Connect with us

Societate

Se lansează proiectul “Mama și copilul”

Maria Ionescu

Publicat

la

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, va participa la Constanţa, vineri, la prima dezbatere organizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a Spitalului Clinic Județean de Urgenta „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa pe marginea lansării Programului Mama şi Copilul.
Programul Mama şi Copilul reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii asumată prin Strategia Naţională de Sănătate 2014 -2020, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii îşi propune să dezvolte o serie de măsuri concrete în cadrul Programului Mama şi Copilul, ce vor fi cuprinse întru-un Plan de Acţiune, pornind de la nevoile reale ale pacienţilor, dar şi de la obiectivele identificate de societatea civilă implicată în domeniul sănătăţii mamei şi copilului.

Astfel de întâlniri  vor avea loc în mai multe oraşe ale ţării

În cadrul dezbaterii organizate la Constanţa, Ministrul Sănătăţii va prezenta principalele repere ale Programului, urmărind totodată să coaguleze sprijinul mai multor specialişti din domeniul sănătăţii, protecţiei copilului dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului.
„Cred cu tărie că numai împreună abordând această problematică din mai multe perspective şi de o manieră integrată, putem identifica soluţiile optime pentru un Plan de Acţiune substanţial dedicat mamei şi copilului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.
În perioada 18 martie – 20 mai 2016 Ministerul Sănătăţii va organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi pentru promovarea programului Mama şi Copilul la: Constanţa, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

25 iunie, Ziua Internațională a Navigatorului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anual, la 25 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului. În 2021 se împlinesc 11 ani de la instituirea acesteia și are deviza #FairFuture4Seafarers –  Viitor echitabil pentru navigatori.

În urma pandemiei COVID-19, navigatorii au fost supuși unor condiții de muncă dificile, înconjurați de incertitudini și dificultăți în ceea ce privește debarcarea, accesul la facilitățile medicale de pe țărm, re-aprovizionarea, schimbarea echipajului și repatrierea.

Cu această ocazie, în anul 2021, se vor continua demersurile pentru un sprijin guvernamental mai mare pentru navigatorii din spatele pandemiei COVID-19, subliniind totodată necesitatea ca toți navigatorii să primească aceleași standarde de îngrijire, standarde de siguranță și bunăstare la locul de muncă atât acum, cât și în viitor.

Organizația Maritimă Internațională – IMO încurajează guvernele din întreaga lume să fie alături de personalul navigant în contextul crizei pandemice și să se asigure că sunt puse în aplicare programe de vaccinare pentru a sprijini navigatorii.

”CERONAV dorește să mulțumească întregului personal navigant pentru sacrificiul și dăruirea cu care își desfășoară activitatea!

La mulți ani navigatori români, oriunde v-ați afla și multă sănătate!”, transmite dr. ing. Ovidiu Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

Și liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor au precizat că IMO a desemnat anul 2021 ca şi un an de acțiune pentru navigatorii care se confruntă cu dificultăți fără precedent din cauza pandemiei COVID-19 în ciuda faptului că au un rol vital ca lucrători cheie pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Tema maritimă mondială pentru 2021, „navigatorii la baza viitorului transportului maritim” urmărește să crească vizibilitatea navigatorilor atrăgând atenția asupra rolului neprețuit pe care îl joacă acum și pe care îl vor juca în continuare în viitor.

Navigatorii au ieşit în evidență pe tot parcursul anului 2020 şi 2021 ca fiind lucrătorii esențiali care au ținut vitalitatea economiei mondiale în condițiile de blocaj pe navele lor datorită imposibilității efectuării schimburilor de echipaje. Alți navigatori au avut de suferit din punct de vedere material pentru că nu şi-au putut relua angajarea, fiind practic ostatici în casele lor datorită restricțiilor impuse de țările lumii.

Criza schimburilor de echipaje începută de anul trecut încă nu s-a terminat dar s-a transformat într-una umanitară iar guvernele lumii trebuie să intervină negreşit pentru că se amenință siguranța transportului maritim şi economia mondială.

Lumea trebuie să conştientizeze că navigatorii au nevoie de nave sigure, condiții de muncă şi viață, bunăstare şi pregătire profesională conforme cu standardele şi reglementările internaționale pentru a putea face față provocărilor tehnologice, pentru o mai sigură şi sustenabilă activitate a transportului maritim.

”Acum, când scriem aceste rânduri, sute de mii de navigatori sunt blocați la bordul navelor, deşi situația este puțin îmbunătățită față de anul trecut când peste jumătate de milion de navigatori erau în situația depăşirii cu mai mult decât dublu perioada de angajare. Amintim şi de condițiile foarte dure de a nu putea părăsi nava pe tot timpul angajării din cauza restricțiilor impuse de Guvernele lumii pe întreg mapamondul. ”, precizează Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

Noi toți trebuie să facem tot posibilul să sprijinim navigatorii în problemele lor cu acțiune imediată.

România s-a situat în trendul statelor europene dinte cele mai deschise privind circulația navigatorilor, desemnarea ca lucrători esențiali şi asigurarea vaccinării în etapa a doua de vaccinare. Acum țara noastră s-a aliniat puținelor țări care vaccinează orice navigator indiferent de naționalitate, aşa cum s-a şi recomandat de forurile internaționale ONU, IMO, ILO, ICS, ISF şi ITF. România mai are însă şi lucruri de făcut în sprijinul navigatorilor; prelungirea valabilității Carnetelor de Marinar, poate şi o mai mare flexibilizare a lucrului cu navigatorii, a perfecționării şi pregătirii profesionale, a implementării normelor MLC 2006 în legislația națională, sau aplicarea mai flexibilă a standardelor STCW. Ȋn plus o mai bună cunoaştere a problemelor şi nevoilor  mediului maritim internațional ar duce cu siguranță la un climat mai favorabil navigatorilor români, climat cerut de instituțiile internaționale.

”Astăzi, organizațiile navigatorilor din România, Sindicatul Liber al NAvigatorilor, ITF Romania, Serviciile pentru Bunastarea Navigatorilor  spun cu glas tare:

Navigatorii în primul rând.„Navigatorii sunt baza viitorului transportului maritim”. La mulți ani navigatori!”, au transmis liderii SLN.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Penitenciarul Poarta Albă scoate la concurs 40 de posturi de agent

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Penitenciarul Constanța – Poarta Albă scoate la concurs 40 de posturi de agent în cadrul sectorului operativ. Este vorba despre 37 de posturi de agent pentru bărbați și 3 posturi de agent pentru femei.

Dosarele de candidat se depun la sediul Penitenciarului Constanța – Poarta Albă până la data de 12.07.2021, inclusiv. În perioada de înscriere, candidații își pot depune dosarele în intervalul orar 08.00–16.00.

Candidații trebuie să achite o taxă de examinare psihologică, în cuantum de 70 lei. Aceasta se achită înaintea examinării, la poştă, prin mandat poştal sau la orice bancă, prin ordin de plată.

Prima probă de concurs/examen se va desfăşura după cel puţin 45 de zile calendaristice de la data publicării prezentului anunţ, respectiv nu mai devreme de data de 03.08.2021.

Link-ul paginii web pentru informații privind desfășurarea probelor de concurs, cerințe specifice și bibliografie este:

http://anp.gov.ro/penitenciarul-constanta-poarta-alba/cariera/concursuri-in-curs-de-derulare/

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Vezi ce măsuri trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că prognozele meteo anunță temperaturi crescute și pentru județul Constanța,  inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Munca vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor  O.U.G. 99/2000 –  privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Prin temperaturi extreme ridicate se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc +37 C sau, correlate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru pentru ameliorarea condițiilor de muncă și  menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

 • intensităţii și ritmului activităţilor fizice;
 • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 • alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

 • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 • asigurarea echipamentului individual de protecţie.
 • asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000  prevăzute la art. 6

 • reducerea duratei zilei de lucru;
 • eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după
 • ora 17,00;
 • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

 • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
 • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate medicală a persoanelor afectate.
 • trecerea,  după  posibilităţi,  în alte locuri de muncă sau reducerea programului  de muncă   pentru  persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare.

”In contextual actualei pandemii și a stării de alertă, reamintim că nu trebuiesc  neglijate măsurile pe care angajatorii cât și lucrătorii au obligația să le respecte pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19.”, a precizat inspectorul șef al IPM Constanța, Eugen Bola.

Foto: Safelandia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: