Connect with us

Politica

Scandal politic la Hârșova!

Maria Ionescu

Publicat

la

La Hârșova, alegerile pentru funcția de primar au stârnit mare caz. Nu atât prin prisma desemnării lui Viorel Ionescu ca și primar, care a fost ales cu o diferență destul de mare de voturi, cât prin numirea liberalului Ionel Dia în funcția de viceprimar. Ce-i drept, Dia a fost pe poziția a II-a după numărarea voturilor, așadar putem afirma că desemnarea sa ca și viceprimar era cât se poate de normală. Numai că de atunci este scandal permanent. Iar acest lucru nu face decât să blocheze activitatea primăriei, care are atât de multe lucruri de făcut! La ședința Biroului politic al PNL, care a avut loc luni seara, s-a decis excluderea lui Ionel Dia din cadrul partidului. Reamintim faptul că Dia era lider interimar, așadar nu avea un birou ales. Iată ce ne-a declarat președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir: ”Probabil dl. Dia a avut o înțelegere cu PSD. Iar el a făcut acest aranjament peste hotărârea noastră. I s-a cerut să renunțe la această înțelegere, iar el nu a renunțat. În aceste condiții, își va pierde funcția de viceprimar și calitatea de membru PNL”, ne-a declarat Dragomir. Tot președintele PNL ne-a sugerat să-l contactăm pe deputatul Mihai Lupu, care se ocupă de zona Hârșova și care are, cu siguranță, mai multe detalii vizavi de acest lucru. Și s-a dovedit că avea. Iată declarația lui Mihai Lupu: ”Îmi pare rău să spun acest lucru dar, uitându-mă la îndârjirea lui Dia nu cred că este vorba doar despre o bătălie cu dl. Dragomir. Trebuia să înțeleagă că am făcut o investiție în el știind că nu va câștiga primăria Hârșova. Nemulțumirea sa nu știu dacă are fundamente reale. Noi am fost acuzați că facem blat cu PSD. Și atunci, pentru a îndepărta aceste acuzații, la nivel central au fost ședințe și s-au luat decizii importante. S-a stabilit că astfel de înțelegeri cu PSD sunt interzise. Iar el și-a asigurat, pentru propriul său interes, o înțelegere cu PSD. Ca atare, i s-a ridicat sprijinul politic deoarece el a spus foarte clar că nu va face o altă majoritate. Ca atare, va fi exclus din PNL. Hotărârea biroului a fost luată deja luni seara. Conform statutului partidului, vom face o analiză. El a avut cu vreo 300 de voturi mai puțin decât a scos partidul. Îmi pare însă foarte rău, dat fiind faptul că am investit încredere în el. Am crezul foarte mult în el și în echipa sa și mi-aș fi dorit să aibă o altfel de reacție. Dar sper că deja este foarte clar pentru toată lumea: PNL trebuie să aibă o poziție verticală, indiferent cât va pierde din acest motiv.”, ne-a declarat deputatul Mihai Lupu.

Viceprimarul Dia atacă dur!

Iată însă ce spune viceprimarul Ionel Dia: ”Sunt membru PNL de 16 ani şi m-am dedicat în totalitate acestui partid. Am condus organizația PNL Hîrşova timp de 4 ani și am avut alături de mine în tot acest timp o echipă formată din oameni integri, oameni care au pus demnitatea mai presus de interesele personale şi nu au cedat şantajului exercitat asupra lor de către primarul ALDE – Viorel Ionescu, prin intermediul domnului preşedinte Gheorghe Dragomir, fiind amenințați cu “decapitarea” organizației locale a PNL-ului de la Hîrșova în cazul în care vor refuza să-i ofere un sprijin total şi necondiţionat primarului ALDE, lucru care presupunea și votarea unui viceprimar propus de ALDE. În schimb, domnul Ionescu ar fi urmat să răsplăteasca susținerea preşedintelui PNL Constanța cu voturi la alegerile parlamentare din toamnă. Se pare însă că negocierea voturilor din toamnă este împiedicată de faptul că am fost ales eu viceprimar, motiv pentru care cei doi au pus la cale un plan ticălos privind dizolvarea Biroului Politic Local PNL Hîrșova și excluderea mea din Partidul Național Liberal, urmând ca PNL-ul la Hîrșova să se afle sub controlul total al primarului ALDE. În acest sens, conducerea PNL Constanța a decis deja dizolvarea Biroul Politic Local PNL Hîrșova, fiind înlocuit de un birou interimar format din foști membri și susținători ALDE, care s-au înscris deodată în PNL pentru a prelua controlul asupra organizației. Acest birou este controlat în prezent de către actualul primar prin intermediul familiei Stancu, oameni care și-au regăsit vocația politică după eșecul din mandatele domnului Chiriță și care se pare ca s-au aflat tot timpul în spatele domnului Ionescu.”

În continuare, Dia face legătura dintre actualul primar, Viorel Ionescu, și președintele PNL Constanța, Gheorhe Dragomir. Ceea ce este, partial adevărat. După cum știe destul de multă lume, Viorel Ionescu a făcut parte din PNL Hârșova.

 Iată trecutul primarului și al viceprimarului (încă)

Ionel Dia are 36 de ani și este politician de peste 12 ani. Nu a făcut parte din alt partid politic decât din PNL. A fost consilier local timp de opt ani, iar de profesie este jurist. De-a lungul timpului a lucrat ca jurist la OCPI Medgidia, în intervalul 2006-2010. Ulterior a fost project manager la o firmă, apoi a deținut poziția de director administrativ la Telegondola din Mamaia (în intervalul 2013-2014). De doi ani era director administrativ la Silozul din Crucea.

Viorel Ionescu este căsătorit și tată a doi copii. A terminat studii de inginerie dar a lucrat la Căpitănie, unde era căpitan de port. El a candidat și în urmă cu patru ani, pe listele Partidului Conservator. Ionescu a fost și membru PNL, dar a preferat să candideze la primărie din partea ALDE.

Ce spune primarul ales: Nu sunt politician, sunt hârșovean

L-am contactat și pe Viorel Ionescu, primarul ales al orașului. Presupuneam că declarațiile sale nu se vor axa pe ceea ce se întâmplă la PNL și am avut dreptate. ”Este vorba despre bucătăria internă a PNL și eu nu pot intra în ea. Am mai spus foarte clar de atâtea ori: Nu negociez poziția de viceprimar. Eu nu pot face o echipă bună cu o persoană cu care nu mă înțeleg. Eu îmi doresc un viceprimar de la ALDE, cum am afirmat de multe ori, un om care să fie din echipa mea, cu care să-mi asum succesul dar și eșecul dacă este cazul. Eu  nu sunt politician, ci sunt hârșovean. Și doresc ca viceprimarul să fie din partea ALDE, respective doamna Dumitra Stan. De asemenea, vă rog să întrebați liderii PSD  de ce nu-și sancționează consilierii. Nu uitați că ALDE a bătut palma cu PSD încă din luna iunie. Iar negocierile începuseră de prin luna februarie. Iar dacă am aduna cei șase consilieri ALDE cu cei șase consilieri PSD nu ar fi nici o problemă. Dar iată că nu se poate. Eu am mari așteptări de la PSD și sper ca lucrurile să se regleze în cel mai scurt timp!”, ne-a declarat primarul ales al orașului Hârșova.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PNL și USR-PLUS au reușit ceea ce nu a putut PSD: Parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Funcțiile de prefect și subprefect vor fi de demnitate publică, iar persoanele numite în aceste funcții vor putea fi membri de partid, conform unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern. O altă noutate adusă de Guvernul Cîțu este introducerea unei prevederi prin care la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Acesta ar urma să asigure conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcționării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Pe lângă politizare funcției prefectului, Executivul a introdus în ordonanță o prevedere pe care nici PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.

Pentru a fi numiți în astfel de funcții, printre alte condiții, prefecții și subprefecții trebuie să dețină studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă și să fi absolvit programe de formare specializată, în vederea numirii într-o funcție de prefect sau subprefect și organizate de Institutul Național de Administrație. În ordonanța adoptată de Guvernul Cîțu prevede însă că poate fi numită în funcția de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcție să absolve un astfel de program, precum și o persoană care a ocupat cel puțin un mandat întreg funcția de senator sau deputat.

„Condiţia prevăzută la alin. (21) lit. g) (a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii) se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi dacă persoana a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.“, se arată în ordonanță.

Și PSD a încercat să introducă o astfel de măsură în Codul administrativ din 2018, însă au renunțat la propunere, notează profit.ro.

Referitor la posibilitatea ca prefecții să fie membri de partid, premierul Florin Cîțu a declarat că nu reprezintă o politizare a funcţiei.

„Nu aş spune că e politizare. Este o reaşezare a acestei funcţii. Este un obiectiv transparent asumat în programul de guvernare al coaliţiei, nu este nimic făcut peste noapte. Nu este o surpriză. Este un proiect de ordonanţă care a fost în dezbatere publică o lună de zile”, a declarat Cîţu.

Iată ordonanța adoptată de Guvern:

Download (PDF, 369KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Udrea: „Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fostul ministru Elena Udrea a reacționat pe Facebook după ce DNA a cerut pedepse de 12 ani de închisoare pentru ea și 15 ani de închisoare pentru Ioana Băsescu. Udrea spune că procurorii vor pedepse mai mari decât pentru omor, viol sau pedofilie și că acuzațiile s-ar referi la referendumul din 2009, nu la campania prezidențială, însă „procurorii au amestecat intenționat lucrurile, ca să îl implice pe fostul președinte”.

„Câteva considerații despre termenul de ieri din dosarul în care sunt acuzata alaturi de Ioana Băsescu și alte 4 persoane. A fost ultimul termen, cel în care și procurorul și avocații au pus concluzii. Prima considerație, acuzațiile se refera nu la campania electorala din 2009 de alegere a președintelui Traian Băsescu, așa cum greșit se spune, pentru că procurorii au amestecat intenționat lucrurile, că să îl implice pe fostul Președinte ci la CAMPANIA PRIVIND REFERENDUMUL PENTRU PARLAMENT UNICAMERAL ȘI REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI LA 300!!!!!, desfășurat în aceeași perioada cu alegerile prezidențiale.

Aici, întrebarea pe care am pus-o instanței, argumentat cu prevederile Constituției și ale Legii Referendumului, a fost cine este beneficiarul sumelor de bani care fac obiectul acuzației, cu care s-au plătit panouri pe care era scris “Vino și tu la Referendum”????

A doua considerație este referitoare la pedepsele spre maximul prevăzut de lege, pe care procuroarea de ședință le-a propus în ceea ce mă privește pe mine, spre 12 ani!!!!!! Și pe Ioana, spre 15 ani!!!!!!!!!

Deci nimeni nu a luat niciun ban, nici macar nu s-a plătit ceva pentru candidatul Traian Băsescu, ci s-au plătit panouri de informare cu privire la Referendum și cu indemnul către cetățeni la a participa la votul pe acest subiect de interes national, pe care l-am arătat mai sus că fiind tema consultării populare din 2009.

Și atunci, o întrebare pentru oamenii normali, care presupun că mai exista în tara asta: cum să ceri pentru implicarea în susținerea unui Referendum, mai ales cu o astfel de tema, pedepse mai mari decât pentru omor, viol, pedofilie, trafic de droguri de mare risc etc.????

Cred că dacă o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest Rechizitoriu în 2017, aveam șanse la o solicitare de pedeapsa mai mica din partea DNA.

P.S. Daca prin absurd, beneficiarul panourilor cu mesaj privind Referendumul ar fi Traian Băsescu, așa cum zic procurorii Bulancea și Kovesi, oare ea, care așteptă cu înfrigurare în sufrageria lui Oprea să câștige Traian Băsescu alegerile, că să o mențină în funcția de Procuror General și apoi să o puna șefa DNA, nu e la fel de beneficiara?“, a scris Elena Udrea.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Senatului, Anca Dragu: „Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Anularea impozitului pe salariul minim pare să rămână doar o promisiune electorală, și atât. După ce ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a spus că „Zero taxe pe salariul minim“, măsură anunțată de USR PLUS încă din timpul campaniei electorale, rămâne o prioritate, preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS) vine cu o veste proastă. Ea a declarat că impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani, după finalizarea unui studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit.

Președintele Senatului, Anca Dragu spune că impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate dar a subliniat şi că o astfel de măsură ar putea avea un impact negativ asupra bugetului.

“Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim – n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit. Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe acești oameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, spus Anca Dragu la TVR.

Ea a mai afirmat că nu se va întâmpla imediat, pentru că guvernul Cîţu are probleme uriaşe cu onorarea obligaţiilor legale de creştere a pensiilor şi se luptă cu un deficit pentru care ţara a fost, deja, atenţionată de Comisia Europeană. Ca atare, zero taxe pe salariu minim ar putea fi aplicat abia din 2022.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: