Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Subvențiile pentru partidele politice în 2023: AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cât a primit – 222%. Vezi cifrele celorlalte formațiuni politice

Published

on

Anul 2023 a înregistrat noi recorduri cu privire la finanțarea partidelor politice – șase partide au primit 227 de milioane de lei și au cheltuit 252 de milioane, conform unui raport Expert Forum. Pentru prima dată în ultimii ani, valoarea totală a cheltuielilor o depășește – chiar vizibil – pe cea a veniturilor, la acest capitol AUR cheltuind cel mai mult – 222% – raportat la cât a primit. Cele mai mari sume – aproape 50% din banii alocați de stat – au fost cheltuiți de partidele politice pentru presă și propagandă, scrie hotnews.ro.

Raportul Expert Forum analizează toate veniturile și cheltuielile partidelor politice legate de subvenții din anul 2023, organizația lansând și o platformă dedicată.

AUR nu a cheltuit aproape nimic până în 2023, când a cheltuit dintr-odată 39 de milioane de lei

Partidele au primit începând cu anul 2008 un total 1,5 miliarde de lei. Între 2021 și 2023, au primit 718 milioane de lei și au cheltuit 548 milioane de lei. Din această sumă, veniturile PSD reprezintă 45%.

Din această perioadă, cele mai mari venituri s-au înregistrat în 2022, adică 256 de milioane de lei, iar cele mai mari cheltuieli în 2023 – 252 de milioane de lei.

Anul în care PSD a cheltuit cel mai mult – 93 de milioane de lei – a fost 2022, iar PNL a cheltuit cel mai mult în 2023 – 72 de milioane de lei. AUR nu a cheltuit aproape nimic până în 2023, când a cheltuit dintr-o dată 39 de milioane de lei.

Partidele au cheltuit mai mult decât au primit – AUR, campion

Principalele concluzii ale raportului Expert Forum, pentru 2023:

 • Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat către șase partide suma de 227 de milioane de lei: PSD – 88 de milioane de lei, PNL – 74 de milioane de lei, PMP – 2,5 milioane de lei, USR – 40 milioane de lei, AUR – 17 milioane de lei, Pro România – 3,3 milioane de lei.
 • Partidele au cheltuit mai mult de cât au primit, adică 252 milioane (111%), folosind și resurse economisite din anii trecuți.
 • PSD și PNL sunt singurele care s-au menținut în limite, însă au primit, pe de parte, și cei mai mulți bani.
 • AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cât a primit, adică 222%. Este cea mai mare valoare a cheltuielilor de până acum, iar sumele crescânde reprezintă și un indicator care poate arăta că se pregătesc pentru alegerile din 2024. Per ansamblu, se observă o creștere a cheltuielilor de promovare, consultanță și pentru organizarea de activități cu potențialii alegători.
 • Cele mai mari cheltuieli din 2023 s-au făcut în luna decembrie – 30 de milioane de lei, iar cele mai mici în ianuarie, adică 15 milioane de lei.

48% din bani, pentru presă și propagandă – un nou record

Per total, cele mai mari sume au fost cheltuite pentru:

 • presă și propagandă – 120 milioane de lei – 48% din totalul cheltuielilor
 • personal – 24 milioane de lei – 9,5% din totalul cheltuielilor
 • activități politice – 21 milioane de lei – 8,5%
 • sondaje de opinie – 19 milioane de lei – 7,8 %
 • bunuri mobile și imobile – 18 milioane de lei – 7,2%
 • consultanță politică – 17 milioane de lei – 7 %
 • pentru restul categoriilor, procentele sunt sub 3% – total 30 de milioane de lei

Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns la un nou record, adică 120 de milioane de lei, după ce în 2022 partidele politice au cheltuit 100 de milioane de lei, iar în 2021 aproape jumătate, adică 60 de milioane de lei.

Pe lângă categoria presă și propagandă, partidele au înregistrat cheltuieli și pentru producţia şi difuzarea de spoturi publicitare. Cele mai vizibile sunt la AUR – 1,4 milioane de lei și la PMP – 965.000 de lei.

Cheltuielile pentru sondaje s-au dublat față de 2022

Cheltuielile pentru sondaje au ajuns la 19 milioane de lei, crescând cu aproape 5 milioane din luna octombrie și dublându-se față de 2022, în contextul în care în 2024 sunt patru tipuri de alegeri. Partidele au cheltuit cel mai mult în lunile octombrie (25% din total) și în decembrie (11% din total).

 • La organizarea de activități politice se disting pe departe AUR și USR, cu 11 mil. lei, respectiv 6 mil. lei. Valoarea totală a cheltuielilor a crescut semnificativ, de la 7,9 mil lei în 2022 la 21,3 mil lei în 2023, ceea ce din nou indică apropierea de anul electoral.
 • La capitolul personal, costurile au crescut cu 5 mil. lei (la 24) față de anul trecut. Majoritatea partidelor au distribuit banii relativ uniform. Excepția o reprezintă AUR, are a cheltuit 944 mii (50%) în decembrie, dar sume relativ crescute și în perioada septembrie – noiembrie.
 • În ceea ce privește investițiile în bunuri, cea mai mare cheltuială, adică 16 din 18 milioane de lei, se regăsește la AUR (41% din cheltuielile partidului). Partidul a cheltuit câte patru milioane în februarie, iunie și decembrie, dar și sume diferite pe aproape toată durata anului. Cel mai probabil, cheltuielile sunt legate de caravana medicală pe care au organizat-o în țară.
 • La consultanță politică, cele mai mari sume au fost alocate de către PSD (6,5 mil. lei) și PNL (8,8 mil. lei). Sumele sunt, în general, distribuite uniform pe tot parcursului anului. La fel și la USR, care a plătit 2,1 mil. lei pentru consultanță. AUR nu a dat decât 118 mii lei.
 • Sume mai mari au fost alocate de către Pro România, care a plătit 5,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu onorariile avocaţilor, executorilor şi experţilor (banii s-au transferat către un executor judecătoresc), iar USR a dat 1,2 milioane de lei pentru onorarii.

USR rămâne singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici

Transparența cheltuielilor rămâne foarte scăzută, mai ales când vine vorba de capitolul presă și propagandă. USR rămâne singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici.

În rest, informații despre contracte apar doar când solicitate de către presă, dar nici atunci partidele nu răspund tot timpul. Alternativ, au mai fost publicate în urma unor scurgeri de informații din partide sau au provenit de la foști membri care nu mai erau în relații bune cu partidul.

„Considerăm că această lipsă de transparență afectează serios încrederea în finanțarea partidelor politice și ridică semne serioase de întrebare privind modul în care cheltuie fondurile. Acest fapt este mai grav cu cât intrăm în an electoral, iar modul în care cheltuie bani principalele partide politice din România nu este nici pe departe transparent”, arată Expert Forum.

Bani și mai mulți de la stat pentru partide în 2024

Bugetul pe anul 2024 a adus alocări și mai mari, respectiv 314 milioane de lei, pe care partidele le vor putea folosi pentru cheltuieli legate de funcționare și promovare, dar și pentru campaniile electorale.

Conform legislației actuale, nu există nicio limită privind sumele care pot fi cheltuite pentru campanii raportat la subvențiile primite – cu alte cuvinte, se pot finanța campaniile integral din bugetul de stat.

 • „În contextul discuției despre comasarea alegerilor, infuzia de bani publici nu face decât să favorizeze partidele mari și mai mult.
 • În cazul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale – și, deci, a unor campanii suprapuse – partidele mari care beneficiază de subvenții vor avea un avantaj major în defavoarea celor care vor desfășura campanii la nivel local sau regional.
 • Aceasta, în condițiile în care, la locale și la parlamentare, finanțarea se face de obicei majoritar de către candidați și mai puțin de partid, care la alegerile recente nu a adus bani decât în completarea contribuțiilor aduse de candidați.
 • Mai mult, desfășurarea celor două campanii în paralel nu va face decât să creeze confuzie cu privire la modul în care se cheltuie banii și ce se cheltuie pentru una sau cealaltă dintre alegeri”, mai spune Expert Forum.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions