Connect with us

Societate

Și avortul e scump în România! Există țări europene unde este interzis!

Maria Ionescu

Publicat

la

Pentru cei mai tineri dintre români este important de precizat că, înainte de anul 1990, avortul în țara noastră era interzis. În anul 1966 se introdusese o lege care interzicea aproape în totalitate întreruperea de sarcină. Cu toate acestea, foarte multe femei apelau la intervenții ilegale, extrem de dureroase și, de multe ori, fatale! Au existat foarte multe românce care și-au pierdut viața în urma încercării de a scăpa de o sarcină nedorită. De-abia la finele anului 1989, pe 26 decembrie s-a reglementat legalizarea avortului. Iar în primul an, adică în 1990, au existat aproape un milion de cazuri de întrerupere de sarcină, în clinicile de stat. Apoi numărul acestora a început să scadă, ajungând la mai puţin de 500.000 – în 1996, sub 200.000 – din 2004, pentru ca în 2008 să fie înregistrate 127.907 cazuri. Cifra totală a întreruperilor de sarcină, din perioada 1990 – 2008 se ridică la 7.259.596.

 Ce se întâmplă în restul țărilor europene?

Deși am trăi cu impresia că în țările europene cu tradiție lucrurile stau altfel decât la noi, nu este chiar așa. Știați că există țări în care avortul este interzis? Dacă habar nu aveați, citiți mai jos și veți afla că în Malta și Iralanda de Nord nu se fac avorturi din motive economice sau sociale. Contează doar sănătatea femeii. În Malta, de exemplu, pe lângă faptul că avortul este interzis, persoanele care încalcă legea pot face închisoare cuprinsă între 18 luni și 3 ani. De asemenea, în Irlanda de Nord s-a schimbat de 5 ori în ultimii 20 de ani legislația privind avortul. Cum în țară este ilegal să se facă o astfel de intervenție chirurgicală, anual peste 6.000 de femei ajung în Marea Britanie și fac avort. Nici în Polonia nu este foarte simplu să scapi de o sarcină nedorită. Aici se poate face avort doar dacă sarcina a apărut în urma unui viol, incest sau dacă fătul are malformații. Dar asta se întâmplă foarte rar. Au fost ani în care în țară s-au făcut doar 3 întreruperi de sarcină la 10.000 de nașteri! Există țări în care avorturile se fac în condiții ceva mai relaxate, cum ar fi: Finlanda, Luxemburg, Spania, portugalia, Marea Britanie. În restul statelor din Uniunea Europeană legislația este mai puțin riguroasă, iar întreruperea de sarcină se poate face la cerere. Aici intră țarile Baltice, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Mai există și țări în care libertățile individuale sunt fundamentale, cum ar fi: Belgia, Olanda, Franta, Suedia, Danemarca, Italia.

Cât costă în țară întreruperea de sarcină?

În România, tarifele percepute în cabinetele private de ginecologie sau în spitalele private ori în cele de stat diferă foarte mult de la o zonă la alta. În spitalele de stat prețul este mai mic decât în rest. Aici pentru o întrerupere de sarcină se plătește în jur de 200 de lei sau chiar 300 de lei. Dar la spitalele private prețul unei astfel de operații diferă între câteva sute de lei și peste 1000 de lei, în funcție de metoda dorită. Dacă tinerele care vor să scape de o sarcină nedorită își imaginează că este ieftin, se înseală amarnic. Mult mai simplu ar fi să folosească metode contraceptive. Dar, din păcate, nici acestea nu sunt foarte cunoscute și folosite în anumite medii. Și nici educația sanitară care ar trebui făcută la nivelul școlilor din România nu este de cele mai multe ori bine făcută. Iar astfel aflăm că zeci de mii de tinere ajung anual la spital pentru a face întrerupere de sarcină. Asta în vreme ce populația țării scade anual. Așadar, soluții sunt, atât mai ieftine cât și mai scumpe. Trebuie doar să existe dorința de a face o treabă civilizată și fără urmări.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

(VIDEO) Cum se va schimba Delfinariul din Constanța în următorii doi ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La ora actuală, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța se află în plină dezvoltare. Sunt lucrări de modernizare a Delfinariului, care vor dura doi ani de zile.

Așa cum știți cu toții, Delfinariul este o secție importantă a CMSN. Este o secție în care se pot ține delfini, lei de mare și pinguini.

Modernizarea care se desfășoară acum va duce la extinderea sistemului de bazine. Ce înseamnă acest lucru precizează directorului CMSN Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

”Se va ajunge la triplarea suprafeței de apă și la acvadublarea volumului de apă pe care îl avem la dispoziția celor două exemplare. (….) Urmează să aducem un grup de 5-6 indivizi cu care să formăm o echipă naturală și obișnuită la aceste cetacee și cu care să vă încântăm.”, a spus Bîlbă.

El a reamintit că aceste lucrări vor dura doi ani de zile.

”Până atunci, cele două femele (n.r. – Ni-Ni și Chan-Chan) vor continua să vă bucure, să trăiască în bazinul actual, să vă bucure cu prezența lor, cu tot ceea ce au învățat nou pentru a face cât mai plăcută vizita dvs. la Delfinariu.”, a continuat directorul CMSN.

Urmăriți declarația sa integrală în următorul video:

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-a stins din viață armatorul Corneliu Idu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 1 Decembrie, s-a stins din viață armatorul Corneliu Idu. Era patronul uneia dintre cele mai vechi companii de shipping din ţară.

El a fost cel care i-a sprijint la începutul carierei pe Simona Halep şi Horia Tecău.

Era internat de trei zile în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și fusese diagnosticat cu COVID-19.

Idu avea 70 ani, fiind născut în anul 1950, la Tuzla. Locuia în Eforie, oraş unde făcuse liceul, apoi urmase Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa (Academia Navală). A absolvit cursurile în anul 1974, ca șef de promoție al Secției Civile – Transport Maritim.

Era căsătorit și avea doi copii, un fiu şi o fiică, dar şi nepoţi.

Foto: Cuget Liber

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cum sărbătoresc preșcolarii și elevii din județul Constanța Ziua Națională a României

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ constănțene celebrează online Ziua Națională a României. În cadrul proiectului județean ”Incursiune în trecutul nostru”, inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, în instituțiile școlare din județ se derulează în această săptămână acțiuni diverse care vin să amintească elevilor, părinților și cadrelor didactice bucuria de a celebra Ziua de 1 Decembrie.

Activitățile se vor desfășura în mediul on-line și se vor finaliza cu montarea unor filmulețe care vor fi postate pe pagina de facebook a Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Proiectul îi implică pe preșcolarii din grădinițele din municipiu și județ, pe elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă, precum și pe tinerii iubitori de istorie. În acest context, activitățile care se vor realiza sunt diverse, pliate pe vârsta și particularitățile individuale ale participanților, după cum urmează:

  • Bucate de sărbătoare – elevii și părinții sunt invitați să realizeze fotografii cu prânzul tradițional de 1 Decembrie din familia lor și să comenteze/ descrie rețete tradiționale românești;
  • Cel mai original drapel – participanții vor fotografia drapelul expus/ afișat/ creat de ei (realizat din hârtie creponată/ pictat, grafică etc.);
  • Eroul familiei mele – elevii și părinții acestora vor avea prilejul de a scrie un text scurt despre o figură emblematică din cadrul familiei lor;
  • Sunt mândru că sunt român pentru că…. – elaborarea unui text care să cuprindă motivele mândriei de a fi român;
  • Să dansăm în culori – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor confecționa ansambluri pe tematica Hora Unirii/ Hora Prieteniei, utilizând diverse materiale;
  • Păpuși în costume tradiționale și Obiecte tradiționale – elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă Maria Montessori Constanța și Delfinul Constanța vor realiza păpuși din linguri de lemn, pe care le vor costuma în ținute tradiționale și vor confecționa obiecte tradiționale, utilizând diverse tehnici: pictură pe sticlă, împâslirea lânii etc.;
  • Bucate românești – liceeni de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Albatros Constanța vor desfășura o expoziție de produse culinare tradiționale realizate de ei, sub îndrumarea cadrelor didactice;
  • Micul 1 Decembrie – preșcolarii din grădinițele constănțene vor realiza lucrări, utilizând tehnici ca: modelajul, pictura, grafică, privind semnificației Zilei de 1 Decembrie.

”Este o reală bucurie faptul că preșcolarii, elevii și cadrele didactice din județul nostru au ales să celebreze Ziua Națională a României în cadrul acestui proiect, iar sărbătorirea online dovedește că mândria de a fi român își găsește expresia în orice condiții, în orice moment al istoriei noastre. Este important ca, în acest context pandemic, mai mult ca oricând, să înțelegem că spiritul românesc înseamnă putere, sacrificiu, compasiune și respect pentru cei de lângă noi.” a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: