Connect with us

Actual

Spectacole de teatru în incinta Planetariului din Constanța (Proiect)

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Investițiile în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii continuă. Directorul instituției, doctorul Adrian Bîlbă, declară la finalul lunii trecute că Planetariul din cadrul CMSNC se află în lista priorităților din perioada următoare, astfel încât investiții importante sunt pe cale să fie demarate. Este vorba despre accesarea de fonduri europene prin care Planetariul din Constanța să fie modernizat cu un proiector care să redea cu acuratețe bolta cerească. Până când acest proiect va fi implementat, un alt proiect urmează a fi pus în aplicare. Recent, directorul Bâlbă a discutat cu un regizor posibilitatea desfășurării de spectacole de teatru în interiorul Planetariului din Constanța.

“La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii nu este numai Delfinariu și avem și Planetariu și fiindcă am fost criticați că este mic că sunt alte planetarii mai mari în țară, avem un proiect european, sperăm să avem întâietate dacă îl accesăm, suntem în fața a doua. Până atunci, vom putea face și altceva la Planetariu. Vă prezint un tânăr regizor, Daniel Chirilă, un om cu niște idei extraordinare și care a venit cu o propunere pentru Planetariu”, a spus directorul CMSNC.

La rândul său, regizorul Daniel Chirilă explică faptul că în punerea în scenă a spectacolului de teatru vor fi folosite decorurile și tehnologia deținute de Planetariu și se dorește a fi puse în scenă piese vechi de teatru, folosindu-se tehlonologia modernă.

“Ne propunem, alături de Georgiana Rusu și Sebi să facem un spectacol de teatru în Planetariu folosindu-ne de tehnologia de acolo, de proiecție, de univers, să recreem pornind de la un scenariu clasic – de la Visul unei nopți de vară, de la Steaua fără nume – un spectacol modern, cu universul, cerul, un spectacol multimedia care va aborda un cadru special. Toate acestea le vom propune la Administrația Fondului Național în martie anul viitor. Este un proiect amplu, cu mai multe reprezentații”, explică regizorul Daniel Chirilă.

Mai multe informații, în video:

Comments

comments

Actual

Zeci de cai au fost abandonați pe câmp, în apropiere de Techirghiol

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În jur de 40 de cai abandonați, nemâncați, slabi și bolnavi – unii morți deja – au fost descoperiți pe un câmp din apropierea lacului Zarguzon, lângă Techirghiol.
Descoperirea acestor animale a fost făcută publică pe pagina oficială de Facebook a rapper-ului Puya, care a scris:
”Am primit clipul ăsta de la o persoană care m-a rugat să o ajut să facă situația cât mai cunoscută. În Techirghiol, pe marginea lacului Zarguzon, peste 40 de cai sunt ținuți legați în frig și în mizerie, fără mâncare și mulți dintre ei se îmbolnăvesc și mor. Autoritățile n-au făcut nimic până acum, dar poate dacă distribuim cât mai mulți o să se sesizeze cineva și o să-i ia de acolo, de unde sunt condamnați la moarte sigură.”
Și voluntarii organizației Kola Kariola s-au implicat:
„Cu siguranță, imaginile cu cei 40 de cai abandonați, nemâncați, legați, unii morți în râpe, v-au șocat pe toți. Nu o dată v-am spus că aceste animale au un înger păzitor care dorește să rămână anonim. La această oră, la fața locului este Poliția și reprezentați ai DSV. Tot îngerul păzitor anonim încearcă relocarea tuturor cailor într-un loc sigur după care noi, ong-urile va trebui să intervenim și să preluăm câți se poate dintre ei”.
Autoritățile s-au autosesizat și au intervenit.  La această oră, în zonă se află reprezentanți ai IPJ  Constanța și DSVSA Constanța.
”La această oră, polițiștii constănțeni se află la fața locului și efectuează verificări în vederea stabilirii situației de fapt. Starea fiecărei cabaline este evaluată împreună cu reprezentanți ai DSVSA Constanța. Urmează ca la finalizarea verificărilor sa fie luate măsurile legale care se impun.”, a precizat Andreea Iliescu, purtător de cuvînt al IPJ Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cod galben de vânt puternic. Manevrele în portul Midia, oprite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Județul Constanța se află sub cod galben de vânt puternic cel puțin până la ora 11.00. Potrivit meteorologiolor, sunt intensificări ale vântului, cu rafale de 55-65 km/h.

De asemenea, centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza vântului puternic, au fost oprite manevrele în portul Midia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Unirea Principatelor Române, celebrată la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, militarii din Forţele Navale Române participă duminică, 24 ianuarie, la ceremoniile organizate în garnizoanele Constanța, Brăila și Tulcea. La Constanța, marinarii militari vor fi prezenți la ceremonia care va avea loc în Piața Ovidiu, începând cu ora 11.00. La ceremonii vor participa, printre alții, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu, precum și consilierii personali ai primarului.

„Actul istoric, realizat la 24 ianuarie 1859 prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza la conducerea celor două Principate Române, a marcat începutul evoluției României moderne, iar armata era considerată de autoritățile Moldovei și Valahiei instituția menită să contribuie la dobândirea independenței și să garanteze existența viitoare a noului stat. Pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apărarea națională a reprezentat o preocupare cardinală și, în scurt timp, a inițiat procesul de unificare organizatorică a armatelor celor două Principate, acest lucru reprezentând primul pas către unirea definitivă a țărilor surori.“, notează Statul Major al Forțelor Navale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: