Connect with us

Societate

Studiile superioare costă! În universitățile din Constanța sunt foarte puține locuri fără taxă!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Așa cum știe toată lumea, în Constanța sunt multe universități de stat și private. Avem Ovidius și UMC, Academia Navală, Spiru Haret, Andrei Șaguna, Dimitrie Cantemir. În fiecare an, mulți dintre cei care termină clasa a XII-a și care își permit să-și continue studiile (atât din punct de vedere intelectual cât și și financiar) se înscriu la una sau la mai multe universități/facultăți. Unii reușesc, alții nu și atunci încearcă și anul viitor. Să vedem, însă, câte locuri sunt la Ovidius, Universitatea Maritimă și la Andrei Șaguna, câte sunt fără taxă și cât costă cele cu plată. La Ovidius, am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt Valentin Vanghelescu, care ne-a oferit câteva informații necesare. Foarte mulți tineri s-au înscris deja, iar aceștia știu că locurile fără taxă sunt foarte puține – este vorba despre 1315 locuri. În ceea ce privește numărul locurilor cu taxă, sunt de trei ori mai numeroase, adică este vorba despre 3377 de locuri. Taxa de școlarizare nu este nici foarte mare dar nici de neluat în considerare. Este vorba de sume cuprinse între 2400 și 7000 de lei/an. Firește, cel mai scump este la facultățile de Medicină, unde sunt și cei mai mulți înscriși, respectiv:  Facultatea de Medicină – 763 de candidaţi, Facultatea de Medicină Dentară – 421 de candidaţi, Facultatea de Farmacie – 186 de candidaţi (iar aici s-au încheiat înscrierile). În ceea ce privește Universitatea Maritimă, aici sunt 1250 de locuri, respectiv 130 de locuri fără taxă și 1120 cu taxă. Tarifele pentru cursuri sunt cuprinse între 3300 și 4500 de lei/an. La Academia Navală există două secții, civilă și militară. Numărul total de locuri este puțin peste 300, dar fără taxă sunt doar 30! Taxele nu sunt extrem de mari, sunt cuprinse între 1600 și 1700 de lei/an. La universitatea Andrei Șaguna sunt peste 800 de locuri, iar tarigfele oscilează între 2200 și 2500 de lei.  Pentru unii, aceste sume nu sunt mari deloc, pentru că părinții lor câștigă probabil într-o lună acești bani. Însă  pentru mulți alții, studiile superioare reprezintă o cheltuială foarte mare, pe care nu și-o pot permite. Așadar, trebuie să aibă mediile suficient de mari încât să reușească să-și continue studiile fără taxă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Au fost suplimentate dozele de vaccin gripal pentru campania de vaccinare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății a încheiat demersurile pentru achiziția unui număr suplimentar de 300 000 doze vaccin gripal, care se adaugă  celor 1 000 000 care au fost deja achiziționate pentru campania de vaccinare 2018-2019.

Institutul Național de Sănătate Publică a informat Ministerul Sănătății că, în  primele două săptămâni de supraveghere nu s-au înregistrat cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat.

La nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 82 799, cu 1,8% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.316).

În săptămâna 07-14.10.2018 s-au înregistrat la nivel național 12 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 25 cazuri înregistrate în S 41/2017.

Până la data de 14.10.2018 au fost vaccinate antigripal 60 669 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Începând cu data de 15 septembrie 2018, Ministerul Sănătății a distribuit la direcțiile de sănătate publică din teritoriu și București un număr de 696 511 doze vaccin gripal. Distribuția vaccinului până la totalul de 1 300 000 de doze continuă până la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului agreat cu distribuitorul.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Sâmbătă, se donează sânge la Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, împreună cu parohia ”Sf. Vasile cel Mare” din Constanța, organizează duminică, 21 octombrie 2018, o nouă acțiune de donare de sânge. Aceasta va avea loc la așezământul bisericii ”Sf. Vasile cel Mare”, între orele 8.30 și 14.30.

Sunt așteptați toți cei care vor să-și ajute semenii și îndeplinesc următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, greutate peste 50 kg, stare de sănătate bună, să nu consume grăsimi în exces sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să aibă la ei cartea/buletinul de identitate. Este indicat să nu fumeze înainte și după donare și să servească un mic dejun ușor și minim 500 ml apă înainte. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice sau alte boli cronice, care ar contraindica donarea de sânge.

Prima donare de sânge desfășurată la parohia ”Sf. Vasile cel Mare” a avut loc pe 22 iulie 2018 și au fost recoltate 47 de unități de sânge.

Biserica „Sf. Vasile cel Mare” este situată în Constanța, pe strada Ion Neculce nr. 2 G, zona Inel 2.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT Constanța: Majorări pentru neachitarea la termenul scadent

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează cetățenii care nu au achitat impozitele și taxele locale până la data de 1 octombrie că începând cu ziua imediat următoare, se calculează majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracţie de lună, până la data stingerii sumelor datorate, inclusiv.

Instituția readuce în atenția contribuabililor modalitatea cea mai rapidă de a achita sumele datorate bugetului local, accesândsecțiunea “Servicii online/Plată impozite” pe site-ul www.spit-ct.ro sau utilizând aplicația E-tax Mobile – SPIT, prin intermediultelefonului mobil.

Autentificarea în contul E-Tax se poate efectua în baza unui nume de utilizator şi a unei parole, obţinute în urma depunerii unei cereri pe site-ul www.spit-ct.ro, secţiunea „Servicii online/Plata online a impozitelor“ sau accesând link-ulhttps://etax.spit-ct.ro/.

Pe această cale, SPIT recomandă achitarea sumelor datorate întrucât pentru obligațiile fiscale neachitate la termen se va demara procedura de urmărire și executare silită.

IMPORTANT!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: