Connect with us

Societate

Scrisoare deschisă. “Imixtiunea politicului în Artă, în Cultură, este inacceptabilă!”

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de azi, am primit o scrisoare deschisă, semnată de către zeci de manageri ai teatrelor din întrega ţară, prin care aceştia precizează că este inadmisibil să se mai practice cenzura, iar instituţiile de cultură să fie transformate într-un câmp de luptă electorală.

Totul a plecat de la producerea unui spectacol de către Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, care a fost incriminat de presa locală ar conţine limbaj licenţios. Semnatarii acestei scrisori deschise explică faptul că replicile considerate licenţioase au fost eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online. Cu toate acestea, spectacolul, Teatrul precum şi managerul instituţiei au fost atacaţi de un lider al administraţiei locale, de un director de liceu, precum şi de inspectorul şcolar general.

Vă prezentăm integral această scrisoarea deschisă:

“În România anului 2020 este inadmisibil să se mai practice cenzura, imixtiunea politicului în Artă, este inadmisibil ca reprezentanți la vârf ai autorității să transforme instituțiile de cultură într-un câmp de luptă electorală prin emiterea unor opinii critice despre un domeniu atât de specific, într-un mod nedocumentat și fără dovezi sau argumente coerente.

Noi, directori de instituții publice de cultură din România, suntem alături de colega noastră, doamna Gianina Cărbunariu, manager al Teatrului Tineretului Piatra-Neamț și de întreaga echipă a teatrului.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a produs un spectacol având la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr. Spectacolul “98% Decizia corectă” lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc  – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor.

Un articol din presa locală a “incriminat” faptul că textul ar conține limbaj licențios, referindu-se la câteva replici dintr-o scenă de bullying, replici de altfel eliminate din varianta pregătită pentru a fi transmisă în mediul online.

Unul dintre liderii administrației locale, precum și inspectorul general școlar și un director de liceu (dar în calitate de membru al unui partid politic, candidat la alegerile generale),  au reacționat în spațiul public în mod violent împotriva spectacolului, a teatrului și a managerului, la presiunea unor jurnaliști și a unei organizații denumite “Alianța părinților”, care au calomniat instituția și mai ales conducerea sa. Toți acești formatori de opinie au ieșit în public exprimându-se agresiv împotriva unui demers cultural-educativ, FĂRĂ să fi urmărit spectacolul și fără ca măcar să fi cerut un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului. Este important de menționat că președinta Asociației Părinților din Jud.Neamț, grup care nu are legătură cu “Alianța Părinților”, a declarat că “Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv în viața tinerilor”.

Urmărind spectacolul, este evident că îngrijorarea anunțată cu fast pe canale publice nu avea absolut niciun fundament.

Activitatea Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, sub conducerea doamnei Gianina Cărbunariu a devenit în ultimii ani cu adevărat relevantă pentru comunitatea locală și mai ales pentru publicul tânăr și este extrem de  grav ca lideri locali, care ar trebui să înțeleagă și să susțină misiunea teatrului de a aduce în discuție teme importante ale societății contemporane, să intervină într-un mod atât de brutal și complet nejustificat. Este o practică extrem de periculoasă, Teatrul Tineretului nefiind nici prima și, probabil, din păcate, nici ultima instituție care trece prin asemenea incidente.

Imixtiunea politicului reprezintă un precedent periculos și o amenințare pentru libertatea artistică și pot avea consecințe foarte grave pentru tot mediul artistic românesc.

Ne exprimăm solidaritatea față de doamna Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului, față de colectivul Teatrului Tineretului Piatra Neamț și față de echipa artistică a spectacolului „98% Decizia corectă”!

Semnatari 

1 Adrian Găzdaru Manager Teatrul “Excelsior” București
 

2

Adrian Tibu Manager Teatrul “Gong” Sibiu
 

3

Alexandru Boureanu Manager Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova
 

4

Anca Dana Florea Manager Teatrul “Masca” București
 

5

Anna Maria Popa Manager Teatrul “Andrei Mureșanu” Sfântu-Gheorghe
 

6

Attila Gasparik Manager Teatrul Național Târgu-Mureș
7  

Bogdan Costea

Manager Teatrul “Ioan Slavici” Arad
 

8

Călin Mocanu Manager Teatrul de Animație “Țăndărică”
 

9

Carmen Steiciuc Manager Teatrul “Matei Vișniec” Suceava
 

10

Constantin Cotimanis Manager Teatrul “Alexandru Davila” Pitești
 

11

Cosmin Brehuță Manager Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” Târgu-Jiu
 

12

Cosmin Crețu Manager Teatrul “Tudor Vianu” Giurgiu
 

13

Cosmin Rădescu Manager Teatrul Dramatic “I.D.Sîrbu” Petroșani
 

14

Cristian Hadji Culea Manager Teatrul Național “Vasile Alecsandri” Iași
 

15

Eduard Sisu Manager Teatrul “Gulliver” Galați
 

16

Elvira Râmbu Manager Teatrul “Regina Maria” Oradea
 

17

Emanuel Petran Manager Teatrul “Puck” Cluj-Napoca
 

18

Erwin Șimșensohn Manager Teatrul de Stat Constanța
 

19

Florin Toma Manager Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galați
 

20

Gabor Tompa Manager Teatrul Maghiar de Stat Cluj
21 Gabriel Fătu Manager Centrul Metropolitian de Educație și Cultură “Ioan I.Dalles”
 

22

Gabriel Popescu Manager Teatrul “Ariel” Râmnicu-Vâlcea
 

23

Gavril Cadariu Manager Teatrul “Ariel” Târgu-Mureș
 

24

Gedő István Bessenyei Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Harag Gyorgy”
 

25

George Mihăiță Manager Teatrul de Comedie București
 

26

Gheorghe Colceag Manager Teatrul Mic București
 

27

Ioana Bogățan Manager Teatrul “Prichindel” Alba-Iulia
 

28

Istvan Albu Manager Teatrul “Figura” Gheorghieni
 

29

Katalin Czvikker Manager Teatrul “Szigligeti” Oradea
 

30

Laurențiu Pleșa Manager Teatrul  “Merlin” Timișoara
 

31

Lucian Sabados Manager Teatrul “Maria Filotti” Brăila
 

32

 

Maia Morgenstern

 

Manager

 

Teatrul Evreiesc de Stat

 

33

 

Marius Rogojinschi

 

Manager

 

Teatrul “Vasilache” Botoșani

 

34

Marinela Țepuș Manager Teatrul “Nottara” București
 

35

 

Mihaela Soloceanu

 

Manager

 

Teatrul “Arlechino” Brașov

36 Mihaela Rus  

 

Manager

 

 

Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești

 

37

Mihai Maniuțiu Manager Teatrul Național Cluj-Napoca
 

38

Mihai Panaitescu Manager Teatrul de Artă Deva
 

39

Nicolae Pungă Manager Teatrul “Stela Popescu” București
 

40

Octavian Costin Manager Teatrul “Anton Pann”  Râmnicu-Vâlcea
41 Ovidiu Caița Director artistic Teatrul de Nord Satu-Mare, Compania “Mihai Raicu”
 

42

Pal Nagy Manager Teatrul “Tomcsa Sandor” Odorheiu Secuiesc
 

43

Radu Macrinici Manager Teatrul Municipal Baia-Mare
 

44

Romică Stan Manager Teatrul “Căluțul de mare” Constanța
 

45

Vasile Muraru Manager Teatrul de Revistă “C.Tănase” București
 

46

Vlad Zamfirescu Manager Teatrul “L.S. Bulandra” București

În semn de susținere față de Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț,  Teatrul de Stat Constanța va difuza astăzi, 20 noiembrie, de la ora 17.00, pe pagina sa de Facebook, spectacolul „98% Decizia corectă”.

Spectacolul lansează o dezbatere pe o temă gravă și importantă în spațiul românesc – numărul extrem de mare al sarcinilor neplanificate în rândul minorelor, și are la bază un text selectat în cadrul unui concurs de dramaturgie. Este vorba despre un spectacol realizat în cadrul proiectului multianual #SafeSpotTT, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect de teatru educațional, menit să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr.

“Prin difuzarea acestui spectacol, Teatrul de Stat Constanța își manifestă adeziunea față de mesajul artistic și etic, precum și solidaritatea cu teatrul din Piatra Neamț în fața atacurilor la care a fost supus, în mod cu totul nejustificat și regretabil.”, precizează Biroul de presă al Teatrului de Stat Constanţa.

Menționăm că 46 de directori de instituții de spectacole din toată țara au semnat scrisoarea deschisă prin care protestează față de imixtiunea politicului în Artă, în Cultură.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Linia de cale ferată Constanța – Mangalia va fi electrificată. Vezi care e valoarea contractului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţia deschisă, în valoare totală de 12.023.503,80 RON, pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar electrificării și modernizării liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (43 km)pentru circulația trenurilor de călători cu viteza maximă de circulație de 160 km/h, respectiv cu 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Potrivit Oanei Brânzan, șef serviciu Comunicare Mass-Media, obiectivele specifice ale programului sunt următoarele:

 • creșterea vitezei de circulație a trenurilor la 160 km/h, respectiv 120 km/h;
 • creșterea numărului de trenuri de călători, prin îmbunătățirea capacității de circulație;
 • modernizarea/consolidarea/repararea clădirilor, spațiilor destinate serviciilor pentru călători, a zonei comerciale și asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv;
 • sistematizarea stațiilor CF și lucrări pregătitoare pentru dublarea de viitor;
 • dublarea tronsoanelor de cale ferată simplă, acolo unde necesitatea satisfacerii traficului prezent și de viitor o impune;
 • modernizarea echipamentului de telecomunicații, inclusiv sistemul de informare a publicului călător;
 • montarea elementelor de siguranță, rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, garduri de protecție între linii etc.
 • îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea gradului de siguranță, gestionând în același timp impactul asupra mediului, în conformitate cu standardele europene.

Valoarea estimată a contractului este de 12.023.503,80 RON fără TVA, iar sursa de finantare va fi asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), capitolul Proiecte electrificare și reabilitare cale ferată, cu perioada de elaborare 2021 – 2030. Durata contractului este de 9 de luni.

Anunţul de participare la licitaţia deschisă şi documentaţiile de atribuire sunt disponibile înSistemul Electronic al Achizitiilor Publice(SEAP), la adresa www.e-licitatie.ro.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 07.06.2021.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Polaris M Holding Constanța angajează. Vezi ce posturi sunt disponibile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Compania Polaris M Holding face angajări.

Sunt disponibile două posturi de șoferi pentru Departamentul Colectare selectivă și valorificare deșeuri reciclabile.

Permisul de conducere categoria B este obligatoriu.

Dacă doriți să vă angajați pe aceste posturi, trimiteți CV-urile la adresa de e-mail reciclare@polaris.ro. Informații suplimentare puteți obține sunând la numărul de telefon 0723 372 163.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

RADET Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt disponibile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

R.A.D.E.T. Constanța angajează personal pentru ocuparea următoarelor posturi vacante:

– inspector PSI-SSM,

– sudor (electric și/sau autogen),

– mecanic auto,

– pickamer – ist,

– operator auxiliar – post compatibil cu calificarea de lăcătuș mecanic, instalator sanitar și/sau termic),

– instalator (sanitar și/sau termic),

– montator subansamble (montare gigacalorimetre) – post compatibil cu calificarea de lăcătuș mecanic, instalator sanitar și/sau termic, electrician,

– lăcătuș,

– îngrijitor (personal pentru asigurarea curățeniei),

– muncitor necalificat.

Candidații vor transmite către R.A.D.E.T. Constanța, prin email, la adresa office@radet-constanta.ro, următoarele înscrisuri:

 • cerere de participare la interviu și probă de lucru (care va conține date de identificare, adresa de corespondență și nr. telefon pentru contact) însoțită de Curriculum Vitae (CV),
 • copie carte identitate,
 • copie documente care atestă pregătirea profesională, diplome, etc.

Probele de lucru vor fi susținute la sediul R.A.D.E.T. Constanța din strada Interioară nr. 4, Secția Reparații, după verificarea de membrii Comisiei de interviu și testarea cunoștințelor și competențelor candidaților, a documentațiilor depuse.

Relații suplimentare pot fi obținute la sediul R.A.D.E.T. Constanța din strada Badea Cârțan nr.14A și la numărul de telefon 0241.616.937, interior 406, 411 sau 412 – Birou Resurse Umane.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: