Connect with us

Politica

Se ascut săbiile în Consiliul Județean Constanța, între Țuțuianu și liberali

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Schimb acid de replici, vineri, în ședința Consiliului Județean Constanța. Liberalii și șeful Consiliului Județean Constanța și-au disputat inițiativele administrației din ultima perioadă.

Marian Crușoveanu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal i-a reproșat lui Horia Marius Țuțuianu că, dacă bugetul județean ar fi fost gestionat corespunzător și dacă ar fi luat în calcul solicitarea PNL de la ședința trecută privind bugetul, atunci investițiile la Spitalul Județean Constanța s-ar fi mărit cu 25%.

“Dacă ați fi ținut cont de solicitarea PNL în ședința trecută, bugetul din partea CJC pentru investiții în Spitalul Județean s-ar fi mărit cu 25%”, i-a reproșat Marian Crușoveanu șefului de la CJC.

În replică, Țuțuianu i-a acuzat pe liberali că NU au contribuit cu niciun proiect la dezvoltarea județului, plus multe altele.

Iată declarația:

Ați terminat? Să știu dacă pot să vorbesc, că știu că aveți obiceiul să mă întrerupeți! După cum știți prea bine, bugetul Spitalului Județean este echilibrat, s-au alocat fonduri pentru investiții, suficiente. Investițiile în Spitalul Județean se fac cu fonduri europene și cu bani de la MDRAP. Am obținut în ultima perioadă fonduri europene și să nu mai fie nevoie de banii din CJC. În ceea ce privește Casa Soarelui, se va inaugura săptămâna viitoare; în ceea ce privește radioterapia, se va inaugura în luna iunie; toate acestea se fac fără să mai dăm bani din CJC. Secția de gastro – s-au investit 8,4 milioane de la minister și sunt mult mai multe, nu vreau să blochez ședința pe proiectele pentru Spitalul Județean, le știți, le cunoașteți, de-aia v-aș ruga să nu dezinformați opinia publică!”

Pentru cine are memoria scurtă

Pentru cei care sunt în campanie de promovare a imaginii ori pentru a expune cum stau lucrurile, reamintim mai multe aspecte importante.

Liberalii și-au pus semnătura pentru proiecte, unul dintre acestea urmând să fie implementat la nivel național, după cum chiar Eugen Teodorovici a declarat. Este vorba chiar despre o inițiativă a liberalului Marian Crușoveanu, respectiv cea privind amenajarea de grupuri sanitare în mai multe unități școlare din județul Constanța.

Consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean Constanța au aprobat pe 28 septembrie 2018 proiectul propus de liberalul Marian Crușoveanu privind derularea “Programului județean de dezvoltare pentru dotarea unor unități de învățământ din mediul rural al județului Constanța cu grupuri sanitare tip container”. Hotărârea de consiliu județean aprobată privește următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. În total, acest proiect va costa 460.000 de lei, achiziția urmând să fie făcută prin procedurile legale impuse de SICAP.

Detaliile proiectului le găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Consilierii județeni au votat proiectul liberalului Crușoveanu: grupuri sanitare pentru mai multe școli din mediul rural

De asemenea, o altă inițiativă a liberalilor privește implicarea în dezvoltarea infrastructurii din comuna Corbu, grav afectată de căderi masive de precipitații.

“Cauza principală o reprezintă canalul colector care aparține de drumul județean DJ 226 și care nu poate face față ploilor abundente sau dezghețului zăpezii în perioada primăverii, fiind necesare atât noi șanturi de captare și dirijare a apei cât și noi subtraversări ale drumului județean pentru a feri locuitorii comunei de noi pagube materiale. Consiliul Județean Constanta și-a asumat depunerea spre finanțare europeană prin programul POR ITI Delta Dunării a obiectivului investițional – Modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsoul DJ 226 Corbu-Sacele-Istria-Mihai Viteazu –”, transmit consilierii județeni Bola și Crușoveanu prin intermediul unei adrese pe care au înregistrat-o la secretariatul CJ Constanța cu nr. 12234/11.05.2017”.

Detalii și argumente, găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Liberalii Bola și Crușoveanu se implică în reabilitarea și modernizarea infrastructurii din comuna Corbu. Vezi ce au propus!

Proiect pentru infrastructură rutieră modernă spre sudul litoralului

Totodată, să nu uităm o altă inițiativă a liberalului Crușoveanu, atacat, vineri, de șeful administrației județene. Este vorba despre discuțiile și propunerile pentru realizarea unei centuri ocolitoare a Constanței, spre sudul litoralului, intenția fiind de a executa un drum care să ocolească lacul Techirghiol și să aibă descărcare la Tuzla sau, altă variantă, tot prin Techirghiol și să aibă descărcare la 23 August.

Cum a comentat atunci refuzul administrației județene de a pune în aplicare un astfel de proiect, găsiți aici .

Contactat telefonic, liberalul Crușoveanu a declarat pentru Ordinea.ro că, pe lângă proiectele la care am făcut deja referire, multe alte inițiative a avut PNL în sprijinul cetățenilor din județul Constanța.

“Eu am spus, astăzi, în ședință că cei 850.000 de lei direcționați pe petreceri, ar fi adus un plus de 25% în investițiile la Spitalul Județean Constanța. De aici, discuția a ajuns la acuzații pe care domnul președinte le-a adus liberalilor, tuturor consilierilor. Am avut proiecte de hotărâre și amendamente care s-au transformat în proiecte de hotărâre. Dintre acestea, amintesc inițiativele noastre privind școlile “Albastros” și “Delfinul”, precum și solicitarea către NEPI – cei care au efectuat lucrările la un cunoscut mall din Constanța – prin care le-am cerut să plătească ocuparea domeniului public pe durata executării lucrărilor. Ce înseamnă asta? Bani la buget! Dincolo de asta, am propus acordarea de facilități pentru pensionari și copii la instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean. De asemenea, am depus și amendamente și proiecte care nu ne-au fost acceptate vreodată, deși aveau toate documentele și amintesc acordarea de facilități la transportul elevilor și al studenților, un proiecte privind eficientizarea cheltuirii banilor publici, un proiect susținut și argumentat de specialiști”, a declarat Marian Crușoveanu pentru ziarul nostru.

Cu ce se laudă Țuțuianu

La scurt timp după ședința Consiliului Județean, Horia Țuțuianu a transmis către presă un raport stufos – 21 de pagini în format word – plin cu realizări. Nu că ar fi pe finalul mandatului, dar știm bine că 2019 este și an electoral și e bine că cetățenii să fie la curent cu noutățile.

“Au fost deblocate și finalizate proiecte europene aflate în diferite faze de execuție. A fost evitată astfel returnarea unor sume semnificative către Uniunea Europeană și am reușit să redăm locuitorilor județului obiective importante, reabilitate și dotate la standarde moderne. În plus, au fost accesate noi fonduri europene, prin proiecte benefice comunității. După cum știți, procedurile sunt extrem de specifice și necesită o perioadă de pregătire a documentațiilor până la faza de precontractare/implementare. În ultimii 3 ani se poate discuta despre un număr record de fonduri accesate de către județul Constanța. De asemenea, un alt element importat este faptul că nu ne-am axat pe o singură direcție, practic au fost mai multe axe prioritate atinse: sănătate, infrastructură, cultură … etc”, scrie șeful administrației județene și continuă prin a vorbi despre câți bani au fost investiți în fiecare domeniu amintit.

Astfel, la capitolul PROIECTE FINALIZATE ȘI  INAUGURATE – aproximativ 14 milioane de euro

 • ”Creșterea atractivității turistice a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” în valoare de aprox 2,8 milioane de euro. Proiectul a vizat extinderea şi modernizarea clădirii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
 • ”Modernizarea drumului județean între Ovidiu-Poarta Albă (DJ228A)” în valoare de 6,6 milioane euro. Prin proiect a fost reabilitat și modernizat drumul județean DJ 228A Poarta Albă – Ovidiu – 16 km.
 • Centrul multifuncțional educativ pentru tineret” în valoare de 2,6 milioane euro. Proiectul a vizat reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului „Cinematograf Republica” precum şi dotarea/echiparea noului centru.
 • ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” în valoare de aprox 2 milioane de euro. Prin proiect a fost reabilitat, modernizat și dotat cu aparatură, echipamente medicale moderne și mobiler Ambulatoriul Eforie Sud.

Mai departe, la capitolul PROIECTE CONTRACTATE/SEMNATE ÎN PERIOADA 2016 – 2019 – aproximativ 76 milioane de euro

 • Proiectul „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ223, tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin” în valoare de aprox. 35 milioane euro;
 • Proiectul „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța” în valoare de aprox. 4,3 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” – în valoare de aprox. 3 milioane de euro;
 • Proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” – în valoare de aprox. 1,4 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova)” în valoare de aprox. 2,3 milioane de euro;
 • Proiect „Patrimoniul cultural comun – Sursă pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 1 milion de euro, în parteneriat cu Bulgaria, Turcia și Moldova;
 • Proiect „Monitorizarea și protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 750.000 de euro, în parteneriat cu Bulgaria și Moldova;
 • „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu” în valoare de aproximativ 20 milioane de euro
 • Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226A Cetatea Histria – DN22 / Tariverde” în valoare de aproximativ 5 milioane de euro
 • „Îmbunătățirea capacității administrative a Consiliului Județean Constanța” în valoare de aprox 540 mii euro. Proiectul vizează realizarea unei strategii de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 și retrodigitalizarea a peste 250 m liniari de arhivă fizică.
 • „Reducerea capacității CRRN Techirghiol, corp B – o șansă pentru fiecare” – în parteneriat cu DGASPC – proiect în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38%, finanțat prin POR.
 • „Tineri în comunitate” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38% – aproximativ 962 mii lei (962.623 lei), finanțat prin Programul de Interes Național (PIN).
 • „Sprijin pentru integrare comunitară” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 430 mii euro cu o cofinanțare de 27,31 %, finanțat prin PIN.

În plan, Spitalul Regional

Totodată, Horia Țuțuianu informează, prin intermediul aceluiași document că s-a identificat locația și se va asigura și infrastructura/logistica necesară pentru Spitalul Regional.

“Există semnale puternice din partea autorităților centrale că vor susține realizarea acestui obiectiv. În acest moment se analizează mai multe soluții de finanțare. Există un memorandum aprobat de Guvernul României și care, în acest moment, este pe masa președintelui României. S-a creat un grup de lucru care o să stabilească condițiile în care o să se construiască unitatea medicală, dar și cum o să funcționeze aceasta. (…) Sănătatea a fost și rămâne prioritatea ZERO. Am reușit să aducem echipamente medicale la standarde europene. Pacienții se pot trata acasă, nu mai este nevoie să se deplaseze în alte orașe. Am eliminat monopolul laboratoarelor/clinicilor private, iar analizele se fac acum, la stat! Investițiile în domeniul sanitar sunt primordiale și nu se va face economie atunci când este vorba despre sănătatea oamenilor”, anunță șeful CJ Constanța.

 

Comments

comments

Politica

(FOTO-VIDEO) Care este viziunea PRO România pentru cartierele Km. 4-5 și CET

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul Pro România la Primăria Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre, a continuat seria de prezentări de proiecte pentru fiecare zonă a municipiului. De data aceasta, zonele vizate de Mircea Dobre au fost cartierele Km. 4-5 și CET. Candidatul PRO România a spus în cadrul unei conferințe de presă că una dintre cele mai mari probleme pe care a regăsit-o în aceste zone este Baza sportivă Trunghi, care ajuns la ora actuală o savană.

„E un teren de peste 37.000 mp și cred că este singurul teren așa de mare în municipiul Constanța, și cred nimeni nu a pus nimeni ochii pe el din două motive: este bază sportivă și este înconjurat de cale ferată. Din aceste motive, administrația publică locală l-a lăsat în paragină. Cred că nici șerpii nu stau acolo. Am fost și am văzut și pot să spun că este o pârloagă. Ne propunem să o regândim zona în special pentru atletism“, spus Dobre.

El a afirmat că, totodată, pe acel teren există o sală, care nu poate fi numit nici măcar grajd și unde se antrenau cândva cei care făceau lupte.

„Am avut un campion olimpic. Avem un sport olimpic cu rezultate bune în Constanța, prin Draica, dar acum pentru acest sport nimeni nu mai reprezintă nimic“, a punctat Dobre.

Conferința de presă PRO România#PRO #România #MirceaDobre #RazvanFilipescu

Publicată de Mircea Titus Dobre pe Vineri, 7 august 2020

Iată ce prevede proiectul pentru Km 4-5 și CET

„Se propun mai multe proiecte pentru zonele din cartierele KM 4-5 și CET, proiecte menite să rezolve probleme reale cu care locuitorii cartierului se confruntă:

– Trotuarele destinate pietonilor sunt ocupate de mașini care împiedica circulația în condiții de siguranța a oamenilor

– Aglomerație de mașini și cartierul duce lipsa de locuri de parcare amenajate

– Spațiile verzi existente nu sunt intreținute

– Lipsa locurilor de joacă amenajate pentru copii

– Lipsa terenurilor de sport pentru antrenament

– Zonele de ghene pentru pubelele de gunoi sunt insalubre

În scopul îmbunătățirii mediului de viață a constănțenilor, echipa Pro România Constanța vine cu mai multe proiecte și soluții, care realizate împreună, sunt menite să contribuie la îmbunătățirea mediului urban. Printre aceste proiecte se numără:

 1. Modernizarea bazei sportive TRIUNGHIUL

În suprafață de 37 099 mp, cu acces din Strada Caraiman. Vor fi spații pentru pentru mai multe categorii de sport, iar sala de antrenament pentru lupte vă fi reconstruită.

 1. Modernizarea terenului de sport existent, realizarea unui loc de joaca pentru copii

și realizarea unei parcări subterane publice cu 228 locuri de parcare – în apropierea Școlii cu clasele I-VIII AUREL VLAICU (Aleea Albatrosului)

 1. Modernizarea parcului Viitorului – amenajarea de 15 236 mp de spațiu verde și spațiu public – Str. Caraiman
 1. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unei zone cu spațiu verde și spațiu

public și a unei parcări subterane de 178 de locuri de parcare – în apropiere de Strada

Prelungirea Liliacului

 1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea Străzii Progresului și Aleii Progresului
 1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea străzilor Arcului și Progresului
 1. Realizarea unei parc pentru picnic și grătare – PARC “LA GRĂTARE” – amenajare spațiu verde și spatiu public pe o suprafață de 17 586mp. Vor fi prevăzute locuri pentru picnic și grătare acoperite și neacoperite, grupuri sanitare, locuri de parcare, teren de sport, loc de joacă pentru copii, spații verzi.

Pentru siguranța circulației pietonale, se vor prevedea 2 pasaje subterane, unul va fi pe sub Șoseaua Mangaliei iar celălalt vă subtraversa o bretea de circulație ce duce spre Șoseaua Mangaliei.“

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liderul PNL Independența a trecut la PMP

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța continuă campania pentru desemnarea candidaților la alegerile locale din acest an. Astfel, candidatul pentru funcția de primar al comunei Independența este Jan Tică, acesta fiind și președintele organizației. PMP notează că echipei lui Jan Tică s-a alăturat Mustafa Feni, președinte al organizației PNL Independența.

„Salut înscrierea lui Mustafa Feni în echipa PMP. În acest moment avem o echipă mai puternică, devotată și cu mult entuziasm. Sunt convins că Jan Tică, împreună cu echipa sa, are toate datele necesare pentru a câștiga primul mandat de primar al comunei Independența”, a declarat Claudiu Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Începe perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că vineri începe perioada de depunere a candidaturilor la alegerile locale care vor avea loc pe 27 septembrie.

Conform Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, ultima zi de depunere a candidaturilor este 18 august, informează AEP.

Sursa citată menţionează că în data de 24 august birourile electorale de circumscripţie vor încheia un proces-verbal prin care se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor.

În conformitate cu prevederile art. 46 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie.

Informaţiile privind metodologia depunerii dosarelor de candidatură şi a listelor de susţinători la alegerile locale din anul 2020 pot fi consultate pe site-ul www.roaep.ro accesând linkul https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2020/07/mof633.pdf.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: