Connect with us

Administratie

Suspendarea viceprimarului din Castelu a fost abuzivă. Prefectul a pierdut procesul

Publicat

la

Prefectul județului Constanța a pierdut, astăzi, pe fond, procesul de contencios-administrativ în care a cerut anularea hotărârii Consiliului Local Castelu privind alegerea viceprimarului acestei comune. Tribunalul Constanța a constatat că acțiunea prefectului a fost introdusă prea târziu, obligând ca urmare Instituția Prefectului să achite cheltuieli de judecată în valoare de 3.570 de lei. Hotărârea judecătorească poate fi atacată cu recurs. 

La începutul lunii septembrie a.c., prefectul liberal al județului Constanța, Silviu Coșa, a atacat la instanța de contencios-administrativ a Tribunalului Constanța o hotărâre a Consiliului Local Castelu adoptată pe 6 noiembrie 2020. Este vorba de hotărârea prin care consilierii locali din Castelu și-au ales viceprimarul în persoana Antonetei Prodan (PMP). Din punct de vedere legal, Prefectura avea un termen de șase luni pentru a exercita controlul de legalitate în privința hotărârii. Cu toate acestea, acțiunea în anulare a fost depusă de Prefectură abia după zece luni.

Prefectul a motivat că Antoneta Prodan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2016, atunci când a deținut concomitent calitatea de consilier local și de membru în consiliul de administrație al unei unități de învățământ din localitate. Prin urmare, prefectul a opinat că Prodan nu mai poate ocupa în condițiile legii funcția de viceprimar al comunei Castelu. În realitate, legea spune că sancțiunea pentru incompatibilitate se aplică în cuprinsul mandatului în care s-a constatat respectiva stare de incompatibilitate. Nu la distanță de două mandate! În plus, în 2020, Antoneta Prodan a fost aleasă legal consilier local, iar după validarea mandatului de către instanța judecătorească a avut dreptul să candideze, la fel de legal, și la funcția de viceprimar. De altfel, la alegerile locale din 2020, candidatura ei a fost contestată de liberali, tocmai pe motivul incompatibilității din 2012, însă o instanță a respins contestația liberală ca nefondată.

Este total exclus ca juriștii Prefecturii, cunoscuți pentru profesionalismul lor, să nu fi sesizat că acțiunea pentru anularea HCL 65/06.11.2020 era vădit netemeinică și ieșită din termen. Însă efectul imediat, cel mai probabil urmărit de prefect, a fost suspendarea HCL-ului, respectiv suspendarea Antonetei Prodan din funcția de viceprimar al comunei Castelu până la soluționarea procesului. Potrivit legii, actele administrative atacate de prefect se suspendă de drept pe durata litigiului. 

Ca o coincidență de zile mari, colegii de partid ai prefectului, respectiv liberalii din Castelu, s-au mobilizat încercând să voteze un nou viceprimar al comunei, în cadrul unor ședințe special convocate. Tentativele lor au eșuat, mai ales că locul de viceprimar nu era vacantat în condițiile legii. 

Mai jos puteți citi minuta hotărârii Tribunalului Constanța, prin care a fost respinsă acțiunea prefectului:

”Admite excepția tardivității formulării acțiunii, invocată de pârâta PRODAN ANTONETA. Respinge acțiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI CONSTANŢA, în calitate de reprezentant al Instituției PREFECTULUI – Județul Constanța, în contradictoriu cu pârâtele COMUNA CASTELU prin PRIMAR şi CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CASTELU, şi pârâta PRODAN ANTONETA, ca tardiv formulată. Obligă reclamantul către pârâtă la plata sumei de 3570 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat . Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanța – Secția Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunțată, azi, 25.10.2021, în conformitate cu disp. art 402 C.pr.civ, prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței.”

De asemenea, mai jos puteți vedea secvențe din protestul declanșat de primarul din Castelu, Nicolae Anghel, în fața Prefecturii Constanța, în urmă cu o săptămână, cu privire la nealocarea de fonduri către comuna sa. Cu acel prilej, edilul din Castelu a exprimat câteva puncte de vedere extrem de relevante despre procesul intentat de prefect, calificând acțiunea acestuia drept una politică. Videoclipul a fost vizualizat de peste jumătate de milion de persoane.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Locuitorii comunei Lumina, invitați la sărbătorirea Zilei Naționale a României

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Lumina îi invită pe toți locuitorii comuinei la manifestările organizate de 1 Decembrie, pentru a marca ZIUA NAŢIONALĂ a ROMÂNIEI. Activitățile vor debuta în jurul orei 10:30 printr-o slujbă religioasă, alocuțiuni, intonare imn și depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Parcul Primăriei. Evenimentul continuă după ora 11:00 în Parcul Central din Lumina unde Ansamblul de Dansuri Luminițe Dobrogene va oferi reprezentanții de dansuri folclorice. Autoritățile locale vor oferi cetățenilor o porție din tradiționala fasole cu ciolan. Participarea la evenimentele organizate de 1 decembrie se va face respectând normele legale în vigoare cu privire la măsurile de prevenție COVID-19, notează Primăria.

Amintim că, tot mâine, autoritățile locale vor redeschide parcul central, începând cu ora 17:00, când vor fi aprinse luminițele de Crăciun.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Poarta Albă. Dispensarul și grădinița intră în reabilitare

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali din comuna Poarta Albă au adoptat, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local, două proiecte importante pentru comunitate. Acestea vizează eficientizarea energetică a două imobile: dispensarul uman și grădinița din satul Nazarcea. În cazul dispensarului vorbim de aproape 2,3 milioane de lei (cu TVA) pentru o clădire cu o suprafață desfășurată de peste 350 de mp și o suprafață desfășurată propusă după termoizolare de 372 de mp. Proiectul este realizat în cadrul programului „Eficiență energetică în clădiri publice” derulat prin Administrația Fondului de Mediu. Și proiectul eficientizării grădiniței din Nazarcea va fi realizat grație aceluiași program. Aici este vorba despre un proiect cu o valoare de aproape 2,3 milioane de lei (fără TVA) și o suprafață desfășurată propusă după termoizolare de 355 de mp.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

„Împreună pentru o viață mai bună în Castelu”. Dezbatere despre problemele din comună

Publicat

la data de

Scris de

Absenteismul copiilor de la școală, lipsa documentelor de identitate, care îngreunează accesul familiilor la toate serviciile, și necesitatea angajării unui nou asistent medical comunitar sunt doar câteva dintre problemele care au fost discutate de autoritățile locale din comuna Castelu în cadrul întâlnirii Grupului de Acțiune Locală.

„La întâlnirea cu Grupul de Acțiune Locală de săptămâna trecută am pus pe masă câteva dintre cele mai dificile probleme cu care ne confruntăm la Castelu. Accesul copiilor la școală și la servicii medicale sunt două dintre prioritățile proiectului nostru. Am discutat despre cazuri concrete ca să găsim soluții pentru absenteismul copiilor sau pentru lipsa documentelor de identitate, care îngreunează accesul familiilor la toate serviciile; despre necesitatea angajării unui nou asistent medical comunitar.

Toți participanții au fost de acord să ne unim forțele pentru a transforma în realitate centrul comunitar care ar aduce atâtea beneficii locuitorilor din Castelu.

Ne bucurăm că aceste întâlniri devin parte din rutina de lucru pentru rezolvarea problemelor identificate la firul ierbii și, astfel, mai punem o cărămidă la asigurarea sustenabilității intervențiilor.

Alături de reprezentanții Reality Check, la discuții au participat de la Primăria Castelu: Nicolae Anghel – primar, Antoneta Prodan – viceprimar, Mariana Niculache și Madalina Ursache – referenți sociali, Marcela Ciuraru – ofițer evidența populației;

de la Școala Gimnazială Nr. 1 Castelu: Marin Anamaria – director, Mihaela Mircea – director adjunct, Mariana Musat – responsabil grădiniță (și consilier local); de la Asociația Pe Stop: Irina Vasilescu, președinte.

„Împreună pentru o viață mai bună în Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundatia Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.“, spun reprezentanții Asociației Reality Check.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: