Connect with us

Societate

Se lansează proiectul “Mama și copilul”

Publicat

la

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, va participa la Constanţa, vineri, la prima dezbatere organizată cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a Spitalului Clinic Județean de Urgenta „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa pe marginea lansării Programului Mama şi Copilul.
Programul Mama şi Copilul reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătăţii asumată prin Strategia Naţională de Sănătate 2014 -2020, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii îşi propune să dezvolte o serie de măsuri concrete în cadrul Programului Mama şi Copilul, ce vor fi cuprinse întru-un Plan de Acţiune, pornind de la nevoile reale ale pacienţilor, dar şi de la obiectivele identificate de societatea civilă implicată în domeniul sănătăţii mamei şi copilului.

Astfel de întâlniri  vor avea loc în mai multe oraşe ale ţării

În cadrul dezbaterii organizate la Constanţa, Ministrul Sănătăţii va prezenta principalele repere ale Programului, urmărind totodată să coaguleze sprijinul mai multor specialişti din domeniul sănătăţii, protecţiei copilului dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului.
„Cred cu tărie că numai împreună abordând această problematică din mai multe perspective şi de o manieră integrată, putem identifica soluţiile optime pentru un Plan de Acţiune substanţial dedicat mamei şi copilului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.
În perioada 18 martie – 20 mai 2016 Ministerul Sănătăţii va organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri, dar şi pentru promovarea programului Mama şi Copilul la: Constanţa, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Elevii solicită directoarei Liceului ”Callatis” din Mangalia să ”stopeze colectarea ilegală de fonduri”

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită de urgență directoarei Liceului Teoretic “Callatis” să stopeze colectarea ilegală de fonduri!

”Dacă colectarea nu va fi stopată, nu vom ezita să depunem plângere penală!”, au precizat elevii prin intermediul unui comunicat de presă.

Ei au spus că, la nivelul Liceului Teoretic “Callatis”, conducerea unității de învățământ solicită elevilor să plătească costurile pentru printarea și xeroxarea lucrărilor scrise, ținând liste cu “datoriile la xerox” ale elevilor în mod ilegal.

”Existența acestui tabel este un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există nici un temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani.

Fenomenul fondului școlii este unul consistent în învățământul Constănțean, deși complet ilegal. Aceste cheltuieli nu ar trebui să fie asigurate din banii elevilor, ci solicitate autorităților, însă de multe ori, din comoditate, directorii preferă să recurgă la infracțiuni în loc să ceară bani primarilor. Precizăm faptul că pretinderea acestor sume de bani de la elevi constituie infracțiune de luare de mită, sancționându-se cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Menținerea unui tabel cu aceste “datorii” poate duce inclusiv la comportamente de tip bullying, atât din partea profesorilor cât și din partea elevilor, față de elevii și părinții elevilor care refuză să achite aceste sume. Elevii care se împotrivesc achitării fondului școlii nu sunt în niciun caz “oaia neagră” care a venit să strice ceva ce merge, ci adevărați luptători împotriva corupției.

În urma publicării tabelului, directoarea unității de învățământ nu și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a opri fenomenul, ci a decis să recurgă la amenințări față de membrii AEC din liceu, spunându-le că lezează imaginea liceului și transmițându-ne solicitarea de a șterge fotografia de pe rețelele de socializare. Considerăm aceste acțiuni josnice, și ne punem întrebarea legitimă: Cine lezează imaginea liceului? Niște elevi ce luptă pentru respectarea legii, sau o directoare ce încearcă să intimideze niște copii și săvârșește infracțiunea de luare de mită?

Îndemnăm toți elevii și părinții elevilor liceului să refuze achitarea acestor fonduri, având în vedere ilegalitatea lor, fără a se lăsa intimidați.

Solicităm directoarei Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia să elimine definitiv practicile ilegale din unitatea de învățământ și să stopeze încălcarea drepturilor elevilor! Dacă nu vor fi luate măsuri imediate, AEC depune o plângere penală pentru luare de mită pe numele ei!”, au precizat reprezentanții Asociației Elevilor.

Inspectorul școlar general al IȘJ Constanța, Mihai Sorin a declarat că  luat legătura cu directoarea unității școlare și că așteaptă detalii.

”Am luat legătura cu doamna directoare, care urmează să ne prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect. Nici o unitate de învățământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinți. În această privință, legislația este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulțumim elevilor că ne-au atras atenția de fiecare dată și îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Așa cum am procedat în situații similare, nu voi ezita să acționez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoștință, pe viitor.”, a spus Mihai Sorin.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Număr record de solicitări la Serviciul de Ambulanță Constanța pentru testări COVID

Publicat

la data de

Scris de

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un  număr record de solicitări la Departamentul Testări al Serviciului de Ambulanță Constanța pentru testare la domiciliu în vederea depistării cazurilor de COVID.

Potrivit dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt al instituției, au fost aproape 1.000 de solicitări. Din fericire, nu au fost cazuri grave, care să necesite transportul la spital.

”Pacienții au fost testați la domiciliu și aveau simptomatologie ușoară. Nu au necesitat transportul la spital.”, a spus dr. Tatarici pentru ziarul Ordinea.

Specialistul a precizat că la ora actuală nu sunt multe persoane internate în spital din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A nins și în Dobrogea. DRDP Constanța a intervenit cu zeci de utilaje

Publicat

la data de

Scris de

A nins și în Dobrogea. În cursul nopții trecute, zeci de utilaje ale DRDP Constanța au patrulat și au răspândit sare.

Potrivit DRDP Constanța, 70 de autoutilaje au răspândit 290 tone de sare, cea mai mare cantitate fiind răspândită în județul Tulcea (189 tone), acolo unde s-au înregistrat ninsori și viscol la sol.

La orele dimineții, carosabilul era parțial umed, parțial uscat în județul Constanța, uscat în județul Călărași, Ialomița (Slobozia, Fetești), iar în județul Tulcea parțial umed, parțial acoperit de un strat de zăpadă de sub 1 cm.

Se circulă în condiții normale pe toată rețeaua de drumuri naționale din administrarea D.R.D.P. Constanța.

Foto: DRDP Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: