Conecteaza-te cu noi

Societate

Teatrul de Stat Constanța a organizat tabăra de creație pentru tineri dramaturgi

Published

on

Astăzi a fost ultima zi a taberei de creație pentru tineri dramaturgi organizate la Constanța de Teatrul de Stat, ca parte a Festivalului Concurs „Dbutant 2021”. Festivalul este organizat de Teatrul de Stat Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Anul acesta are loc a șasea ediție a acestui festival, care este și a doua ediție la care Teatrul de Stat Constanța este co-organizator. Dacă, anul trecut, festivalul a avut ca temă debutul în actorie, anul acesta el are două componente: debut în regie și debut în dramaturgie.

Componenta de dramaturgie a festivalului a fost foarte bine reprezentată: 32 de debutanți au trimis texte care au fost evaluate de un juriu format din cinci dramaturgi. Cele cinci finaliste – Ioana Sileanu, Cornelia Iordache, Mirela Cara, Cleopatra Constantinescu, Paula Rusu – au participat la tabăra de scriere creativă coordonată de Székely Csaba, membru al juriului și coordonator al secțiunii de dramaturgie din festival.

În această perioadă – 1 – 7 septembrie – ele au lucrat la câte un text cu același titlu, „La castel, poveste în cinci tablouri”. Textul câștigător va fi folosit de regizorii debutanți pentru a monta câte o scenă la Castelul Szentkereszty din Arcuș, judeţul Covasna, în etapa de creație colectivă din cadrul secțiunii de debut în regie. De asemenea, toate cele cinci texte vor fi reunite într-un volum pe care organizatorii îl vor trimite către toate teatrele din țară spre a fi promovate și, eventual, montate.

Advertisement

Secțiunea de dramaturgie, care este o premieră a festivalului, are ca obiectiv general, comun tuturor secțiunilor Festivalului, susținerea debutului, dar se concentrează pe promovarea creativității autohtone în dramaturgie, un domeniu teatral cu un potențial imens de dezvoltare.

„A fost o experiență foarte frumoasă și utilă această tabără. Ne-am simțit foarte bine, iar posibilitatea de a primi feed-back în fiecare moment asupra scenelor scrise a fost cea mai importantă. Pentru că atunci când scrii sigur și pritocești textul, ai parte de o singură perspectivă – a ta, dar când împărtășești experiența asta cu alți oameni, cu alți creatori, dintr-o dată ți se oferă o multitudine de perspective care nu pot decât să îmbunătățească rezultatul muncii, textul final.”, spune una dintre finaliste, vorbind și în numele colegelor sale.

Termenul limită pentru predarea textelor este 10 septembrie, iar juriul va decide textul câștigător.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions