Conecteaza-te cu noi

Administratie

Suspendarea viceprimarului din Castelu a fost abuzivă. Prefectul a pierdut procesul

Published

on

Prefectul județului Constanța a pierdut, astăzi, pe fond, procesul de contencios-administrativ în care a cerut anularea hotărârii Consiliului Local Castelu privind alegerea viceprimarului acestei comune. Tribunalul Constanța a constatat că acțiunea prefectului a fost introdusă prea târziu, obligând ca urmare Instituția Prefectului să achite cheltuieli de judecată în valoare de 3.570 de lei. Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs. 

La începutul lunii septembrie a.c., prefectul liberal al județului Constanța, Silviu Coșa, a atacat la instanța de contencios-administrativ a Tribunalului Constanța o hotărâre a Consiliului Local Castelu adoptată pe 6 noiembrie 2020. Este vorba de hotărârea prin care consilierii locali din Castelu și-au ales viceprimarul în persoana Antonetei Prodan (PMP). Din punct de vedere legal, Prefectura avea un termen de șase luni pentru a exercita controlul de legalitate în privința hotărârii. Cu toate acestea, acțiunea în anulare a fost depusă de Prefectură abia după zece luni.

Prefectul a motivat că Antoneta Prodan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2016, atunci când a deținut concomitent calitatea de consilier local și de membru în consiliul de administrație al unei unități de învățământ din localitate. Prin urmare, prefectul a opinat că Prodan nu mai poate ocupa în condițiile legii funcția de viceprimar al comunei Castelu. În realitate, legea spune că sancțiunea pentru incompatibilitate se aplică în cuprinsul mandatului în care s-a constatat respectiva stare de incompatibilitate. Nu la distanță de două mandate! În plus, în 2020, Antoneta Prodan a fost aleasă legal consilier local, iar după validarea mandatului de către instanța judecătorească a avut dreptul să candideze, la fel de legal, și la funcția de viceprimar. De altfel, la alegerile locale din 2020, candidatura ei a fost contestată de liberali, tocmai pe motivul incompatibilității din 2012, însă o instanță a respins contestația liberală ca nefondată.

Este total exclus ca juriștii Prefecturii, cunoscuți pentru profesionalismul lor, să nu fi sesizat că acțiunea pentru anularea HCL 65/06.11.2020 era vădit netemeinică și ieșită din termen. Însă efectul imediat, cel mai probabil urmărit de prefect, a fost suspendarea HCL-ului, respectiv suspendarea Antonetei Prodan din funcția de viceprimar al comunei Castelu până la soluționarea procesului. Potrivit legii, actele administrative atacate de prefect se suspendă de drept pe durata litigiului. 

Ca o coincidență de zile mari, colegii de partid ai prefectului, respectiv liberalii din Castelu, s-au mobilizat încercând să voteze un nou viceprimar al comunei, în cadrul unor ședințe special convocate. Tentativele lor au eșuat, mai ales că locul de viceprimar nu era vacantat în condițiile legii. 

Advertisement

Mai jos puteți citi minuta hotărârii Tribunalului Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea prefectului:

”Admite excepția tardivității formulării acțiunii, invocată de pârâta PRODAN ANTONETA. Respinge acțiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, în calitate de reprezentant al Instituției PREFECTULUI – Județul Constanța, în contradictoriu cu pârâtele COMUNA CASTELU prin PRIMAR şi CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CASTELU, şi pârâta PRODAN ANTONETA, ca tardiv formulată. Obligă reclamantul către pârâtă la plata sumei de 3570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat . Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 25.10.2021, în conformitate cu disp. art 402 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței.”

De asemenea, mai jos puteți vedea secvențe din protestul declanșat de primarul din Castelu, Nicolae Anghel, în fața Prefecturii Constanța, în urmă cu o săptămână, cu privire la nealocarea de fonduri către comuna sa. Cu acel prilej, edilul din Castelu a exprimat câteva puncte de vedere extrem de relevante despre procesul intentat de prefect, calificând acțiunea acestuia drept una politică. Videoclipul a fost vizualizat de peste jumătate de milion de persoane.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions