Societate

Suntem și noi pe primul loc în UE la ceva

mart. 08, 2018 Maria Ionescu

Femeile din Spania își sărbătoresc, azi, Ziua internațională, printr-o grevă care a suspendat mai multe trenuri, afectând inclusiv metroul din Madrid, în încercarea de a atrage atenția asupra importanței pe care o au pentru bunul mers al țării. Actrița Penelope Cruz susține protestul, printr-o grevă domestică. Astăzi nu vor putea funcționa 300 de trenuri, potrivit ministrului Transporturilor de la Madrid. Această grevă, care va dura 24 de ore, a fost susținută de 10 sindicate.

Toate femeile din Spania au fost rugate să înceteze lucrul pentru a demonstra rolul lor în societate. Ele și-ar dori să poată bloca pentru o zi țara, așa cum au făcut islandezele într-o zi de grevă răsunătoare în anul 1975.  Potrivit ziarului The Guardian, sloganul acestei mișcări este: ”Dacă noi ne oprim, lumea se oprește”.

Decalajul salarial rămâne una dintre cele mai importante probleme. Potrivit unui studiu al sindicatului UGT, femeile câștigă cu 6.000 de euro pe an mai puțin decât bărbații, pentru aceeași muncă.  In 2016, la nivelul UE, bărbații au câștigat cu 16% mai mult decât femeile. Cel mai mic ecart se înregistrează în  România (5,2%) și Italia (5,3%), iar cel mai mare este în Estonia, unde femeile câștigă, în medie, cu 25% mai puțin ca bărbații. O disparitate semnificativă se mai observă în Cehia și în Germania (ambele cu aproape 22%), dar și în Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!