Connect with us

Exclusiv

Tabăra de Copii Năvodari se întoarce în patrimoniul Sind România. Lovitură grea pentru clanul Hașotti-Deacu-Matei.

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

După un proces care a durat aproape patru ani de zile, Judecătoria Constanța a admis ieri întoarcerea executării silite prin care patrimoniul Taberei de Copii Năvodari a fost smuls din posesia legală a SC Sind România SRL și transmis unei societăți controlate de cumnatul fostului primar penal de la Năvodari, Nicolae Matei.

Cel mai mare tun imobiliar de pe litoral

Afacerea prin care o mână de derbedei de la Năvodari și Constanța, în frunte cu fostul primar Nicolae Matei, au pus mâna pe patrimoniul imens al Taberei de Copii de la Năvodari este, de departe, cel mai mare tun imobiliar dat vreodată pe litoral. Vorbim aici de un teren imens, de 581.373 de metri pătrați, care se afla în folosința legală a SC Sind România SRL, societatea sindicatelor, prin efectul unei hotărâri a Consiliului de Miniștri din anii 60. De asemenea vorbim și de 298 de clădiri edificate în perioada comunistă de Uniunea Generală a Sindicatelor din România, transmise în anii 90 în proprietatea deplină și legală a SC Sind România SRL. În anul 2011, la inițiativa lui Nicolae Matei, consilierii locali din Năvodari au votat în bloc hotărâri locale prin care terenul și clădirile taberei de copii au fost inventariate în proprietatea privată a localității. Potrivit legii, proprietatea se dobândește prin cumpărare, moștenire, donație sau prin alte mijloace reglementate. La Năvodari, s-a obținut prin ridicarea degetelor. Terenul furat scriptic din patrimoniul sindicatelor a fost adus apoi, tot scriptic, în capitalul social al SC Tabăra Năvodari SA, o societate înființată de Orașul Năvodari în parteneriat cu firma Dormarbib Group SRL, aparținând formal lui Isidor Gurgu, concubinul Mariei Matei, sora primarului de la acea vreme.

S-au judecat între ei, la vrăjeală, ca să fure patrimoniul SIND

La scurt timp după înființarea SC Tabăra Năvodari SA, Matei și cumnatul său fără forme legale au înscenat un diferend juridic. În acest sens, societatea controlată de Gurgu a deschis un proces la Judecătoria Constanța, cerând ca Orașul Năvodari să fie obligat să verse aportul la capitalul social constând în terenuri și clădiri. Indiferent de situația creată în scripte prin hotărârea locală de inventariere a terenurilor și clădirilor în domeniul privat al localității, acestea se aflau în posesia efectivă a SC Sind România SRL. Or, din acest motiv, Nicolae Matei nu putea proceda direct la predarea bunurilor furate, riscând să fie arestat pentru tulburare de posesie. Acesta a fost motivul procesului înscenat de cei doi cumnați.

Isidor Gurgu, cumnatul lui Nicolae Matei. În medalion, fostul primar penal de la Năvodari cu prietenul său Puiu Hașotti

Un judecător de la Judecătoria Constanța nu a realizat că se afla în fața unui exercițiu abuziv al drepturilor procesuale, astfel încât a emis o sentință civilă prin care a obligat Primăria să predea terenurile și clădirile către firma controlată de Gurgu Isidor.

Intră în scenă Vasile Deacu, asociatul lui Ionel Hașotti

Executorul Vasile Deacu

Mai departe, societatea acestuia a deschis un dosar de executare silită la executorul judecătoresc Vasile Deacu – un tip care a mai fost condamnat pentru abuz în serviciu pe fond, fiind scăpat în recurs. Acest Deacu este asociat cu Ionel Hașotti într-o fundație culturală. Cei doi compar, deopotrivă, într-un dosar în care s-a cerut înscrierea în fals a unor acte de executare silită la inițiativa firmei Somaco Construct SRL. De asemenea, compar în mai multe dosare penale, unul din acestea privind faptele prin care a fost executat silit terenul fostei fabrici Energia din Constanța. Mai departe, fratele avocatului Hașotti, fostul senator și ministru Puiu Hașotti, s-a declarat constant un prieten al lui Nicolae Matei și chiar a cerut într-un miting antijustiție eliberarea fostului primar din arestul preventiv pe motiv că n-ar fi tâlhărit pe nimeni. Prin prisma acestui inventar de relații, e clar că alegerea lui Deacu nu a fost întâmplătoare.

Executarea silită a avut loc în biroul lui Matei. Pe 29 mai 2012, Vasile Deacu s-a prezentat la sediul Primăriei Năvodari, unde a întocmit un proces-verbal de executare silită, așa cum nu se face nicăieri în lume. Acesta a copiat pur și simplu datele loturilor de teren și a clădirilor din Tabără, care i-au fost puse la dispoziție de Nicolae Matei. Primăria culesese anterior aceste informații, în cadrul unor controale abuzive ordonate în contra Sind România. Documentul întocmit de Deacu atesta că aceste terenuri și clădiri au fost predate pe calea executării silite către SC Tabăra de Copii Năvodari SA, firma în care cumnatul lui Matei avea 60% din acțiuni.

Trădarea lui Marian Surdu

Marian Surdu

Mai departe, Matei a beneficiat de complicitate deplină a lui Marian Surdu, un năvodărean care îndeplinea funcția de director în cadrul Sind România, răspunzând de funcționarea taberei de copii. Acesta a transferat întregul personal la noua societate, în cadrul căreia, la rândul său, a fost numit director. Prin această manevră s-au evitat convulsiile unei preluări în forță. Trădarea lui Surdu a fost recompensată boierește, cu angajarea fiului său la Poliția Locală Năvodari și cadorisirea acestuia cu un teren și un apartament ANL, din fondul localității. Actualmente, Surdu este director general la întreprinderea publică Termica SA Năvodari, care se ocupă nu doar de termoficare, ci și de aproape toate lucrările publice executate în oraș.

Cu sprijinul executorului Deacu și al directorului Surdu, firma controlată de cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei a preluat tot inventarul SIND România, respectiv terenuri, clădiri, mobilier, mijloace fixe și absolut tot ce era acolo, până la scobitori. O asemenea tâlhărie nu s-a mai văzut nicăieri în România.

Rețeaua de protecție

Beneficiind de o rețea de susținere, din care fac parte inclusiv personaje din structurile de forță ale statului român, Nicolae Matei a reușit ani de zile să împiedice antrenarea răspunderii penale și întoarcerea părților în situația anterioară săvârșirii infracțiunilor. Abia anul trecut a fost trimis în judecată de DNA Constanța, însă consilierii locali PSD și ALDE din Năvodari au votat ca orașul să nu se constituie parte civilă în procesul penal. Oricum, prejudiciul reținut nu se referă decât la un teren de 6 hectare.

SC Sind România SRL a întreprins demersuri în fața instanțelor de judecată și a organelor de cercetare penală încă din anul 2012. Așa cum arătam în deschiderea acestui articol, ieri Judecătoria Constanța a admis pe fond întoarcerea executării silite. Soluția poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Iată minuta Sentinței, așa cum a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată:

” Admite cererea de întoarcere a executării silite, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta Sind România S.R.L. în contradictoriu cu pârâţii Tabăra Năvodari S.A. şi Oraşul Năvodari şi cu intervenienta în interesul pârâţilor Confederaţia Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România – C.G.M. – U.G.S.R. (fosta Uniunea Generală a Sindicatelor din România).

Obligă pârâta Tabăra Năvodari S.A. să lase reclamantei în liniştită posesie bunul imobil-teren în suprafaţă de 581.373 de metri pătraţi, precum şi în deplină proprietate şi liniştită posesie bunurile imobile-construcţii, edificate pe acest teren, astfel cum acestea au fost identificate în cuprinsul procesului-verbal întocmit de executorul judecătoresc DEACU VASILE în data de 29.05.2012 în cadrul dosarului său de executare silită nr. 667/2012 (filele 50-51, vol. I dosar), în cuprinsul tabelului – parte integrantă a actului constitutiv al pârâtei Tabăra Năvodari S.A., precum şi în anexele nr. 2 şi 3 ale Hotărârii Consiliului Local al Oraşului Năvodari nr. 152/28.07.2011(filele 101-112, vol. I dosar).

Obligă pârâta Tabăra Năvodari S.A. să lase reclamantei în deplină proprietate şi deplină posesie bunurile mobile existente în construcţiile menţionate în paragraful precedent, astfel cum acestea au fost individualizate în cuprinsul anexei la procesul-verbal întocmit de executorul judecătoresc DEACU VASILE în data de 29.05.2012 în cadrul dosarului său de executare silită nr. 667/2012, anexă întocmită de comisia de inventariere constituită în acest scop din reprezentanţi ai reclamantei Sind România S.R.L. şi ai pârâtei Tabăra Năvodari S.A. şi materializată în procesul-verbal nr. 11/05.06.2012 şi în anexa 1 a acestuia (filele 53-67, vol. I dosar).

Ia act de manifestarea de voinţă a reclamantei şi a pârâtei Tabăra Năvodari S.A. în sensul solicitării cheltuielilor de judecată ocazionate de soluţionarea cauzei pe cale separată.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea pârâtului Oraşul Năvodari de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluţionarea cauzei.

Cu drept de a formula cerere de recurs, care se depune la Judecătoria Constanţa, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03.05.2018.”.

 

Comments

comments

Exclusiv

Fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, în Rusia de mână cu primarul decorativ Chelaru

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

O delegație a orașului Năvodari s-a deplasat în Federația Rusă pentru a participa, în data de 15 mai a.c., la o ceremonie de înfrățire cu orașul rusesc Kolomna. Partea română a fost reprezentată de primarul oficial Florin Chelaru, de viceprimărița Liliana Mară și de consilierii locali Rafael Nichita și Ciprian Zidaru. În fotografiile de la evenimentul de înfrățire publicate în presa din Federația Rusă apare însă și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, care nu ocupă nicio funcție publică de când a ieșit din închisoare și nu are niciun drept să reprezinte Orașul Năvodari.

Nicolae Matei a mai fost inclus și în delegația care a participat, în anul 2016, la o deplasare externă în orașul turcesc Gemlik. Nici în acel caz, primarul în funcție din Năvodari, Florin Chelaru, nu a suflat o vorbă despre intenția de a se întovărăși în vizita oficială cu un fost pușcăriaș de drept comun. Ca și acum, prezența lui Matei la evenimentele oficiale a fost trădată de fotografiile publicate.

Citește și:

Chiolhan frăţesc. Chelaru şi Matei petrec în Turcia alături de consilierii PSD Năvodari şi alte persoane lipsite de calitate

Prezența lui Matei alături de delegațiile oficiale ale orașului Năvodari la astfel de ceremonii cu impact diplomatic adeverește teoria potrivit căreia acesta ar conduce din umbră localitatea, prin intermediul primarului decorativ Florin Chelaru.

Iată mai jos textul publicat în presa rusă cu ocazia vizitei delegației năvodărene:

”Kolomna și orașul român Navodari s-au înfrățit

În data de 15 mai, la Camera de Comerț și Industrie Kolomna, cu sprijinul Fundației Russkiy Mir, a fost semnat un acord de colaborare între districtul urban Kolomna și orașul Navodari din România. Delegația oaspeților a fost condusă de primarul din Navodari, Florin Kelaru. La o întâlnire cu șeful municipalității Denis Lebedev și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, educație și turism, el a menționat că era interesat de dezvoltarea unei cooperări cuprinzătoare. Înainte de ceremonia imediată de semnare a acordului, conducătorii orașului au vorbit despre potențialul municipalităților lor și au identificat puncte comune care, în viitor, ar putea deveni baza pentru o activitate strânsă.

Acest lucru se aplică industriei, turismului, inițiativelor educaționale și legăturilor naționale-culturale. “Împreună cu primarul din Navodari, Florin Kelaru, am semnat un acord de cooperare. Motivul pentru acest pas serios a fost dorința lipovenilor ruși care trăiesc în Navodari să se apropie de patria lor istorică – Rusia” – a spus șeful districtului urban într-o comunicare pe rețelele sociale. “Este valoros ca orașul nostru antic Kolomna să devină locul în care lipovenii ruși își ating rădăcinile istorice”.

Rețineți că aceasta nu este prima vizită a delegației ruso-lipovenilor din România. Kolomna a stabilit relații de prietenie cu acest oraș european de mai mulți ani, dar numai acum administrațiile celor două municipalități au decis să le consolideze la nivel oficial și să identifice domenii specifice pentru continuarea activității.

“La ceremonia solemnă de semnare a acordului privind înfrățirea dintre raionul nostru și orașul românesc, a fost atins tema importantă de stabilire a relațiilor de prietenie dintre țările noastre. Kolomna are ceva de oferit: patrimoniul nostru cultural, experiența în dezvoltarea sectorului turistic, bogate tradiții în educație și industrie sunt toate zone promițătoare pentru cooperare. Suntem întotdeauna deschisi la lucruri noi și suntem gata să lucrăm în beneficiul viitorului nostru comun “, a spus Denis Lebedev.”.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Medgidia. Un contract exorbitant de scump pentru polistiren, calorifere, becuri și alte chestii

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

O firmă penalizată în trecut pentru întârzierea unor lucrări de construcții împușcă 12 milioane de lei de la Primăria Medgidia, pentru a monta polistiren, calorifere, geamuri termopan, multe becuri economice și alte chestii. Investiția se întâmplă la Spitalul Municipal din Medgidia, în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii. Cu aceeași bani, Primăria Arad reabilitează termic nouă blocuri, iar Consiliul Județean Dâmboțiva asfalteză 9,5 kilometri de drumuri.

12 milioane de lei, cu majorarea pe vine și subcontractarea asigurată

Astăzi a fost publicat în sistemul informatic de achiziții publice (SICAP) anunțul Primăriei Medgidia privind atribuirea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Municipal Medgidia, Str. Ion Creangă, Nr.18, LOT 1, Medgidia, Județul Constanța”. Potrivit acestuia, Primăria Medgidia va achita 12.220.095,68 de lei plus TVA societății BAU STARK SRL din localitatea Chitila, județul Ilfov, care va trebui să întocmească un proiect tehnic și, totodată, să execute lucrările prevăzute pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului. Prestatorul a fost ales în urma unei proceduri simplificate. În mod paradoxal, în anunțul de atribuire a contractului nu se menționează dacă autoritatea contractantă a publicat un anunț de participare la licitație. O fi o scăpare. Însă, în mod cert, bătălia pentru această sumă deosebit de atractivă s-a dat doar între doi ofertanți. Tot în anunțul de atribuire se prevede în mod explicit că firma aleasă poate subcontracta liniștită contractul. Prevăzător din cale afară, primarul localității a estimat și pus deoparte încă 928.898,39 de lei, bani reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, adică un fel de fond de rezervă pentru o majorare ulterioară a valorii contractului, dacă se va impune acest lucru.

Download (PDF, 71KB)

Niște lucrări banale

Contractul anunțat astăzi în SICAP a fost semnat de ieri. Îndată după parafarea deal-ului, Primăria din Medgidia a transmis un comunicat de presă, de tip laudatio. Trecem peste autopupăturile grețoase dar intens uzitate în Republica Dobrogea, ca să ne oprim la câteva informații utile. Este vorba de lista lucrărilor, care nu există pe SICAP, dar grație nevoii de laude a fost redată în comunicatul de presă. Iată lista completă a lucrărilor:

 • izolarea termică a pereţilor exteriori,
 • izolarea termică a soclului,
 • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă,
 • termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă,
 • izolarea termică a planşeului peste subsol,
 • înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare,
 • înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire și pentru apă caldă de consum,
 • instalarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu,
 • reabilitare/modernizare a instalaţiei de iluminat în clădiri,
 • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă,
 • reparare finisaje interioare și exterioare,
 • reabilitare trotuare de protecție,
 • înlocuire instalație de distribuție a apei reci,
 • înlocuirea colectoarelor de canalizare pluvială și menajeră,
 • executare rampă de acces pentru persoane cu dizabilități,
 • procurare și montare lifturi,
 • modernizare instalație de paratrăznet

Comunicatul prin care Vrabie se pupă singur pe frunte

În partea de laudatio a comunicatului, primarul din Medgidia amintește că echipa managerială a Spitalului Municipal Medgidia alături de reprezentanții Primăriei municipiului Medgidia au accesat până în acest moment fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Astfel, Vrabie se laudă cu renovarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Medgidia – peste 2 milioane de euro; reabilitarea blocului materno-fetal – 500.000 dolari; reabilitarea unității sanitare – 3,6 milioane de euro; dotare cu aparatură medicală ultramodernă – 3 milioane de euro. De asemenea, se menționează că banii pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului provin din Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și că lucrările se vor realiza în 22 de luni.

Spitalul Municipal din Medgidia deservește peste 200.000 de pacienți atât din oraș, cât și pe cei din localitățile învecinate.

Programul Operațional Regional dă administrației municipale din Medgidia 16,9 milioane de lei. Bănuim că diferența de la 14 milioane (12 milioane plus TVA) până la aproape 17 milioane a fost deja utilizată pe SF-uri sau urmează să acopere alte componente încă necunoscute publicului.

Ce lucrări putea Vrabie să execute cu 12 milioane de lei

Cât de eficientă e cheltuirea unei sume atât de mari pentru lucrări precum cele din lista de mai sus, nu putem să stabilim noi. Însă putem face comparații cu alte date publice. Spre exemplu, tot în 2019, cu 12 milioane de euro, Primăria Arad reabilitează termic 9 blocuri de locuințe, iar la Dâmbovița, cu aceeasi bani, se reabiliteaza 9, 5 kilometri dintr-un drum județean.

Cine este BAU STARK SRL

Societatea care a câștigat proiectarea și execuția lucrărilor prin care se vor monta termopane, becuri economice și alte dotări exorbitant de scumpe pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului de la Medgidia, are un trecut extrem de interesant. Nu cu mult înainte de a participa la licitația lui Vrabie, firma se numea Tahoma Bautrupp SRL, însa și-a schimbat numele, devenind Bau Stark SRL. În anul 2017, societatea a fost penalizată cu 50.000 de lei pentru nefinalizarea la timp a unor lucrări de construcție executate în județul Dâmbovița (vezi link: https://campinatv.ro/News/Article/bbc7aa30-aa77-44a0-a7d0-514b287e3854_a-fost-inaugurat-corpul-c2-al-pietei-centrale-campina).

De asemenea, societatea a fost menționată într-o investigație publicată de cotidianul Libertatea, cu privire la o rețea de interese obscure în privința atribuirii contractelor de lucrări la Primăria Sectorului 1 București. Faptele relatate de jurnaliștii de la Libertatea s-au întâmplat sub patronajul fostului primar al Sectorului 1, ex-liberalul Andrei Chiliman. (vezi link: https://www.libertatea.ro/stiri/1629269-1629269)

IMPORTANT! Presa locală constănțeană a speculat cu privire la o posibilă legătură între Valentin Vrabie și Vlad Moisescu, om de bază din anturajul lui Chiliman, menționat intr-o investigație penală cu privire la societatea Apa Nova. De altfel, speculațiile presei din Constanța au plecat tocmai de la intenția lui Vrabie de a aduce Apa Nova la Medgidia, în urma cu doi ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Pădurea Comorova. Crimă ecologică motivată prin grija față de mediu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Crima ecologică săvârșită asupra Pădurii Comorova în săptămâna patimilor a fost motivată prin grija față de mediu. ”Efectuarea lucrările este necesară pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos atât al populației cât și al mediului înconjurător” – scria, în mod șocant, primarul Mangaliei în avizul care a fost folosit pentru defrișarea unui lot de 2,6 hectare din Pădurea Comorova.

În urmă cu trei săptămâni, relatam aici despre crima ecologică prin care o parte din Pădurea Comorova a fost rasă de pe fața pământului în săptămâna patimilor. Filmul evenimentelor a fost prezentat de Ordinea.Ro în momentul în care societatea de stat Neptun Olimp SA a ”recoltat” 1.400 de arbori viabili, în principal stejari și frasini, de pe un teren de peste 2,6 hectare situat în vecinătatea Gării Neptun. Între timp, au apărut o parte din documentele care au stat la baza acestei situații scandaloase. Vorbim în cele ce urmează de două înscrisuri oficiale comunicate de Primăria Mangalia, în baza Legii 544/2001, către USR Mangalia, care ni le-a pus la dispoziție.

Primul înscris care a stat la baza defrișării corpului de pădure este adresa transmisă de Neptun Olimp SA către Primăria Mangalia, sub numărul 1931/25.10.2018. Iată conținutul acesteia:

La o examinare sumară, se observă că ”acțiunea” plănuită de Caracostea a fost de la bun început ambalată sub aparența unor lucrări de igienizare, toaletare și tăiere a vegetației crescute spontan pe terenul din coasta Gării Neptun. Asta îl mâna în luptă, pe directorul cvasi-falimentarei Neptun Olimp SA: grija să toaleteze vegetația crescută spontan. Nicăieri în adresă nu se menționa că terenul era pădure în sensul legal al termenului și cunoscut drept pădure de toată suflarea din Mangalia, în ultimele zeci de ani. În opinia noastră, hârtia mâzgălită de Caracostea reprezintă un fals intelectual străveziu, întrucât se omite să se menționeze existența arborilor în masă compactă, înalți de peste 5 metri și groși de peste 24 de centimetri. Contrar realității cunoscute de toată lumea, inclusiv de către navetiștii din Primăria Mangalia, Caracostea a insinuat mincinos că ar fi vorba de un eventual lăstăriș crescut spontan.

Chiar și sub acest ambalaj mincinos, bănuim că cererea a creat panică la nivelul administrației publice din Mangalia. Ca dovadă, adresa a fost plimbată, ca un cartof fierbinte, pe la o anume Simona Ciocănel, pe la un departament DGUSUP (?), pentru a fi la final redirecționată la compartimentul de mediu din Poliția Locală, D-nei Panțu A.

În cele din urmă, răspunsul a fost furnizat societății Neptun Olimp SA de către Direcția Poliția Locală din Primăria Mangalia, sub numărul R 74087/07.11.2018. Deși emis în numele Poliției Locale, răspunsul a fost redactată special pentru a fi semnat de viceprimarul Dragoș Angelescu, despre care se menționează în mod explicit, în cuprinsul actului, că semnează în numele primarului Cristian Radu, ca persoană cu atribuții delegate. Din motive necunoscute, până la urmă vicele Angelescu nu a mai iscălit nimic. În locul său a iscălit chiar primarul Cristian Radu, fără a se mai rectifica draftul  de răspuns. Mai departe, deși a semnat Radu, peste semnătura sa a fost aplicată ștampila viceprimarului. De ce s-au bâlbâit cei doi bărbați politici care conduc, între o navetă și alta, Mangalia, doar ei ar putea să știe.

În sfârșit, răspunsul a fost contrasemnat de directorul executiv al Poliției Locale, Mihai Angelescu, fratele viceprimarului, și de Andreea Panțu în numele Compartimentului de protecție a mediului din Poliția Locală. Andreea Panțu figurează cu declarație de avere pe site-ul oficial al Primăriei Mangalia, depusă pe 30 octombrie 2018, adică exact cu o săptămână înainte. Aceasta ocupa potrivit declarației, o simplă funcție de polițist local.

Cu aceste semnături, s-a închis toată afacerea. Primăria s-a spălat pe mâini cât a putut. În răspunsul oferit la cererea lui Caracostea, autoritatea locală autoriza doar igienizarea terenului, pe care dintr-o nevoie evidentă de protecție în fața unei eventuale acuzații de abuz în serviciu a descris-o punctual într-o paranteză, ca fiind: ”curățarea resturilor vegetale, moloz, toaletarea vegetației, și alte materiale care pot degrada mediul”. Mai jos, în răspunsul semnat de primarul Cristian Radu, era exprimată o grijă aparte pentru natură: ”Efectuarea lucrărilor este necesară pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos atât al populației cât și al mediului înconjurător”.

Teoretic, sub această împachetare, ușor agramată, complicitatea administrației Radu la masacrul plănuit de Caracostea se reducea la o simplă neglijență în serviciu a Poliției Locale, singura care mai rămânea cu un rol activ în poveste, anume acela de a supraveghea ca terenul să fie igienizat, iar nu defrișat cu totul.

După avizul emis pe 7 noiembrie 2018, în forma mai sus prezentată, pe 22 noiembrie 2018 președintele consiliului de administrație de la Neptun Olimp SA a convocat adunarea generală extraordinară a acționarilor societății, pentru data de 7 ianuarie 2019. La primul punct al ordinii de zi figura aprobarea proiectului de investiții ”Camping Neptun”. Ulterior, societatea de stat a obținut avize de la stat, mai exact de la Romsilva și Garda Forestieră, așa cum declară Caracostea, pentru a exploata masa lemnoasă de pe cele 2,6 hectare de teren. Videoreportajul publicat mai jos a fost realizat în săptămâna patimilor, înainte de Paști. Cel mai probabil, momentul măcelului a fost ales special, autorii acestuia mizând pe faptul că populația va fi prea ocupată cu organizarea sărbătorii pentru a sesiza distrugerea mediului. Potrivit pădurarului care a marcat arborii pentru punerea în valoare și a supravegheat operațiunile, de pe lotul societății Neptun-Olimp au fost tăiați 1.400 de arbori viabili, printre care stejari, dintr-o specie cu greu aclimatizată în Dobrogea, în urma unui experiment științific început, o dată cu plantarea Pădurii Comorova, la 1890. Dezastrul nu este singular. Potrivit aceleiași surse, alte două loturi, deținute de persoane fizice, au fost defrișate cu avize de la Primăria Mangalia și Garda Forestieră. O parte din arbori au fost deja scoși din rădăcini, pentru a se șterge urmele măcelului. Fotografiile din Google, ca și memoria localnicilor nu pot fi dezrădăcinate așa ușor.

Potrivit unor hărți cadastrale întocmite în anul 2008 și aflate în posesia Ordinea.RO, terenul defrișat în săptămâna patimilor a aparținut în trecut societăților Expert Sistem SRL și STS Partners SRL. Societatea din urmă a fost implicată într-un scandal de corupție în perioada 2003-2004, pe vremea când au avut loc privatizări în masă în stațiunea Neptun-Olimp, comandate de fostul ministrul PSD-ist al Turismului, Dan Matei Agathon. Presa națională a acuzat că STS Partners SRL a câștigat o licitație pentru vânzarea unor active din zona Bazarului Prichindel, în condițiile în care firma era înregistrată chiar pe numele fiicei șefului comisiei care se ocupa de organizarea licitațiilor.

În sfârșit, motivația directorului Neptun Olimp SA, Cătălin Caracostea, cu privire la intenția societății de stat de a construi un camping turistic este îndoielnică. Neptun-Olimp SA este o societate cu rezultate economice dezastruoase. Directorul atât de competent la tăieri de pădure a girat în 2018 cheltuieli de cinci ori mai mari față de cifra de afaceri. De asemenea, în ultimii trei ani, societatea a mers din pierdere în pierdere. Dacă Neptun Olimp SA nu ar fi avut o bază patrimonială, de la stat, atât de solidă, era deja în insolvență cu aceste rezultate economice, vai steaua lor.

Sub conducerea sa competentă, societatea de stat a avut pierderi de 1,2 milioane de lei în 2017 și 1,3 milioane de lei în 2018. De asemenea, Neptun-Olimp SA a început să vândă terenuri, dar și participațiile pe care le avea la alte societăți turistice, la rândul lor administrate exclusiv în pierdere. Pe fondul acestui dezastru cutremurător, eventualitatea unei investiții în construirea unui camping ni se pare total improbabilă. În opinia noastră, prin defrișarea criminală s-a urmărit de fapt majorarea valorii terenului la peste 4 milioane de euro. În acest context, ideea campingului pare un scenariu de prost gust pentru a se acoperi un tun de proporții. Dacă ar fi vrut cu adevărat să facă un camping, șmecherii de la stat ar fi lăsat niște copaci în zonă, să facă umbră corturilor viitoare. Va urma!  

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: