Connect with us

Societate

Și avortul e scump în România! Există țări europene unde este interzis!

Maria Ionescu

Publicat

la

Pentru cei mai tineri dintre români este important de precizat că, înainte de anul 1990, avortul în țara noastră era interzis. În anul 1966 se introdusese o lege care interzicea aproape în totalitate întreruperea de sarcină. Cu toate acestea, foarte multe femei apelau la intervenții ilegale, extrem de dureroase și, de multe ori, fatale! Au existat foarte multe românce care și-au pierdut viața în urma încercării de a scăpa de o sarcină nedorită. De-abia la finele anului 1989, pe 26 decembrie s-a reglementat legalizarea avortului. Iar în primul an, adică în 1990, au existat aproape un milion de cazuri de întrerupere de sarcină, în clinicile de stat. Apoi numărul acestora a început să scadă, ajungând la mai puţin de 500.000 – în 1996, sub 200.000 – din 2004, pentru ca în 2008 să fie înregistrate 127.907 cazuri. Cifra totală a întreruperilor de sarcină, din perioada 1990 – 2008 se ridică la 7.259.596.

 Ce se întâmplă în restul țărilor europene?

Deși am trăi cu impresia că în țările europene cu tradiție lucrurile stau altfel decât la noi, nu este chiar așa. Știați că există țări în care avortul este interzis? Dacă habar nu aveați, citiți mai jos și veți afla că în Malta și Iralanda de Nord nu se fac avorturi din motive economice sau sociale. Contează doar sănătatea femeii. În Malta, de exemplu, pe lângă faptul că avortul este interzis, persoanele care încalcă legea pot face închisoare cuprinsă între 18 luni și 3 ani. De asemenea, în Irlanda de Nord s-a schimbat de 5 ori în ultimii 20 de ani legislația privind avortul. Cum în țară este ilegal să se facă o astfel de intervenție chirurgicală, anual peste 6.000 de femei ajung în Marea Britanie și fac avort. Nici în Polonia nu este foarte simplu să scapi de o sarcină nedorită. Aici se poate face avort doar dacă sarcina a apărut în urma unui viol, incest sau dacă fătul are malformații. Dar asta se întâmplă foarte rar. Au fost ani în care în țară s-au făcut doar 3 întreruperi de sarcină la 10.000 de nașteri! Există țări în care avorturile se fac în condiții ceva mai relaxate, cum ar fi: Finlanda, Luxemburg, Spania, portugalia, Marea Britanie. În restul statelor din Uniunea Europeană legislația este mai puțin riguroasă, iar întreruperea de sarcină se poate face la cerere. Aici intră țarile Baltice, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Mai există și țări în care libertățile individuale sunt fundamentale, cum ar fi: Belgia, Olanda, Franta, Suedia, Danemarca, Italia.

Cât costă în țară întreruperea de sarcină?

În România, tarifele percepute în cabinetele private de ginecologie sau în spitalele private ori în cele de stat diferă foarte mult de la o zonă la alta. În spitalele de stat prețul este mai mic decât în rest. Aici pentru o întrerupere de sarcină se plătește în jur de 200 de lei sau chiar 300 de lei. Dar la spitalele private prețul unei astfel de operații diferă între câteva sute de lei și peste 1000 de lei, în funcție de metoda dorită. Dacă tinerele care vor să scape de o sarcină nedorită își imaginează că este ieftin, se înseală amarnic. Mult mai simplu ar fi să folosească metode contraceptive. Dar, din păcate, nici acestea nu sunt foarte cunoscute și folosite în anumite medii. Și nici educația sanitară care ar trebui făcută la nivelul școlilor din România nu este de cele mai multe ori bine făcută. Iar astfel aflăm că zeci de mii de tinere ajung anual la spital pentru a face întrerupere de sarcină. Asta în vreme ce populația țării scade anual. Așadar, soluții sunt, atât mai ieftine cât și mai scumpe. Trebuie doar să existe dorința de a face o treabă civilizată și fără urmări.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

CMSN Constanța. Experiență de neuitat la Clubul de echitație

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Clubul de echitație din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii vă așteaptă să vă înscrieți la Școala de echitație.

Plimbări manej: de luni până duminică, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Intre orele 12.00 și 13.00 este pauză.

Greutatea maximă pentru echitația cu cai este 85 kg.

Manejul de la CMSN Constanţa are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi este deschis pe tot parcursul anului. Echitația de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii se face într-o incintă închisă chiar și pe timpul iernii, dar de primăvara caii și elevii ies în aer liber.

LA CMSN Constanța sunt cai pregătiți și antrenați atât pentru începători cât și pentru avansați.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spitalul Județean Constanța, modernizat cu fonduri europene. Vezi anunțul ministrului Voiculescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății a anunțat pe pagina sa de Facebook că trei spitale din România vor beneficia de fonduri europene . Este vorba despre Spitalul de Urgență ”Sf. Ioan”, București, Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța și Spitalul Municipal de Urgență Roman.
Cele trei unități sanitare vor beneficia în total de proiecte în valoare de 88,5 milioane de lei.
Spitalul Județean din Constanța va fi dotat cu echipamente și aparatură medicală de specialitate, precum și cu materiale sanitare de protecţie, igienizare şi dezinfecţie, în vederea protejării sănătăţii populaţiei de efectele pandemie. Proiectul este în valoare de 36 de milioane de lei finanțare europeană.
Iată postarea integrală a ministrului Vlad Voiculescu:
”Fonduri europene pentru 3 spitale.
Alte trei spitale au semnat contracte cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și a personalului medical din spitalele publice.
Primul proiect „Întărirea capacității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan, București”, va beneficia de 43.9 milioane de lei finanțare. Obiectivul este protejarea personalului medical și a pacienților împotriva infectării cu COVID-19, precum și creșterea capacității celor două unități medicale (spitalul și Maternitatea Bucur din incintă, aceasta fiind unitate suport pentru pacienţii testaţi pozitiv), pentru diagnosticarea și tratarea pacienților infectați. Datorită proiectului va crește capacitatea de diagnosticare, îngrijire și tratament și vor fi achiziționate echipamente de radiologie, imagistică medicală, aparate de ventilație mecanică, defibrilatoare, echipamente specifice Unității de Primiri Urgențe, echipamente specifice activităților de terapie intensivă și sălilor de operație ale spitalului și maternității.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Constanţa va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei finanțare europeană. Spitalul va fi dotat cu echipamente şi aparatură medicală de specialitate, precum şi cu materiale sanitare de protecţie, igienizare şi dezinfecţie, în vederea protejării sănătăţii populaţiei de efectele pandemiei.
Spitalul Municipal de Urgență Roman este beneficiarul unui nou proiect finanțat cu 8,6 milioane lei din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta va asigura dotarea și achiziționarea de echipamente medicale pentru spital, ce vor fi utilizate atât direct pentru pacienții cu COVID-19, cât și pentru tratamentul și îngrijirea pacienților suspecți sau non-COVID. Concret, finanțarea prevede îmbunătățirea capacității de monitorizare și îngrijire a pacienților, în special a cazurilor severe, care necesită internare la terapie intensivă, având în vedere că dotările actuale sunt precare și insuficiente pentru a face față unei astfel de crize sanitare, în special in camera de gardă, ATI, blocul operator, pe secțiile și in compartimentele spitalului.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

A murit Vasile Strat, administrator public al județului Tulcea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Colegii din Consiliul Județean Tulcea deplâng trecerea la cele sfinte a celui care a fost Vasile Strat, administrator public al județului Tulcea.
Un veritabil om de administrație, Vasile Strat a fost, preț de aproape un deceniu, coloana vertebrală a Executivului județean tulcean. În cele patru mandate de consilier județean, unul de vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea și două de administrator public al județului Tulcea, Vasile Strat a fost cel care a gestionat, impecabil, administrarea financiară a județului nostru.
Ambiția, seriozitatea și devotamentul față de administrația publică au fost principalele repere care au definit activitatea domnului Vasile Strat în cadrul Executivului județean.
Apreciat de colegi și de partenerii instituționali, Vasile Strat va rămâne în amintirea tuturor drept un profesionist în domeniu și un om de înaltă ținută morală, întotdeauna alături de oamenii care i-au solicitat ajutorul.
Un om deschis, echilibrat, un bun organizator, Vasile Strat a lăsat multă durere și întristare în rândul celor care l-au cunoscut.
„Este un moment extrem de dificil pentru mine, întrucât astăzi am pierdut nu numai un coleg, dar și un foarte bun prieten. Dincolo de calitățile sale incontestabile din punct de vedere profesional, Vasile Strat a fost întotdeauna un bun prieten, un coleg de încredere, un om sincer și devotat. A fost un OM pentru care administrația era o a doua casă, un om pentru care activitatea în slujba cetățenilor a primat în fața problemelor personale. A fost un om căruia, cu siguranță, îi vom simți lipsa și sprijinul. Dumnezeu să îl odihnească în pace!“, a transmis Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: