Connect with us

Politica

Se ascut săbiile în Consiliul Județean Constanța, între Țuțuianu și liberali

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Schimb acid de replici, vineri, în ședința Consiliului Județean Constanța. Liberalii și șeful Consiliului Județean Constanța și-au disputat inițiativele administrației din ultima perioadă.

Marian Crușoveanu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal i-a reproșat lui Horia Marius Țuțuianu că, dacă bugetul județean ar fi fost gestionat corespunzător și dacă ar fi luat în calcul solicitarea PNL de la ședința trecută privind bugetul, atunci investițiile la Spitalul Județean Constanța s-ar fi mărit cu 25%.

“Dacă ați fi ținut cont de solicitarea PNL în ședința trecută, bugetul din partea CJC pentru investiții în Spitalul Județean s-ar fi mărit cu 25%”, i-a reproșat Marian Crușoveanu șefului de la CJC.

În replică, Țuțuianu i-a acuzat pe liberali că NU au contribuit cu niciun proiect la dezvoltarea județului, plus multe altele.

Iată declarația:

Ați terminat? Să știu dacă pot să vorbesc, că știu că aveți obiceiul să mă întrerupeți! După cum știți prea bine, bugetul Spitalului Județean este echilibrat, s-au alocat fonduri pentru investiții, suficiente. Investițiile în Spitalul Județean se fac cu fonduri europene și cu bani de la MDRAP. Am obținut în ultima perioadă fonduri europene și să nu mai fie nevoie de banii din CJC. În ceea ce privește Casa Soarelui, se va inaugura săptămâna viitoare; în ceea ce privește radioterapia, se va inaugura în luna iunie; toate acestea se fac fără să mai dăm bani din CJC. Secția de gastro – s-au investit 8,4 milioane de la minister și sunt mult mai multe, nu vreau să blochez ședința pe proiectele pentru Spitalul Județean, le știți, le cunoașteți, de-aia v-aș ruga să nu dezinformați opinia publică!”

Pentru cine are memoria scurtă

Pentru cei care sunt în campanie de promovare a imaginii ori pentru a expune cum stau lucrurile, reamintim mai multe aspecte importante.

Liberalii și-au pus semnătura pentru proiecte, unul dintre acestea urmând să fie implementat la nivel național, după cum chiar Eugen Teodorovici a declarat. Este vorba chiar despre o inițiativă a liberalului Marian Crușoveanu, respectiv cea privind amenajarea de grupuri sanitare în mai multe unități școlare din județul Constanța.

Consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean Constanța au aprobat pe 28 septembrie 2018 proiectul propus de liberalul Marian Crușoveanu privind derularea “Programului județean de dezvoltare pentru dotarea unor unități de învățământ din mediul rural al județului Constanța cu grupuri sanitare tip container”. Hotărârea de consiliu județean aprobată privește următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. În total, acest proiect va costa 460.000 de lei, achiziția urmând să fie făcută prin procedurile legale impuse de SICAP.

Detaliile proiectului le găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Consilierii județeni au votat proiectul liberalului Crușoveanu: grupuri sanitare pentru mai multe școli din mediul rural

De asemenea, o altă inițiativă a liberalilor privește implicarea în dezvoltarea infrastructurii din comuna Corbu, grav afectată de căderi masive de precipitații.

“Cauza principală o reprezintă canalul colector care aparține de drumul județean DJ 226 și care nu poate face față ploilor abundente sau dezghețului zăpezii în perioada primăverii, fiind necesare atât noi șanturi de captare și dirijare a apei cât și noi subtraversări ale drumului județean pentru a feri locuitorii comunei de noi pagube materiale. Consiliul Județean Constanta și-a asumat depunerea spre finanțare europeană prin programul POR ITI Delta Dunării a obiectivului investițional – Modernizarea infrastructurii de transport regional pe tronsoul DJ 226 Corbu-Sacele-Istria-Mihai Viteazu –”, transmit consilierii județeni Bola și Crușoveanu prin intermediul unei adrese pe care au înregistrat-o la secretariatul CJ Constanța cu nr. 12234/11.05.2017”.

Detalii și argumente, găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Liberalii Bola și Crușoveanu se implică în reabilitarea și modernizarea infrastructurii din comuna Corbu. Vezi ce au propus!

Proiect pentru infrastructură rutieră modernă spre sudul litoralului

Totodată, să nu uităm o altă inițiativă a liberalului Crușoveanu, atacat, vineri, de șeful administrației județene. Este vorba despre discuțiile și propunerile pentru realizarea unei centuri ocolitoare a Constanței, spre sudul litoralului, intenția fiind de a executa un drum care să ocolească lacul Techirghiol și să aibă descărcare la Tuzla sau, altă variantă, tot prin Techirghiol și să aibă descărcare la 23 August.

Cum a comentat atunci refuzul administrației județene de a pune în aplicare un astfel de proiect, găsiți aici .

Contactat telefonic, liberalul Crușoveanu a declarat pentru Ordinea.ro că, pe lângă proiectele la care am făcut deja referire, multe alte inițiative a avut PNL în sprijinul cetățenilor din județul Constanța.

“Eu am spus, astăzi, în ședință că cei 850.000 de lei direcționați pe petreceri, ar fi adus un plus de 25% în investițiile la Spitalul Județean Constanța. De aici, discuția a ajuns la acuzații pe care domnul președinte le-a adus liberalilor, tuturor consilierilor. Am avut proiecte de hotărâre și amendamente care s-au transformat în proiecte de hotărâre. Dintre acestea, amintesc inițiativele noastre privind școlile “Albastros” și “Delfinul”, precum și solicitarea către NEPI – cei care au efectuat lucrările la un cunoscut mall din Constanța – prin care le-am cerut să plătească ocuparea domeniului public pe durata executării lucrărilor. Ce înseamnă asta? Bani la buget! Dincolo de asta, am propus acordarea de facilități pentru pensionari și copii la instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean. De asemenea, am depus și amendamente și proiecte care nu ne-au fost acceptate vreodată, deși aveau toate documentele și amintesc acordarea de facilități la transportul elevilor și al studenților, un proiecte privind eficientizarea cheltuirii banilor publici, un proiect susținut și argumentat de specialiști”, a declarat Marian Crușoveanu pentru ziarul nostru.

Cu ce se laudă Țuțuianu

La scurt timp după ședința Consiliului Județean, Horia Țuțuianu a transmis către presă un raport stufos – 21 de pagini în format word – plin cu realizări. Nu că ar fi pe finalul mandatului, dar știm bine că 2019 este și an electoral și e bine că cetățenii să fie la curent cu noutățile.

“Au fost deblocate și finalizate proiecte europene aflate în diferite faze de execuție. A fost evitată astfel returnarea unor sume semnificative către Uniunea Europeană și am reușit să redăm locuitorilor județului obiective importante, reabilitate și dotate la standarde moderne. În plus, au fost accesate noi fonduri europene, prin proiecte benefice comunității. După cum știți, procedurile sunt extrem de specifice și necesită o perioadă de pregătire a documentațiilor până la faza de precontractare/implementare. În ultimii 3 ani se poate discuta despre un număr record de fonduri accesate de către județul Constanța. De asemenea, un alt element importat este faptul că nu ne-am axat pe o singură direcție, practic au fost mai multe axe prioritate atinse: sănătate, infrastructură, cultură … etc”, scrie șeful administrației județene și continuă prin a vorbi despre câți bani au fost investiți în fiecare domeniu amintit.

Astfel, la capitolul PROIECTE FINALIZATE ȘI  INAUGURATE – aproximativ 14 milioane de euro

 • ”Creșterea atractivității turistice a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” în valoare de aprox 2,8 milioane de euro. Proiectul a vizat extinderea şi modernizarea clădirii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.
 • ”Modernizarea drumului județean între Ovidiu-Poarta Albă (DJ228A)” în valoare de 6,6 milioane euro. Prin proiect a fost reabilitat și modernizat drumul județean DJ 228A Poarta Albă – Ovidiu – 16 km.
 • Centrul multifuncțional educativ pentru tineret” în valoare de 2,6 milioane euro. Proiectul a vizat reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului „Cinematograf Republica” precum şi dotarea/echiparea noului centru.
 • ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” în valoare de aprox 2 milioane de euro. Prin proiect a fost reabilitat, modernizat și dotat cu aparatură, echipamente medicale moderne și mobiler Ambulatoriul Eforie Sud.

Mai departe, la capitolul PROIECTE CONTRACTATE/SEMNATE ÎN PERIOADA 2016 – 2019 – aproximativ 76 milioane de euro

 • Proiectul „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ223, tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin” în valoare de aprox. 35 milioane euro;
 • Proiectul „Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța” în valoare de aprox. 4,3 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” – în valoare de aprox. 3 milioane de euro;
 • Proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” – în valoare de aprox. 1,4 milioane euro;
 • Proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova)” în valoare de aprox. 2,3 milioane de euro;
 • Proiect „Patrimoniul cultural comun – Sursă pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 1 milion de euro, în parteneriat cu Bulgaria, Turcia și Moldova;
 • Proiect „Monitorizarea și protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” în valoare de aprox. 750.000 de euro, în parteneriat cu Bulgaria și Moldova;
 • „Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu” în valoare de aproximativ 20 milioane de euro
 • Modernizare infrastructură de transport regională pe traseul DJ226A Cetatea Histria – DN22 / Tariverde” în valoare de aproximativ 5 milioane de euro
 • „Îmbunătățirea capacității administrative a Consiliului Județean Constanța” în valoare de aprox 540 mii euro. Proiectul vizează realizarea unei strategii de dezvoltare a județului Constanța pentru perioada 2021-2027 și retrodigitalizarea a peste 250 m liniari de arhivă fizică.
 • „Reducerea capacității CRRN Techirghiol, corp B – o șansă pentru fiecare” – în parteneriat cu DGASPC – proiect în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38%, finanțat prin POR.
 • „Tineri în comunitate” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 750 mii euro, cu o cofinanțare de 27,38% – aproximativ 962 mii lei (962.623 lei), finanțat prin Programul de Interes Național (PIN).
 • „Sprijin pentru integrare comunitară” – în parteneriat cu DGASPC – în valoare totală de aproximativ 430 mii euro cu o cofinanțare de 27,31 %, finanțat prin PIN.

În plan, Spitalul Regional

Totodată, Horia Țuțuianu informează, prin intermediul aceluiași document că s-a identificat locația și se va asigura și infrastructura/logistica necesară pentru Spitalul Regional.

“Există semnale puternice din partea autorităților centrale că vor susține realizarea acestui obiectiv. În acest moment se analizează mai multe soluții de finanțare. Există un memorandum aprobat de Guvernul României și care, în acest moment, este pe masa președintelui României. S-a creat un grup de lucru care o să stabilească condițiile în care o să se construiască unitatea medicală, dar și cum o să funcționeze aceasta. (…) Sănătatea a fost și rămâne prioritatea ZERO. Am reușit să aducem echipamente medicale la standarde europene. Pacienții se pot trata acasă, nu mai este nevoie să se deplaseze în alte orașe. Am eliminat monopolul laboratoarelor/clinicilor private, iar analizele se fac acum, la stat! Investițiile în domeniul sanitar sunt primordiale și nu se va face economie atunci când este vorba despre sănătatea oamenilor”, anunță șeful CJ Constanța.

 

Comments

comments

Politica

Prezență masivă a românilor din diaspora la urne. Vezi câți au votat până la ora 16.00

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Peste 35.000 de români au votat în străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale până la ora 16.00, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), cu mai mult de 2.000 față de aceeași oră în primul tur. Până la ora 16.00, 35.199 de români au votat la secțiile organizate în străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, 22 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României. Votul în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, și duminică, 24 noiembrie 2019, în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Românii din Diaspora votează deja pentru turul II al alegerilor prezidențiale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

203 români au votat în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare din străinătate pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Astfel, vineri, până la ora 08.00, numărul total al celor care au votat pentru turul al doilea era de 17.706 de alegători, fiind format din cei 17.503 care au votat deja prin corespondenţă şi 203 care au votat în secţiile de vot.

Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia.

În străinătate au fost organizate 835 de secții de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale românii de peste hotare vor vota între 22 și 24 noiembrie. Potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetățeni.

Ministerul de Externe anunță că a trimis în străinătate, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”. Instituția precizează că în alegerile în diaspora se vor desfășura în 835 de secții.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD pregătește moțiune de cenzură împotriva ministrului de Finanțe. Replica lui Cîțu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PSD va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, anunţul fiind făcut de liderul PSD Viorica Dăncilă.

”La începutul săptămânii viitoare, vom depune o moţiune simplă pentru domnul Cîţu în Senatul României, având în vedere creşterea euro, creştere care îi afectează pe români”, a declarat Dăncilă la Antena 3.

Aceasta este prima moţiune care vizează un ministru al Guvernului Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat săptămâna trecută, în prima sa conferinţă de presă ca ministru, că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate. El a estimat că deficitul este de peste 4%. Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a răspuns acuzaţiilor lui Cîţu, spunând că este Al Capone ”aşa cum domnul Cîţu este şeful FBI” şi acuzându-l că ”nu ştie să citească un buget”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîţu că prin declaraţiile sale a adus leul la un minim istoric.

”Cîţu a reuşit ca leul să fie la un minim istoric, iar efectele se vor regăsi în economie. Fac apel la domnul Orban, domnul Cîţu să se abţină de la ieşirile publice, pentru că nu fac decât să se reflecte în economie”, a afirmat Teodorovici.

Replica ministrului Cîțu

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu reacționează joi, pe Facebook, după anunțul făcut de Viorica Dăncilă privind moțiunea de cenzură. Cîțu anunță că „pentru prima oară în istorie” va aduce cu el în Parlament toți directorii din Ministerul Finanțelor și ANAF care au lucrat cu Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov la elaborarea bugetului, a reactificării bugetare din august și la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2024.

„Vă garantez că rezultatul este unul neplăcut pentru Dăncila și Teodorovici. Va anunt o premiera in cazul motiunii simple care ma vizeaza, la Senat. Pentru prima oara in istorie voi aduce in Parlament cu mine toti directorii din MFP si ANAF care au lucrat cu fostul minstru si cu Darius Valcov la elaborarea bugetului, a rectifcarii din august si mai ales la elaborarea strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2019-2021. Vor fi prezenti cu date si documente oficiale care vor arata: Viorica Dancila si Eugen Teodorovici stiau din martie ca vor depasi tinta de deficit, situatia executie bugetare si mai ales estimarile pentru final de an la momentul in care am preluat mandatul. In conferinta de presa pe care o voi tine inainte de motiune, ii voi lasa pe directorii respectivi sa va prezinte datele reale cu documente. Sa vedem atunci cine-i minte pe romani. Va garantez ca rezultatul este unul neplacut pentru Dancila si Teodorovici”, scrie Cîțu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: