Energie&Mediu
SNN primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

Energie&Mediu
Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă

Nuclearelectrica oprește CONTROLAT unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă.
SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat, in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1. Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 16.01.2021, ora 0:00.
Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii si este necesara pentru a permite personalului CNE Cernavoda realizarea lucrarilor de reparatie in conditii de siguranta, dat fiind faptul ca fluidul de lucru (apa demineralizata) este la temperatura si presiune ridicate.
Defectiunea aparuta la circuitul tehnologic clasic al Unitatii 1 si lucrarile de remediere aferente nu au impact advers asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei.
SNN va transmite comunicat de presa dupa finalizarea lucrarilor de remediere, la momentul reconectarii Unitatii 1 CNE Cernavoda la Sistemul Energetic National. (Comunicat de presa Nuclearelectrica)
Comments
Energie&Mediu
Nuclearelectrica își face firmă de gestionare a deșeurilor nucleare de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, are în plan internalizarea activității de gospodărire a deșeurilor radioactive rezultate din operarea centralei, prin înființarea unei firme proprii în acest sens, și estimează că, în acest fel, ar putea face o economie financiară de aproape 7 milioane de euro în 5 ani față de costurile pe care le suportă în prezent plătind un prestator extern. Valoarea contractului se ridică la peste 22 de milioane de euro.
Potrivit unui document al SNN publicat de profit.ro, Mate-Fin SRL utilizează butoaiele metalice puse la dispoziție de centrala Cernavodă, accesează gratuit utilitățile necesare prestării serviciilor, puse la dispoziție de SNN, utilizează laboratorul centralei, asigură contra cost service-ul și piesele de schimb necesare întreținerii preventive și corective a echipamentelor din laboratorul centralei, iar pentru tratarea și condiționarea deșeurilor folosește subcontractori autorizați, cum ar fi companiile Belgoprocess, Studsvik Nuclear, Kinetrics sau Socodei.
În perioada 2015-2019 inclusiv, Mate-Fin SRL a înregistrat un profit.ro cumulat în sumă totală de circa 50 milioane lei. Firma lucrează și pentru alți clienți, inclusiv din domeniul medical, și se mai ocupă cu reparații, instalări, puneri în funcțiune, adaptări funcționale și upgrade-uri pentru o gamă largă de echipamente nucleare și radiologice.
“Costurile previzionate ale continuării activității cu furnizorul, pentru următorii 5 ani, sunt de 15.677.500 euro. În vederea estimării costurilor interne de procesare au fost solicitate și utilizate informații furnizate de centrala nucleară Cernavodă referitoare la cantitatea de deșeuri estimată a fi supusă operațiilor de pretratare și caracterizare, echipamentele și utilajele necesare, resursele umane și materialele de laborator necesare. Astfel, totalul costurilor interne operaționale de procesare, caracterizare și tratare se ridică la 8.918.125 euro. Economia operațională rezultată în cazul internalizării activității de gospodărire a deșeurilor este de 6.759.735 euro pe 5 ani”, scrie în document.
Compania este controlată de Ministerul Economiei, cu peste 82% din capital. Din 2015, Nuclearelectrica are un contract de gospodărire a deșeurilor radioactive cu firma românească Mate-Fin SRL, controlată majoritar și condusă de un inginer constănțean, Ioan Vrânceanu, fost angajat al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele.
Comments
Energie&Mediu
Fum în zona laboratorului chimic al centralei nucleare de la Cernavodă. Ce spune conducerea Nuclearelectrica

Informația potrivit căreia un incendiu la centrala nucleară de la Cernavodă a produs panică. De fapt, termenul de incendiu nu a fost folosit în mod corect, informează conducerea Nuclearelectrica. În realitate, vorbim despre o eliberare de fum în sistemul de ventilație din zona laboratorului chimic.
Iată explicațiile:
“SN Nuclearelectrica SA informeaza ca nu a existat un incendiu la CNE Cernavoda, ci doar o eliberare de fum in sistemul de ventilatie din zona laboratorului chimic. Cauza acestei eliberari de fum a fost un incalzitor electric din sistemul de ventilatie a carui protectie de temperatura ridicata nu a functionat corespunzator. Din acesta cauza izolatia electrica s-a supraincalzit si a generat fum. S-a raspuns conform procedurilor centralei, s-a localizat si s-a remediat. Eliberarea de fum din zona laboratorului chimic nu a afectat sistemele centralei, personalul sau mediul.”
Comments
-
Exclusiv3 săptămâni ago
Ce se întâmplă cu Alternativa Techirghiol – drumul expres care va decongestiona Eforiile
-
Actual2 zile ago
(VIDEO) Acțiune de amploare în mediul rural. Vezi câte amenzi au fost date
-
Actual4 săptămâni ago
Curtea de Apel București: obligativitatea purtării măștii în spatii deschise, ILEGALĂ!
-
Actual3 săptămâni ago
Campania de vaccinare în România, etapa a doua: președintele și parlamentarii, printre cei imunizați anti – covid. Vezi lista completă
-
Actual3 săptămâni ago
Constanța. RAEDPP se alătură campaniei de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19
-
Actual3 săptămâni ago
Un medic din Constanța a murit într-un tragic accident, pe Autostrada A2
-
Administratie3 săptămâni ago
Primăria Constanța vine cu precizări privind campania de vaccinare în municipiu împotriva COVID-19
-
Actual4 săptămâni ago
IPJ Constanța scoate la concurs posturi pentru Biroul Protecția Animalelor
Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login