Connect with us

Societate

„Ştiu să-mi aleg meseria” – oferte educationale în localităţi din mediul rural

Maria Ionescu

Publicat

la

În perioada 9-10 noiembrie 2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în colaborare cu Instituţia Prefectului, autorităţile locale şi operatorii economici, organizează târguri educaţionale dedicate învăţământului profesional şi dual, sub titlul „Ştiu să-mi aleg meseria” . Prezentările de oferte  vor avea loc în localităţi din mediul rural, precum Cobadin, Cumpăna, Crucea şi Cogealac, acolo unde există un interes mai crescut din partea elevilor şi familiilor acestora pentru beneficiile şi avantajele burselor profesionale, dublate de suplimentele financiare din partea operatorilor economici parteneri de practică. Având în vedere opţiunile tot mai numeroase ale elevilor pentru pregătire în meserii cerute de piaţa muncii, unităţile şcolare de profil, alături de unităţile gimnaziale şi partenerii educaţionali, vor contribui, încă de la începutul acestui an şcolar, la îmbunătăţirea semnificativă a consilierii şi orientării profesionale în rândul elevilor de gimnaziu. În această perioadă, unităţile cu învăţământ profesional vor expune în standurile proprii produse/servicii/demonstraţii etc., executate de către elevii care se pregătesc pentru dobândirea unei calificări profesionale.  Vizitatorii vor putea remarca prezenţa partenerilor de practică, operatori economici, dar şi a consilierilor şcolari CJRAE care vor aplica şi distribui chestionare necesare cercetării opţiunilor şcolare ale elevilor. Cu această ocazie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pune la dispoziţie formulare elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în sprijinul operatorilor economici care îşi pot lansa solicitările de şcolarizare în învăţământul profesional şi dual pentru anul şcolar 2018-2019. (Foto: Arhiva)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Răsturnare de situație la ABADL Constanța. Adrian Chera, numit director interimar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

După plecarea lui Bogdan Bola în Parlamentul României, funcția de director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a rămas vacantă.

Inițial s-a vehiculat numele lui Cristian Omocea, șef al serviciului Inspecția Bazinală a Apelor din cadrul ABADL, pentru ocuparea postului. Astăzi, însă, supriză: în acest post a fost numit ca director interimar Adrian Chera, director tehnic de exploatare lucrări hidrotehnice ABADL.

Numirea sa este valabilă până la sfârșitul lunii ianuarie.

Adrian Chera a mai ocupat funcția de director interimar al ABADL. S-a întâmplat în 2016, după ce George Papari a plecat din postul de șef al Apelor Române Dobrogea – Litoral.

Precizăm că, în urmă cu două săptămâni au fost numiți doi directori interimari adjuncți, respectiv  Adrian Chera și Nicușor Buzgaru.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Când se vor putea vaccina navigatorii? Vezi ce demersuri a făcut SLN

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Navigatorii nu figurează în programul național de vaccinare, Etapa a II-a, dat fiind faptul că ei nu sunt înregistrați REVISAL și nu sunt angajați la societăți din România.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a demarat deja procedurile pentru ca navigatorii să fie prinși în cea de-a doua etapă.

”La inițiativa Sindicatului Liber al Navigatorilor, a Asociației Naționale a Societăților de Crewing din România, a ANR , sprijinită de Prefectura Constanța și susținută de grupul de navigatori care doresc și ei vaccinarea voluntară în Etapa a 2-a a Programului Național de Vaccinare, am găsit sprijinul Ministerului Transporturilor și al Sănătații pentru modificarea HG 1031/noiembrie 2020”, precizează Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Modificările vizează introducerea a trei noi categorii de lucrători români în domenii esențiale: personal navigant maritim și fluvial, lucrători pe platformele marine și cei de pe unitățile mobile din domeniul petrolier.

”Sperăm ca această modificare a HG 1031/2020 să fie publicată urgent în Monitorul Oficial al României iar lucrătorii STS care au în atribuțiuni funcționarea platformei de înscriere vaccinare Covid-19, să modifice corespunzător și rapid suportul electronic astfel încât programarea în etapa a 2-a să se poată face cât mai facil și cu noile modificări.

SLN propune o modalitate rapidă prin posibilitatea programării personale a celor care doresc să se vaccineze, în raza domiciliului lor prin platformă electronică sau prin Call Center.

În momentul în care vom avea date concrete și informații suplimentare referitor la vaccinare voluntară navigatori, vom comunica imediat.”, a completat liderul SLN.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cadavrul unui rechin de Marea Neagră, găsit la intrarea în Mamaia. Era decapitat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe digul de la intrarea în stațiunea Mamaia a fost descoperit cadavrul unui rechin de Marea Neagră.  Acesta fusese decapitat  și abandonat pe dig, însă deocamdată nu se știe cine i-a tăiat capul.

Potrivit biologilor, rechinul de mare – cunoscut și sub numele de câinele de mare – este o specie obișnuită în Marea Neagră, care se găsește în mod normal la adâncimi de 40-50 de metri, în ape reci. Extrem de rar se întâmplă să se apropie de litoral, la adâncimi mai mici de 10 m.

Este o specie de rechin total inofensiv pentru om.  Iarna ajunge la mal pentru a se hrăni și a se reproduce.

Se poate și pescui, dat fiind faptul că are carnea foarte gustoasă, nutritivă și sănătoasă. Se recoltează în lunile ianuarie-februarie.  În mod normal, doar masculii se recoltează, iar femelele se dau înapoi în apă, fiindcă este o specie amenințată și trebuie să fie protejată.

Anual se pescuiesc aproximativ 15.000 de tone de câine de mare pe tot globul. Carnea acestuia se poate consuma proaspătă, congelată, afumată sau conservată. Din ficatul lui se extrage ulei de pește foarte bogat în vitamina A. De asemenea, pielea lui poate fi folosită pentru șlefuirea metalelor sau tăbăcită pentru confecționarea diverselor obiecte de marochinărie.

Câinele de mare se hrăneşte cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: