A fost mare fast ieri la inaugurarea spitalului modular din Constanța. Deși nu a fost nicio tăiere de panglică, așa cum anticipam în urmă cu câteva zile, Chițac și compania au prezentat evenimentul ca fiind cea mai mare realizare în domeniul medical în ultimii 40 de ani în Constanța. O mare realizare care are, însă o durată de viață limitată, de cel mult 15 ani. Specialiștii în medicină spun că, potrivit documentelor, după 5 ani trebuie făcută o evaluare a construcției. Nu e o construcție în sensul adevărat al cuvântului, ci de niște containere care au fost asamblate. Pentru că este vorba de foarte mult fier, evident, acest spital modular nu poate funcționa mai mult de 15 ani.
Printre cei care le transmit lui Chițac și compania să ia o gură de aer și să revină cu picioare pe pământ din entuziasmul lor se numără și liderul USR Constanța, deputatul Stelian Ion.
„A trecut momentul ultra-festiv regizat de primarul Vergil Chițac la inaugurarea spitalului modular din Constanța, să punem puțin lucrurile în ordine. Noua construcție, despre care Chițac spune că este primul spital public „ridicat de la zero”, „într-un timp record”, în „doar 4 luni”, este cea promisă în urmă cu mai bine de 2 ani, după incendiul din octombrie 2021 de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
Atunci, același primar susținea că va fi construit un spital modular care să funcționeze chiar de la începutul anului 2022. Suntem în februarie 2024. Dacă alegerile erau anul viitor, probabil că și spitalul modular era deschis în 2025.
„Se scrie istorie la Constanța!”, a afirmat primarul Chițac, aflat în fruntea alaiului de politicieni prezenți la eveniment.
Este adevărat că în ultimii 40 de ani în nu s-a mai investit în construirea niciunui spital în Constanța. Doar că ce a inaugurat primarul Chițac ieri nu este un spital permanent, ci o construcție modulară, o unitate provizorie, cu termen limitat de funcționare. Specialiștii susțin că poate fi folosit între 5 și 15 ani, nu mai mult.
Tot specialiștii atrag atenția că nu este în regulă că nu se pot deschide ferestrele în secția de copii a acestui spital modular.
Unitatea modulară ar trebui să preia din activitatea Spitalului de Boli Infecţioase până la reabilitarea acestuia. Nici aici nu putem pune bază pe ce declară primarul Chițac. Termenele avansate de primar pentru redeschiderea Spitalului afectat de incendiu au fost de multă vreme depășite.
Chiar și despre reabilitarea integrală, Vergil Chițac afirma că va fi gata în 2023. Acum, ne anunță că anul acesta abia vor începe lucrările.
Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, a anunțat primarul.
Ne întrebăm în mod firesc: dacă un spital modular cu 52 de paturi, secție modernă de ATI, farmacie, laborator și aparatură de ultimă generație a costat 10 milioane de euro, cum se face că înlocuirea unui gard de la Cimitirul central costă aproape 3,6 milioane de euro? Înțelegeți, dle primar, unde e problema?
Și să nu uităm că Vergil Chițac este același primar care a pierdut finanțarea din PNRR pentru un spital de pediatrie în Constanța, acceptând senin ca investiția să fie tăiată de ministrul Rafila.“, spune Stelian Ion.