Connect with us

Energie&Mediu

Soțul primăriței din Grădina își face pădure în aria naturală protejată de la Cheile Dobrogei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Un proiect de-a dreptul inedit se va afla mâine în atenția specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului din Constanța. Este vorba de împădurirea unor parcele agricole, cu soluri degradate, aflate în bună parte în cuprinsul ariilor naturale protejate Cheile Dobrogei și Recifii Jurasici Cheia. Inițiativa îi aparține omului de afaceri Ion Iacobici, soțul primăriței din comuna Grădina. ÎntreprindereaIndividuală Iacobici V. Ion a întocmit un memoriu în vederea obținerii avizelor necesare pentru a împăduri 105,27 de hectare de teren. Investiția afectează 31 de parcele distincte, grupate în 19 blocuri fizice răspândite în jurul comunei Grădina. Așadar, dacă proiectul va fi avizat favorabil, nu se va înființa o pădure mare, ci 19 păduri mai mici. 51 de hectare din suprafața propusă spre împădurire se află în cuprinsul ariei naturale protejate Cheile Dobrogei, iar 4 hectare în cuprinsul ariei Recifii Jurasici Cheia (o zonă unde s-au descoperit, în trecut, 80 de specii fosile din perioada jurasicului, dar și un molar de Homo Sapiens Fossilis). Trebuie să menționăm că parcelele propuse pentru împădurire, deși se află în mare parte în cuprinsul celor două arii naturale protejate, au toate destinație agricolă, au fost intens cultivate în trecut și datorită caracterului secetos al zonei se află în diverse stadii de degradare a solurilor. Din acest punct de vedere, introducerea lor în circuitul forestier reprezintă o măsură de ameliorare și de refacere ecologică, demnă de toată lauda. Pe de altă parte, Ion Iacobici este cel mai important cultivator de terenuri agricole din Grădina, astfel că investiția sa în împădurire are nu doar scopuri ecologice. El vizează un efect pozitiv pe care pâlcurile de pădure le-ar putea genera asupra celorlalte terenuri agricole pe care le lucrează în comuna sa. În primul rând, împădurirea schimbă, în timp, direcția curenților atmosferici și generează un climat mai blând, ba chiar și speranța unei schimbări a regimului de umiditate. În al doilea rând, beneficiile perdelelor forestiere pentru agricultură sunt prea cunoscute ca să le mai descriem aici. În sfârșit, la o maturitate preconizată la 5-7 ani a speciilor plantate, apare posibilitatea exploatării culturii de masă lemnoasă, ceea ce conferă investiției o nouă valență profitabilă. Potrivit memoriului publicat pe site-ul APM Constanța, pe terenurile propuse urmează să se planteze stejari brumării, tei, plopi negri, ulmi, frasini și diverși arbuști.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: