Connect with us

Politica

Senatorul Remus Negoi vrea schimbarea regulilor de circulație în sensurile giratorii

Published

on

Mai mulți parlamentari ai USR au inițiat un proiect de lege care modul cum se va circula în sensurile giratorii. Proiectul de lege se află în prezent la Senat și vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată. Potrivit noii definiții, “participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”. De asemenea, se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu.

Printre parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege se numără și senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi.

„Prevederile legale incidente în materia sensului giratoriu sunt neclare, iar acest lucru a dat naștere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancțiuni contravenționale în mod neunitar, în funcție de modul în care agentul constatator interpretează dispozițiile legale. Principala confuzie pornește de la ideea că sensul giratoriu este considerat acum o intersecţie, deşi, din punct de vedere matematic, este de fapt un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie.

Astfel, este necesară modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, pentru a clarifîca regulile de circulaţie în sensul giratoriu şi pentru a pune capăt unei controverse de interpretare legislativă. Concret, legea, iniţiată de colegul meu Mihai Botez la care sunt cosemnatar, defineşte sensul giratoriul ca un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă şi prevede că participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi.“, a declarat senatorul Remus Negoi pentru ordinea.ro.

„LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. La articolul 6, după punctul 41, se introduce un nou punct, pct. 42, cu următorul cuprins:

„42. Sens giratoriu – drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă.”

  1. Litera b) a articolului 55 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„b]Cu circulaţie dirijată.”

  1. Alineatul (4) al articolului 57 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) în intersecţiile cu sensul giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestuia au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în sensul giratoriu. în interiorul sensului giratoriu se aplică dispoziţiile art. 54.”

Art. 11. – în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul va adopta hotărârea de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea

Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.“, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului de lege sunt: Negoi Eugen-Remus – senator USR; Vicol Costel – senator USR; Vlad Sergiu Cosmin – senator USR; Botez Mihai-Cătălin – deputat USR; Chichirău Cosette-Paula – deputat USR.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta