Connect with us

Societate

Sindicaliștii APIA cer îndreptarea unei erori, NU solicită majorări salariale

Published

on

apia

Membrii Sindicatului Național APIA doresc uniformizarea salariilor la nivel de agenție și solicită ca salariații din teritoriu să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central. În acest fel, s-ar îndrepta eroarea făcută odată cu aplicarea legii salarizării 153/2017, precizează sindicaliștii APIA.

Ei își manifestă profunda dezamăgire cu privire la blocarea Proiectului de lege PLx 10/2023, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cazul respingerii proiectului de lege, sindicaliștii vor demara proteste pe termen nelimitat.

Trebuie menționat că la momentul actual APIA gestionează peste 100 de scheme de plăți/ măsuri și submăsuri de plată extrem de complexe și că anual, la centrele locale și județene ale agenției se depun circa 850.000 de cereri de plată, cu o suprafață de peste 9 milioane de hectare și țînând cont că structura de personal din cadrul Agenției este mult subdimensionată față de volumul și complexitatea activității instituției, salariații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură se consideră îndreptățiți să solicite continuarea procedurii legislative, cu privire la Plx 10/ 2023.

În cursul anului 2022, conturile APIA au fost alimentate cu suma de 15.824.599.870,41 lei (FEDR/FEGA/FEADR/BN1/BN si Cheltuieli administrative), din care:

  • 95,83 %, respectiv 15.164.103.698,41 lei reprezintă alocare financiară destinată sustinerii/finanţării sectorului agricol, inclusiv sumele virate de AFIR pentru măsurile delegate (FEADR si cofinanțare);
  • 4,17 % respectiv 660.496.172 lei cheltuieli administrative, respectiv:

–  3,44 %, în sumă de 544.247.454 lei – Agenția a asigurat plata integrală a drepturilor salariale pentru 4523 de angajați;

– 0,52 %, în sumă de 81.931.647 lei cheltuielile necesare pentru bunuri și serviciile aferente întreținerii și funcționării institutiei;

– 0,19 %, in sumă de 29.988.757 lei – fonduri alocate pentru finalizarea obiectivelor de investiții demarate, dotări, implementarea în sistemul informatic a tuturor cerintelor impuse de legislația CE privind autorizarea, controlul, plata, contabilizarea și raportarea cheltuielilor;

– 0,03%, alte cheltuieli, în sumă de 4.328.314 lei – fond de handicap.

”Așa cum a fost expus, personalul din teritoriu al agenției beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerința salariaților APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea legii salarizării 153/2017.

Salariații APIA insistă să se înțelegă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenție. În cazul respingerii proiectului de lege în Camera Deputaților, salariații APIA transmit că vor fi dificultăți în derularea optimă a activității, cu consecință iminentă a scăderii absorbției fondurilor europene puse la dispoziția României, precum și proteste conform legii 367/2022, proteste ce le vom desfășura pe perioadă nedeterminată.”, precizează  Biroul Executiv al Sindicatului Național APIA.

Download (PDF, 468KB)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!