Connect with us

Energie&Mediu

Se construiește o fermă de porci la 3,7 km de hipodromul din Venus. Laguna de dejecții va avea 1.000 mp

Adrian Cârlescu

Publicat

la

O firmă proaspăt înființată din Neptun intenționează să construiască un complex pentru reproducerea suinelor și creșterea tineretului porcin la 3,7 kilometri de hipodromul din Venus. Societatea se numește Venus Piglets SRL și a fost înființată pe 22 mai 2017, de Mihaela Ionela Roibu (51% din părțile sociale) și de cetățeanul german Albert Josef Venneker (49%). Roibu este, de meserie, medic veterinar. La patru zile de la înregistrare, societatea a încheiat un contract de superficie cu două persoane fizice, Marinică Petrișor și Deng Weiwei, prin care a dobândit folosința unui teren de 6,3 hectare, în extravilanul municipiului Mangalia, la vest de stațiunea Venus, spre satul Vânători. Pe 8 iunie 2017, Venus Piglet SRL, prin administratorul ei, Mihaela Ionela Roibu, a obținut un certificat de urbanism din partea Primăriei Municipiului Mangalia. În conformitate cu acesta, societatea a demarat procedurile pentru  inițierea unui Plan Urbanistic Zonal, în vederea trecerii terenului din extravilan în intravilan. În acest sens, Venus Piglets SRL a depus la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța un memoriu detaliat, cu descrierea amănunțită a proiectului. Din acest document aflăm că investiția va cuprinde un grajd pentru maternitate și tineret porcin (până la 25 de kilograme), în suprafață construită de 4.573 de metri pătrați, o Carantină destinată adăpostirii suinelor pentru reproducție de 308 mp, un Filtru Sanitar (clădire cu regim parter, dotată cu o cameră de gestație, cabinet medic veterinar, vestiare și dușuri pentru lucrători, sală de mese) de 136 mp, o Anexă P+M cu birouri, sală de ședințe și camere de odihnă, având suprafața construită de 165 mp. În proiect, urmează o lagună de dejecții de 1.000 mp, fosă septică, moară și silozuri pentru furaje, împrejmuire, puț forat, o rezervă intangibilă de apă, rețele de alimentare cu apă și energie electrică, rețea de canalizare, alei și platforme carosabile. Terenul afectat proiectului are suprafața de 63.000 mp.

Memoriul tehnic al investiției urmează să fie analizat de Agenția pentru Protecția Mediului, care va stabili dacă se impune consultarea publicului, evaluarea adecvată a impactului sau aprobarea fără a fi necesar avizul de mediu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, OPRITĂ CONTROLAT, vineri

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 CNE Cernavoda va fi oprita controlat in noaptea de vineri spre sambata (22 spre 23 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de remediere ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1.  Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 23.01.2021, ora 0:01.

Reamintim ca oprirea controlata a Unitatii 1, anuntata initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, a fost amanata in data de 15 ianuarie pentru a asigura productia de energie electrica necesara Sistemului Energetic National pe fondul inregistrarii unor temperaturi deosebit de scazute.

Atat amanarea opririi controlate cat si oprirea controlata nu impacteaza securitatea nucleara, personalul sau populatia, lucrarile de remediere realizandu-se cu respectarea procedurilor specifice.

SNN va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectata la Sistemul Enegetic National. (comunicat Nuclearelectrica)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

SNN primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica a anunțat acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ieri, Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (“US-TDA”) si SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta acordarea de catre USTDA a unui grant neramburasbil in valoare de $ 1.277.115 US pentru finantarea costului serviciilor de asigurare a asistentei tehnice aferente identificarii si realizarii unei evaluari preliminare a unor potentiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. ” a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. „Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanta costurile de asistenta tehnica pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (“SMR”) si elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea acestora.

SUA si Romania sunt angajate in dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Asadar, interesul SNN este de a  initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior.”- Cosmin Ghita, director general al SNN.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat, in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1. Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 16.01.2021, ora 0:00.

Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii si este necesara pentru a permite personalului CNE Cernavoda realizarea lucrarilor de reparatie in conditii de siguranta, dat fiind faptul ca fluidul de lucru (apa demineralizata) este la temperatura si presiune ridicate.

Defectiunea aparuta la circuitul tehnologic clasic al Unitatii 1 si lucrarile de remediere aferente nu au  impact advers asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei.

SNN va transmite comunicat de presa dupa finalizarea lucrarilor de remediere, la momentul reconectarii Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National. (Comunicat de presa Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: