Conecteaza-te cu noi

Societate

Speranța în lupta contra COVID-19 vine de la un laureat al premiului Nobel

Published

on

Biofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013 și profesor al Universității Stanford, este una din figurile care dă asigurări omenirii că răspândirea coronavirus este pe un trend descendent și afirmă că această criză mondială se va sfârși curând.

”Virusul este în criză și contrar previziunilor sumbre, răspândirea acestuia se va opri.”, spune Michael Levitt într-un interviu acordat vineri pentru calcalistech.com.

Prognozele lui Levitt s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu data 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.

„Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendința s-a schimbat. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție.”

Pe baza diminuării numărului de cazuri de infecție și decese, virusul va dispărea probabil din China până la sfârșitul lunii martie. Inițial, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta, în medie, 2,2 persoane pe zi – creșterea exponențială care putea duce la dezastru. Dar numărul de noi infecții zilnice este acum aproape de zero. E ca și cu ratele dobânzilor bancare: chiar dacă aceasta continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar crește mai încet. Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriați. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape.

Există mai multe motive pentru care susțin acest lucru. Carantina face diferența, dar există și alți factori, la locul de muncă de exemplu..Știm că în China era carantină aproape totală, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, existau toate șansele ca toată populația să se fi infectat, însă acest lucru s-a întâmplat doar pentru 3 la sută dintre locuitori. Chiar și pe nava de croazieră Prințesa Diamantului, rata infecției nu a fost mai mare de 20%, ceea ceînseamnă că multe persoane sunt imune în mod natural la virus.

Advertisement

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, dar spun că numărul mare al celor infectați este consecința unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în China, Franța sau Spania. Mai mult, italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși.

China a făcut eforturi mari în acest sens și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului. Aici, numărul de noi infecții va ajunge în curând la zero, iar în Coreea de Sud se întrevede deja sfârșitul crizei.

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani.

Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din rata de mortalitate o reprezintă persoanele de peste 65 de ani. De ani de zile, de exemplu, gripa face ravagii în SUA. În 2017, au murit de trei ori mai mulți oameni decât acum, și, totuși, nu s-a intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. “, a încheiat laureatul premiului Nobel.

Sursa: www.calcalistech.com, site afiliat al Calcalist, cel mai important ziar financiar israelian.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions