearea unui mecanism de distribuție care să faciliteze transferul acestor materiale prioritar către categoriile de populație cele mai defavorizate și instituțiile publice implicate activ în lupta cu limitarea răspândirii virusului.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Proiectul Primăriei Constanța privind achiziția a 24.000 de tablete pentru uz școlar, depus spre evaluare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a depus spre evaluare proiectul privind dotarea cu tablete în contextul noului coronavirus. Echipamentele IT vor fi achiziționate din fonduri europene prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 2: Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c: Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectivul specific 2.4: Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acţiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la procesul de învățământ în mediul on-line în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, prin dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Constanța cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line în bune condiții, în anul școlar 2020/2021. Perioada de implementare este de 12 luni.

Concret, Primăria Constanța vrea să cumpere, cu fonduri europene, tablete uz școlar – 24.453 de bucăți, sisteme management dispozitive – 24.453 de bucăți, laptopuri – 338 de bucăți, sisteme desktop monitor – 296 bucăți, sisteme All-In-One – 244 de bucăți, camere web – 115 de bucăți, camere web conferinţă – 652 de bucăți, proiectoare 646 de bucăți, ecrane proiecţie trepied manual – 126 de bucăți, ecrane proiecție perete cu telecomandă – 462 de bucăți, routere wireless – 349 de bucăți, table interactive – 726 bucăți și tablete grafice – 781 bucăți.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 50.255.311,02 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă 50.221.991,02 lei şi valoare totală neeligibilă de 33.320,00 lei. Contribuția autorității locale este de 2%, în cuantum de 1.004.439,82 lei.

Foto: Getty Images

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria s-a scos! Mai multe firme vor împodobi gratuit parcurile din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că agenții economici care vor să aducă magia Crăciunului în orașul de la malul mării au ales zonele pe care le vor împodobi și în cel mai scurt timp se vor apuca de treabă.

„SOLID HOUSE va împodobi o zonă din parcul din Tomis II.

CORA va împodobi o zonă din parcul de la Gara CFR

MCF CONSTRUCT 2000 SRL va împodobi intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, precum și zona din fața Școlii de înot Gheorghe Oancea

SC METCHIM TRADE S.R.L va împodobi o zonă din Parcul Tăbăcărie

CHIMPEX SA și AMEROPA GRAINS SA vor împodobi o zonă din parcul din fața Teatrului „Oleg Danovski”

RAJA va împodobi zona verde situată la intersecția străzii Caraiman cu Șoseaua Mangaliei

De asemenea, S.C. LUXTEN LIGHTING COMPANY S.A. va împodobi bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între strada Suceava și Lupoaică și bulevardul Al. Lăpușneanu, tronsonul cuprins între strada Soveja și bulevardul Tomis. Tot Luxten va împodobi și parcul de la Casa de Cultură, precum și mai multe sensuri giratorii din oraș. În afară de aceste zone, încă 5 brazi vor fi amplasați în parcul Arheologic, în parcul de la Gara CFR, în parcul de la Casa de Cultură, în cel din Poarta 6 și în zona CET, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Cumpenei. De împodobitul lor se vor ocupa tot cei de la Luxten. Nouă, constănțenilor, nu ne rămâne decât să alegem cel mai frumos decor. Trebuie doar sa intrăm pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța și pe site-ul www.primaria-constanta.ro si să votăm zona favorită! Câștigătorul va fi promovat în mod constant pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța, precum și pe rețelele de socializare ale acesteia.“, arată Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: