Politica

Sondaj CURS: Iohannis câștigă detașat al doilea mandat. Cât au Dragnea și Tăriceanu în intenția de vot

mai 21, 2018 Mihaela Tîrpan

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) lansează un studiu de tip Omnibus pentru urmărirea tendințelor politice și sociale din România. Conform sondajului, 61% dintre respondenți au o opțiune de vot cristalizată pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în primul tur președintele Klaus Iohannis ar câștiga cu 39%, un scor mult mai mare decât a avut la primul tur la alegerile din 2014, atunci când a obținut 30,4%.

Din partea PSD, sondajul CURS l-a măsurat pe Liviu Dragnea, liderul partidului, chiar dacă social democrații nu și-au anunțat candidatul pentru funcția de la Cotroceni. Astfel, conform rezultatelor sondajului CURS, dacă Liviu Dragnea ar intra în această cursă, în primul tur la prezidențiale ar obține 22%. Cu acest rezultat, Dragnea este sub scorul partidului. Tot un sondaj CURS a prezentat PSD cu 39% în intenția de vot pentru viitoarele alegeri.

Din partea ALDE, sondajul CURS l-a măsurat pe Călin Popescu Tăriceanu, cel care ar obține 22%, la egalitate cu Dragnea. De precizat că nici ALDE nu și-a anunțat candidatul pentru președinție. Recent, la Constanța, Tăriceanu a vorbit despre acest aspect. Liderul ALDE a spus atunci că este mult prea devreme anunțul candidatului pentru alegerile prezindețiale. Și în cazul acesta, Tăriceanu are cu mult mai mult decât intenția de vot a partidului pe care îl reprezintă. Tot CURS îi clasează pe cei de la ALDE cu 8%.

Alți candidați au șanse minime la prezidențiale. Astfel, Dacian Cioloș, liderul Mișcare România Împreună, ar obține 4%, în timp ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar obține 3%. Totodată, din partea PMP a fost măsurat Eugen Tomac, cel care ar obține 2%.

Conform sondajului CURS există spațiu pentru un nou candidat, care ar putea intra în această cursă. 8% dintre repondenți ar prefera un alt candidat, nu cei aflați pe listă.

Studiul a avut loc în perioada 27 aprilie – 8 mai. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% în la un nivel de încredere de 95%.

Comments

comments