Connect with us

Politica

Stelian Ion bagă bățul prin gardul PNL: „Salut gestul lui Muhscină de a demasca înțelegerile subterane din partid“

Publicat

la

Candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Constanța lansează un atac dur la adresa conducerii PNL Constanța, pe care o acuză că a pus mai presus interesele personale decât interesul de a elimina PSD de la conducerea municipiului Constanța și a județului. Mai mult decât atât, Stelian Ion critică PNL și pentru „alegerile defectuoase“ în ceea ce privește candidații pentru Primăria Constanța și Consiliul Județean, pe care îi consideră „politicieni expirați“.

Alegerile locale din această toamnă reprezintă o șansă istorică de a scăpa municipiul și județul Constanța de PSD și de tot ce înseamnă această cangrenă a corupției, hoției și incompetenței în administrația publică. Conștient de importanța acestui moment am militat cu toată energia pentru coagularea forțelor de dreapta din Constanța pentru ca Felix Stroe, Decebal Făgădău, Horia Țuțuianu și gașca lor pesedistă să plece acasă. Pentru noi, USR PLUS, este clar că actuala conducere a PNL Constanța nu achiesează la acest proiect politic de a uni forțele de dreapta, și cu părere de rău constatăm chiar rea voință și agresivitate în ceea ce ne privește, după cum lesne s-a putut constata din pozițiile publice ale liderilor PNL Constanța. Pentru noi nu este un capăt de drum, ba din contră. Mergem mai departe și mai determinați ca niciodată. Vedem însă că există și oameni curajoși și de caracter în PNL, oameni care nu se tem să spună lucrurilor pe nume atunci când politicul deraiază de la regulile corectitudinii și transparenței. Salut în acest sens gestul vicepreședintelui PNL Constanța, George Muhscină, de a demasca public înțelegerile subterane din partid, acesta acuzând în mod deschis „înțelegerile” și „cooperativele” din PNL și PSD care lucrează cot la cot pentru a-i păstra pe Făgădău, Țuțuianu și Felix Stroe la putere. Este un act de curaj și dovada clară că membrii PNL nu pot fi captivi la nesfârșit deciziilor de partid care nu-i reprezintă și nu le face cinste. De-a lungul timpului am avut un dialog bun cu unii dintre liberalii constănțeni iar pe alții i-am apreciat, fără a avea o comunicare directă. USR PLUS și PNL chiar am promovat un proiect comun referitor la bugetarea participativă, la care au lucrat membrii ambelor formațiuni. Oameni precum Adriana Arghirescu, Mihaela Andrei, Bogdan Bola, Bogdan Barață, Costin Avătavului și alții au fost și pot fi parteneri de dialog valoroși, cu care sunt convins că vom putea face o echipă bună pe viitor, indiferent de poziționarea fiecăruia în campania electorală.

Ne-am fi dorit pentru municipiul Constanța și pentru județul Constanța o echipă tânără și puternică, un tandem PNL USR-PLUS care să pună în valoare tânăra generație și cu care să spulberăm PSD-ul. Conducerea PNL nu a vrut. Pentru unii lideri din PNL au fost mai importante jocurile politice, aducerea în față a unor politicieni expirați. Să promovezi în anul 2020 un personaj politic obscur, îmbogățit din contracte cu statul, cu prietenii strânse cu pesediștii, precum Mihai Lupu, este o jignire la adresa tuturor oamenilor de dreapta. Să propui pentru primăria Constanța exact varianta care are a pierdut alegerile în 2016 în fața unor candidați slabi și nu a dovedit nimic ca parlamentar este o eroare gravă. Să te pui la masă cu o persoană condamnată penal pentru a mai ciupi niște voturi de la o minoritate etnică este scandalos. Să susții candidatura unor persoane trimise în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni este o lipsă de respect la adresa alegătorilor de dreapta, o abandonare a valorilor liberale. Cred în puterea exemplului și în onoare și de aceea cred că alături de liberalii adevărați, indiferent de partidul din care fac parte vom putea pune în mișcare cât de curând proiectul de coalizare a dreptei în județul Constanța. Alături de adevărații oameni de dreapta sunt convins că ne vom putea croi drum prin încrengătura de interese, abuzuri și trădări prin care PSD dorește să controleze în continuare Constanța“, a spus Stelian Ion.

Comments

comments

Politica

Senatorul Felix Stroe: PSD este total împotriva vânzării PE NIMIC a ultimelor companii de stat profitabile

Publicat

la data de

Scris de

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, senatorul social democrat Felix Stroe explică absența colegilor săi de partid de la sesiunea extraordinară a Parlamentului. Stroe susține că social democrații nu susțin “aberația Guvernului Cîțu” privind vânzarea companiilor de stat.

“Autoritățile locale trebuie spriinite, însă nu în acest mod”, transmite senatorul Stroe.

De asemenea, tot pe Facebook senatorul PSD de Constanța le amintește românilor că “PSD a lăsat 5,4 mld de euro în trezorerie, dar împrumuturile făcute de Gvernul Cîțu au depășit 50 mld de euro“.

Iată mesajul complet:

“DESPRE ABSENȚA SENATORILOR PSD LA SESIUNEA EXTRAORDINARĂ:
Nu acceptăm ca, prin votul senatorilor noștri, să validăm aberația guvernului Cîțu, privind vânzarea companiilor de stat. Autoritățile locale trebuie sprijinite, însă nu în acest mod!
Ordinea de zi, având ca unic proiect Legea ce vizează împrumuturile din Trezorerie a primăriilor, are ca sursă de finanțare tocmai privatizările companiilor de stat profitabile!?
PSD este total împotriva vânzării pe nimic a ultimelor companii de stat profitabile și susține preluarea exemplului statelor europene dezvoltate (Germania, Polonia) care au interzis această vânzare, mai mult au demarat o acțiune de redobândire a activelor aflate în proprietatea altor entități juridice.
Deși PSD a lăsat 5.4 mld Euro in trezorerie, împrumuturile făcute de guvernul Cîțu au depășit 50 mld Euro.
Este inacceptabil ca guvernul să nu găsească 120 mil Euro fără să pună în pericol companiile profitabile la care statul, deci romanii, este acționar!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Stelian Ion îi dă replica lui Klaus Iohannis: „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, sare la gâtul lui Klaus Iohannis, după criticile președintelui față de activitatea liderului USR-PLUS la ministerul pe care îl conduce. Stelian Ion a precizat că a propus soluţii coaliţiei pentru a debloca situaţia privind proiectul de desfiinţarea a SIIJ şi anume ca „la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală”.

„Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale – Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția.

Desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției.

Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură.

Legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021. Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).

Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.

Nu trebuie să uităm că SIIJ a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline. De aceea, am declanșat procedura de selecție pentru posturile vacante de procurori cu funcții de conducere la DNA și DIICOT, la finalul căreia să poată fi numită o echipă de conducere stabilă, pe baza avizului Secției pentru procurori a CSM.

În privința legilor justiției, chestiunile esențiale aflate în discuție vizează procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt (în sensul diminuării factorului politic, în acord cu programul de guvernare, recomandările GRECO și ale Comisiei Europene), prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM. Aceste subiecte  foarte importante sunt încă în negociere și nu am căzut deocamdată la un acord.

Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, am propus, de asemenea, o nouă soluție: o procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM. Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial. De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate.“, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectificarea bugetară. Ministerul Muncii pierde cei mai mulți bani. Cine primește în plus

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Cîțu se pregătește de marea rectificare bugetară, așteptată de toate autoritățile, locale și centrale. Cele mai multe fonduri suplimentare le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Finanțelor și cel al Dezvoltării. În schimb, Ministerul Muncii va pierde 2,7 miliarde de lei, potrivit draftului proiectului de rectificare, citat Hotnews și News.ro.

Rectificarea bugetară ar putea fi una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli.

Cele mai mari creșteri vor fi înregistrare la:

Ministerul Sănătății: +3,5 miliarde lei

Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: +3 miliarde lei

Ministerul Dezvoltării: +1,84 miliarde lei

Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene: +760,1 milioane lei

Minsterul Energiei: +650,5 milioane lei

Ministerul Mediului: +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor: +322,6 milioane lei

Tăieri vor avea loc de la:

Ministerul Muncii: – 2,78 miliarde lei,

Curtea de Conturi: -10 milioane lei

Senat: 3,9 milioane lei

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu primesc bani în plus la rectificarea bugetară.

„Cer responsabilitate și performanță de la toți miniștrii. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor.“, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: