Conecteaza-te cu noi
drumuri judetene

Politica

Senatorul Negoi acuză că PSD și PNL au respins un proiect care poate pune capăt exodului de medici români în străinătate

Published

on

remus negoi

Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, a susținut în Parlament o inițiativă legislativă ce prevede organizarea de concursuri naționale pentru ocuparea posturilor vacante de medici în cadrul spitalelor de stat, dar totul făcut în baza transparenței și corectitudinii. Din păcate, proiectul a fost blocat de PSD și PNL.

„Exodul medicilor români în străinătate trebuie oprit! An de an medicii aleg să plece din țară și unul dintre motive este modul în care se fac angajările în sistemul  sanitar de stat. Am susținut în plenul Senatului inițiativa USR care prevede organizarea unor concursuri naționale pentru ocuparea posturilor vacante de medici în cadrul spitalelor de stat, un mecanism bazat pe transparență si competiție corectă. PSD și PNL au respins proiectul.“, a spus Negoi.

Expunere de motive pentru completarea art. 16 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății:

Advertisement

„Sistemul de sănătate din România necesită reforme concrete şi eficiente pentru a aborda criza persistentă a personalului medical, o problemă care afectează direct accesul la îngrijiri medicale adecvate pentru populaţie. În acest context, prezentul proiect de lege îşi propune o schimbare de paradigmă prin instituirea unui mecanism pentru ocuparea posturilor vacante de medici în cadrul spitalelor de stat, cu accent pe transparenţă şi competiţie corectă.

Prin organizarea unui concurs naţional pentru ocuparea posturilor de medic vacante în reţeaua de spitale de stat, în două sesiuni, această iniţiativă legislativă intenţionează să creeze oportunităţi echitabile pentru medicii rezidenţi sau pentru cei care doresc să-şi schimbe locul de muncă. Un cadru clar şi accesibil de recrutare prin concursuri elimină subiectivismul din procesul de selecţie şi pasivitatea managementului spitalicesc, promovând principiile meritocraţiei în domeniul medical.

Propunerea de lege vine în întâmpinarea crizei de personal şi prin facilitarea procesului de recrutare şi permite ocuparea temporară a posturilor vacante. Astfel, se asigură continuitatea serviciilor medicale, iar perioadele în care aceste posturi rămân neocupate sunt reduse semnificativ.

Procesul actual de căutare a unui loc de muncă pentru un medic proaspăt absolvent al rezidenţiatului implică un efort considerabil şi o administrare fragmentată. Aceştia se văd nevoiţi să consulte multiple site-uri ale spitalelor pentru a găsi anunţurile de concursuri, să se deplaseze în diverse locaţii pentru depunerea dosarelor şi să se confrunte cu programări concurente sau consecutive ale concursurilor. Această procedură complicată nu doar adaugă stres şi incertitudine, dar poate afecta şi eficienţa în atragerea şi reţinerea tinerilor medici în sistemul de sănătate. Adoptarea propunerii legislative pentru organizarea concursurilor naţionale ar simplifica şi uniformiza acest proces, asigurând un cadru coerent şi eficient pentru ocuparea posturilor vacante în întregul sistem de sănătate. De asemenea, se constată că unele spitale nu publică deloc posturile disponibile pentru concurs, ceea ce adaugă o altă dimensiune de opacitate şi incertitudine în procesul de recrutare. Acest lucru nu doar creează dificultăţi pentru medicii în căutarea unui loc de muncă, dar poate afecta şi transparenţa şi echitatea în accesul la profesie. Adoptarea acestei legi ar institui un cadru care să oblige toate unităţile sanitare publice să pună la dispoziţie posturile vacante prin intermediul concursurilor naţionale, contribuind astfel la eliminarea disparităţilor şi asigurarea unui proces de recrutare echitabil şi transparent în întregul sistem public de sănătate.

Concursul naţional pentru ocuparea posturilor vacante de medici trebuia să fie o consecinţă logică a succesului examenului naţional pentru promovarea rezidenţiatului, care s-a dovedit a fi un instrument esenţial în evaluarea corectă a medicilor. Acest precedent a demonstrat că un cadru standardizat, transparent şi predictibil poate să reducă subiectivismul, să asigure o evaluare echitabilă a competenţelor şi, în final, să asigure o mai bună calitate a actului medical şi acces la servicii de sănătate. Întrucât examenul de rezidenţiat a oferit un model eficient în domeniul medical, propunerea noastră legislativă adoptă o abordare similară pentru ocuparea posturilor de medic din spitalele publice, cu scopul de a răspunde mai bine nevoilor sistemului de sănătate.

Advertisement

Aşadar, organizarea concursurilor naţionale pentru ocuparea posturilor de medic vacante reprezintă un demers fundamental pentru a îmbunătăţi procesul de recrutare în sistemul de sănătate. Această propunere legislativă se axează pe eliminarea opacităţii în procesul de angajare, asigurând, astfel, un cadru mai transparent, predictibil şi eficient. Adoptarea acestei propuneri legislative va facilita nu doar atragerea de profesionişti competenţi în sistemul medical, ci şi eliminarea potenţialelor probleme legate de modul în care sunt gestionate angajările în prezent, consolidând principiile de echitate şi eficienţă în recrutarea personalului medical. Adoptarea acestei legi ar marca un pas semnificativ către îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România.“, arată inițiatorii.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions