Connect with us

Politica

SUA anunță că vor aloca 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare în România

Published

on

SUA vor investi alte 14 milioane de dolari în studiilor pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) în România, a anunțat duminică ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, președintele SUA a anunțat că vor investi alte 14 milioane de dolari în Etapa Preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani”, a scris duminică pe Facebook Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a spus că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem.

„Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susținerea extinderii programului nuclear civil în România și pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state. Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie. Totodată, aș dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului.

Advertisement

Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile.“, a afirmat Popescu.

Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie și Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului, elementele esențiale ale definirii proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile, spune ministrul Energiei.

„Avem experiență de peste 25 ani în operare la cele mai înalte standarde de siguranță, a celor două reactoare de la Cernavodă, care se află în topul mondial în ceea ce privește productivitatea, pe locurile 1 și, respectiv, 3. Avem o comisie de reglementare cu multă experiență și în strânsă colaborare cu Comisia de Reglementare din SUA, cu Agenția pentru Energie Atomică de la Viena, precum și cu cele mai înalte organizații din domeniul energiei nucleare, la nivel mondial. Avem oportunitatea de valorifica această experiență și a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la prețuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generații de ingineri și poziționarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar și ca hub pentru producția și asamblarea de componente.

Dar înainte de toate aceste beneficii, ne uitam la beneficiile pentru comunitatea din Doicești – fosta termocentrală va primi o nouă viață, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doicești prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunității și acces la energie curata și sigură, fără poluare, spre deosebire de modul în care opera termocentrala în trecut. Energia nucleară este o sursă curată și sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcționarea Centralei de la Cernavodă.“, a mai afirmat Virgil Popescu.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement