Connect with us

Video

Sute de mii de vizitatori, în această vară, la Delfinariu și Microrezervație

Publicat

la

Sute de mii de turiști și localnici vor trece pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța în această vară. Estimarea aparține managerului unității muzeistice, dr. Adrian Bîlbă. Acesta a observat și o modificare a comportamentului vizitatorilor, în sensul în care, în această perioadă, zilele de vârf, în care este necesară suplimentarea reprezentațiilor de la Delfinariu, nu mai sunt cele din week-end, ci tocmai cele din cursul săptămânii. Dr. Bîlbă își explică această situație prin faptul că traficul aglomerat dinspre sudul litoralului îi determină pe turiști să opteze pentru alte activități, pentru a nu pierde timpul în coloanele de mașini.

În perioada sezonului estival, accesul la Delfinariu – care rămâne cea mai căutată secție a CMSN – costă 60 de lei pentru un adult, 40 pentru adultul care însoțește un copil și 15 lei pentru copii. În ultima perioadă, au fost frecvente situațiile în care, la Delfinariu, s-a suplimentat programul cu încă două reprezentații în plus față de cele 3 incluse în programul standard. Practic, spectacolele cu delfini s-au desfășurat la capacitate maximă.

În contul biletului de acces la Delfinariu, vizitatorii primesc și o vizită la Microrezervația Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru aceștia de a-și petrece timpul în mod plăcut. Microrezervația dispune de peste 100 de specii de animale, cu peste 400 de exemplare. În cadrul colecției se găsesc păsări exotice sau cu specific deltaic, precum pelicani, lebede, gâște sălbatice, dar și mamifere precum zebre, mufloni sau cerbi lopătari – cervide mici din familia ”Dama dama”. Microrezervația se întinde pe o suprafață de 6 hectare, din care două hectare constituie luciu de apă. Tot aici se găsește o pădure dobrogeană, un promontoriu pentru 17 cai care au ajuns în custodia muzeului după ce au fost abandonați de stăpânii lor pe câmpurile din vecinătatea lacului Techirghiol, precum și patru locuri de joacă moderne, cu echipamente adecvate, panouri educative și suprafețe de joacă amenajate cu tartan.

Animalele sunt hrănite cu fân, dar primesc și iarbă proaspăt tăiată din parcul dendrologic al CMSN sau de la spațiile verzi din oraș. De asemenea, un hypermarket livrează pe baza unui contract de sponsorizare produse vegetale și fructe pentru animalele de la Microrezervație.

Muzeul se confruntă și cu două situații mai puțin plăcute. În primul rând este vorba de popularea iazului Microrezervației cu țestoase carnivore provenite din Florida, care au fost aruncate aici de vizitatori. Acestea s-au înmulțit, reușind în timp să elimine țestoasă autohtonă și să creeze probleme pentru alte specii de animale. De asemenea, un obicei irațional afectează bazinul cu pești din colecția CMSN. Aici, vizitatorii aruncă monede pe fundul apei, pentru a li se îndeplini anumite dorințe. Această superstiție este dăunătoare peștilor, întrucât o parte din monede sunt confecționate din aliaje metalice care schimbă PH-ul apei. Periodic, monedele sunt colectate cu magneți de personalul CMSN. În ciuda faptului că există panouri de avertizare privind interzicerea acestui obicei și că amplasamentul este dotat cu camere de luat vederi, încă mai există vizitatori care aruncă monede în bazinul cu pești.

Pe viitor, spune managerul Adrian Bîlbă, Microrezervația își va accentua mai mult caracterul de microdeltă, pentru care a și fost gândită de la bun început. ”Ar însemna un loc de educație pentru oamenii care ajung în Delta Dunării. În felul ăsta ne asigurăm ca oamenii să vadă pelicanii de aproape, să nu-i caute în Deltă ca să se apropie de ei, și alte păsări detlaice și mamifere, de asemenea” – declară Adrian Bîlbă. El spune că o ideea de luat în seamă ar fi aceea ca lacul Tăbăcărie, pe malul căruia se află unitatea muzeistică, să intre în viitor în custodia CMSN.

Interviul cu Adrian Bîlbă, îl puteți urmări în clipul de mai jos.

 

Comments

comments

Video

SEAS 2022. Furtuna lui Shakespeare, reinterpretată muzical de Ada Milea (VIDEO)

Publicat

la data de

Nu se întâmplă nimic la Constanța? Ba, se întâmplă. Și încă la un mod care ne pune în lumină la nivel național. Cele mai bune trupe de teatru din România vin – pe un parcurs de 8 săptămâni – cu cele mai fascinante spectacole, fie pe scena în aer liber din Parcul Arheologic, fie pe scena Teatrului de Vară Soveja. Acest regal se numește Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS) și este organizat de Teatrul de Stat Constanța, director Erwin Șimșensohn, cu finanțarea Consiliului Județean.

Un spectacol formidabil de la SEAS a fost Furtuna lui Shakespeare, piesă reinterpretată muzical de Ada Milea. Clipul nostru surprinde câteva întâmplări de pe insula de microfoane, cabluri și proiecții video. Și mai conține impresiile, mărturisite în fața camerei, ale actorilor Anca Sigartău și Lucian Iftime.

Așa ceva nu vedeți în mod uzual în România! Nu vă spunem mai multe. Dați play! Iar dacă vă place, mergeți la spectacole, să le vedeți pe viu. Toate informațiile necesare le găsiți pe site-ul SEAS.

Comments

comments

Continuă să citești

Video

Drumul cerealelor spre mare. Locuitorii din Sanatoriul Agigea, pe culmuile disperării

Publicat

la data de

Locuitorii din satul Sanatoriul Agigea sunt tratați cu dispreț și nepăsare de către autoritățile locale, naționale și portuare, ajungând să petreacă ore întregi, zi de zi, pentru a intra sau a ieși cu autoturismele personale din localitate. Singura legătură rutieră a satului cu restul lumii este drumul prin care se descarcă traficul greu de pe Autostrada Soarelui spre Poarta 9 a Portului Constanța. 

În această perioadă, zeci sau chiar sute de tiruri pline cu cereale așteaptă cu orele să intre în Port. De multe ori ocupă și contrasensul, aducându-i pe locuitorii din satul Sanatoriu Agigea pe culmile disperării.

Ce se întâmplă la #Agigea, de ce sunt cozi și care sunt perspectivele am discutat, la fața locului, cu senatorul constănțean Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: