Connect with us

Politica

Stelian Ion: „Raportul Departamentului de Stat al SUA reflectă tabloul deteriorat al respectării libertății de exprimare“

Published

on

Fostul ministru al Justiției, deputatul constănțean Stelian Ion comentează Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului. El remarcă cu îngrijorare faptul că atacurile la adresa jurnaliștilor arată cât de mult s-a deteriorat respectarea libertății de exprimare în România.  Dacă raportul ar fi analizat și primele luni din acest an, situația ar fi și mai gravă: nu sunt îmbunătățiri, ci regrese periculoase, spune Stelian Ion.

„Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, publicat astăzi, reflectă tabloul tot mai deteriorat al respectării libertății de exprimare, în cazul jurnaliștilor, dublat de o impunitate tot mai evidentă în rândul poliției. Dacă raportul ar fi analizat și primele luni din acest an, situația ar fi și mai gravă: nu sunt îmbunătățiri, ci regrese periculoase.

Experții Departamentului de stat menționează cazuri în care poliţia şi jandarmeria au comis abuzuri, inclusiv folosind forța și bătaia, și subliniază că ofițerii de poliție și jandarmii care le-au comis au fost exonerați de răspundere. Cazul Gavriș, adjunct al șefului Poliției București, care a fost supravegheat în condiții încă neclarificate pe deplin, prin ordin al unor oficiali ai Ministerului de interne este, de asemenea, amintit.

Este imaginea unei structuri de forță care își acoperă ilegalitățile, în timp ce sistemul intern de protecție se consolidează tot mai mult.

În dreptul domeniului condus de atâta vreme de Lucian Bode sunt mai multe bile negre, pentru care ministrul ar trebui să anunțe rapid măsuri de remediere sau să își dea demisia. Independenţa şi imparţialitatea judecătorilor nu au fost respectate complet, iar SIIJ nu a fost desființată – sunt alte concluzii ale Departamentului de stat, suprapuse peste imaginea unui stat în care corupţia şi utilizarea incorectă a fondurilor publice au fost larg răspândite.

De la mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor partidelor şi patronilor, până la îngrădirea accesului la informaţiile de interes public, toate sunt elemente majore de limitare a libertății presei, menționate de Departamentul de Stat.

Raportul a reținut și şantajarea şi ameninţarea cu moartea la adresa jurnalistei Emilia Şercan de către foștii șefi ai Academiei de Poliţie, pentru că a scris despre cazuri de plagiat în tezele de doctorat coordonate de instituție.

În loc să pună stavilă unor astfel de derapaje, au trecut la un nivel superior : jurnalista Emilia Șercan este ținta unei operațiuni de kompromat, în care sunt rostite nume de ofițeri de poliție, după ce a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Ciucă are elemente plagiate. La cum se militarizează totul, este evident că următoarele evaluări ale Departamentului de Stat vor fi și mai dure. Așa cum vor fi și cele ale Comisiei Europene, când aceasta va constata că independența magistraților este afectată de un mecanism de control numit de un CSM nereformat, că magistrații sunt propuși spre excludere din profesie pentru postări pe rețele sociale și delicte de opinie, că la Inspecția judiciară toată puterea este încă în mâinile unui singur om, al cărui mandat a fost prelungit politic. Un declin vizibil și de rău augur.“, a spus Stelian Ion.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta