Politica
Tăriceanu anunță: Vom cere în plenul Senatului retrimiterea la comisie a Legii graţierii

Politica
Autoritățile locale ar putea să fie obligate să pună în dezbatere publică proiectele din cinci domenii de importanță majoră

Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins inițiativa legislativă a senatorilor USR Andrei Postică și Remus Negoi prin care autoritățile publice locale şi județene ar fi fost obligate să organizeze cel puțin o întâlnire în care să se dezbată proiectele de hotărâri privind aprobarea strategiilor, a bugetelor și rectificărilor bugetare, a stabilirii impozitelor şi taxelor locale, precum şi proiectele de hotărâri care reglementează organizarea şi funcţionarea serviciilor publice, indiferent dacă a fost solicitată sau nu.
În prezent, autoritățile locale sunt obligate să organizeze dezbateri pe teme de interes pentru comunitățile locale dar doar dacă acest lucru este solicitat în mod expres de asociații legal constituite sau alte autorități publice.
Răspunzând reprezentanților coaliției de guvernământ, senatorul USR Remus Negoi a explicat că înițiativa legislativă este menită să evite situația când membrii comunităților locale sunt puși în fața faptului împlinit în chestiuni majore, care îi privesc pe toți și fiecare în parte.
Remus Negoi: ”Inițiativa ar fi permis comunității locale să se informeze direct, de la aparatul primăriei și de la aleșii locali despre cele mai importante chestiuni care afectează o comunitate locală și pe fiecare dintre membrii acesteia: strategia de dezvoltare a comunității, bugetul și rectificările bugetare modificările taxelor și impozitelor. În același timp, inițiativa ar fi permis aleșilor locali să cunoască direct opiniile cetățenilor cu privire la propunerile lor. Nu este vorba de a organiza dezbateri pentru fiecare proeict de hotărâre de consiliu local, ci doar pentru cele 5 domenii foarte importante!”
Senatorul Remus Negoi a dat ca exemplu negativ în ceea privește lipsa unei dezbateri publice adoptarea regulamentului de acces în Peninsula din Constanța.
„Când Primăria a pus în dezbatere publică, e adevărat, dar nici măcar cetățenii din zonă nu au știut pentru că nu a venit nimeni în întâmpinarea lor să le spună „vedeți că vom pune bariere pentru a accede în zona Peninsulară“. A ieșit o întreagă tevatură din cauza asta și, atunci, ne dorim, pe baza exemplelor acestea, ca instituțiile publice, primăriile, în special, să fie pro active și să vină în întâmpinarea cetățenilor“, a declarat Negoi în plenul Senatului.
Inițiativa legislativă USR care ar fi dus la transparentizarea activității autorităților locale a fost respinsă cu 78 de voturi PENTRU raportul de RESPINGERE, iar 33 de senatori au votat împotrivă. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul legislativ urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional.
Comments
Politica
Ciucă anunță creșterea valorii tichetelor de masă și ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care românii sunt afectați de creșterile de prețuri
„Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20 la 30 de lei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei). Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR.“, spun Nicolae Ciucă.
Comments
Politica
Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie

Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice, informează profit.ro.
2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.
3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.
4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport. Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 septembrie, o ordonanță în acest sens urmând a se publica în Monitorul oficial.
5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.
Este vorba despre:
•Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.
• Băuturi alcoolice
• Construcții noi
• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)
• Îmbrăcăminte și încălțăminte
6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022.
De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”. Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni și nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.
8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.
9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.
10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.
12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.
13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.
Comments
-
Administratie6 zile ago
(FOTO-VIDEO) Constanța ar putea avea un nou parc pe vechiul amplasament al fostei căi ferate care ducea în Portul Constanța
-
Actual6 zile ago
Valentin Vrabie, condamnat pe fond la un an și șapte luni de închisoare, CU EXECUTARE, pentru fals intelectual
-
Societate2 săptămâni ago
Spitalul Clinic Județean Constanța face noi angajări. Sunt vacante 15 posturi
-
Societate4 săptămâni ago
ANR Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt scoase la concurs
-
Politica2 săptămâni ago
Consilierul județean Răzvan Filipescu: „Am impresia că turismul constănțean e lăsat la voia întâmplării“
-
Actual2 săptămâni ago
(FOTO) Intervenție dificilă a pompierilor. O combină de treierat mazăre a luat foc pe câmp
-
Administratie4 săptămâni ago
Anunțul lui Chițac! Constanța va avea un nou bulevard: Madrid!
-
Societateo săptămână ago
ANR Constanța face angajări. Vezi ce posturi sunt scoase la concurs