Conecteaza-te cu noi

Administratie

Statuile Regelui Carol I, Împăratului Constantin cel Mare și scriitoarei Cella Serghi, amplasate în mai multe zone din Constanța

Published

on

Primăria Constanta readuce în atenție proiectul de realizare și amplasare a unor noi monumente în municipiu cu intenția de a pune în valoare o perioadă istorică, în egală măsură amplă și semnificativă a cetății Tomis.

„Ținând cont de opiniile exprimate ale părților interesate referitoare la proiectului menționat și de diversele puncte de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice, vă prezentăm în continuare propunerile de amplasare urbanistică și estetică a monumentelor selectate de comisia de specialitate.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I va fi amplasată în fața Palatului Regal pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri.

Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termenele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, pontențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic.

Advertisement

Statuia scriitoarei Cella Serghi va fi amplasată în mărime naturală pe esplanadă în zona de promenadă în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinolui. Argumente principale privind locația: efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale “Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței.

Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C.Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu va fi amplasat în mărime naturală în zona de bifurcație a bulevardului Tomis la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumente principale privind locația: deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică.

La acestea se adaugă:

Relocarea statuii „Lupoica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argument principale privind locația: realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu Mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului.

Personalitățile propuse și aduse în atentia publicului s-au evidentiat prin importante contributii politice, militare, administrative si artistice.

Advertisement

Pentru stabilirea amplasamentelor s-a tinut cont de zona istorică, fezabilitate, semnificație și prezența în vecinatate a unor obiective turistice, edificii sau împrejurimi care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.“, informează Primăria.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions