Connect with us

Politica

Stelian Ion: „Raportul Departamentului de Stat al SUA reflectă tabloul deteriorat al respectării libertății de exprimare“

Publicat

la

Fostul ministru al Justiției, deputatul constănțean Stelian Ion comentează Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului. El remarcă cu îngrijorare faptul că atacurile la adresa jurnaliștilor arată cât de mult s-a deteriorat respectarea libertății de exprimare în România.  Dacă raportul ar fi analizat și primele luni din acest an, situația ar fi și mai gravă: nu sunt îmbunătățiri, ci regrese periculoase, spune Stelian Ion.

„Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, publicat astăzi, reflectă tabloul tot mai deteriorat al respectării libertății de exprimare, în cazul jurnaliștilor, dublat de o impunitate tot mai evidentă în rândul poliției. Dacă raportul ar fi analizat și primele luni din acest an, situația ar fi și mai gravă: nu sunt îmbunătățiri, ci regrese periculoase.

Experții Departamentului de stat menționează cazuri în care poliţia şi jandarmeria au comis abuzuri, inclusiv folosind forța și bătaia, și subliniază că ofițerii de poliție și jandarmii care le-au comis au fost exonerați de răspundere. Cazul Gavriș, adjunct al șefului Poliției București, care a fost supravegheat în condiții încă neclarificate pe deplin, prin ordin al unor oficiali ai Ministerului de interne este, de asemenea, amintit.

Este imaginea unei structuri de forță care își acoperă ilegalitățile, în timp ce sistemul intern de protecție se consolidează tot mai mult.

În dreptul domeniului condus de atâta vreme de Lucian Bode sunt mai multe bile negre, pentru care ministrul ar trebui să anunțe rapid măsuri de remediere sau să își dea demisia. Independenţa şi imparţialitatea judecătorilor nu au fost respectate complet, iar SIIJ nu a fost desființată – sunt alte concluzii ale Departamentului de stat, suprapuse peste imaginea unui stat în care corupţia şi utilizarea incorectă a fondurilor publice au fost larg răspândite.

De la mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor partidelor şi patronilor, până la îngrădirea accesului la informaţiile de interes public, toate sunt elemente majore de limitare a libertății presei, menționate de Departamentul de Stat.

Raportul a reținut și şantajarea şi ameninţarea cu moartea la adresa jurnalistei Emilia Şercan de către foștii șefi ai Academiei de Poliţie, pentru că a scris despre cazuri de plagiat în tezele de doctorat coordonate de instituție.

În loc să pună stavilă unor astfel de derapaje, au trecut la un nivel superior : jurnalista Emilia Șercan este ținta unei operațiuni de kompromat, în care sunt rostite nume de ofițeri de poliție, după ce a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Ciucă are elemente plagiate. La cum se militarizează totul, este evident că următoarele evaluări ale Departamentului de Stat vor fi și mai dure. Așa cum vor fi și cele ale Comisiei Europene, când aceasta va constata că independența magistraților este afectată de un mecanism de control numit de un CSM nereformat, că magistrații sunt propuși spre excludere din profesie pentru postări pe rețele sociale și delicte de opinie, că la Inspecția judiciară toată puterea este încă în mâinile unui singur om, al cărui mandat a fost prelungit politic. Un declin vizibil și de rău augur.“, a spus Stelian Ion.

Comments

comments

Politica

(Document) Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal. Mai multe impozite urmează să crească

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor a publicat în această seară proiectul de modificare a Codului Fiscal. Acesta prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete, notează Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Proiectul de act normativ propune, de asemenea, revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilităţile fiscale numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 şi pct. 7 din Codul fiscal. În aceste sectoare, se propune scăderea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se vor mai aplica facilităţi fiscale.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Întregul proiect poate fi citit aici:

Proiectordonantamodifl227 04072022

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciucă și liderii PSD ar fi căzut de acord asupra supraimpozitării pensiilor speciale

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă și liderii PSD ar fi căzut de acord asupra supraimpozitării pensiilor speciale, informează stiripesurse.ro. Însă, potrivit aceleiași surse, premierul Nicoale Ciucă a cerut soluția legală pentru ca acestea să nu mai pice la Curtea Constituțională. Potrivit surselor, o discuție între premier şi PSD a avut loc inclusiv în această dimineață, pe pachetul de măsuri de modificare Codului Fiscal. Proiectul urmează să fie publicat astăzi de Ministerul de Finanţe, iar guvernul va avea o ultimă discuţie, cu cei afectaţi de aceste măsuri, înainte de adoptarea lui, cel mai probabil săptămâna viitoare. În privinţa supraimpozitării pensiilor speciale, cerută insistent de PSD, premierul şi PNL nu s-au opus acestei măsuri, în coaliţie, însă şeful Executivului a cerut o soluţie legală astfel încât această decizie să nu pice la controlul de constituţionalitate, au mai precizat sursele.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Iohannis a semnat legea care interzice foștilor condamnați să mai candideze

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care instituie interdicția de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” și 22 de abțineri.

Proiectul a fost inițiat în 2017 de 36 de parlamentari PNL și USR.

„Este un proiect liberal acesta, iniţiat în anul 2017, pe circuitul legislativ şi urmează, în săptămânile următoare, să discutăm, pentru că va fi pe ordinea de zi a plenului, a doua parte a acestui demers legislativ liberal, anume fără condamnaţi penal pentru Parlament, adică pentru candidaturile la funcţiile parlamentare”, spune în timpul dezbaterii, liderul deputaților PNL, Gabriela Andronache.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: