Connect with us

Actual

Spectacole de teatru în incinta Planetariului din Constanța (Proiect)

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Investițiile în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii continuă. Directorul instituției, doctorul Adrian Bîlbă, declară la finalul lunii trecute că Planetariul din cadrul CMSNC se află în lista priorităților din perioada următoare, astfel încât investiții importante sunt pe cale să fie demarate. Este vorba despre accesarea de fonduri europene prin care Planetariul din Constanța să fie modernizat cu un proiector care să redea cu acuratețe bolta cerească. Până când acest proiect va fi implementat, un alt proiect urmează a fi pus în aplicare. Recent, directorul Bâlbă a discutat cu un regizor posibilitatea desfășurării de spectacole de teatru în interiorul Planetariului din Constanța.

“La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii nu este numai Delfinariu și avem și Planetariu și fiindcă am fost criticați că este mic că sunt alte planetarii mai mari în țară, avem un proiect european, sperăm să avem întâietate dacă îl accesăm, suntem în fața a doua. Până atunci, vom putea face și altceva la Planetariu. Vă prezint un tânăr regizor, Daniel Chirilă, un om cu niște idei extraordinare și care a venit cu o propunere pentru Planetariu”, a spus directorul CMSNC.

La rândul său, regizorul Daniel Chirilă explică faptul că în punerea în scenă a spectacolului de teatru vor fi folosite decorurile și tehnologia deținute de Planetariu și se dorește a fi puse în scenă piese vechi de teatru, folosindu-se tehlonologia modernă.

“Ne propunem, alături de Georgiana Rusu și Sebi să facem un spectacol de teatru în Planetariu folosindu-ne de tehnologia de acolo, de proiecție, de univers, să recreem pornind de la un scenariu clasic – de la Visul unei nopți de vară, de la Steaua fără nume – un spectacol modern, cu universul, cerul, un spectacol multimedia care va aborda un cadru special. Toate acestea le vom propune la Administrația Fondului Național în martie anul viitor. Este un proiect amplu, cu mai multe reprezentații”, explică regizorul Daniel Chirilă.

Mai multe informații, în video:

Comments

comments

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari urmărit internațional pentru furt calificat comis în Olanda

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracțiuni ce ar fi fost comise pe teritoriul Olandei. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La data de 17 septembrie a.c., poliţişti de investigații criminale au depistat un bărbat, de 24 de ani, din Năvodari, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile olandeze.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă comisă în orașul Leidschendam din Olanda.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând a fi predat autorităţilor olandeze în vederea executării pedepsei cu închisoarea.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: