Connect with us

Politica

Sondaj SOCIOPOL: PSD trece de 50%, Iohannis și Ponta înregistrează scăderi abrupte

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Conform datelor publicate într-un sondaj al Sociopol, PSD a câștigat la pas alegerile parlamentare din 2016 și în ciuda convulsiilor care au avut loc în primele opt luni de guvernare, domină în continuare scena politică, reușind să atingă pragul psihologic de 50%. La capitolul încredere, remarcăm că președintele Klaus Iohannis și fostul premier Victor Ponta înregistrează scăderi abrupte, în special Victor Ponta, după plecarea din PSD, conform Stiripesurse.ro.

PSD evoluează în jur de 50%, în continuare liderul incontestabil al preferințelor politice ale românilor. CONSTANT

PNL își consolidează revenirea spre 30%, după ce mai tot începutul anului a evoluat în jur de 20%. RECUPERARE

USR își revine spre 7%, după ce în 2017 a cunoscut o evoluție oscilantă: când peste 10%, în primăvară, în perioada protestelor, când semnificativ sub 5%, în vară, probabil ca dezamăgire post-demonstrații. EVOLUȚIE OSCILANTĂ

ALDE cunoaște o evoluție relativ constantă, în jurul lui 5%, când ușor sub acest prag, când ușor peste el. CONSTANT

UDMR continuă și el evoluția constantă, în jurul lui 5%. CONSTANT

PMP în scădere, din ce în ce mai bine definit sub pragul de 5%. SCĂDERE

Pe termen scurt, ultima lună, evoluții relativ constante, fără variații semnificative, în cazul liderilor politici autohtoni. Pe termen mediu, ultimele trei luni, reveniri la liderii importanți (Firea, Iohannis, Dragnea, Tudose, Tăriceanu) după tensiunile politice de la începutul verii.

Singurele eroziuni bine definite pe termen mediu: Ponta, Isărescu, Cioloș Dintre cei cinci lideri politici internaționali măsurați, Angela Merkel este de departe favorita românilor, cu 27% încredere, la nivel comparabil cu al celor doi principali lideri politici autohtoni ai momentului, Firea și Iohannis.

Temele de preocupare ale românilor care se concretizează în recomandări de priorități guvernamentale țin preponderent de domeniul dezvoltării, îndeosebi în aspectele sale economice și al echității sociale: locuri de muncă, pensii, salarii, reindustrializare, creșterea economică, infrastructură, agricultură.

Temele sociale ce însoțesc acest spectru de nevoi de dezvoltare economică sunt cele privind creșterea pensiilor, construcția celor opt spitale regionale și (în mai mică măsură) readucerea în țară a românilor plecați în străinătate.

Reducerea taxelor, continuarea luptei anticorupție, reintroducerea stagiului militar obligatoriu ori desecurizarea societății reprezintă teme de preocupare mai redusă pentru societatea românească.

Comments

comments

Politica

Mesajul consilierului județean Marian Crușoveanu de Ziua Armatei Române

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul județean Marian Crușoveanu, alături de mai mulți colegi din PNL, a depus astăzi o coroană de flori în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Cu această ocazie, liderul liberal a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Armate Române.

„Alături de colegii mei, Bogdan Bola și George Niculescu, am depus, astăzi, o coroană de flori, în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Ziua Armatei este, pentru noi toți, un prilej prin care glorificăm sacrificiul militarilor pentru păstrarea independenței și a integrității naționale. Ne înclinăm, cu respect și prețuire, în fața militarilor români, care, prin sacrificiul lor, poartă cu mândrie drapelul, în teatrele de operațiuni, îndeplinind, cu profesionalism și dăruire, misiunile încredințate. Libertatea, idealul național și integritatea națională au fost îndeplinite, cu prețul sacrificiului ostașilor români. Cu ocazia Zilei Armatei, urez militarilor români și tuturor celor care activează în domeniul militar, la mulți ani și felicitări pentru devotamentul față de țară!“, a declarat Marian Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Val de demisii din PSD Constanța. Viceprimarul Babu și directorul CT Bus Bogdan Niță au plecat din partid

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Continuă valul de demisii din PSD Constanța. După plecarea lui Făgădău, alți doi membri importanți vor pleca. Este vorba de viceprimarul Dumitru Babu, directorul CT Bus Constanța, Bogdan Niță, dar și fostul consilier local Valentin Gabriel Pârvulescu.

„E doar decizie pur personală. Nu e ca un afront sau viscerală. Nu plec pentru a mă înscrie în alt partid.“, a declarat Bogdan Niță pentru Ordinea.ro.

Potrivit unor surse, din PSD Constanța au plecat peste 20 de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: