Connect with us

Politica

Scandalul tăierilor de păduri. PSD cere INTERZICEREA exportului de masă lemnoasă. Ministrul Mediului vede „fake news-uri“

Published

on

Scandalul pădurilor tăiate a luat amploare. Acuzați că închid ochii la tăierile masive de copaci, în special pe perioada stării de urgență, cei din Guvernul Orban spun că imaginile prezentate sunt „fake news“. Într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus că în anul 2020 niciun tren sau camion cu bușteni nu a plecat din România.

”Au fost multe cazuri rostogolite, finanțate cu zeci de mii de euro. Aș vrea să îi asigur pe toți cei de acasă că sunt un om de bună credință și că voi face tot ce depinde de mine să protejăm pădurile României. Tot ceea ce ați văzut pe rețelele de socializare în ultima lună sunt doar manipulări. Vreau să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, cu bușteni nu a fost exportat spre țări din Europa. Avem o adresă de la Ministerul Transporturilor prin care ni se arată faptul că niciun tren nu a plecat din România. De asemenea, niciun transport de buștean nu a plecat prin alte puncte de descărcare.”, a spus Costel Alexe.

Mai mult, ministrul Mediului Costel Alexe le-a cerurt „celor care susțin cu mii de euro fake news-urile” pe tăierile ilegale de păduri ori să prezinte dovezi, ori să se oprească.

Într-un mesaj anterior, ministrul Mediului susținuse că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. Declarația fusese făcută după ce o parte a societății civile a cerut stoparea tăierilor.

Advertisement

PSD joacă politic în Parlament

În replică, senatorul PSD, Șerban Nicolae, a anunțt că a depus, la Senat, în numele grupului PSD, un proiect de lege care interzice exportul de masă lemnoasă din România. Cei care comit astfel de infracțiuni vor primi condamnare la închisoare de până la 10 ani.

„PĂDURILE ROMÂNIEI!

În timp ce alții fac jocuri de imagine, noi acționăm concret pentru apărarea pădurilor României. Resursa regenerabilă a pădurilor este vitală pentru sănătatea românilor. Valorificarea rațională și legală a lemnului poate deveni o sursă importantă de plusvaloare în economia românească. Am înregistrat la Senat, în numele grupului PSD, o propunere legislativă care stipulează, între altele:

“Se interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030.”

Advertisement

“Încălcarea interdicțiilor (…) constituie infracțiunea de contrabandă și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Tentativa se pedepsește.”

“Bunurile care fac obiectul infracțiunii (…) se confiscă.”“, se arată în mesajul lui Nicolae.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement