Connect with us

Politica

Se ascut săbiile în Consiliul Județean Constanța, între Țuțuianu și liberali

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Schimb acid de replici, vineri, în ședința Consiliului Județean Constanța. Liberalii și șeful Consiliului Județean Constanța și-au disputat inițiativele administrației din ultima perioadă.

Marian Crușoveanu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal i-a reproșat lui Horia Marius Țuțuianu că, dacă bugetul județean ar fi fost gestionat corespunzător și dacă ar fi luat în calcul solicitarea PNL de la ședința trecută privind bugetul, atunci investițiile la Spitalul Județean Constanța s-ar fi mărit cu 25%.

“Dacă ați fi ținut cont de solicitarea PNL în ședința trecută, bugetul din partea CJC pentru investiții în Spitalul Județean s-ar fi mărit cu 25%”, i-a reproșat Marian Crușoveanu șefului de la CJC.

În replică, Țuțuianu i-a acuzat pe liberali că NU au contribuit cu niciun proiect la dezvoltarea județului, plus multe altele.

Iată declarația:

Ați terminat? Să știu dacă pot să vorbesc, că știu că aveți obiceiul să mă întrerupeți! După cum știți prea bine, bugetul Spitalului Județean este echilibrat, s-au alocat fonduri pentru investiții, suficiente. Investițiile în Spitalul Județean se fac cu fonduri europene și cu bani de la MDRAP. Am obținut în ultima perioadă fonduri europene și să nu mai fie nevoie de banii din CJC. În ceea ce privește Casa Soarelui, se va inaugura săptămâna viitoare; în ceea ce privește radioterapia, se va inaugura în luna iunie; toate acestea se fac fără să mai dăm bani din CJC. Secția de gastro – s-au investit 8,4 milioane de la minister și sunt mult mai multe, nu vreau să blochez ședința pe proiectele pentru Spitalul Județean, le știți, le cunoașteți, de-aia v-aș ruga să nu dezinformați opinia publică!”

Pentru cine are memoria scurtă

Pentru cei care sunt în campanie de promovare a imaginii ori pentru a expune cum stau lucrurile, reamintim mai multe aspecte importante.

Liberalii și-au pus semnătura pentru proiecte, unul dintre acestea urmând să fie implementat la nivel național, după cum chiar Eugen Teodorovici a declarat. Este vorba chiar despre o inițiativă a liberalului Marian Crușoveanu, respectiv cea privind amenajarea de grupuri sanitare în mai multe unități școlare din județul Constanța.

Consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean Constanța au aprobat pe 28 septembrie 2018 proiectul propus de liberalul Marian Crușoveanu privind derularea “Programului județean de dezvoltare pentru dotarea unor unități de învățământ din mediul rural al județului Constanța cu grupuri sanitare tip container”. Hotărârea de consiliu județean aprobată privește următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. În total, acest proiect va costa 460.000 de lei, achiziția urmând să fie făcută prin procedurile legale impuse de SICAP.

Detaliile proiectului le găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Consilierii județeni au votat proiectul liberalului Crușoveanu: grupuri sanitare pentru mai multe școli din mediul rural

De asemenea, o altă inițiativă a liberalilor privește implicarea în dezvoltarea infrastructurii din comuna Corbu, grav afectată de căderi masive de precipitații.

“Cauza principală o reprezintă canalul colector care aparține de drumul județean DJ 226 și care nu poate face față ploilor abundente sau dezghețului zăpezii în perioada primăverii, fiind necesare atât noi șanturi de captare și dirijare a apei cât și noi subtraversări ale drumului județean pentru a feri locuitorii comunei de noi pagube materiale. Consiliul Județean Constanta și-a asumat depunerea spre finanțare europeană prin programul POR ITI Delta Dunării a obiectivului investițional – Modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsoul DJ 226 Corbu-Sacele-Istria-Mihai Viteazu –”, transmit consilierii județeni Bola și Crușoveanu prin intermediul unei adrese pe care au înregistrat-o la secretariatul CJ Constanța cu nr. 12234/11.05.2017”.

Detalii și argumente, găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Liberalii Bola și Crușoveanu se implică în reabilitarea și modernizarea infrastructurii din comuna Corbu. Vezi ce au propus!

Proiect pentru infrastructură rutieră modernă spre sudul litoralului

Totodată, să nu uităm o altă inițiativă a liberalului Crușoveanu, atacat, vineri, de șeful administrației județene. Este vorba despre discuțiile și propunerile pentru realizarea unei centuri ocolitoare a Constanței, spre sudul litoralului, intenția fiind de a executa un drum care să ocolească lacul Techirghiol și să aibă descărcare la Tuzla sau, altă variantă, tot prin Techirghiol și să aibă descărcare la 23 August.

Cum a comentat atunci refuzul administrației județene de a pune în aplicare un astfel de proiect, găsiți aici .

Contactat telefonic, liberalul Crușoveanu a declarat pentru Ordinea.ro că, pe lângă proiectele la care am făcut deja referire, multe alte inițiative a avut PNL în sprijinul cetățenilor din județul Constanța.

“Eu am spus, astăzi, în ședință că cei 850.000 de lei direcționați pe petreceri, ar fi adus un plus de 25% în investițiile la Spitalul Județean Constanța. De aici, discuția a ajuns la acuzații pe care domnul președinte le-a adus liberalilor, tuturor consilierilor. Am avut proiecte de hotărâre și amendamente care s-au transformat în proiecte de hotărâre. Dintre acestea, amintesc inițiativele noastre privind școlile “Albastros” și “Delfinul”, precum și solicitarea către NEPI – cei care au efectuat lucrările la un cunoscut mall din Constanța – prin care le-am cerut să plătească ocuparea domeniului public pe durata executării lucrărilor. Ce înseamnă asta? Bani la buget! Dincolo de asta, am propus acordarea de facilități pentru pensionari și copii la instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean. De asemenea, am depus și amendamente și proiecte care nu ne-au fost acceptate vreodată, deși aveau toate documentele și amintesc acordarea de facilități la transportul elevilor și al studenților, un proiecte privind eficientizarea cheltuirii banilor publici, un proiect susținut și argumentat de specialiști”, a declarat Marian Crușoveanu pentru ziarul nostru.

Cu ce se laudă Țuțuianu

La scurt timp după ședința Consiliului Județean, Horia Țuțuianu a transmis către presă un raport stufos – 21 de pagini în format word – plin cu realizări. Nu că ar fi pe finalul mandatului, dar știm bine că 2019 este și an electoral și e bine că cetățenii să fie la curent cu noutățile.

“Au fost deblocate și finalizate proiecte europene aflate în diferite faze de execuție. A fost evitată astfel returnarea unor sume semnificative către Uniunea Europeană și am reușit să redăm locuitorilor județului obiective importante, reabilitate și dotate la standarde moderne. În plus, au fost accesate noi fonduri europene, prin proiecte benefice comunității. După cum știți, procedurile sunt extrem de specifice și necesită o perioadă de pregătire a documentațiilor până la faza de precontractare/implementare. În ultimii 3 ani se poate discuta despre un număr record de fonduri accesate de către județul Constanța. De asemenea, un alt element importat este faptul că nu ne-am axat pe o singură direcție, practic au fost mai multe axe prioritate atinse: sănătate, infrastructură, cultură … etc”, scrie șeful administrației județene și continuă prin a vorbi despre câți bani au fost investiți în fiecare domeniu amintit.

Astfel, la capitolul PROIECTE FINALIZATE ȘI  INAUGURATE – aproximativ 14 milioane de euro

 • ”Creșterea atractivității turistice a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” în valoare de aprox 2,8 milioane de euro. Proiectul a vizat extinderea şi modernizarea clădirii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
 • ”Modernizarea drumului județean între Ovidiu-Poarta Albă (DJ228A)” în valoare de 6,6 milioane euro. Prin proiect a fost reabilitat și modernizat drumul județean DJ 228A Poarta Albă – Ovidiu – 16 km.
 • Centrul multifuncțional educativ pentru tineret” în valoare de 2,6 milioane euro. Proiectul a vizat reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului „Cinematograf Republica” precum şi dotarea/echiparea noului centru.
 • ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” în valoare de aprox 2 milioane de euro. Prin proiect a fost reabilitat, modernizat și dotat cu aparatură, echipamente medicale moderne și mobiler Ambulatoriul Eforie Sud.

Mai departe, la capitolul PROIECTE CONTRACTATE/SEMNATE ÎN PERIOADA 2016 – 2019 – aproximativ 76 milioane de euro

 • Proiectul „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ223, tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin” în valoare de aprox. 35 milioane euro;
 • Proiectul „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța” în valoare de aprox. 4,3 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” – în valoare de aprox. 3 milioane de euro;
 • Proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” – în valoare de aprox. 1,4 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova)” în valoare de aprox. 2,3 milioane de euro;
 • Proiect „Patrimoniul cultural comun – Sursă pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 1 milion de euro, în parteneriat cu Bulgaria, Turcia și Moldova;
 • Proiect „Monitorizarea și protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 750.000 de euro, în parteneriat cu Bulgaria și Moldova;
 • „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu” în valoare de aproximativ 20 milioane de euro
 • Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226A Cetatea Histria – DN22 / Tariverde” în valoare de aproximativ 5 milioane de euro
 • „Îmbunătățirea capacității administrative a Consiliului Județean Constanța” în valoare de aprox 540 mii euro. Proiectul vizează realizarea unei strategii de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 și retrodigitalizarea a peste 250 m liniari de arhivă fizică.
 • „Reducerea capacității CRRN Techirghiol, corp B – o șansă pentru fiecare” – în parteneriat cu DGASPC – proiect în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38%, finanțat prin POR.
 • „Tineri în comunitate” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38% – aproximativ 962 mii lei (962.623 lei), finanțat prin Programul de Interes Național (PIN).
 • „Sprijin pentru integrare comunitară” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 430 mii euro cu o cofinanțare de 27,31 %, finanțat prin PIN.

În plan, Spitalul Regional

Totodată, Horia Țuțuianu informează, prin intermediul aceluiași document că s-a identificat locația și se va asigura și infrastructura/logistica necesară pentru Spitalul Regional.

“Există semnale puternice din partea autorităților centrale că vor susține realizarea acestui obiectiv. În acest moment se analizează mai multe soluții de finanțare. Există un memorandum aprobat de Guvernul României și care, în acest moment, este pe masa președintelui României. S-a creat un grup de lucru care o să stabilească condițiile în care o să se construiască unitatea medicală, dar și cum o să funcționeze aceasta. (…) Sănătatea a fost și rămâne prioritatea ZERO. Am reușit să aducem echipamente medicale la standarde europene. Pacienții se pot trata acasă, nu mai este nevoie să se deplaseze în alte orașe. Am eliminat monopolul laboratoarelor/clinicilor private, iar analizele se fac acum, la stat! Investițiile în domeniul sanitar sunt primordiale și nu se va face economie atunci când este vorba despre sănătatea oamenilor”, anunță șeful CJ Constanța.

 

Comments

comments

Politica

Laurențiu Mironescu, despre motivele pentru care a intrat în PMP

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu o zi, conducerea PMP a surprins anunțând reintrarea în politică a fostului director al Administrației Porturilor Maritime Constanța, fost secretar de stat în MAI și fost deputat de Constanța, Laurențiu Mironescu. După ce s-a alăturat echipei lui Claudiu Palaz în PMP Constanța, Mironescu a venit pe blogul său cu câteva precizări legate de reintrarea sa în politică.

„De ce?

Pentru că am ajuns la un moment în care sunt destul de atent la ce-am realizat până acum în activitatea mea extra personală. Cariera profesională, de care sunt destul de mulțumit, ține mai degrabă de viața personală dar a avut ea vreo realizare de care să beneficieze și altcineva în afara mea, familiei și, poate, a celor aproape 70 de angajați de care sunt oarecum responsabil? Parcă, dar nu sunt așa de convins, s-ar fi putut mai mult. Bine, știți, eu am fost și bolnav, am luat virusul luptei la mișto împotriva corupției și a durat 8 ani și aproape 2 luni până am depășit boala. Acum sunt în convalescență și sper să fi învățat câte ceva de pe urma acestei boli…

Revenind, deși am încercat să mă fac auzit de la diverse alte tribune, oricât aș fi de indulgent pe acest subiect, mă uit la efecte și nu prea le văd. Ici, colo, s-a mai mișcat câte ceva, parcă.  Schimbarea cu adevărat poate fi făcută doar politic și politica nu se face din tribună.

În concluzie, principalul motiv pentru care am decis să reactivez politic, încălcându-mi toate jurămintele anterioare, este că zona la care mă pricep eu suferă și eu mă ofer în ajutor, iar ăsta nu poate veni decât din plan politic. Al doilea motiv este că parcă n-aș vrea să ies din viața activă amintit doar ca inculpat achitat într-un dosar considerat de Înalta Curte a fi inexistent.

De ce acum?

Pfff, mi-a luat ceva vreme să schimb obiectivul familiei de la supraviețuire la consolidare și reconstrucție. Să zicem că mi-am depășit barierele autoimpuse. În ceea ce privește sectorul transporturilor navale din România, ce să zic, este, la acest moment istoric, la nivelul miorițelor din portul Midia. Niciodată n-a avut nevoie mai mare de intervenție. Iar când vorbim de sectorul naval, nu ne referim doar la autoritățile menite să asigure siguranța navigației care nu știu cum să se disculpe mai cu talent … acolo e nevoie de cauterizarea incompetenței … Când vorbim de sectorul naval ne referim la o resursă umană consistentă din România care câștigă și indigenează zeci de milioane de euro pe lună, sute de milioane pe an, companii armatoare, deocamdată fluviale, cu zeci și sute de angajați, industria maritimă și portuară și alte zeci de ocupații multiplicate pe orizontală și verticală. Iar toate acestea au, în acest moment, strategia de dezvoltare a buruienii. Nu rețin să aibă vreo proiecție de mare viitor.

Am intrat în viața profesională când România arma peste 300 de vapoare. Mă uit azi în spate acum și nu văd niciunul. Iar asta este rezultatul absenței sectorului naval din România de pe agenda publică în ultimii 20 de ani. Putem elabora acum de ce, cum și ce și unde și nu mai știu ce, dar este neproductiv.

De-asta acum. Pentru că dacă nu punem umărul acum, ce-a mai rămas din energiile marinei noastre comerciale o să stingă de tot… e ca la siderurgie, când oprești cuptoarele, gata, se alege praful.

De ce aici?

De ce aici, adică la PMP? La PMP pentru că eu am deschis ochii în politică în Partidul Democrat, unde am intrat pentru comandantul care era președintele lui de-atunci, europarlamentarul PMP de azi. Sper să nu fie doar nostalgia dar parcă recunosc câte ceva din agilitatea fostului PD în PMP chiar dacă mulți dintre oamenii PD se găsesc în PNL-ul de azi.

Aici, pentru că Paleologu, pe care nu-l cunosc personal dar care mi-a plăcut în campania electorală, pentru că Robert Turcescu, pe care-l cunosc personal și pentru mulți, mulți alții.

Am detectat ieri reacția unui anumit site din Constanța care cita dintr-un material de-al meu, scris cu ani în urmă, depreciativ la adresa lui Claudiu Palaz, președintele PMP Constanța. Bun, să ne înțelegem, eu am scris câteva sute de articole pe blog, în fiecare mi-am pus părerile, sufletul și emoția, mai ales că eu am privit exprimarea mea scrisă ca un soi de terapie pentru un pishic destul de supus la presiune. M-am exprimat contondent la adresa multora, ce să faci, n-ai ce să faci, așa am gândit atunci, în starea de-atunci, în calitatea mea de atunci … Spre ușurarea unora, scutiți de efortul părerilor scrise și a regulilor gramaticale care, mai deunăzi, se bucurau că n-o să ajung eu șeful instituției lor pentru că am scris nu știu ce despre premierul Orban.

Aparte de orice s-ar putea spune despre oricine, Claudiu Palaz este un om îndrăgostit de administrație, care administrație, este meseria lui. Mircist, important, da? … se află și el la vârsta la care vrea să contabilizeze impactul pe care l-a avut în muncă, deci e pus pe treabă. Pentru mine e suficient și mă poate considera parte a echipei pe care a format-o la Constanța.

În concluzie, nu-mi doresc nimic altceva decât ajuta la apariția portului Constanța și a Dunării și a marinei comerciale pe harta preocupărilor politice din țara asta. Și asta nu se poate face decât acționând politic.“, se arată în mesajul lui Mironescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Stelian Ion: „USR votează împotriva moțiunii PSD. Declarația lui Bulai, neinspirată“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a declarat, astăzi, în conferință de presă, că USR va vota împotriva moțiunii de cenzură a PSD, pentru că ei își doresc alegeri din două tururi pentru primari.

„Așa cum arată lucrurile acum, doar PSD și cu UDMR au șanse teoretice să treacă moțiune. Practice, sunt șanse zero să treacă moțiunea. Ar trebui văzut cum vor vota cei de la Pro România. Cu toate că au zis că nu votează, nu ar fi prima oară când cei de la Pro România au spus una și au făcut alta.“, a punctat Stelian Ion.

Parlamentarul constănțean a fost întrebat de Ordinea.ro cum comentează declarația colegului său de partid, deputatul Iulian Bulai, care a spus că va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL dacă „nu se mişcă lucrurile, să avem fonduri europene nerambursabile pentru Autostrada A8 în următorul exerciţiu financiar al UE“. Stelian Ion a spus că declarația lui Bulai a fost una neinspirată, care a vrut să sublinieze doar necesitatea alocării de fonduri autostrada A8. El a precizat că este convins că Iulian Bulai nu va vota moțiunea. Deputatul constănțean a mai spus că parlamentarii USR vor vota cu bilele la vedere moțiunea de cenzură.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rareș Bogdan bate cu pumnul în masă. Vrea concedierea bugetarilor de lux!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Rareș Bogdan a răbufnit la adresa celor care sunt numiți politic în funcții extrem de bine plătite. Fostul om de televiziune, acum membru PNL, a declarat că bugetarii de lux trebuie să fie urgent eliminați din sistem.

„Personaje care au ajuns pe clientelism politic pe poziții cheie. Este o situație care nu mai poate fi tolerată. (…) Astfel de cazuri sunt multiple. Colegul meu Florin Roman a venit cu proiectul care prevede să nu mai permitem prezența în mai mult de un consiliu de administrație.  (… ) Eu voi da cu pumnul în masă pentru că nu vreau să mă fac de râs în fața alegătorilor. Eu voi da cu pumnul în masă, nu vreau să mă fac de râs că se promovează tot felul de personaje. Am fost foarte tăcut, dar de luni voi lua măsuri”, a declarat Rareș Bogdan la România TV.

Sursa: stiripesurse.ro

Sursa foto: substantial.ro/Inquam Octav-Ganea

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: